Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Inka Khanji artikkelin kuva
Automatkailu
Autolla liikkuminen on paras tapa saada kaikki irti kauniista Kroatiasta. Lue vinkit ja vietä onnistunut autoloma Balkanilla!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 03.07.2018
facebook   whatsapp

Oma auto helpottaa liikkumista

Älä jumiudu lomallasi vain suosittuihin matkailukaupunkeihin Dubrovnikiin tai Splitiin, sillä Kroatiassa riittää nähtävää myös kaupunkien ulkopuolella. Maaseutu, rannikko ja upeat kansallispuistot tarjoavat matkailijalle runsaasti uusia maisemia ja mieleenpainuvia matkakokemuksia, joiden äärelle pääsee kaikkein helpoiten oman auton avulla.

Kroatiassa on 1 288 kilometrin mitalta moottoriteitä, ja paras tapa taittaa välimatkat on auto. Ajamista Balkanilla ei kannata pelätä, vaikka ajokulttuuri poikkeaakin hieman siitä, mihin Suomessa on totuttu. Lähde rohkeasti matkaan ja koe hulppeiden maisemien road trip Kroatiassa!

Auton vuokraaminen on helppoa ja halpaa

Auton vuokraaminen on Kroatiassa edullista. Hintaan vaikuttavat auton koko, taso sekä varustelut, mutta ajankohdasta riippuen halvimmillaan auton saa vuokrattua viikoksi jopa noin 60 eurolla. Lisävarusteista ja -vakuutuksista tulee maksaa erikseen, mutta tavallisesti vuokrahinta sisältää perusvarusteet sekä perusvakuutuksen.

Jos aiot yhdistää automatkaasi vierailuja myös naapurimaissa, selvitä ennen matkaa, aiheutuuko rajanylityksistä lisämaksuja esimerkiksi vakuutuksen vuoksi. Paras tapa selvittää vuokraamokohtaiset määräykset on ottaa yhteyttä suoraan omaan vuokraamoon.

Inka KhanjiKroatia
Vaikka tieverkosto on pääasiassa hyväkuntoinen, voi vastaan tulla myös kapeita ja haastavia vuoristoteitä.

Joillakin teillä on käytössä tullimaksuja. Esimerkiksi tietyillä moottoritieosuuksilla voi joutua maksamaan moottoritiemaksun. Tiemaksut maksetaan maksulipukkeen avulla, joka otetaan heti tielle saapumisen yhteydessä ja maksetaan tieltä poistuttaessa.

Silloilla, tunneleissa ja muutamilla moottoritieosuuksilla on käytössä järjestelmä, jossa tulli maksetaan heti tielle tulon yhteydessä tietulliasemalla. Maksuvälineinä hyväksytään käteisen lisäksi myös luottokortit. Tietullit voi maksaa myös etukäteen ladattavalla älykortilla, jolla saa myös 10 prosentin alennuksen tullin hinnasta.

Huomioi nämä asiat autoa vuokratessasi

EU-maassa myönnetty ajokortti on pätevä asiakirja Kroatiassa, sillä maa on osa Euroopan Unionia. Kansainvälistä ajokorttia ei siis tarvitse hankkia Kroatian automatkaa varten.

Autonvuokrauksen alaikäraja on Kroatiassa 18 vuotta, mutta ajokortin on oltava ollut voimassa vähintään vuoden. Alle 25-vuotiailta saatetaan periä nuoren kuljettajan ja vuokraajan lisämaksuja auton vuokrauksen yhteydessä. Useimmat vuokraamot vaativat kuljettajalta myös luottokortin vuokrausta varten.

Teiden kunto vaihtelee Kroatiassa, joten auto kannattaa valita oman kohteen mukaan. Esimerkiksi vuoristoisilla teillä voi olla erityisesti talviaikaan tarvetta nelivetoiselle autolle, kun taas kaupungeissa ja moottoriteillä pärjää mainiosti myös pienemmällä autolla.

Ota kuvat ja tarkista vuokra-auto huolellisesti

Vuokra-auton kunto on syytä tarkistaa heti, kun vuokraamo on luovuttanut auton käyttöösi. Ota autosta kuvat ja lähikuvaa erityisesti kaikki naarmut, lommot ja kolot, jotta sinulla on todistusaineistoa auton kunnosta vuokraushetkellä etkä joudu maksamaan muiden aiheuttamia vahinkoja.

Tee sama myös palautuksen yhteydessä ja säilytä kuvia ainakin muutaman kuukauden ajan vuokrauksen jälkeen.

Paikallinen liikennekulttuuri eroaa hieman suomalaisesta

Autoilu Kroatiassa voi tuntua ensikertalaisesta hieman vaaralliselta, sillä paikallinen liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta. Reilut ylinopeudet ja uhkarohkeat ohitukset ovat varsin yleisiä erityisesti maanteillä, mutta tilanteista selviää tavallisesti rauhallisella liikennenopeudella, ympäristöä seuraamalla ja tilanteita ennakoimalla.

Vähimmäisnopeus moottoriteillä on 60 kilometriä tunnissa ja enimmäisnopeus autosta riippuen 130 kilometriä tunnissa. Taajamien nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa. Alle 24-vuotiailla kuljettajilla on omat enimmäisnopeudet: maanteillä korkeintaan 80 kilometriä tunnissa, moottoriliikenneteillä 100 kilometriä tunnissa ja moottoriteillä 120 kilometriä tunnissa.

Inka KhanjiAutonvuokraus Kroatiassa
Omalla vuokra-autolla on helppo nähdä Kroatian parhaat palat.

Kroatiassa on oikeanpuoleinen liikenne. Osa teistä voi olla hyvinkin huonokuntoisia, joten erityisesti maaseudulla, vuoristossa ja pienillä teillä ajaessa kannattaa kiinnittää huomiota tien kuntoon ja liikennenopeuteen.

Kapeita ja jyrkkiä vuoristoteitä ajettaessa on alaspäin ajavan väistettävä ja tarvittaessa peruutettava tilanteessa, jossa molemmat autot eivät mahdu tielle samanaikaisesti. Vuoristoteillä on väistettävä linja-autoja aina.

Liikenneonnettomuustilanteissa täytyy kutsua poliisi paikalle. Poliisin tulee tehdä onnettomuuden vahvistus. Tapahtumapaikalla täytettävään eurooppalaiseen vahinkoilmoituslomakkeeseen tulee saada molempien osapuolten allekirjoitukset vakuutusyhtiötä varten.

Kroatian luonto tarjoaa runsaasti nähtävää, mutta joissain tilanteissa voi olla vaivattominta taittaa pitkät välimatkat lautalla. Esimerkiksi rannikon pikkuteillä ajamiseen voi tuhrautua hyvinkin pitkä aika, joten ajan säästämiseksi kannattaa harkita myös lauttamatkaa.

Rajanylitys Kroatiasta

Lyhyiden välimatkojen vuoksi Kroatiasta on helppo tehdä retkiä myös naapurimaihin. Auton vuokraehdoista riippuen automatkalla voi vierailla naapurimaissa Italiassa, Sloveniassa, Unkarissa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Montenegrossa. Vuokraehdot kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä kaikki vuokraamot eivät anna viedä autoja ulkomaille. Toiset saattavat vaatia rajanylityksestä lisämaksun, kun joillekin vuokraamoille riittää pelkkä ilmoitus. Suurimmat rajanylityspaikat ovat avoinna ympäri vuorokauden.

Italian, Slovenian ja Unkarin rajan ylittäminen Kroatiasta käsin on varsin helppoa, sillä maiden rajalla ei ole raja- tai tullitarkastuksia eikä matkustusasiakirjoja tai tavaroita tarkasteta rajalla. Poliisi ja tulli saattavat kuitenkin tehdä satunnaisia tarkastuksia. Kroatian ja Unkarin välillä on kuusi rajanylityspaikkaa.

Montenegron ja Kroatian välillä on kaksi rajanylityspaikkaa. Maahan saapumisen yhteydessä on maksettava kymmenen euron suuruinen ympäristömaksu, jota vastaan saa tarran, joka tulee liimata tuulilasiin. Jonot raja-asemilla voivat olla hyvinkin pitkiä, ja heinä-elokuussa jonottamiseen voi kulua jopa kolme tuntia. EU-alueella vuokrattujen autojen vakuutukset eivät tavallisesti kata ajamista Montenegrossa ja tästä syystä rajalta voi joutua ostamaan noin 15 euron hintaisen vakuutuksen.

Kroatiasta pääsee Bosnia-Hertsegovinaan kymmenen rajanylityspaikan läpi.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon kohdeoppaasta

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (15) Jätä kommentti

 1. Muistakaa ottaa extravakuutus (CDW) joka minimoi omavastuun määrän, jolloin Fleet jne eivät myöskään yleensä lähde huijaamaan. Rajanylitykseen tarvii cross boarder cardin ja jos menee saarille niin tarvitaan ferry permission ja nämähän maksaa esim. Avant carille cross boarder card 70€. Luottokortilta varataan se 1000-1200€ joka palautuu sitten myöhemmin eli huolehtikaa että luottokortilta löytyy se 1000-1200 ilmaa. Itse päädyn vuokraamaan Avant carilta auton nyt syyskuulle, koska heiltä löytyy vakuutus joka kattaa kaiken ja omavastuu 0€, WV polo tai vastaavalle autolle tämän vakuutuksen hinta on 15e päivä ja luottokortti varaus “vain” 200-300e.

  Mukavat lomat kaikille :)


 2. Matkustamme Kroatiaan kesäkuussa 2019. Olemme maassa viikon ja tarvitsemme auton. Olen ihmeissäni katsellut vuokra-autojen takuu veloitus summia luottokortilta. Onko todellakin niin että auton vuokrafirmat varaavat kortilta 1000-2000 euroa?


  • Olemme juuri nyt Kroatiassa ja haimme Splitin lentokentältä auton. Hotellimme ystävällinen tyttö sanoi, että seuraavalla kerralla kannattaa pyytää hotellia varaamaan auto. Se tuodaan silloin paikan päälle, ja minulla on sellainen tuntu, että asiakkaan toiveiden täyttäminen on heille kunnia-asia. Jotain muuta kuin lentokentän Budget-vuokraamo, jonka auton tankki oli luovutettaessa tyhjä…


 3. No Fleet yhtiöstä ei kannata vuokraa mitään..
  Heillä halpa hinta eli 70 viikko mutta maksat sitten kunnolla kun kun palautat auton.
  Auton saaminen splitin kentältä kesti 1,5h odotella vielä ulkona ja viimein saatua sen he tulivat sanomaan että onkin väärä auto.
  Mainostavat että saat tankki täynnä mutta kaikki autot ovat tankit tyhjinä niinkuin kaikille siinä kävi..
  Autot tarkistetaan yhdessä ja epämääräisen paperin kanssa käydään läpi että tuossa kolhu ja jne sekä selitellään että ei ole uusi auto ja jälkiä löytyy.
  Show alkaakin sitten palauttaessa kun autoja tarkastetaankin alustaa myöten kontaten maassaa ja hups, kaikista löytyykin naarmu jostain helman alta kuten niissä kaikista 6sta ketkä samaan aikaan olivat palauttamassa.
  Itse kuvasin luovutuksen jopa videolle jotta näkee onko itse tehnyt jälkiä ettei menisi väännöksi.
  Eipä siitäkään mitään apua ollut kun väittivät videossa näkyviä jälkiä “varjoksi” …
  jokaiselta veloitettiin sitten 130-165 euroa sekä lisäksi damage fee käsittely maksua 64 euroa..
  Kyseisen yhtiön bisnes on huijaaminen eikä autonvuokraus. Palautus vei saman ajan melkein..
  Vuokratkaa vain kansaivälisiltä isoilta kuten Avis, Herz, Sixt…


 4. Jutussa puhutaan autolla matkustamisesta lautalla. Monissa auton vuokrausehdoissa kielletään vuokra-auton vieminen autolautalle. Harvoin kuitenkaan sanotaan suorasanaisesti, onko vakuutus voimassa.


 5. Lensimme nelihenkisenä seurueena Dubrovnikiin. Tukikohta oli Cavtatissa meren rannalla, jossa myös vuokrasimme auton. Edullinen oli ja vaikka ilmoitimme ajavamme myös Bosnia-Herzegovinaan ja etelään Montenegroon, mitään lisämaksuja tai kyselyja ei paikallinen autovuokraamo esittänyt. Rajamuodollisuus molemmissa maissa oli – muodollisuus.

  Paras tapa, jos mahdollista, on juuri liikkua omalla autolla. Tiet ovat vähintäänkin tyydyttävässä kunnossa, tosin mutkia on rakennusvaiheessa ollut satavana liiankin paljon.

  Edullisia majoituskohteita riittää joka kylässä, palvelu ok ja ihmiset tosi sydämellisiä.

  Hyvää matkaa


 6. Kroatia on hyvä ja Montenegro kanssa..mutta Albania paras..jos autiorantoja kaipaa ja jylhiä vuoristoja.. ja edullista seafoodia.Esim Pohjois-Albaniassa 5 star hotel autiorannalla 25 euroa yö ..kahdenhengen huone inc breakfast..suosittelen.(hotel Prince.Schengjin) u tubessa kiva pätkä hotellista.


 7. Onko kellään kokemuksia matkoista Kroatiasta Bosniaan? Täytyykö tosiaan ostaa joku “the cross border card”? Me mennään Makarskaan elokuun lopussa ja vuokraamme sieltä auton. Tarkoitus oli käydä päiväksi Mostarissa ja Sloveniassa. Kiitos jo etukäteen vastauksista!


 8. Juuri olimme Balkanin road tripillä ja Kroatian ja Montenegron raja tuli ylitettyä useampaankin kertaan. Montenegroon tultaessa tai sieltä poistuttaessa ei makseta mitään ympäristö-, vakuutus- tai muitakaan maksuja. Jutussanne on raju asiavirhe.


 9. “Ovatko Istrian moottoritiet Pulaan kuinka ruuhkaisia perjantaisin? Kokemuksia?”
  – Eivät olleet ruuhkaisia viime perjantaina 22.07. Ruuhkat painottuvat launtaille ja Zagrebin alueelle.

  Kommentti yo juttuun:
  “Italian, Slovenian ja Unkarin rajan ylittäminen Kroatiasta käsin on varsin helppoa, sillä maiden rajalla ei ole raja- tai tullitarkastuksia eikä matkustusasiakirjoja tai tavaroita tarkasteta rajalla.”
  – Tässä kohtaa on asiavirhe. Slovenia kuuluu Schengen alueeseen, Kroatia taasen ei kuulu. Rajanylityspaikoilla on siis passintarkastukset mennen tullen.


 10. Ovatko Istrian moottoritiet Pulaan kuinka ruuhkaisia perjantaisin? Kokemuksia?


 11. Mistä auton saa vuokrattua 60€/viikko??


  • Ei mistään autovuokraamosta.
   Kysy vanhemmiltasi.


  • Tässä juuri olen vuokramassa pikkuautoa 10:si päiväksi splitin kentältä ja palautus samaan paikkaan hinta n. 68 euroa 10 vrk.Vuokraamo nimeltä Sixt, iso kv.vuokrausketju. Edellyttää varausta ja maksua n. kuukautta aiemmin niin hinta on tosi edullinen, lähdössä toukokuun alussa. Taksi maksaa netin perusteella jotain 30-40€ suunta, joten eipä paljoa tarvitse mietiskellä ottaako taksin vai “oman”auton. Tosin,jos alat “varustaa” vuokra-autoa erillaisilla liaäosilla niin kyllä hintaa tulee.


 12. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.