Hyppää sisältöön

Lyypekki – hansakaupunkien kuningatar

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 14.05.2014
Pohjois-Saksan Lyypekki on monelle autolomalaiselle tuttu läpikulkuetappi - historiallinen hansakaupunki on kuitenkin myös pidemmän pysähdyksen arvoinen.

Lomailua historiallisissa puitteissa

Lyypekki, lempinimeltään hansakaupunkien kuningatar, on perustettu jo vuonna 1143. Sitä kutsutaan myös Itämeren portiksi, sillä Lyypekin asema kaupankäynnissä ja kuljetuksessa on ollut merkittävä aina hansa-ajoista lähtien.

Lyypekin vanhakaupunki on melko hyvin säilynyt, mutta toisen maailmansodan pommituksen jäljet ovat kaupungissa selvästi nähtävissä. Jotkut tuhoutuneista taloista on entisöity, toisten paikalle taas on noussut moderneja rakennuksia, jotka jakavat paikallisten mielipiteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lyypekki elää ja muuttuu jatkuvasti, joten mistään historiallisesta ulkoilmamuseosta ei ole vanhassakaupungissakaan kyse.

Seitsemän tornin kaupunki

Tutustuminen Lyypekkiin on helpointa aloittaa vanhankaupungin reunalta, jossa keskiaikainen portti Holstentor hallitsee maisemaa, tosin keskeltä jo hieman vajonneena. Muinoin kaupunkia suojasi kivinen muuri, jonka portit osoittivat neljään ilmansuuntaan. Nyt jäljellä ovat enää läntinen Holstentor ja pohjoinen Burgtor. Holstentorissa toimii nykyään kaupungin historiasta kertova museo.

Holstentor, Lyypekki

Lyypekin vanhakaupunki on pieni ja helposti käveltävistä. Sitä ympäroivät joet ja kanavat pitävät huolen, ettei heikosta suuntavaistostakaan kärsivä onnistu harhailemaan kauas. Historiallinen kaupunki on rakennettu mäelle ja mukulakivikadut muistuttavat menneistä vuosisadoista, joten hyvät jalkineet ovat tarpeen. Toisenlaisen näkökulman saa jokilaivalla, joka kiertää kaupungin ympäri noin tunnissa.

Lyypekki tunnetaan seitsemän tornin kaupunkina. Tornien rakennuspohjina toimivat lukuisat kirkot. Kirkoista kuuluisin on St. Marien eli Pyhän Marian kirkko. Goottilaista rakennustyyliä edustavan kirkon pystyttäminen vei yli 100 vuotta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Korkeista paikoista pitäville vierailun arvoinen on myös taidemuseona toimivan Petrikirchen eli Pietarinkirkon torni, jonne matkailijan onneksi pääsee hissillä muutaman euron maksua vastaan.

Kolmen Nobel-palkitun koti

Jos haluaa tehdä lyypekkiläiseen vaikutuksen, kannattaa tutustua kaupungin kolmeen Nobel-palkittuun mieheen. Kaupunki on kolmikosta niin ylpeä, että Thomas Mannille, Willy Brandtille ja Günter Grassille on kaikille osoitettu talo vanhastakaupungista.

Vuonna 1929 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanutta Mannia juhliva rakennus kantaa kirjailijan läpimurtoromaanin, Buddenbrookien, nimeä ja kätkee sisäänsä suositun kirjallisuusmuseon. Lyypekin tuoreimman Nobel-palkitun kirjailija Günter Grassin talo on nimetty miehen mukaan ja omistettu kirjallisuudelle ja taiteelle – Grassin kahdelle intohimolle.

Lyypekin kolmas Nobel-palkittu on Saksan entinen liittokansleri Willy Brandt, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1971. Brandtin mukaan nimetty talo esittelee miehen elämää ja saavutuksia.

Jos merkkimiesten talot eivät kiinnosta, kannattaa kurkata ainakin jollekin vanhankaupungin kapeista kujista, joita sympaattisempia saa hakea. Muhkuraiset kadut ja seiniä pitkin kiipeävät köynnökset takaavat romanttisen tunnelman, jossa kiireet unohtuvat.

Marsipaani on lyypekkiläisten herkku

Hengenravinnon lisäksi Lyypekissä pidetään huolta myös ruumiillisemmista tarpeista. Kaupungin ylpeys on marsipaani, jota on saatavilla kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä ja muodoissa. Marsipaani tehdään laadukkaimmista manteleista, jotka tuodaan tehtaaseen Espanjasta. Lyypekin kuuluisimman marsipaanitehtaan Niedereggerin kahvila sijaitsee aukiolla kaupungintaloa vastapäätä.

Tukevampaa ravintoa lyypekkiläiseen tyyliin tarjoillaan merenkävijöiden killan talossa (Haus der Schiffergesellschaft). Talon historia johtaa aina 1500-luvulle, jolloin merimiehet kokoontuivat sen pitkien pöytien ympärille syömään, juomaan ja parantamaan maailmaa. Kaikille avoimena ravintolanakin vaikuttava rakennus on toiminut 1800-luvun lopulta lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lyypekin alueen kesätapahtumat 2014

Lyypekki on vilkas kulttuurikaupunki, jossa tapahtuu paljon läpi koko kesäkauden. Vuonna 2014 ohjelmassa on runsaasti suomalaisiakin kiinnostavia tapahtumia ja festivaaleja. Tässä joitakin poimintoja kesän tarjonnasta!

6.-9.6. Travemünde JAZZT
Kansainvälinen jazz- ja swingfestivaali, jossa esiintyjiä niin Pohjois-Saksasta, Tanskasta kuin Hollannistakin. Musiikkia höystettynä gastronomisin nautinnoin.
Tapahtumapaikka: Brügmanngarten, Travemünde

4.-6.7. Lyypekin Altstadt-olutjuhlat
Tilaisuudessa voi tutustua yli 20 paikallisen ja lähialueen pienpanimon tuotteisiin, mukana myös pohjoisen Saksan suurin liikkuva panimo.
Tapahtumapaikka: Koberg, Lyypekki

18.-27.7. Travemünden viikko
125. Travemünder Woche, purjehdusregatta, joka kerää vuosittain satatuhatta kävijää.
Tapahtumapaikka: useita eri puolilla Travemündeä

1.-10.8. Duckstein-festivaalit
Duckstein-festivaali tarjoaa musiikkia ja kulinaarisia nautintoja Lyypekin Musiikki- ja Kongressihallin ympärillä.

30.8. Lyypekin 14. museoiden yö
Lyypekin museot auki läpi yön.
Tapahtumapaikka: Lyypekin museot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

29.-31.8. Travemünden 4. kalastajajuhlat
4. Travemünder Fischerfest, vanhanajan kalajuhlat perinnealuksineen, ohjelmaa koko perheelle.
Tapahtumapaikka: Travemünden kalasatama

Lisätietoa

Lyypekin virallinen matkailusivusto
Finnlines: lautat kuljettavat matkustajia Helsingistä aivan Lyypekin naapurissa sijaitsevaan Travemündeen

Teksti: Laura Uotila
Kuva: DZT/Findeisen, Lübecker Museen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saksan parhaat rannat

Näin hienoja rantoja Saksasta löytyy – yllätytkö maisemista? 5 kohdevinkkiä

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja