hero taustakuva

Tästä Kroatian saaresta et ehkä vielä ole kuullut, mutta sen menneisyyteen liittyy mehukas kohu

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Kuninkaallinen naku-uinti kohautti pienellä kroatialaisella saarella.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 11.09.2019
facebook   whatsapp

Rab on naku-uinnista kuuluisa saari

Joko näit Hvarin, Bračin ja muut Kroatian suosituimmat saaret? Uusia kohteita etsivän matkailijan kannattaa harkita Rabin saarta Kroatian pohjoisosassa. Rabia pidetään maan vihreimpänä saarena, ja sen suojaisa sijainti takaa miellyttävän ilmaston.

Kroatian ykkössaarten tapaan myös Rabilta löytyy kauniita rantoja ja historialliset kaupunginmuurit. Rab Townin keskustassa on 26 metriä korkea kellotorni, johon voi nousta tähyilemään maisemia. Kirkot ja kellotornit muodostavat upean siluetin merelle päin.

Rabin saareen liittyy mielenkiintoinen tarina vuodelta 1936. Saarelle saavuttuasi tuletkin todennäköisesti kuulemaan brittikuninkaasta, joka kohautti naku-uinnillaan kevytkenkäisenä pidetyn rakastajattarensa kanssa.

Tammikuussa 1936 Ison-Britannian kuninkaaksi nimitetty Edvard VIII oli saapunut elokuussa Rabille yhdessä amerikkalaisen naisystävänsä Wallis Simpsonin kanssa. Simpson oli näyttelijä, jolla oli jo takanaan kaksi avioeroa – kyseessä ei siis tuona aikana ollut hoviin sopiva vaimoehdokas.

Kuningas ja Simpson olivat päätyivät Rabille alkoholinhuuruisen risteilyn myötä. Kohu ei jäänyt siihen, sillä saarella pariskunta innostui uimaan ilman rihmankiertämää Kandarolan poukamassa. Edvard VIII:n valtakausi jäi lyhyeksi: tämä luopui itse kruunustaan saman vuoden joulukuussa mennäkseen naimisiin Simpsonin kanssa.

Rab Townin pääaukiolla on edelleen laatta, johon on ikuistettu päivämäärä 11. elokuuta 1936, kuninkaan saapumispäivä saarelle. Lisäksi tapaus teki Rabista edelläkävijän nudistien suosimana kohteena.

Rabin suosituin ranta on nimeltään Paradise Beach. Kaunis, matala hiekkaranta sopii hyvin myös pienten lasten kanssa matkustaville. Jos taas haluat kokeilla naku-uintia kuninkaan esimerkistä, suuntaa nudisteille tarkoitetuille Kandarola Beachille tai Sahara Beachille.

Rabilla on myös pakko maistaa saaren mukaan nimettyä kakkua, jossa maistuvat mantelit ja Maraschino-likööri. Kierrekakkua on tiettävästi valmistettu Rabilla jo 1100-luvulta saakka.

Rabin saarelle on helpointa matkustaa Rijekan kaupungista, joka sijaitsee reilun sadan kilometrin päässä Pulasta. Lauttayhteyksiä Rabille on myös Stinicasta Kroatian mantereelta sekä Krkn ja Pagin saarilta, jotka sijaitsevat Rabin molemmin puolin.

Katso alta kuvia Rabin saarelta!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Haluatko kuulla Kroatian parhaiten säilyneen salaisuuden? Tällä saarella ehdit vielä käydä ennen kuin muut kuulevat siitä

Lähde: The Independent, The Sun
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.