Hyppää sisältöön

Oletko sinäkin aina juonut tequilaa väärin? Näin se kuuluisi oikeasti nauttia

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 17.02.2017
Unohda suola, sitruunat ja humalahakuinen juominen - lue miten meksikolaiset nauttivat tequilan oikeaoppisesti.

Tequilaa ei juoda humalahakuisesti

Viime vuosien aikana meksikolainen ruoka- ja juomakulttuuri on nostanut profiiliaan myös Suomessa. Tex mex -ruoka on väistynyt aitojen meksikolaisten makujen tieltä, mutta tietyt mielikuvat pysyvät vahvoina ja muuttumattomina – yksi näistä on tequila ja siihen liittyvät juomatavat.

Meksikon matkailunedistämiskeskuksen johtaja Vicente Salas kehottaa Meksikossa lomailevia matkailijoita tutustumaan myös paikallisiin juomiin. Paikan päällä tequilaa voi opetella juomaan oikeaoppisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Useimmat täysi-ikäiset matkailijat ovat kuulleet tequilasta ja maistaneet sitä – monet ovat humaltuneet juomalla sitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tietäisit miten tequilaa juodaan, sanoo Salas.

Suomalaisbaareissakin yleisesti käytössä oleva tapa on monelle tuttu: tequilasnapsi kumotaan yhdellä kulauksella suolan ja sitruunasiivun kera. Mausta nautiskeleminen kuulostaa suomalaisen korvaan lähinnä vitsiltä.

– Meksikossa tequilaa ei juoda humalahakuisesti, eikä sen makua yritetä peittää suolalla ja sitruunalla. Meksikolaiset juovat tequilaa puhtaasti sellaisenaan.

Juomatyyli suolan ja sitruunan kanssa on saanut alkunsa huonolaatuisista tequiloista. Salas kertoo, että Euroopasta voikin olla hankala löytää todella laadukasta tequilaa.

– Meksikolaiset eivät kumoa tequilaa snapsina. Saatamme juoda sitä snapsilaseista, mutta juoma nautitaan hitaasti siemaillen. Pienen annoksen hyvälaatuista tequilaa juovan matkailijan ei tarvitse pelätä krapulaa, sanoo Salas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tequilan kaupunkiin ei lähdetä juopottelemaan

Suuri osa Meksikon tequilasta valmistetaan Jaliscon osavaltiossa. Varsinaisessa Tequilan kaupungissa matkailijat voivat osallistua tislaamoiden järjestämille kierroksille ja tutustua juoman valmistukseen ja alkuperään.

Salas painottaa, etteivät retket Tequilaan ole ryypiskelyreissuja. Meksikossa tequila on osa kulttuuria aivan kuten esimerkiksi samppanja Ranskan Champagnessa tai konjakki Cognacin alueella.

– Tequilan kaupungissa vieraillessasi voit maistaa kasvia, josta tequila valmistetaan. Maku on herkullinen ja varsin makea – opit myöhemmin tunnistamaan sen juodessasi hyvälaatuista tequilaa.

Tequilasta valmistetaan myös Meksikon kuuluisimpia cocktaileja margaritoja. Salas kertoo, ettei onnistunut margarita vaadi tequilan lisäksi muita ainesosia kuin agavesiirappia ja limemehua.

– Meksikossa tequilaa sekoitetaan mehujen ja limonadien kanssa vain harvoin. Jos kyseessä on laadukas tequila, en lisäisi siihen mitään, vinkkaa Salas.

Matkustaminen Suomesta Meksikoon helpottuu entisestään, kun Finnair avaa suoran reitin Helsingistä Puerto Vallartaan marraskuussa 2017. Suomesta lennetään myös lomalentoja Jukatanin niemimaalla sijaitsevaan Cancuniin.

Teksti: Maria Hietala
Kuva: iStockphoto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja