Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ranska

Lyon on herkkusuiden matkakohde

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Jos haluat nauttia takuulla hyvästä ruuasta, Lyon on oikea osoite.

LYON MATKAKOHTEENA

Lyon on jokien ympäröimä kaupunki

Itä-Ranskassa Rhônen alueella sijaitseva Lyon on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki, joka tunnetaan erityisesti gastronomiastaan. Lyonin ympäristössä asuu lähes kaksi miljoonaa ihmistä, ja se onkin Ranskan liike-elämän merkittävä keskus. Rhônen ja Saônen joet kulkevat molemmin puolin Lyonin keskustaa, mikä luo vehreälle ja veden ympäröimälle kaupungille oman viehätyksensä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuluisia kokkeja, kirjailijoita ja elokuvantekijöitä

Monet Ranskan kuuluisimmista kokeista ovat kotoisin Lyonista tai asuneet siellä, ja kaupungin ympäristöstä tulee myös erinomaisia viinejä. Hyvä ruoka ja juoma ovatkin syy vierailla Lyonissa, eikä ranskalaiskeittiön tarjoamia elämyksiä kannata jättää väliin.

Lyonista ovat kotoisin myös elokuvan pioneerit Auguste ja Lois Lumière sekä Pikku prinssin kirjoittaja Antoine de Saint-Exupéry. Lyonista löytyy myös paljon museoita, upeita historiallisia rakennuksia sekä Unescon maailmanperintölistalle päässyt vanha kaupunki. Myös ostoksista ja yöelämästä kiinnostuneille Lyon tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja.

Ympärivuotinen matkakohde pitkän viikonlopun viettoon

Lyon on erinomainen kohde viikonlopun kaupunkilomalle. Kätevä sijainti Pariisin ja Marseillen välisen junaradan varrella mahdollistaa pysähdyksen myös matkalla muualle Ranskaan.

Lyonin kesät ovat lämpimiä ja talvet viileitä, mutta eivät kuitenkaan kylmiä. Lämpötila pysyy yleensä plussan puolella. Kesällä lämpötila nousee usein lähelle +30 astetta ja ilma on kosteaa. Sateita tulee melko tasaisesti ympäri vuoden. Paras aika matkustaa Lyoniin on keväästä syksyyn, jolloin sää on miellyttävän lämmin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LYONISSA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentäen tai junalla Lyoniin

Suomesta ei ole suoria lentoja Lyoniin, mutta yhdellä välilaskulla pääsee perille useiden Euroopan kaupunkien kautta. Lentohinnat vaihtelevat keskimäärin noin 300-500 euron välillä.

Lyonin lentokenttä, Saint Exupéry, sijaitsee noin parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista. Lentokentältä on bussiyhteys keskustaan. Myös nopeat TGV-junat kulkevat lentokentän kautta.

Lyoniin pääsee myös lentämällä ensiksi muualle Ranskaan tai esimerkiksi Sveitsin Geneveen ja jatkamalla sieltä junalla tai vuokra-autolla perille. Samalla näkee myös kaunista Rhônen alueen maaseutua ja Alppeja. Lyon on nopeiden TGV-junien reitillä, joten kaupunkiin pääsee parissa tunnissa esimerkiksi Pariisista ja Marseillesta.

Toimiva ja monipuolinen julkinen liikenne

Paikan päällä Lyonissa liikkumiseen tarjoutuu monia vaihtoehtoja. Kaupungissa on metro, kattava bussiverkosto, pikaraitiovaunuja sekä köysirata ylös kaupungin yläpuolella kohoavalle Fourvièren kukkulalle. Koko päivän voimassa oleva julkisen liikenteen lippu maksaa muutaman euron.

Etenkään keskusta-alueella julkista liikennettä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse, vaan kävellen pääsee useimpiin paikkoihin.

Hotelleja ja hostelleja Lyonista löytyy kaikista hintaluokista. Kätevintä on majoittua keskustan alueelle, jolloin palvelut ja suurin osa nähtävyyksistä on lähellä. Toimivan joukkoliikenteen ansiosta majoitusta voi kuitenkin etsiä kauempaakin.

LYONIN NÄHTÄVYYDET

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fourvièren kukkulaa hallitsee satumainen Notre Damen kirkko

Vehreä Fourvièren kukkula kohoaa Lyonin yllä satumaisen kauniina. Etenkin iltavalaistuksessaan loistavaa Notre Dame de Fourvièren basilikaa katsoessa ei voi välttyä mielikuvalta satujen taianomaisesta linnasta. Kirkkoa kannattaa käydä katsomassa myös lähempää, sillä sieltä avautuvat upeat näkymät yli Lyonin.

Fourvièren kukkulalta löytyy myös roomalaisten aikainen teatteri sekä Eiffel-tornia muistuttava Métallique-torni. Perille pääsee kätevästi köysiradalla.

Vanhassa kaupungissa renessanssi herää henkiin

Unescon maailmanperintökohteeksikin valittu Lyonin vanha kaupunki on yksi suurimmista renessanssin ajalta säilyneistä kaupunginosista Euroopassa. Vanha kaupunki sijaitsee Fourvièren kukkulan rinteillä ja sieltä löytyy muun muassa useita kauniita kirkkoja, kuten Saint Jeanin katedraali sekä Saint Paulin kirkko.

Vanha kaupunki kätkee sisälleen myös erikoisia kapeita jalankulkukäytäviä, trabouleita, jotka kulkevat rakennusten läpi ja yhdistävät kadut toisiinsa.

Lumière-instituutti vie elokuvan alkuhetkiin

Monplaisirin alueella sijaitsevassa Lumière-instituutissa vierailija pääsee elokuvan alkulähteille, paikkaan, jossa Lumièren veljekset kuvasivat 1800-luvun lopulla ensimmäisen elokuvan. Instituuttiin kuuluu elokuvan historiaa esittelevä museo, ja vierailijat pääsevät käymään myös Lumièren perheen arkkitehtonisestikin mielenkiintoisessa asunnossa.

Linkit

Lyonin matkailutoimiston sivut
Lyonin kaupungin sivut
Lumiére-instituutti

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suvi Huttunen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja