Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä kaupungin suosituimmat paikat

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Suunnitteletko matkaa Turkin aurinkoiseen Alanyaan? Tutustu alueen tärkeimpiin nähtävyyksiin!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 03.09.2019
facebook   whatsapp

Tekemistä moneen makuun

Etelä-Turkissa sijaitseva Alanya on suomalaisten suosima matkakohde, joka hellii matkailijoita lämmöllä ja auringolla. Alanyassa aurinko paistaa läpi vuoden, ja kesän huippulämpötilat kohoavat tavallisesti yli 30 asteen.

Tammikuu on kylmin kuukausi, jolloin vuorokauden keskilämpötila lähentelee 12 astetta, mutta aurinkoisina päivinä lämpötila voi kivuta jopa 20 asteen tuntumaan myös keskellä talvea.

Mainioiden sääolosuhteiden lisäksi Alanya tarjoaa matkailijoille kulttuuria, mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja upeita luontokohteita. Kaupunki on perinteinen rantalomakohte, sillä pitkät rannat houkuttelevat Alanyaan runsaasti lomailijoita. Tekemistä riittää moneen makuun, ja kaupungissa on myös mainiot shoppailumahdollisuudet.

Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet esittelevät vierailijoille hulppeita maisemia, mielenkiintoista historiaa ja upeita luonnonnähtävyyksiä, aurinkoisia hiekkarantoja unohtamatta.

Tutustu Alanyan parhaisiin nähtävyyksiin!

1. Alanyan linnoitus huokuu historiaa

Alanyan linnoitus on kaupungin suosituin nähtävyys, ja se sijaitsee Alanyan rannat kahteen osaan jakavalla Kale-kukkulalla. Noin 250 metrin korkeuteen kohoava kukkula tarjoaa kävijöille myös kaupungin parhaan maisemapaikan, sillä linnoitukselta avautuvat mainiot merinäkymät, mutta myös esteetön maisema kaupungin suosituimmalle Kleopatra-rannalle.

Inka KhanjiLinnoitus on yksi Alanyan suosituimmista nähtävyyksistä
Linnoitukselta avautuu mainio näkymä Kleopatra-rannalle.

Linnoitus on nykyisin ulkoilmamuseo, ja vierailijat voivat tutustua sisäpihan lisäksi muuriin ja torneihin. Historiallinen linnoitus on rakennettu 1200-luvulla, ja vuosien varrella se on suojellut kaupunkia, mutta tarinoiden mukaan se on toiminut myös mestausareenana, kun muurilta on heitetty ihmisiä alas suoraan mereen.

Kukkulan laella sijaitsevalle linnoitukselle johtaa noin kolme ja puoli kilometriä pitkä mutkitteleva tie, jonka useimmat kulkevat bussilla tai vuokra-autolla. Kävely on kuitenkin tehty helpoksi, sillä matkan aikana on vähän väliä vastassa kahviloita tai kauppoja, joihin voi pysähtyä lepäämään. Kesäkuumalla yhä harvempi valitsee kävelyn, sillä auringon paahteessa nousu voi käydä kovankin kunnon päälle.

2. Punainen torni rakennettiin suojaamaan Alanyaa

Alanyan vanhassa satamassa sijaitseva Kizil Kule eli Punainen torni on osa vieressä kohoavalla Kale-kukkulalla sijaitsevaa Alanyan linnoitusta. Vuonna 1226 rakennetun tornin nimi tulee rakennuksen punaisten tiilten väristä.

Tornilla on ollut merkittävä rooli Alanyan historiassa, sillä sitä on käytetty kaupungin puolustukseen. Sen rungossa on edelleen nähtävissä lukuisia reikiä ja aukkoja, joista valloittajien päälle on kaadettu muun muassa kiehuvaa vettä tai kuumaa oliiviöljyä.

Inka KhanjiAlanyan punainen torni
Satamassa sijaitseva torni on ollut kaupungin suojelun kannalta merkittävä rakennus.

Pyöreä torni on helppo huomata erikoisen ulkonäkönsä vuoksi, ja 33-metrinen nähtävyys on keskeisen sijaintinsa vuoksi tuttu useimmille Alanyan-kävijöille.

3. Damlatas-tippukiviluola tuo kaivattua viilennystä

Vuonna 1948 löydetty Damlatas-tippukiviluola tarjoaa viilennystä kuumaan kesäpäivään, sillä maan alla sijaitsevassa luolassa on aina sama lämpötila: 22,5 astetta.

Hulppea tippukiviluola löytyi vahingossa kaivostöiden yhteydessä, ja siitä on muodostunut suosittu nähtävyys. Vaikuttavat tippukivet, kostea mineraalipitoinen ilma sekä rauhallinen tunnelma houkuttelevat runsaasti kävijöitä luolaan.

Inka KhanjiKoe Damlatasin tippukiviluola Turkissa
Damlatas-tippukiviluolassa on runsaasti istumapaikkoja.

Tippukiviluola on suosittu terveyskohde, sillä sen ilman on sanottu auttavan esimerkiksi astmaan, ja siitä syystä monet vierailevat luolassa säännöllisesti. Tarkka 95-prosenttinen ilmankosteus yhdistettynä kivien mineraaleihin tuo luolaan runsaasti kävijöitä. Tippukiviluolassa onkin useita penkkejä, joille voi istahtaa vaikkapa vain hengittelemään kaikessa rauhassa.

4. Nauti rantaelämästä Kleopatran rannalla

Kale-kukkulan läntisellä puolella sijaitseva Kleopatra-ranta on kahden kilometrin mittainen vilkas uimaranta. Palveluja on runsaasti: tarjolla on rantatuoleja ja aurinkovarjoja sekä baareja ja ravintoloita. Rannalla on myös pukukopit ja suihkuja.

Inka Khanji Alanyan suosituin ranta Kleopatra
Kleopatran rannalla riittää vilinää.

Suosiosta huolimatta Kleopatran rannalta on mahdollista löytää rauhallinen paikka, jossa nauttia lämpimästä auringosta ja pehmeästä hiekasta. Rannalla ja sen tuntumassa on tarjolla monenlaisia ranta-aktiviteetteja, ja Kleopatra-rannalla voikin kokeilla esimerkiksi liitovarjoilua.

>> Lue lisää vinkkejä Alanyaan!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.