Hyppää sisältöön

Näin saat kaiken irti upeasta Kappadokiasta – 7 tärppiä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.04.2015
Luonto on muovannut Turkin Kappadokiasta mestariteoksen, jonka massiivisen mittakaavan hahmottaa parhaiten kuumailmapallolla korkeuksiin noustessa. Rantapallo kokosi seitsemän vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti matkastasi Kappadokian komeisiin maisemiin.

1. Älä jätä väliin kuumailmapallolentoa

Kappadokian laaksot ovat kauneimmillaan aikaisin aamulla. Heti auringon noustessa maisema täyttyy kymmenistä kuumailmapalloista, jotka lennättävät matkailijoita ihailemaan maisemaa lintuperspektiivistä.

Tämä kokemus on ainutkertainen: vasta ilmasta käsin voi todella hahmottaa alueen valtavan laajuuden. Kuumailmapallolennot tehdään aina anivarhain, sillä jo muutamassa aamupäivän tunnissa laakson tuulet muuttuvat vähemmän suotuisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lento maksaa keskimäärin 150-200 euroa henkilöltä. Ehkä suolaiselta tuntuva summa, mutta kokemus on sekä aikaisen herätyksen että hintansa arvoinen.

Kuumailmapallot Kappadokiassa, kuva: Riikka Krenn

2. Tutustu luolakirkkoihin Göremen ulkoilmamuseossa

Kappadokian asutuksen tarkkaa synnyinajankohtaa ei tiedetä. Se tiedetään, että seudulla on asuttu luola-asumuksissa jo usean tuhannen vuoden ajan. Monimutkaisissa maanalaisissa luolastoissa on kokonaisia kaupunkeja.

Luolakaupunkeihin tutustuminen onnistuu parhaiten ulkoilmamuseossa Göremen kaupungin laidalla. Täällä voi ihailla myös erikoisia luolakirkkoja, jotka ovat peräisin ajalta, jolloin alue kuului Bysantin valtapiiriin. Kirkot on koristeltu erikoisin freskoin, jotka ovat osittain pahoin rapistuneita, mutta joiltain osin säilyneet hämmästyttävän hyvin.

Kappadokialainen luolakirkko

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myöhemmät islamilaiset hallitsijat eivät tuhonneet kirkkoja tai muuttaneet niitä moskeijoiksi. Erikoista kyllä, vain hahmojen silmät kaiverrettiin heidän aikanaan näkymättömiin. Nykyisin kirkot ovat tarkan suojelun alaisia. Arvokkaat freskot ovat hyvin hauraita ja valokuvaaminen sisällä luolakirkoissa ei ole lainkaan sallittua, sillä salamavalojen välke vahingoittaisi kuvia. Muualla Göremen ulkoilmamuseossa voi toki valokuvata vapaasti.

3. Tervehdi kamelia Devrentin laaksossa

Kappadokian jokaisella laaksolla on oma persoonansa ja omat erikoisuutensa. Devrentin laaksosta löytyvät kenties eniten mielikuvitusta kutkuttavat muodostelmat. Eräs tunnetuimmista ja valokuvatuimmista kohteista on kamelihahmoksi muotoutunut kivimuodostelma.

Tässä laaksossa voi tavata myös aitoja kameleita. Kannattaa pitää mielessä, että niiden kuvaaminen tai silittäminen ei ystävällisista kutsuista huolimatta ole ilmaista.

Kivimuodostelmia Turkin Kappadokiassa

4. Rakkauden laakso

Tunnetuimmat Kappadokian laaksoista ovat saaneet turistivirtojen myötä sujuvasti englanninkieliset nimet.

Görkünderen laaksoa kutsutaan nimellä Love Valley eli Rakkauden laakso. Se on saanut nimensä rakkauden fyysisten ilmentymien kautta, sillä tästä laaksosta löytyvistä kivimuodostelmista on mahdoton olla syntymättä seksuaalisia mielleyhtymiä. Laaksossa kohoavat kivipaadet ovat kuin koko joukko valtavia peniksiä.

5. Kyyhkyslaaksossa lentävät tuhannet linnut

Kaikkialla Kappadokian kallioissa näkyy runsaasti pieniä kolorivistöjä. Ne ovat linnuille kaiverrettuja kyyhkyslakkoja, joista monissa kyyhkyt pesivät edelleen. Yksi Kappadokian mieleenpainuvimmista laaksoista on suurten lintuparvien kansoittama Güvercinlikin laakso eli Kyyhkyslaakso.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varpunen kyyhkyslaaksossa

Kyyhkyset olivat aikanaan elintärkeitä seudun asukkaille. Niitä käytettiin sekä ruoan että arvokkaan lannoitten lähteinä. Kappadokian maaperä on kivikkoista ja itsessään vähemmän hedelmällistä, ja siksi kyyhkyjen uloste lannoitteena oli vähintäänkin yhtä tärkeää kuin niiden liha ja munat ravintona.

Kyyhkyslaaksossa voi ihailla paitsi kauniita lintuja, myös huikeita maisemia jyrkänteen reunalta tai alhaalla laaksossa patikoiden. Kyyhkyslaaksoa kutsutaan yleisesti englanninkielisellä nimellä Pigeon Valley.

6. Pyöräile huikeissa maisemissa

Polkupyöräily on ulkoilmaihmisille mieluinen tapa tutustua Kappadokian maisemiin. Vaikka seutu on laaja, ovat välimatkat suosituimpien kohteiden välillä helposti poljettavissa.

Pyöräilyretken voi varata valmiiksi paketoituna majoituksen ja ateriat sisältävänä kokonaisuutena tai yhtä hyvin järjestää yksityiskohdat omatoimisesti. Hotelleja, majataloja ja ravintoloita on niin tiheässä, että etapit on helppo suunnitella mille tahansa kunto- tai kunnianhimotasolle sopiviksi.

7. Tuliaisiksi paikallista viiniä

Vaikka islam on Turkin valtauskonto, ei viini tai muu alkoholi ole maassa kiellettyä. Paikallisistakin vain kaikkein vanhoillisimmat kieltäytyvät alkoholinkäytöstä kokonaan. Viininviljely on aina ollut osa kulttuuria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kappadokialaisia viinejä

Kappadokialaiset viinit ovat hyvä tuliainen. Seudulla valmistetaan paitsi tavallisia rypäleviinejä, myös raikkaita hedelmäviinejä. Esimerkiksi granaattiomenaviini sopii usein suomalaiseen makuun.

Muita tyypillisiä tuliaisia ovat korut, koriste-esineet ja huivit tai muut tekstiilit. Rannikon turistikylille tyypillistä kaupustelua on Kappadokian seudulla vähemmän, mutta paikallisia käsityötuotteita kauppaavia kojuja löytyy tiheästi lähes kaikkien nähtävyyksien ympäriltä.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Kim Green ja Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja