Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Unkari

Unkari

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Unkarin maalauksellisissa maisemissa matkailijaa odottavat kukoistava maaseutu, vilkas kaupunkielämä ja erinomainen ruoka.

Unkari voi hyvällä syyllä pitää yhtenä Keski-Euroopan helmistä, jossa itäiset perinteet ja länsimainen elämäntapa kohtaavat toisensa. Suomalaiselle hintataso maassa on edelleen edullinen, ja etenkin kesäaikaan Unkari on elämyksellinen matkakohde.

UNKARI MATKAILUMAANA

Kaupunkiloma Unkarissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Unkari – elämysten maa

Keskeisen sijaintinsa vuoksi Unkarilla on omaksunut paljon vaikutteita eri puolilta Eurooppaa ja maalla on takana mahtava menneisyys osana Habsburgien kuningaskuntaa. Muun muassa ympäristön vähemmistöryhmät, italiaiset kauppiaat ja turkkilaiset valloittajat ovat kaikki jättäneet jälkensä unkarilaiseen kulttuuriin.

Unkari sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, ja maasta löytyy myös upeaa historiallista arkkitehtuuria. Etenkin tunnelmallinen pääkaupunki Budapest on kuulu arkkitehtuuristaan ja kulttuuristaan. Budapestin keskusta lukeutuu Unescon maailmanperintölistalle, ja kaupunki sopii rauhallisen tunnelmansa ansiosta hyvin kiireettömän loman viettoon.

Elämysten metsästäjää Unkari hemmottelee Budapestin kylpyläkulttuurilla tai vierailuilla maaseudun viinitiloilla. Viininvalmistuksen perinteet ovat Unkarissa pitkät.

Luonnonkaunis maaseutu

Unkarin maaseutumaisemaa hallitsevat ruohoarot eli pustat. Vaikuttavimpiin matkakohteisiin lukeutuvat muun muassa Keski-Euroopan suurin järvi Balaton sekä Fertonin ja Horthhobagy Pusztan kansallispuistot, jotka ovat myös Unescon maailmanperintökohteita. Gemencin metsä taas tunnetaan upeasta riistakannastaa, ja Gerecsen alueelta löytyy mahdollisuuksia esimerkiksi trekkaukseen ja kiipeilyyn.

Balaton on yksi Unkarin suosituimmista matkakohteista. Järven ympäristö sopii hyvin tukikohdaksi maaseutumatkailulle. Alueen kylissä on runsaasti majoitusta saatavilla. Luonnossa voi liikkua patikoiden tai esimerkiksi vuokraamalla pyörän. Myös ratsastukseen on hyvät olosuhteet. Purjehtiminen ja muut vesiurheilulajitkin onnistuvat Balatonilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Balatonin lähellä sijaitsee lukuisia viinintuotantoalueita, joissa vierailu lukeutuu usein Unkarin-matkan parhaisiin elämyksiin.

Koe ruokaelämyksiä Unkarissa

Unkarissa on vahva ja omintakeinen ruokakulttuuri, joka on jättänyt jälkensä ympäröiville alueille. Paprikalla maustettu gulassi tunnetaan ympäri Keski- ja Itä-Eurooppaa, mutta mausteita suosivalla unkarilaisella keittiöllä on myös paljon muuta annettavaa.

Unkarissa makumatkalle vievät esimerkiksi erinomaiset paikalliset kalakeitot sekä monet liharuoat, kuten paprikakana ja haudutettu hanhenmaksa. Aterian päätteeksi on tapana nauttia ohukaisia, joita on tarjolla monenmoista sorttia. Ruokaisilla täytteillä ohukaiset sopivat myös pääruoaksi.

Palanpainikkeeksi sopii tilkka Unicum-yrttilikööriä tai unkarilaista Palinka-brandya, jotka lukeutuvat maan ylpeyksiin. Myöskään kuuluisia Tokajin viinialueen viinejä ei kannata jättää maistamatta.

Etenkin Budapestissä kannattaa piipahdella paikallisissa kahviloissa ja konditorioissa, jotka tarjoavat huimat valikoimat leivonnaisia. Erityisesti eszterházy-leivos on maistamisen arvoinen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN UNKARISSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Unkarissa

Budapestiin lentäen Helsingistä tai Turusta

Helsinki-Vantaalta on hyvät lentoyhteydet pääkaupunki Budapestiin. Väliä lentävät viikottain sekä Finnair että Unkarin lentoyhtiö Malev. Lentoaika on noin kaksi ja puoli tuntia. Lennot Budapestiin maksavat noin 250-350 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edullisesti Budapestiin pääsee lentämään Turusta Wizzairin siivillä. Lähtöjä on kahdesti viikossa. Halpalentoyhtiöiden tapaan lentojen hinnat vaihtelevat paljon muun muassa ostoajankohdasta riippuen, mutta edullisimmillaann lennot saattaa saada alle sadalla eurolla.

Budapestin lentokenttä sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan vaivattomasti lentokentän minibussilla. Edullisempi tapa on käyttää bussin ja metron yhdistelmää. Lentokentältä on myös junayhteys Nyugatin rautatieasemalle.

Majoitus Unkarissa

Pääkaupunki Budapestissä majoitustarjonta vastaa pitkälti muita suurkaupunkeja. Edustettuina ovat niin kansainväliset hotelliketjut kaikilla tasoilla kuin lukuisat pienet hostellit ja perheomisteiset majatalot. Majoituksen hintataso on jonkin verran Länsi-Eurooppaa edullisempi.

Unkarin maaseudulla majoituksessa kannattaa suosia pieniä perheomisteisia majataloja, joita löytyy lähes joka kylästä. Yleisesti majoitusta on riittävästi saatavilla jopa sesonkiaikaan kesällä, mutta etukäteisvaraus on silti suositeltava.

Liikkuminen Unkarissa

Unkarissa on helppo liikkua niin junalla, bussilla kuin vuokra-autollakin.

Unkarin junaverkosto on kattava. Maassa on hyvät sisäiset yhteydet ja paljon reittejä joka suuntaan ulkomaille. Maan rautatieyhtiön Mavin kautta voi tutustua yhteyksiin tarkemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Unkaria on erityisen helppo kiertää busseilla, jotka kuljettavat kylästä kylään. Linjoja tarjoavat Eurolines ja Volánbusz, ja busseilla pääsee vaivattomasti myös Unkaria ympäröiviin maihin.

Maaseutumatkailija saattaa innostua vuokraamaan auton, jolla saa matkantekoon vapauksia. Autonvuokraus on parasta hoitaa Budapestissä, jossa on eniten tarjontaa.

UNKARIN MATKAKOHTEET

Unkarin parhaat matkakohteet

Budapest – Tonavan romantiikkaa

Tonavan varrella sijaitseva Unkarin pääkaupunki Budapest on kuin heijastuskuva vanhojen aikojen Euroopasta: vanhat rakennukset, musiikki ja taideaarteet vievät matkailijan ajassa taaksepäin vanhoihin hyviin aikoihin, ja muodikkaat ostoskadut, klubit ja ravintolat tuovat takaisin erinomaisiin nykypäiviin.

Kahden miljoonan asukkaan Budapest on syntynyt vuonna 1873 kahden kaupunki kaupungin, Pestin ja Budan, yhteenliittymänä. Tonava jakaa Budapestin kukkulaiseen Budaan länsirannalla ja tasaiseen Pestiin joen itärannalla.

Budan puolen kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat linnavuori ja keskellä kaupunkia kohoava Gellért-vuori. Gellért-vuorelta avautuvat upeat maisemat yli kaupungin.

Pestin puolelta vaikuttava näky ovat puolestaan Budan linna ja Ketjusilta, jotka ovat yhdessä Gellért-kukkulalla sijaitsevan Vapaudenpatsaan kanssa Budapestin symboleja. Budan linnassa sijaitsevat Kansallisgalleria ja Széchenyi-kansalliskirjasto.

Budapestin kenties kuuluisinta antia ovat kylpylät, joita kaupungissa on useita. Tunnetuimmat ovat Gellért ja Szechenyi, jotka ovat hyviä paikkoja rentoutumiseen. Kylpylöitä löytyy myös Tonavan keskellä sijaitsevalta Margitinsaarelta, joka nykyisin toimii ikään kuin Budapestin keskuspuistona. Yhtä lailla paikalliset kuin turistit tulevat saaren luontoon rentoutumaan.

Kylpyläkulttuurin ohella Budapestissä on vilkas kulttuurielämä. Etenkin musiikkia on paljon tarjolla. Kesäiltaisin hieno kokemus on ulkoilmateatterin oopperaesitys, eikä kevyen livemusiikin tarjonnasta baareissa ja klubeilla ole puutetta.

Balaton – Keski-Euroopan suurin järvi

Budapestin ohella Unkarin tärkein matkailualue on Länsi-Unkarin Balaton, maan ja samalla myös koko Keski-Euroopan suurin järvi. Kauniiden vuorenrinteiden ympäröimä Balaton on ollut jo pitkään suosittu turistialue hiekkarantojensa, leudon mikroilmastonsa, kuumien lähteidensä ja puhtaan, opaalinvärisen vetensä ansiosta. Lähes 600 neliökilometrin kokoisen ”Unkarin meren” lähialueella sijaitsee useita kaupunkeja ja monia tunnettuja kylpylöitä.

Balatonia ympäröivät uimapaikkakunnat muodostavat lähes 200 kilometrin pituisen ketjun järvenrantaa pitkin. Hieman kauempana järvestä löytyy kumpuilevaa maastoa, joka sopii erinomaisesti vaelluksia ja pyöräilykierroksia varten ja josta löytyy mielenkiintoisia luonnonilmiöitä ja nähtävyyksiä.

Balaton on melko matala järvi, ja uimakausi kestää toukokuun alusta aina syyskuun puoliväliin asti. Kesäisin järvellä voi uimisen lisäksi purjehtia, surffata ja urheilukalastaa. Talvisin järvi usein jäätyy, ja tällöin sen pinnalla voi luistella tai kokeilla jääpurjehdusta. Monista paikoista voi vuokrata polkupyöriä ja lähteä järveä kiertävälle pyörätielle. Alueella on viljelty viiniä roomalaisajoista lähtien, joten loman aikana voi tutustua myös viinitahoihin.

Historiallinen Pécs

Pécsiin kaupunki tarjoaa erikoislaatuisen sekoituksen historiallista arkkitehtuuria sekä lännestä että idästä. Matkailijalle on luvassa turkkilaista arkkitehtuuria moskeijoineen ja muun muassa vanhoja roomalaisaikaisia kristillisiä hautakäytäviä, jotka lukeutuvat Unescon maailmanperintölistalle. Lisäksi riittää vanhoja kirkkoja ja paljon kauniita vanhoja taloja ihailtavaksi.

Pécsissa on myös kattava museotarjonta, ja kaupungin Barbican-linnoituksen historia yltää aina 1400-luvulle saakka.

Pécsin yöelämä on vilkasta runsaan opiskelijakeskittymän ansiosta, eikä tylsistymistä tarvitse kaupungissa pelätä. Myös Pécsin ravintola- ja kahvilatarjonta on kohdallaan.

Kylpyläkaupunki Eger

Eger on Pécsin tapaan historiallinen kaupunki, joka on kokenut vauhdikkaan historian. Vanhalta arkkitehtuuriltaan barokkityylisessä Egerissä nähtävyyksiä ovat muun muassa komea linna, näyttävät roomalaiskatoliset ja kreikkalaiskatolliset kirkot sekä ottomaanien aikoinaan rakentama moskeija.

Eger on kylpyläkaupunkina suosittu rentoutumispaikka. Lisäksi Eger on hyvä tukikohta luonnossa viihtyville aktiivilomailijoille: kaupungin itäpuolella sijaitseva Bükkin luonnonpuisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet muun muassa patikointiin, ratsastukseen ja maastopyöräilyyn.

Eger on myös tunnettu viinitarhoistaan, ja Egri Bikaver eli härän veri on kaupungin nimikkoviini.

Hedelmätarhojen Kecskemét

Kecskemétin kaupunki tunnetaan ympäristönsä lukuisista hedelmä- ja viinitarhoista.

Kecskemétin historiallinen keskusta on säilynyt kohtuukuntoisena ja kaupungissa sijaitsee monia arkkitehtuuriltaan kiinnostavia barokki- ja jugendrakennuksia. Talot on usein värikkäästi maalattu, ja pieniä museoita on paljon.

UNKARIN PARHAAT

Kylpylät Budapestissa

Koe nämä Unkarissa

 1. Vieraile paikallisella viinitilalla tutustumassa viininvalmistukseen.
 2. Ratsasta Unkarin pustalla maalauksellisissa maisemissa.
 3. Kiipeä Budapestin Gellért-kukkulalla ja ihaile huimaa panoraamanäkymää yli historiallisen keskustan.>
 4. Vieraile jossakin Budapestin tai maaseudun kylpyläkaupunkien kylpylässä. li>
 5. Vietä aikaa Balaton-järven luontoalueilla.

Unkarin kiinnostavimmat Unesco-kohteet

 1. Budapestin historiallinen keskusta
 2. Tokaj-viinilaakson kulttuurimaisema
 3. Hortobagy Pusztan kansallispuisto
 4. Pécsin vanhat kristilliset monumentit hautakäytävineen
 5. Hollókőn historiallinen kylä ympäristöineen

Viisi unkarilaista ruokaa maistettavaksi

 1. Pörkölt-lihamuhennos
 2. Täytetyt paprikat
 3. Unkarilaiset makkarat ja salamit
 4. Eszterházy-leivos
 5. Erilaiset ohukaiset

Lisätietoa

www.unkari.info

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / Bracketing Life, Flickr / rachel-titiraga, Flickr / francisco.j.gonzalez, Flickr / sikeri, Flickr / Alex E. Proimos

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Budapest, Unkari

Budapestin tärkeimmät nähtävyydet – koe nämä 15 kohdetta kaupunkilomallasi

Budapestin hotellit – kuusi helppoa vinkkiä erilaiseen lomaan

Budapest, Szechenyin kylpylä

Kylpylälomailua Budapestissa – esittelyssä neljä kylpylää

Budapest, Unkari

Hylättyihin rakennuksiin avatuista rauniobaareista tuli Budapestin kiinnostavin ilmiö – pitäneet pintansa yli 15 vuotta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja