Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ranska

Korsika on hengästyttävien maisemien ja rauhallisten laineiden saari

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 11.02.2015
Monimuotoisuudellaan loistava luonto, kilometrien pituiset hiekkarannat ja turkoosi Välimeri tekevät Korsikasta unelmakohteen monenlaiselle matkailijalle.

KORSIKA MATKAKOHTEENA

Luonto dominoi

Vain reilun kolmensadan kilometrin päässä Ranskan rannikolta sijaitseva Korsika on kokonaisuudessaan vaikuttava luonnonihme. Harvaan asuttu ja luonnoltaan monimuotoinen saari tartuttaa seesteisen tunnelmansa nopeasti matkailijaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pienestä koostaan huolimatta saari on suurten korkeuserojen saari. Vaikka rannikolta ei matkaa sisämaahan enimilläänkään kerry kuin viitisenkymmentä kilometriä, nousevat saaren korkeimmat huiput yli kahden ja puolen kilometrin korkeuteen. Taival ylös pitkin vehreitä vuorenrinteitä on hulppeiden maisemiensa ansiosta ehdottomasti vaivansa arvoinen.

Rannikolle tultaessa on selkeästi havaittavissa Korsikan eri puolten erot. Itärannikko on eheämpi, kun taas länsipuoli on lahtien ja niemien rikkoma. Rantaviivaa löytyy yhteensä yli tuhat kilometriä. Hienohiekkaisten uimarantojen kanssa vuorottelevat kallioiset poukamat, jotka sykähdyttävät näyttävyydellään.

Näyttävimpiä luonnonihmeitä ovat Scandolan luonnonsuojelualueen punaiset kalkkikivikalliot, jotka nousevat suoraan merestä. Nämä läntisen Korsikan tunnetuimmat luonnonmuodostumat on myös listattu Unescon maailmanperintökohteiden listaan.

Korsikalta on turha etsiä suuria metropoleja. Saaren suurin kaupunki on noin 60 000 asukkaan Ajaccio. Saari sopiikin erityisesti rauhalliseen lomanviettoon, sillä pikkukaupunkeja ja kyliä on Korsikalla vain harvakseltaan. Omaa tilaa löytyy varmasti, eikä väenpaljoudessa tarvitse kärvistellä.

Pikkukaupunkien viehätysvoimaa

Korsikan kaupungit eivät hätkäytä valtavilla väkiluvuillaan, mutta kauneudessaan ja kulttuurihistorialtaan ne ovat ainutlaatuisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren länsirannikolla sijaitseva 60 000 asukkaan Ajaccio tunnetaan Napoleon Bonaparten kotikaupunkina. Tämä ei jää yhdeltäkään vierailijalta huomaamatta, sillä lukuisat patsaat, monumentit ja laatat muistuttavat tästä pienikokoisesta suurmiehestä. Napolen-fanien kannattaa suunnata kesäkuisen Napoleon-festivaalin kautta kaupungintalon Musée Napoléoniin ja siitä herran synnyinkotiin.

Ajaccio tarjoaa paljon silmänruokaa: pastellinväriset talot, eläväiset aukiot sekä kaupungin edustalla levittäytyvä Ajaccionlahti ovat näkemisen arvoisia. Rantaa pitkin kulkevalle pääkadulle Cours Napoléonille kannattaa pysähtyä nauttimaan merinäköalalla varustettua, kalapainotteista illallista.

Cap Corsen niemimaan eteläjuurella sijaitseva Bastia on Ajacciota hieman pienempi, mutta merkittävämpi kaupankäynnin kannalta. Bastiasta löytyy myös Korsikan suurin lentokenttä. Liike-elämän lait eivät kuitenkaan päde Bastian sokkeloisessa vanhassakaupungissa, Terra Vecchiassa, joka tunnetaan useista barokkikirkoistaan.

Vierailun arvoisia pikkukaupunkeja ovat myös muun muassa Korsikan eteläpään Bonifacio ja luoteinen Calvi. Nämäkin muistuttavat edellä esiteltyjä: pieniin kaupunkeihin mahtuu paljon kauniita maisemia ja vanhoja rakennuksia.

Rentoutumista Korsikan rannoilla

Korsikalla ranta on aina lähellä, eikä sen tarjoamia mahdollisuuksia kannata jättää käyttämättä. Korsikan tuhannen kilometrin rantaviiva takaa sopivan rannan löytymisen, oli tähtäimessä sitten auringonotto, sukeltaminen tai vauhdikkaammat aktiviteetit.

Yksi saaren tunnetuimmista rannoista on Calvi, joka sijaitsee samannimisen kaupungin läheisyydessä. Ranta on koko perheelle soveltuva ja kesäisin valvottu. Todelliselle auringonpalvojalle se on paratiisi, sillä osa lähistön ravintoloista ja kahviloista tarjoilee ruokansa suoraan valkealle hiekalle.

Calviin verrattuna Algajolan ranta on jyrkemmin syvenevä ja tuulisempi. Algajola ei ole yhtä lapsiystävällinen, mutta surffaajille ja snorklaajille se on unelmapaikka. Välimeren aallot hyväilevät hiekkarantaa ja vesi on kallioisten niemekkeiden ympärillä hämmästyttävän kirkasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren eteläosassa sijaitseva Porto Vecchio on Korsikan vierailluin lomakohde ja lähistöllä sijaitseva Palombaggia puolestaan suosituin ranta. Sunday Timesin mukaan Euroopan 20 parhaan rannan joukkoon lukeutuva Palombaggia on ehdoton vierailukohde – joskin aivan huippusesonkia kannattaa ruuhkien takia välttää.

Korsika on kuuma

Välimeren ilmasto on Korsikalla vallitseva. Kesät ovat siis kuumia ja kuivia, talvet puolestaan leutoja ja kosteita.

Otollisin matkustusaika riippuu aiotusta aktiviteettirepertuaarista. Talvi on kosteudensa vuoksi vuodenajoista epämiellyttävin. Kuuma kesä puolestaan suosii rantalomailijoita, mutta mikäli mielii tehdä muutakin kuin loikoilla rannalla, kannattaa keskikesän paahteita välttää.

Korsikan ilmastosta puhuttaessa on otettava huomioon myös saaren monimuotoisuus. Edellä mainittuun muottiin sopivat erityisesti rannikko ja suurimmat kaupungit, mutta etenkin vuorille suuntaavan kannattaa varautua hieman lämpimämmällä vaatetuksella, sillä yläilmoissa on poikkeuksetta viileämpää.

Kesän kuumimpina aikoina ajoittaiset, kuivuudesta johtuvat maastopalot eivät ole täysi harvinaisuus. Näistä ei suurempaa huolta tarvitse etukäteen kantaa, mutta paikan päällä kannattaa pitää korvat auki ja noudattaa varotoimenpiteitä, jos metsikössä roihahtaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KORSIKALLA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ei suoria lentoja Korsikalle

Suomesta ei tällä hetkellä pääse lentämään suoraan Korsikalle. Bastian lentokentälle päästäkseen onkin siis vaihdettava konetta esimerkiksi Pariisissa, Nizzassa tai vaikkapa Lontoossa. Perille asti pääsee muun muassa Air Francen tai Air Corsican liikennöimillä lennoilla.

Korsikalle suuntautuvat lennot eivät kuitenkaan ole aivan halvimmasta päästä: hinnat lähtevät kesäkaudella liikkeelle useimmiten noin 500 eurosta.

Lyhyehkö lauttamatka mantereelta

Ilmateitse Korsikalle vievän reitin voi helposti korvata myös lauttamatkalla. Saarelle pääsee monista Ranskan ja Italian rannikkokaupungeista. Edestakaisen matkan esimerkiksi Nizzan ja Bastian välillä auton kanssa maksaa vajaat 200 euroa – hinnat tosin riippuvat varaustilanteesta.

Majoitus Korsikalla

Korsikan saarelta löytyy reilut 200 hotellia, jotka tarjoavat matkailijalle katon pään päälle. Näistä suurin osa sijaitsee suosituimmissa kaupungeissa: Ajacciossa, Bastiassa sekä Porto-Vecchiossa. Useimmat näistä ovat tasoltaan ja hinnoiltaa keskiluokkaa.

Pienemmissä kylissä yöpymispaikat painottuvat majatalotyylisiin ratkaisuihin. Usein perheomisteiset ja kapasiteetiltaan pienet paikat täyttyvät kesän kynnyksellä, kun suurin matkailijarypäs löytää tiensä Korsikalle. Korkean sesongin aikaan kannattaakin siis varautua korkeampiin hintoihin ja täydempiin tupiin.

Korsika haltuun autoillen

Harvaan asuttu Korsika ei ole varsinaisesti julkisen liikenteen luvattu maa. Yhteydet kaupunkien välillä ovat usein hyvin rajallisia ja linjat kulkevat harvoin.

Paras tapa kiertää Korsikan saarta on oma auto. Kulkupelin voi myös toki vuokrata. Halutessaan auton voi tuoda mukanaan mantereelta taittaen lauttamatkan Korsikalle esimerkiksi Nizzasta tai Marseillesta.

KORSIKAN NÄHTÄVYYDET

Luonnonihmeiden Scandola

Läntisessä Korsikassa sijaitseva Scandolan luonnonsuojelualue kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Alue on tunnettu erityisesti punaisista kallioistaan, joista korkeimmat nousevat jylhinä muodostelmina turkoosista Välimerestä jopa 900 metrin korkeuteen.

Kalliot kätkevät suojiinsa idyllisiä poukamia ja merelle aukeava maisema pienine saarineen on kertakaikkisen upea. Hienohiekkaisten rantojen lisäksi alueella on lukuisia luolia.

Luonnonmuodostumien lisäksi Scandola tarjoaa elinympäristön monille eläinlajeille. Merimetsojen ja lokkien seasta saattaa hyvällä tuurilla bongata myös ylväinä liiteleviä kotkia.

Scandolan tutkimiseen ja ihailuun kannattaa varata aikaa ainakin kokonainen päivä. Tukikohtana voi käyttää esimerkiksi läheisiä Pianan tai Porton kyliä.

Bonifacio, eteläkärjen helmi

Aivan Korsikan eteläkärjessä sijaitseva Bonifacio on yksi saaren kauneimmista paikoista. Kaupunki on rakennettu aivan jyrkkien kalliorinteiden reunalle. Kaupungissa kannattaa piipahtaa erityisesti lähiseutujen uimarannoilla sekä muurien ympäröimässä vanhassakaupungissa.

Komeiden maisemien perässä puolestaan joutuu hieman kiipeämään, sillä genovalaisten rakentama linnoitus sijaitsee 70 metrin korkeudessa. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan, sillä näkymät meren yli Italian hallitsemaan Sardiniaan ovat ainutkertaiset.

Bonifacio on yksi Korsikan suosituimmista lomakohteista etenkin mantereella asuvien ranskalaisten keskuudessa. Kaupunkiin kannattaa suunnata vähän sesongin ulkopuolella, sillä erityisesti vanhakaupunki ruuhkautuu keskikesällä.

Idyllinen Algajola

Korsikan saaren luoteisosassa, lähellä Calvin kaupunkia sijaitseva Algajola on idyllinen, vain muutaman sadan asukkaan kalastajakylä.

Algajolan länsipuolella sijaitsee kylän kaunis satama. Varsinainen syy Algajolaan matkaamiselle löytyy kuitenkin idästä, jossa aukeaa Plage Aregnon liki kilometrin mittainen hiekkaranta.

Ranta itsessään on varsin nopeasti syvenevä ja ajoittain suhteellisen tuulinen. Siksi se onkin erityisesti surffareiden suosiossa. Kirkkaista vesistä pääsevät nauttimaan myös sukeltajat ja snorklaajat, joilla riittää tekemistä kallioisemmalla alueella.

Algajolaan voi suunnata vaikka vain päiväksi, mutta siellä viihtyy pidempäänkin. Vaikka kylä on pieni ja rauhallinen, sieltä löytyy kaikki, mitä tarvitsee: muutama mukava ravintola ja jopa rantabaari.

KORSIKAN PARHAAT

Korsika

Parhaat rannat

  1. Algajola
  2. Bonifacio
  3. Calvi
  4. Palombaggia
  5. Lavezzin saaret

Kiinnostavimmat kaupungit ja kylät

  1. Ajaccio
  2. Bastia
  3. Calvi
  4. Bonifacio
  5. Porto Vecchio

Lisätietoa

Visit Corsica

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: SXC