Hyppää sisältöön

Älä mokaa Tallinnassa – 8 helppoa virhettä, joihin turistit kompastuvat

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 08.02.2024
Reissu tuttuun Tallinnaan sujuu paremmin, kun pidät mielessä muutaman nyrkkisäännön.

1. Muista passi tai henkilökortti

Suomalaiselle Tallinna saattaa tuntua ikään kuin kotimaan jatkeelta, jonne on helppo poiketa vaikka vain lounaalle. Muista kuitenkin aina ottaa mukaan joko passi tai henkilökortti. Ajokortti ei käy matkustusasiakirjasta Viroon matkustettaessa.

Passia ei välttämättä pyydetä nähtäväksi, mutta on hyvä tietää, että tarkastuksia järjestetään säännöllisesti. Menomatkalla matka saattaa siis katketa ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja, ja paluumatkalla samasta rikkeestä voi rapsahtaa jopa sakot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Hukkasitko passisi kesken Viron-matkan? Näin pääset kotimatkalle

2. Älä jää rannalle laivasta

Satamaan saapuminen ajoissa on muistettava tietysti jo Helsingin päässä, mutta erityisesti Tallinnassa. Kun laivan ovet sulkeutuvat, ei viime hetken säätäjällä ole sinne enää asiaa.

Yhtiöstä riippuen lipuntarkastusportit ja laivan ovet suljetaan viimeistään 20 minuuttia ennen lähtöä. Selvitä aikataulut etukäteen ja pidä huoli siitä, ettet kadota ajantajua Tallinnassa kierrellessäsi.

3. Tee pöytävaraukset

Ravintolan valitseminen on monille tärkein osa Tallinnan-matkaa. Ravintoloiden taso on etelänaapurissa erinomainen, ja hinnat edelleen Suomea edullisemmat. Jos mielessäsi on tietty ravintola, kannattaa pöytävaraus aina tehdä etukäteen pettymyksien välttämiseksi.

Inka KhanjiTallinnan ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus
Tee pöytävaraus ja varmista, että pääset syömään haluamaasi ravintolaan.

Tallinnan suosituimpiin ravintoloihin pöytävarauksen voi joutua tekemään hyvissä ajoin etukäteen. Sama koskee vilkkaita matkustuskausia kuten koulujen loma-aikoja sekä isoja seurueita, jotka haluavat mahtua samaan pöytään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monilla on Tallinnassa omat suosikkiravintolat, joihin tulee poikettua lähes automaattisesti joka reissulla. Mieti kuitenkin, testaisitko seuraavalla kerralla jotain uutta Tallinnan laajasta tarjonnasta.

Lue myös: Missä syödä Tallinnassa? Tässä ovat kaupungin parhaat ravintolat

4. Tarkkana taksien kanssa

Tallinna on nykyään siisti ja turvallinen matkakohde, jossa päänvaivaa aiheuttaa lähinnä taksien hinnoittelu. Kaupungissa toimii monia taksiyhtiöitä, joiden hinnoissa on eroa. Turistivedätyksiä esiintyy edelleen, joten sovi kuskin kanssa hinnasta etukäteen.

Helppo vaihtoehto taksille on Uber- tai Bolt-kyyti. Sovelluksen kautta näet hinnan jo ennen kuin matka alkaa, ja summa veloitetaan suoraan maksukortiltasi.

Lue myös: Suomalaismatkailija varoittaa: älä sorru tähän taksihuijaukseen Tallinnassa iskee viinakaupan edessä

5. Älä tee oletuksia kielitaidosta

Tallinnassa monet turistien parissa työskentelevät virolaiset puhuvat suomea. Älä kuitenkaan tee asiasta oletuksia ja marssi paikallisten pakeille selittäen asiaasi suomeksi. Kohteliaampaa on kysyä ensin, puhuuko henkilö suomea.

Erityisesti nuorempi sukupolvi ei välttämättä osaa lainkaan suomea yksittäisiä sanoja lukuun ottamatta. Monissa ravintoloissa suomalaisasiakkaiden kanssa asioidaan automaattisesti englanniksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Varo kännimokia

Olisiko jo aika muuttaa mielikuva Tallinnassa rellestävistä suomalaisista kännituristeista? Kaupungin yössä ei kannata kadottaa kontrollia vain siksi, että drinkkien hinnat ovat muutaman euron halvempia. Muista käytöstavat myös Tallinnassa! Vahvasti humaltuneena altistut myös esimerkiksi taskuvarkauksille tai taksihuijauksille.

IstockphotoTuristien yleisimmät virheet Tallinnassa
Tallinna on suomalaiselle yksi kätevimpiä matkakohteita. Täälläkin voi kuitenkin langeta helppoihin virheisiin.

7. Kannattaako ostosten kärrääminen?

Tallinnan kohoavasta hintatasosta on puhuttu paljon. Enää ei kannata pitää itsestäänselvänä, että esimerkiksi alkoholijuomien hinnoissa olisi selkeä ero Viron alkoholiveron nousun jälkeen. Jos mielessäsi ovat tietyt tuliaiset, voi Suomen hintatason tarkastaa ennen matkaa.

Häitä, syntymäpäiviä tai muita isoja juhlia järjestävien voi edelleen olla kannattavaa hakea juhlajuomat Tallinnasta. Muutamien yksittäisten pullojen rahtaaminen ei välttämättä ole pienen säästön arvoista.

8. Yleisimmät automokat

Suunnitteletko ottavasi oman auton mukaan Tallinnaan? Virosta löytyy mielenkiintoisia kohteita, joihin on helppo matkustaa Tallinnasta käsin. Huomioi kuitenkin muutama asia, jos suunnittelet autoilevasi Virossa.

Autoilijan ei kannata nauttia Virossa edes pientä lasillista alkoholijuomaa. Promilleraja on Virossa 0,2, kun se Suomessa on 0,5. Myös nopeusrajoituksiin tulee kiinnittää huomiota, sillä ne saattavat olla valtateillä Suomen rajoituksia matalammat.

Auton pakollisia varusteita ovat muun muassa jauhesammutin ja rekisteriotteen tekninen osa. Selvitä aina ajankohtaiset vaatimukset ennen automatkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tallinnan parhaat nähtävyydet – 15 vinkkiä lomalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Jägalan vesiputous

Tiesitkö jo tästä? Tallinnasta on helppo tehdä retki upealle vesiputoukselle – katso kuvat

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Tallinnan vanhin apteekki

Huomasitko Tallinnan yllättävän nähtävyyden? Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja