Hyppää sisältöön

Oletko huomannut Tallinnan yllättävimmän nähtävyyden? Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.05.2022
Tallinnassa tarpeelliset lääkkeet voi hankkia upean historiallisesta apteekista.

Raeapteek on Tallinnan historiallinen apteekki

Tallinnan tunnetuimpien nähtävyyksien lisäksi kaupunkiin on piilotettu myös huomaamattomia helmiä, joiden ohi saatat tietämättäsi kävellä. Yksi niistä löytyy vanhankaupungin sydämestä Raatihuoneentorilta.

Kuka olisi arvannut, että Tallinnassa voisi hoitaa ostokset yhdessä Euroopan vanhimmista apteekeista? Raeapteek eli Raadinapteekki on Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti samoissa tiloissa toiminut apteekki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kukaan ei tiedä tarkalleen koska Raeapteek on avattu, mutta ensimmäinen merkintä apteekin toiminnasta löytyy vuodelta 1422. Tällöin Raeapteekin kerrotaan saaneen jo kolmannen apteekkarinsa.

Tänä päivänä apteekista voi ostaa tavallisia lääkkeitä ja apteekkituotteita, joten siellä voi helposti hoitaa ostokset vanhanaikaisten tilojen ihailun lisäksi. Myynnissä on myös harvinaisempia rohtoja, joiden juuret vievät liikkeen historiaan.

Yksi perinteisistä tuotteista on klaretti eli punaviinipohjainen, maustettu alkoholijuoma, jota käytettiin ennen lääketarkoituksiin. Klarettia voi edelleen hankkia apteekista vaikka tuliaisiksi Tallinnan-reissulta. Liikkeestä saa myös matkamuistoja.

Keskiajalla Raeapteek oli paljon muutakin kuin apteekki. Sitä voisi verrata nykypäivän kahviloihin: ihmiset kokoontuivat sinne vaihtamaan kuulumisia ja juomaan teetä tai klarettia. Samalla haettiin neuvoja sairauksiin ja niihin sopiviin rohtoihin.

Apteekista löytyy vuodelta 1695 peräisin oleva hinnasto, josta saa käsityksen silloin myynnissä olleista tuotteista. Joukossa on muun muassa erilaisia öljyjä, voiteita ja teelaatuja. Marsipaanin uskottiin auttavan sydänsuruihin ja muistiongelmiin, ja sitä voi ostaa apteekista edelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apteekki toimii samalla ikään kuin museona, jossa voi nähdä paljon viitteitä tilan ja apteekkitoiminnan historiaan. Apteekissa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Katso alta kuvia Raeapteekista!

Lue myös: Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kummitustarina

Lähde: Raeapteek, Visit Estonia
Kuvat: Istockphoto, Getty Images

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Tallinnan nähtävyydet

Tallinnan parhaat nähtävyydet – ota kaikki irti lyhyestäkin vierailusta!

Tallinnan sataman maisemapaikka

Joko kuulit tästä maisemapaikasta Tallinnassa? Sijaitsee satamassa, mutta useimpien kävijöiden katseilta piilossa

Pärnu, Viro

Kesän lentoreitti Helsingistä Pärnuun avataan jälleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja