Hyppää sisältöön

Vuoden kohokohta Münchenissä: Oktoberfest kruunaa syksyn

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 01.10.2016
Münchenin perinteinen Oktoberfest on kutsunut oluenystäviä juhlimaan Saksan Baijeriin jo yli 200 vuoden ajan.

Teltat täynnä olutta ja turisteja

Olutkulttuuristaan tunnettu München on matkailijoiden suosiossa varsinkin syksyisin. Syys-lokakuun vaihteessa järjestettävä Oktoberfest kerää vuosittain miljoonia juhlijoita.

Olutjuhlien saapuminen on tärkeä syksyn merkki paikallisille. Samanlaisia juhlia järjestetään ympäri Saksaa, mutta Münchenin juhlat ovat selkeästi tunnetuimmat. Paikalle odotetaan jälleen yli kuutta miljoonaa kävijää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka perinne on syntynyt jo yli 200 vuotta sitten, on tämän vuoden Oktoberfestien järjestysnumero kuitenkin vasta 183. Historian saatossa välissä on ollut vuosia, jolloin olutjuhlat ovat syystä tai toisesta jääneet juhlimatta.

Oktoberfest, München
Oktoberfesteillä pöydät täyttyvät jo iltapäivällä.

Theresienwiese täyttyy huvittelijoista

Aivan Münchenin keskustan tuntumassa sijaitseva Theresienwiese muuttuu Oktoberfestien aikana jättimäiseksi huvipuistoksi, kun juhla-alueelle rakentuvat maailmanpyörät ja vuoristoradat, pelikojut ja sadat makkara-, pizza-, hampurilais- ja hattarakioskit.

Oluen nauttimisen lisäksi Oktoberfestien konseptiin kuuluu yleinen juhlahumu ja huvittelu. Päivisin paikka sopii lapsillekin. Monet tulevat juhlille koko perheen kanssa. Iltapäivää ja iltaa kohden meno muuttuu riehakkaammaksi ja enemmän aikuisille suunnatuksi.

Torvimusiikkia ja Schlagereita

Oktoberfestien teltoissa soi torvimusiikki tai saksalainen iskelmä eli Schlager. Juhlahumu alkaa saman tien ovesta sisään astuessa. Väki tanssii pitkillä penkeillä ja pöydillä jo iltapäivällä.

Olutjuhlille mennään tarkoituksella aikaisin, sillä nämä kemut päättyvät poikkeuksetta jo puoliltaöin. Tästä syystä Oktoberfesteille on helppo osallistua vaikka keskellä viikkoa. Kun kotiin lähdetään aikaisin, on helppo olla taas aamulla reippaana työpaikalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olut tarjoillaan Oktoberfestien teltoissa litran tuopeissa. Tarjoilijan työssä tarvitaan muskeleita ja rautaisia hermoja: he kantavat olutta pöytiin parhaimmillaan kahdeksan tai yhdeksän painavaa tuoppia käsissään koko pitkän päivän.

Bretzelit
Bretzel vai pretzel? Suolaiset leivonnaiset maistuvat oluen seurana.

Hintojen nousu huolestuttaa paikallisia

Tuopin hinnasta käydään joka vuosi kuumaa keskustelua ja kunkin vuoden hinnat paljastetaan vasta aivan viime tipassa. Vuoden 2016 hinnat vaihtelevat 9,90 ja 10,70 euron välillä. Etenkin saksalaisten silmissä tämä on pöyristyttävän kallista, sillä kymmenen euron rajapyykki on ylitettiin vasta pari vuotta sitten.

Oktoberfestistä on tullut turistien rahastusjuhla, sanovat jotkut. Toiset paikalliset eivät siitä piittaa, vaan perinteelleen uskollisesti osallistuvat festeille joka vuosi hintaa kyselemättä.

Olutjuhlia muuallakin kuin Münchenissä

Münchenin Oktoberfest ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Vastaavia juhlia järjestetään ympäri Saksaa myös muissa kaupungeissa ja pienemmät kiertävät olutjuhlativolit vierailevat maaseudullakin.

Lisäksi viininviljelyalueilla järjestetään syksyisin viinijuhlia, joiden henki on pitkälti sama kuin olutjuhlilla. Vain lasien sisällössä ja koossa on eroa.

Saksan toiseksi suurin olutjuhla on Stuttgartissa vuosittain järjestettävä Cannstatter Volksfest. Konsepti on täsmälleen samanlainen kuin Münchenissäkin, laaja juhla-alue täynnä jättimäisiä oluttelttoja ja muita huvituksia. Stuttgartin juhlilla on Müncheniä vähemmän turisteja, mutta aivan yhtä paljon letkeää menoa ja hyväntuulisia saksalaisia.

Oktoberfest Münchenissä 17.9. – 3.10.2016
Cannstatter Volksfest Stuttgartissa 23.9. – 9.10.2016

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja