Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä Meksikossa juodaan? Paljon muutakin kuin tequilaa – 10 vinkkiä lomalle

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Meksikossa on valtava määrä paikallisia juomia. Kuinka montaa ehdit maistaa loman aikana?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.11.2019
facebook   whatsapp

1. Tequila

On selvää, että tequila on Meksikon tunnetuin juoma ja vientituote. Lähes kaikille matkailijoille tequila on yksi ensimmäisenä Meksikosta mieleen tulevista asioista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että välttämättä osaisit juoda sitä oikeaoppisesti.

Siniagaavesta valmistettava tequila on voimakas alkoholijuoma, jota tulee nauttia varovasti. Suurin osa Meksikon tequilasta tuotetaan Jaliscon osavaltiossa, jossa sijaitsee myös kaupunki nimeltä Tequila.

Jos tequila sellaisenaan tuntuu liian vahvalta, kokeile paikallista drinkkiä Palomaa. Siinä tequila sekoitetaan greipin makuiseen virvoitusjuomaan.

2. Margarita

Meksikon tunnetuinta ja yleisintä cocktailia Margaritaa saa maassa kaikkialta. Klassinen Margarita tehdään tequilasta, tuorepuristetusta limemehusta ja agavesiirapista. Lasin reunus sivellään suolalla. Toisin kuin monissa muissa maissa, perinteisessä meksikolaisessa reseptissä ei käytetä Triple Sec -likööriä.

Nykyään Margaritoja voi tilata lähes kaikenlaisissa mauissa, ja reseptejä on yhtä monta kuin ravintoloita. Mansikka, ananas ja passionhedelmä ovat vain muutamia suosittuja makuja. Jotkut ravintolat saattavat tarjoilla drinkit jäähileisinä.

3. Agua fresca

Lähes kaikissa meksikolaisissa ravintoloissa voi tilata agua frescan eli vedestä, hedelmistä ja sokerista sekoitetun juoman. Agua fresca on tuorepuristettua mehua vetisempää ja se tarjoillaan usein isoista kanistereista kauhalla.

Tyypillisiä makuja ovat esimerkiksi ananas, vesimeloni ja sitruuna. Paikalliset rakastavat myös jamaicaa, joka on kuivatuista hibiskuksenlehdistä tehty agua fresca.

4. Meksikolainen olut

Meksikolaiset rakastavat olutta. Paikallisille olut on yleensä ykkösvalinta niin rannalla, illallisella kuin perhejuhlissakin. Tyypillinen meksikolainen olut on vaalea ja miedon makuinen.

Meksikon kansainvälisesti tunnetuin olut on limeviipaleen kanssa tarjoiltava Corona, jota myydään ympäri maailmaa ja joka tunnetaan hyvin Suomessakin. Limen sujauttaminen pullon suuhun ei kuitenkaan ollut alun perin meksikolainen tapa, joten Meksikossa saatat saada Coronan sellaisenaan.

Muita suosittuja olutmerkkejä ovat esimerkiksi Pacifico, Tecate, Modelo Especial sekä Dos Equis. Myös erilaiset pienpanimot kasvattavat suosiotaan.

5. Michelada

Onko Meksikossa mitään, mihin ei sekoitettaisi limeä ja chiliä? Eipä juuri. Olutkaan ei ole turvassa tältä yhdistelmältä, sillä siitä pitää huolen suosittu paikallinen erikoisuus: Michelada.

Eräänlaisena olutcocktailina tunnettu Michelada on olut, joka on terästetty limellä, suolalla, chilillä ja tomaattimehulla. Micheladan tilatessasi saatat saada mitä tahansa yksinkertaisesta sekoituksesta hulppeasti koristeltuun drinkkiin, josta saattaa roikkua esimerkiksi katkarapuvarras.

6. Horchata

Olet ehkä saattanut joskus juoda Espanjassa alkoholitonta horchataa, joka on suosittu erityisesti Valencian alueella. Myös Meksikossa nautitaan horchataa, mutta se tehdään tiikeripähkinöiden sijaan yleensä riisistä.

Hienoksi jauhetusta riisistä saadaan aikaan maitomainen koostumus, jota maustetaan kanelilla, sokerilla ja vaniljalla. Maitoa alkuperäisessä meksikolaisessa versiossa ei kuitenkaan ole, ja siksi sitä saatetaankin myydä helteessä tien varsilla. Juoma nautitaan jääpalojen kanssa.

7. Chamoyada

Chamoyada on yksi erikoisimmista meksikolaisista juomista, joka lomalla tulee vastaan. Kuppiin kerrostetaan hedelmiä, mangosorbettia, mehujäätä ja chilijauhetta. Koko komeus viimeistellään chamoy-kastikkeella ja tamarindilla. Meksikossa termillä chamoy viitataan erilaisiin kastikkeisiin, jotka voivat olla makeita, suolaisia tai tulisia.

Chamoyada saattaa kuulostaa enemmänkin jälkiruoalta, mutta sitä nautitaan yleensä pillillä juoman tapaan jään sulaessa.

8. Mezcal

Heti tequilan jälkeen suosituin meksikolainen väkijuoma on mezcal, joka on juuri nyt tequilaa trendikkäämpi. Tequilan tapaan myös mezcal valmistetaan agaavesta, mutta siniagaaven sijaan siihen voidaan käyttää monia erilaisia agaaveja. Mezcalilla on oma, selvästi erilainen maku, jossa on savuinen vivahde. Ensimaistamalta se ei välttämättä miellytä kaikkien makuhermoja.

Suurin mezcalin tuottaja-alue on Oaxaca, joka tunnetaan rikkaasta ruokakulttuuristaan.

9. Champurrada – meksikolainen kaakao

Suomalaiseen kaakaoon verrattuna meksikolainen champurrada on paksua ja tummaa. Kaakojauheen sijaan juomaan sekoitetaan oikeaa suklaata ja masa harinaa eli maissijauhoja. Usein juoma maustetaan esimerkiksi kanelilla, chilillä tai cayennepippurilla. Kaakaosta voidaan Meksikossa käyttää myös nimeä chocolate caliente.

Meksikolaisissa supermarketeissa ja lahjatavaraliikkeissä myydään paikallista kaakaosuklaata, jota voi ostaa vaikka tuliaisiksi kotiin.

10. Meksikolainen viini

Viini ei ole Meksikossa valtavirtajuoma samaan tapaan kuin Euroopassa, Yhdysvalloissa tai monissa Etelä-Amerikan maissa. Yleiseen hintatasoon nähden tuontiviinit ovat myös Meksikossa huomiotaherättävän kalliita.

Paikallinen viinituotanto ja sitä myötä myös kiinnostus viineihin on kuitenkin koko ajan kasvamassa. Valtaosa kaikista Meksikon viineistä valmistetaan maan pohjoisosassa Baja Californian alueella. Tunnetuin viinikohde on Valle de Guadalupe, jonne voi tehdä retkiä vaikka Yhdysvaltojen puolelta San Diegosta.

Lue myös: Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.