Hyppää sisältöön

Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.05.2023
Autolla liikkuminen on paras tapa saada kaikki irti kauniista Kroatiasta. Lue vinkit ja vietä onnistunut autoloma Balkanilla!

Oma auto helpottaa liikkumista

Älä jumiudu lomallasi vain suosittuihin matkailukaupunkeihin Dubrovnikiin tai Splitiin, sillä Kroatiassa riittää nähtävää myös kaupunkien ulkopuolella. Maaseutu, rannikko ja upeat kansallispuistot tarjoavat matkailijalle runsaasti uusia maisemia ja mieleenpainuvia matkakokemuksia, joiden äärelle pääsee kaikkein helpoiten oman auton avulla.

Kroatiassa on 1 288 kilometrin mitalta moottoriteitä, ja paras tapa taittaa välimatkat on auto. Ajamista Balkanilla ei kannata pelätä, vaikka ajokulttuuri poikkeaakin hieman siitä, mihin Suomessa on totuttu. Lähde rohkeasti matkaan ja koe hulppeiden maisemien road trip Kroatiassa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Auton vuokraaminen on helppoa ja halpaa

Auton vuokraaminen on Kroatiassa edullista. Hintaan vaikuttavat auton koko, taso sekä varustelut, mutta ajankohdasta riippuen halvimmillaan auton saa vuokrattua viikoksi jopa noin 60 eurolla. Lisävarusteista ja -vakuutuksista tulee maksaa erikseen, mutta tavallisesti vuokrahinta sisältää perusvarusteet sekä perusvakuutuksen.

Jos aiot yhdistää automatkaasi vierailuja myös naapurimaissa, selvitä ennen matkaa, aiheutuuko rajanylityksistä lisämaksuja esimerkiksi vakuutuksen vuoksi. Paras tapa selvittää vuokraamokohtaiset määräykset on ottaa yhteyttä suoraan omaan vuokraamoon.

Inka KhanjiKroatia
Vaikka tieverkosto on pääasiassa hyväkuntoinen, voi vastaan tulla myös kapeita ja haastavia vuoristoteitä.

Joillakin teillä on käytössä tullimaksuja. Esimerkiksi tietyillä moottoritieosuuksilla voi joutua maksamaan moottoritiemaksun. Tiemaksut maksetaan maksulipukkeen avulla, joka otetaan heti tielle saapumisen yhteydessä ja maksetaan tieltä poistuttaessa.

Silloilla, tunneleissa ja muutamilla moottoritieosuuksilla on käytössä järjestelmä, jossa tulli maksetaan heti tielle tulon yhteydessä tietulliasemalla. Maksuvälineinä hyväksytään käteisen lisäksi myös luottokortit. Tietullit voi maksaa myös etukäteen ladattavalla älykortilla, jolla saa myös 10 prosentin alennuksen tullin hinnasta.

Huomioi nämä asiat autoa vuokratessasi

EU-maassa myönnetty ajokortti on pätevä asiakirja Kroatiassa, sillä maa on osa Euroopan Unionia. Kansainvälistä ajokorttia ei siis tarvitse hankkia Kroatian automatkaa varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autonvuokrauksen alaikäraja on Kroatiassa 18 vuotta, mutta ajokortin on oltava ollut voimassa vähintään vuoden. Alle 25-vuotiailta saatetaan periä nuoren kuljettajan ja vuokraajan lisämaksuja auton vuokrauksen yhteydessä. Useimmat vuokraamot vaativat kuljettajalta myös luottokortin vuokrausta varten.

Teiden kunto vaihtelee Kroatiassa, joten auto kannattaa valita oman kohteen mukaan. Esimerkiksi vuoristoisilla teillä voi olla erityisesti talviaikaan tarvetta nelivetoiselle autolle, kun taas kaupungeissa ja moottoriteillä pärjää mainiosti myös pienemmällä autolla.

Ota kuvat ja tarkista vuokra-auto huolellisesti

Vuokra-auton kunto on syytä tarkistaa heti, kun vuokraamo on luovuttanut auton käyttöösi. Ota autosta kuvat ja lähikuvaa erityisesti kaikki naarmut, lommot ja kolot, jotta sinulla on todistusaineistoa auton kunnosta vuokraushetkellä etkä joudu maksamaan muiden aiheuttamia vahinkoja.

Tee sama myös palautuksen yhteydessä ja säilytä kuvia ainakin muutaman kuukauden ajan vuokrauksen jälkeen.

Paikallinen liikennekulttuuri eroaa hieman suomalaisesta

Autoilu Kroatiassa voi tuntua ensikertalaisesta hieman vaaralliselta, sillä paikallinen liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta. Reilut ylinopeudet ja uhkarohkeat ohitukset ovat varsin yleisiä erityisesti maanteillä, mutta tilanteista selviää tavallisesti rauhallisella liikennenopeudella, ympäristöä seuraamalla ja tilanteita ennakoimalla.

Vähimmäisnopeus moottoriteillä on 60 kilometriä tunnissa ja enimmäisnopeus autosta riippuen 130 kilometriä tunnissa. Taajamien nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa. Alle 24-vuotiailla kuljettajilla on omat enimmäisnopeudet: maanteillä korkeintaan 80 kilometriä tunnissa, moottoriliikenneteillä 100 kilometriä tunnissa ja moottoriteillä 120 kilometriä tunnissa.

Inka KhanjiAutonvuokraus Kroatiassa
Omalla vuokra-autolla on helppo nähdä Kroatian parhaat palat.

Kroatiassa on oikeanpuoleinen liikenne. Osa teistä voi olla hyvinkin huonokuntoisia, joten erityisesti maaseudulla, vuoristossa ja pienillä teillä ajaessa kannattaa kiinnittää huomiota tien kuntoon ja liikennenopeuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kapeita ja jyrkkiä vuoristoteitä ajettaessa on alaspäin ajavan väistettävä ja tarvittaessa peruutettava tilanteessa, jossa molemmat autot eivät mahdu tielle samanaikaisesti. Vuoristoteillä on väistettävä linja-autoja aina.

Liikenneonnettomuustilanteissa täytyy kutsua poliisi paikalle. Poliisin tulee tehdä onnettomuuden vahvistus. Tapahtumapaikalla täytettävään eurooppalaiseen vahinkoilmoituslomakkeeseen tulee saada molempien osapuolten allekirjoitukset vakuutusyhtiötä varten.

Kroatian luonto tarjoaa runsaasti nähtävää, mutta joissain tilanteissa voi olla vaivattominta taittaa pitkät välimatkat lautalla. Esimerkiksi rannikon pikkuteillä ajamiseen voi tuhrautua hyvinkin pitkä aika, joten ajan säästämiseksi kannattaa harkita myös lauttamatkaa.

Rajanylitys Kroatiasta

Lyhyiden välimatkojen vuoksi Kroatiasta on helppo tehdä retkiä myös naapurimaihin. Auton vuokraehdoista riippuen automatkalla voi vierailla naapurimaissa Italiassa, Sloveniassa, Unkarissa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Montenegrossa. Vuokraehdot kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä kaikki vuokraamot eivät anna viedä autoja ulkomaille. Toiset saattavat vaatia rajanylityksestä lisämaksun, kun joillekin vuokraamoille riittää pelkkä ilmoitus. Suurimmat rajanylityspaikat ovat avoinna ympäri vuorokauden.

Italian, Slovenian ja Unkarin rajan ylittäminen Kroatiasta käsin on varsin helppoa, sillä maiden rajalla ei ole raja- tai tullitarkastuksia eikä matkustusasiakirjoja tai tavaroita tarkasteta rajalla. Poliisi ja tulli saattavat kuitenkin tehdä satunnaisia tarkastuksia. Kroatian ja Unkarin välillä on kuusi rajanylityspaikkaa.

Montenegron ja Kroatian välillä on kaksi rajanylityspaikkaa. Maahan saapumisen yhteydessä on maksettava kymmenen euron suuruinen ympäristömaksu, jota vastaan saa tarran, joka tulee liimata tuulilasiin. Jonot raja-asemilla voivat olla hyvinkin pitkiä, ja heinä-elokuussa jonottamiseen voi kulua jopa kolme tuntia. EU-alueella vuokrattujen autojen vakuutukset eivät tavallisesti kata ajamista Montenegrossa ja tästä syystä rajalta voi joutua ostamaan noin 15 euron hintaisen vakuutuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kroatiasta pääsee Bosnia-Hertsegovinaan kymmenen rajanylityspaikan läpi.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon kohdeoppaasta

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Tätä paikkaa et halua jättää väliin Kroatiassa – näyttävät vesiputoukset ovat kuin sadusta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja