Hyppää sisältöön

Oletko huomannut Tallinnan yllättävimmän nähtävyyden? Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 29.09.2023
Tallinnassa tarpeelliset lääkkeet voi hankkia upean historiallisesta apteekista.

Raeapteek on Tallinnan historiallinen apteekki

Tallinnan tunnetuimpien nähtävyyksien lisäksi kaupunkiin on piilotettu myös huomaamattomia helmiä, joiden ohi saatat tietämättäsi kävellä. Yksi niistä löytyy vanhankaupungin sydämestä Raatihuoneentorilta.

Kuka olisi arvannut, että Tallinnassa voisi hoitaa ostokset yhdessä Euroopan vanhimmista apteekeista? Raeapteek eli raadinapteekki on Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti samoissa tiloissa toiminut apteekki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kukaan ei tiedä tarkalleen koska Raeapteek on avattu, mutta ensimmäinen merkintä apteekin toiminnasta löytyy vuodelta 1422. Tällöin Raeapteekin kerrotaan saaneen jo kolmannen apteekkarinsa.

Tänä päivänä apteekista voi ostaa tavallisia lääkkeitä ja apteekkituotteita, joten siellä voi helposti hoitaa ostokset vanhanaikaisten tilojen ihailun lisäksi. Myynnissä on myös harvinaisempia rohtoja, joiden juuret vievät liikkeen historiaan.

Shutterstock / AlesiaKanTallinnan vanhin apteekki
Monet tuotteet on Raeapteekissa pakattu vanhanaikaiseen tyyliin.

Yksi perinteisistä tuotteista on klaretti eli punaviinipohjainen, maustettu alkoholijuoma, jota käytettiin ennen lääketarkoituksiin. Klarettia voi edelleen hankkia apteekista vaikka tuliaisiksi Tallinnan-reissulta. Liikkeestä saa myös matkamuistoja.

Raeapteek on myös apteekkimuseo

Keskiajalla Raeapteek oli paljon muutakin kuin apteekki. Sitä voisi verrata nykypäivän kahviloihin: ihmiset kokoontuivat sinne vaihtamaan kuulumisia ja juomaan teetä tai klarettia. Samalla haettiin neuvoja sairauksiin ja niihin sopiviin rohtoihin.

Apteekista löytyy vuodelta 1695 peräisin oleva hinnasto, josta saa käsityksen silloin myynnissä olleista tuotteista. Joukossa on muun muassa erilaisia öljyjä, voiteita ja teelaatuja. Marsipaanin uskottiin auttavan sydänsuruihin ja muistiongelmiin, ja sitä voi ostaa apteekista edelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock / Anna KrivitskayaTallinnan apteekkimuseo
Apteekin myyntitiski sijaitsee tilassa, johon astutaan sisään. Museo löytyy viereisestä huoneesta.

Apteekki toimii samalla museona, jossa voi nähdä paljon viitteitä tilan ja apteekkitoiminnan historiaan. Esillä on muun muassa vanhoja lääkepurkkeja ja vaihtoehtoisia rohtoja. Apteekissa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Lue lisää vinkkejä: Rantapallon matkaopas Tallinnaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallinna

Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kummitustarina

Varo yleisiä mokia Tallinnassa

Älä mokaa Tallinnassa – 8 helppoa virhettä, joihin turistit kompastuvat

Tallinnan vanhakaupunki

Kaikki irti Tallinnan vanhastakaupungista! Kymmenen paikkaa lyhyellekin lomalle

Viron Tartto

Finnair aloittaa keväällä lennot Viron Tarttoon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja