Hyppää sisältöön

Starttaa kesään Keski-Euroopan auringossa – kolme tapaa kokea Pohjois-Saksa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.04.2019
Loma edessä, ideat lopussa? Nouse laivaan ja ota heti kesäkuussa suunta kohti Saksaa! Tosielämän satulinnat ja taianomaiset nummet ovat vain pari esimerkkiä siitä, mitä kaikkea Pohjois-Saksalla on tarjottavanaan, jos ajat sivuun vilkkaimmilta teiltä. Lue vinkit erilaisille matkailijoille!

ILMOITUS

Luontoa ja seikkailuja: Lüneburgin nummet

Finnlinesin laivat vievät Helsingistä suoraan Travemündeen vain 29 tunnissa, joten Pohjois-Saksan upeisiin kohteisiin on helppo tutustua.

Briteillä ja irlantilaisilla ei ole yksinoikeutta upeisiin nummimaisemiin. Travemünden satamasta on vain noin 120 kilometrin matka Lüneburger Heiden alueelle eli Ala-Saksin osavaltiossa sijaitseville Lüneburgin nummille. Täällä maisemaidylliin kuuluvat violetin sävyissä kumpuilevat nummet ja auringonpaisteessa laiduntavat lampaat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lüneburger Heide sopii mainiosti patikointiin ja retkeilyyn. Merkittyjä reittejä on täysin esteettömistä kävelyreiteistä vaativampiin vaellusmaastoihin. Luonnosta on helppo nauttia, olipa kuntosi mikä tahansa. Myös polkupyörä on täällä kätevä kulkuväline. Yksi autolomailun parhaista puolista on se, että oma pyörä kulkee kätevästi mukana koko reissun ajan.

ShutterstockVinkit Pohjois-Saksaan
Luontoa arvostava matkailija löytää Saksasta hienoja vaelluskohteita.

Kun nummimaisemat on nähty, voit jatkaa matkaasi kohti etelää ja toisenlaista seikkailua. Rammelsbergin kaivokset tarjoavat mahdollisuuden tutustua huikeaan maanalaiseen maailmaan. Rammelsbergin syvyyksistä on kaivettu kaikkiaan 27 miljoonaa tonnia sinkkiä, kuparia, lyijyä, hopeaa ja kultaa.

Kaivos ehti olla toiminnassa kaikkiaan yli tuhat vuotta ennen sulkemistaan vuonna 1988. Se palveli historiansa aikana niin Preussin kuninkaita kuin kansallissosialistista Saksaa. Suomalaisille paikka on melko tuntematon, mutta kyseessä on Unescon maailmanperintökohde ja yksi alueensa suosituimmista matkailukohteista.

Kulinaristille: kesäkuu on parsan kulta-aikaa

Saksalaisen keittiön tunnetuimmat ruokalajit ovat lähes poikkeuksetta lihapainotteisia klassikkoherkkuja, kuten makkaraa, porsasta ja riistaruokia. Maan pohjoisosien ruokaperinteessä näitä tuhteja makuja täydentävät myös merellisemmät aromit.

Nappaa leipomosta aamupalaksi uunituore sillisämpylä tai rapuleipä. Lounaaksi sopii nopea Pannfisch mit Bratkartoffeln, kalaa ja paistettuja perunoita sinappikastikkeella. Illallisella voit perehtyä paikallisiin makuihin pidemmällä kaavalla. Maista ainakin savuankeriasta, holsteininleikettä ja herkulliseksi haudutettua turskaa.

ShutterstockVinkit Pohjois-Saksaan
Tuoreesta parsasta valmistetut herkut vievät kielen mennessään.

Kenties kaikkein herkintä ja hienostuneinta puolta saksalaisessa makumaailmassa edustaa alkukesän parsakausi, joka alkaa heti keväällä ensimmäisen sadon kypsyttyä ja jatkuu kesäkuuhun. Oikeaoppisesti parsan kuuluu aina olla saman aamun satoa. Tästä periaatteesta kaikki itseään kunnioittavat ravintolat pitävät tiukasti kiinni. Kun pääset kerran maistamaan täysin tuoretta parsaa, tiedät miksi.

Kulinaristin Saksan-matkalle oma auto on ylivoimaisesti paras kulkuneuvo. Kuinka muuten saisit kuljetettua kotiin kaikki ne ihanat tuliaisherkut, joita on niin vaikea vastustaa! Pohjois-Saksan pitkään säilyviä makumuistoja ovat muun muassa hunajat, sinapit ja kalasäilykkeet. Lyypekin Niederegger-marsipaani on maailmankuulua.

Kulttuuri-ihmisille: historian havinaa upeissa linnoissa

Tahdotko kokea tuulahduksen Euroopan aatelisten elämästä? Saksan historiallisista linnoista löytyy yllättäviä kytköksiä nykypäivään. Ala-Saksin Schloss Marienburg on hyvä esimerkki. Sen omistaa vilkasta seuraelämää viettävä Hannoverin prinssi Ernst August, paremmin tunnettu asemastaan Monacon prinsessa Carolinen puolisona. Linna itsessään on yksi Saksan tärkeimmistä uusgoottilaisista rakennuksista ja upea käyntikohde värikkäine puutarhoineen.

Luksusta huokuva Schloss Bückenburg antaa toisenlaisen kurkistuksen historian ja nykypäivän liittoon. Se on ollut yli 700 vuotta saman aatelissuvun omistuksessa. Linna on avoinna kävijöille ja sen kappelissa voi mennä jopa naimisiin. Samaan aikaan osa valtavista tiloista on edelleen ruhtinasperheen asuinkäytössä – toisen matkailunähtävyys on toisen jokapäiväinen koti.

ShutterstockVinkit Pohjois-Saksaan
Pohjois-Saksassa voi nauttia näyttävistä linnamaisemista.

Rustiikkisempaa linnahistoriaa edustaa samalla seudulla sijaitseva Burg Polle. Nyt jo raunioituneen linnan historia ulottuu aina 1200-luvulle saakka. Se on kokenut ajan saatossa kovia. Moninaisten vaiheiden ja 30-vuotisen sodan aikana ruotsalaiset joukot olivat Burg Pollen viimeinen tuho. Heidän jälkeensä linnaa ei koskaan uudelleenrakennettu. Vaikka Burg Pollen loistosta ovat jäljellä vain rauniot, on tässäkin paikassa jotain satumaista. Tarinan mukaan kyseessä on nimittäin itsensä Tuhkimon aito ja alkuperäinen kotilinna.

Saksa on lähempänä kuin luuletkaan

Mihin lomailijatyyppiin kuulut, oletko seikkailija, herkuttelija vai kulttuurimatkailija? Jos et osaa päättää, voit olla vaikka kaikkia. Autoilu Pohjois-Saksassa on helppoa ja välimatkat lyhyitä. Kaikkiin edellä mainittuihin kohteisiin on mahdollista tutustua yhden reissun aikana.

Saksalaiset itse lomailevat vasta loppukesällä. Kun lähdet matkaan heti kesäkuun alussa, olet edellä muita ja vältät suuret turistijoukot. Katso laivamatkatarjoukset Saksaan ja varaa oma paikkasi Finnlinesin kyydistä. Ota pikalähtö kohti Keski-Euroopan aurinkoista kesää!

Lähde: Finnlines
Kuvat: Shutterstock

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja