hero taustakuva

Tämä Tallinnan uusi nähtävyys on koettava – keksintötehdas Protoon ihastuu koko perhe

Inka Khanji artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Protossa kävijät pääsevät tutustumaan merkittäviin keksintöihin virtuaalitodellisuuden avustamana ja itse kokeilemalla.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 08.11.2019
facebook   whatsapp

Hauska vierailukohde kaikenikäisille

Lokakuussa 2019 avattu keksintötehdas Proto kuuluu Tallinnan uutuusnähtävyyksiin. Proto ei ole perinteinen museo tai tiedekeskus, vaan se vie vierailijat seikkailulle merkittävien keksintöjen maailmaan tavallista vauhdikkaammalla tavalla.

Vanhan valimon tiloihin rakennetussa keksintötehtaassa on esillä yli 100 vuotta vanhoja keksintöjä, jotka on esitelty kävijöille virtuaalitodellisuutta hyödyntäen. Virtuaalilasit päässä kävijät voivat vierailla eri maisemissa ja maailmoissa, ja kokeilla keksintöjä ja niiden toimivuutta myös itse.

Protossa voi esimerkiksi testata taitojaan kuumailmapallon lentäjänä tai hypätä hurjaan kyytiin kohti maapallon keskipistettä. Näiden lisäksi Proton vetonauloihin kuuluvat muun muassa liitokone, jota täytyy tasapainoillen ohjata renkaiden läpi, sekä sukellus valtameren syvyyksiin sukellusveneen kyydissä.

Tasokkaat VR-elämykset ja tarpeeksi haastetta tarjoavat tehtävät tekevät Protosta viihdyttävän kohteen kaiken ikäisille. Proto on mainio kohde erityisesti perheille, mutta yhtä hyvin siellä viihtyvät niin pariskunnat kuin kaveriporukat. Keksintötehtaassa on yhteensä lähes 20 erilaista tehtävää ja elämystä, joten vierailuun kannattaa varata riittävästi aikaa.

Inka KhanjiKeksintötehdas Proto, Tallinna
VR-maailma tempaisee hetkessä mukaansa.

Proto sijaitsee uudessa Noblessnerin kaupunginosassa lähellä Lentosatamaa. Noblessner toimi ennen sukellusvenetelakkana, mutta nyt alueella on tullut nähtävyyksiä, asuntoja ja ravintoloita. Proton lisäksi nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Taidekeskus Kai.

Keksintötehtaan tiloissa on myös kahvila ja kauppa. Tyylikkäästi sisustettu kahvila on innokkaiden Instagram-käyttäjien unelma, sillä sen sisustusesineet ja yksityiskohdat ovat kuin luotu kuvaamista varten. Kahvilan monipuoliselta listalta löytyy vaihtoehtoja eri makuun ja kahvilaan ovat tervetulleita kahville tai lounaalle myös muut kuin keksintötehtaaseen pääsylipun ostaneet.

Protoon pääsee kätevästi joko kävellen, julkisilla tai omalla autolla. Tallinnan vanhastakaupungista Protoon tulee kävelymatkaa noin 20 minuuttia. Bussit 73 ja 3 pysähtyvät lähellä Protoa.

Pääsylippu maksaa 12 euroa yli 6-vuotiailta. Protoon voi ostaa myös 28 euron hintaisen perhelipun, johon sisältyy sisäänpääsy kahdelle aikuiselle ja alaikäisille lapsille.

Katso kuvat Tallinnan uudesta keksintötehtaasta!

Inka KhanjiKeksintötehdas Proto, Tallinna
Proton laitteet perustuvat VR-teknologiaan, ja niistä saa parhaiten irti, kun mukana on ainakin yksi seuralainen.
Inka KhanjiKeksintötehdas Proto, Tallinna
Proton näyttelyhallit ovat täynnä kiinnostavia esineitä.
Inka KhanjiKeksintötehdas Proto, Tallinna
Keksintötehtaan yhteydessä sijaitseva kahvila hurmaa sisustuksellaan, mutta on myös mainio taukopaikka elämysten keskellä.
Inka KhanjiKeksintötehdas Proto, Tallinna
Laitteita kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti, jotta kokemus on mahdollisimman riemukas.

>> Lue myös: Tallinnan 10 parasta museota – löydä kaupungin koskettavimmat, kylmäävimmät ja kiehtovimmat tarinat

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Protoon ei kannata mennä vìikonloppuna. Kohde on uusi myös virolaisille lapsiperheille, joten pitkät jonot joka laitteeseen.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.