Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ranska

Chamonix kuuluu Alppien aateliin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Sydän-Alpeilla Ranskan jylhissä maisemissa, aivan Italian rajan tuntumassa sijaitseva Chamonix on yksi Alppien klassisimmista hiihtokohteista.

CHAMONIX MATKAKOHTEENA

Chamonixin alueella lasketellaan ja lautaillaan

Laskettelua ja lautailua

Chamonixin alueella on pitkät hiihtoperinteet. Talviolympialaisia kisattiin täällä jo vuonna 1924. Talvet ovat lumivarmoja ja rinteitä tarjolla runsaasti paitsi Chamonixissa, myös ympäröivissä muissa hiihtokohteissa. Aostan laakso Italian puolella on vain kivenheiton päässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laskettelijoiden ohella Chamonix on yhtä lailla lautailijoiden suosiossa ja myös off-pistemahdollisuudet ovat mainiot.

Rinnekilometrejä Chamonixissa on 170 ja hissejä yhteensä 49. Pääosa rinteistä on punaisia ja sinisiä, mutta joukkoon mahtuu myös 11 mustaa rinnettä vaativampaan makuun.

Ranskalaisherkkujen ystävä löytää Chamonixista laajan ravintolatarjonnan. Paikkakunnan baarit tunnetaan virkeästä yöelämästään.

Talvikuukaudet parasta aikaa

Parasta aikaa matkustaa Chamonixiin ovat tietenkin lumiset talvikuukaudet.

Myös kesäaikaan tekemistä riittää ulkoilmaihmiselle. Upea sijainti Mont Blancin juurella tekee Chamonixista näkemisen arvoisen esimerkiksi automatkan etappina. Jäätikkö on valkea ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chamonixissa on noin 13 000 vakituista asukasta, joten hiljaisempina kesäkuukausinkaan paikka ei ole aivan yhtä autio kuin monet muut Alppikohteet.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHAMONIXISSA

Majoitus Chamonixissa

Lentäen Geneveen

Geneven lentoasemalta on reilun tunnin lentomatka Chamonixiin. Edestakaisten lentojen hinnat vaihtelevat noin 200 ja 400 euron välillä ajankohdasta riippuen. Hinnat saattavat vilkkaimmalla hiihtokaudella nousta jopa 500 euron paikkeille, joten säästeliään kannattaa sijoittaa matkansa kauden alku- tai loppuvaiheeseen.

Suoraan Helsingistä Geneveen lentää Finnair. Vaihdollisia yhteyksiä on tarjolla useiden muiden lentoyhtiöiden kautta.

Majoitus ja liikkuminen helppoa

Chamonixin matkailuinfrastruktuuri on hyvä ja majoitustarjonta laaja. Hotelleja ja huoneistoja on tarjolla kaikissa hintaluokissa budjettipaikoista luksukseen.

Tunnelmallisin majoitusmuoto Alpeilla on tietenkin chalet, eli oma mökki tai huvila. Etenkin suuremmalla joukolla matkustettaessa mökin vuokraaminen on hotellia merkittävästi edullisempaa.

Chamonixin keskusta on helposti hahmotettavissa ja kaikki palvelut kävelyetäisyyden päässä. Ilmainen hiihtobussi vie keskustasta rinteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleinen hintataso on hitusen korkeampi kuin esimerkiksi monissa Itävallan hiihtokohteissa, mutta toisaalta matalampi kuin Sveitsin Alpeilla.

CHAMONIXIN NÄHTÄVYYDET

Chamonixin järvi

Maisema on Chamonixin suurin nähtävyys

Jylhät Alpit ympäröivät Chamonixia. Nousu Aiguille du Midille vuoria kotkaperspektiivistä katsomaan kannattaa. Hissillä pääsee 3 842 metrin korkeuteen, korkeammalle kuin missään muualla koko Euroopassa.

Train du Montenvers eli Chamonixissa kulkeva historiallinen maisemajuna vie raiteta pitkin melkein kahden kilometrin korkeuteen. Sen pääteasemalta käsin voi käydä tutustumassa Mer de Glace -jäätikköön. Talviseen Alppitunnelmaan pääsee Chamonixissa siis helposti ilman suksiakin.

Maailmankuuluja offareita

Chamonixin rinteet tarjoavat monipuolista laskettavaa kaikentasoisille laskettelijoille ja lautailijoille.

Etenkin offarimahdollisuudet Chamonixissa ovat maailmanluokkaa. Klassikko tällä saralla on Aiguille du Midiltä lähtevä 20-kilometrinen offareireitti Vallèe Blanche. Vaativaa reittiä suositellaan vain kokeneille laskijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Konkarilaskijat löytävät myös merkityiltä rinteiltä runsaasti haastavaa laskettavaa: “kuningatarvuori” Les Grands Montetsin yläasemalta korkeusero laaksoon on yli kaksi kilometriä ja pääosa sen rinteistä mustia ja punaisia.

Le Brévent puolestaan on hieman helpompaa laskettavaa aivan kävelymatkan päässä keskustasta. Aurinko paistaa sen rinteisiin eteläsijainnin ansiosta aamusta aina iltapäivään saakka.

Piipahda Italiassa

Chamonixista on helppo lähteä päiväretkille muihin läheisiin hiihtokohteisiin. Tuttuja nimiä lähistöllä ovat esimerkiksi Megève ja Albertville.

Aostan laakso Italian puolella on vain kivenheiton päässä Chamonixista. Matkailija voi helposti tehdä retken naapuriin Italian puolelle joko suksien kanssa tai ilman. Kolmaskin maa on mahdollista bongata samana päivänä: myös Sveitsin raja on vain parinkymmenen kilometrin päässä.

Riikka Krenn

Kuvat: Flickr / bortescristian , TRAILSOURCE.COM , boklm , mblakeway

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja