Vuoden kohokohta Münchenissä: Oktoberfest kruunaa syksyn
Teltat täynnä olutta ja turisteja
Olutkulttuuristaan tunnettu München on matkailijoiden suosiossa varsinkin syksyisin. Syys-lokakuun vaihteessa järjestettävä Oktoberfest kerää vuosittain miljoonia juhlijoita.
Olutjuhlien saapuminen on tärkeä syksyn merkki paikallisille. Samanlaisia juhlia järjestetään ympäri Saksaa, mutta Münchenin juhlat ovat selkeästi tunnetuimmat. Paikalle odotetaan jälleen yli kuutta miljoonaa kävijää.
Vaikka perinne on syntynyt jo yli 200 vuotta sitten, on tämän vuoden Oktoberfestien järjestysnumero kuitenkin vasta 183. Historian saatossa välissä on ollut vuosia, jolloin olutjuhlat ovat syystä tai toisesta jääneet juhlimatta.
Theresienwiese täyttyy huvittelijoista
Aivan Münchenin keskustan tuntumassa sijaitseva Theresienwiese muuttuu Oktoberfestien aikana jättimäiseksi huvipuistoksi, kun juhla-alueelle rakentuvat maailmanpyörät ja vuoristoradat, pelikojut ja sadat makkara-, pizza-, hampurilais- ja hattarakioskit.
Oluen nauttimisen lisäksi Oktoberfestien konseptiin kuuluu yleinen juhlahumu ja huvittelu. Päivisin paikka sopii lapsillekin. Monet tulevat juhlille koko perheen kanssa. Iltapäivää ja iltaa kohden meno muuttuu riehakkaammaksi ja enemmän aikuisille suunnatuksi.
Torvimusiikkia ja Schlagereita
Oktoberfestien teltoissa soi torvimusiikki tai saksalainen iskelmä eli Schlager. Juhlahumu alkaa saman tien ovesta sisään astuessa. Väki tanssii pitkillä penkeillä ja pöydillä jo iltapäivällä.
Olutjuhlille mennään tarkoituksella aikaisin, sillä nämä kemut päättyvät poikkeuksetta jo puoliltaöin. Tästä syystä Oktoberfesteille on helppo osallistua vaikka keskellä viikkoa. Kun kotiin lähdetään aikaisin, on helppo olla taas aamulla reippaana työpaikalla.
Olut tarjoillaan Oktoberfestien teltoissa litran tuopeissa. Tarjoilijan työssä tarvitaan muskeleita ja rautaisia hermoja: he kantavat olutta pöytiin parhaimmillaan kahdeksan tai yhdeksän painavaa tuoppia käsissään koko pitkän päivän.
Hintojen nousu huolestuttaa paikallisia
Tuopin hinnasta käydään joka vuosi kuumaa keskustelua ja kunkin vuoden hinnat paljastetaan vasta aivan viime tipassa. Vuoden 2016 hinnat vaihtelevat 9,90 ja 10,70 euron välillä. Etenkin saksalaisten silmissä tämä on pöyristyttävän kallista, sillä kymmenen euron rajapyykki on ylitettiin vasta pari vuotta sitten.
Oktoberfestistä on tullut turistien rahastusjuhla, sanovat jotkut. Toiset paikalliset eivät siitä piittaa, vaan perinteelleen uskollisesti osallistuvat festeille joka vuosi hintaa kyselemättä.
Olutjuhlia muuallakin kuin Münchenissä
Münchenin Oktoberfest ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Vastaavia juhlia järjestetään ympäri Saksaa myös muissa kaupungeissa ja pienemmät kiertävät olutjuhlativolit vierailevat maaseudullakin.
Lisäksi viininviljelyalueilla järjestetään syksyisin viinijuhlia, joiden henki on pitkälti sama kuin olutjuhlilla. Vain lasien sisällössä ja koossa on eroa.
Saksan toiseksi suurin olutjuhla on Stuttgartissa vuosittain järjestettävä Cannstatter Volksfest. Konsepti on täsmälleen samanlainen kuin Münchenissäkin, laaja juhla-alue täynnä jättimäisiä oluttelttoja ja muita huvituksia. Stuttgartin juhlilla on Müncheniä vähemmän turisteja, mutta aivan yhtä paljon letkeää menoa ja hyväntuulisia saksalaisia.
Oktoberfest Münchenissä 17.9. – 3.10.2016
Cannstatter Volksfest Stuttgartissa 23.9. – 9.10.2016
Riikka Krenn