hero taustakuva

Provence

Provence
Kohdeoppaat
  • Matkaopas

Auringon ja viinin Provence

Päivitetty: 01.03.2016
next
prev

Matkailumaana suositun Ranskan eteläosassa sijaitsevan Provencen jalat ovat Välimeressä ja pää Alpeilla. Väliin mahtuu viiniviljelmiä, laventelilaaksoja, historiallisia kaupunkeja ja kauniita kyliä. Provencen valttina on kuuluisa kolmikko: yrtit, aurinko ja viinit. Rhônejoen rehevässä laaksossa niistä muistuttavat viiniköynnökset, oliivipuut ja hedelmälliset puutarhat. Kaupungeissa taas herkutellaan hyvällä ruoalla ja juhlitaan auringonnousuun asti.

PROVENCE MATKAKOHTEENA

Alue vuorten ja meren välissä

Provence on aurinkoinen alue Kaakkois-Ranskassa Välimeren rannalla. Puhekielessä Provencella tarkoitetaan usein koko Provence-Alpes – Côte d’Azurin maakuntaa, jonka kuuluisimpia lomakohteita ovat Nizza, Marseille ja Saint-Tropez.

Provence sopii niin kaupunkilomailijoille kuin maaseudun rauhaa rakastaville. Kansainvälisessä Nizzassa ja eläväisessä Marseillessa juhlitaan paikallisia viinejä nauttien, muutaman tunnin ajomatkan päässä on mahdollisuus tutustua juomien valmistukseen.

Parissa tunnissa pääsee ihailemaan myös sekä Alppien rinteillä sijaitsevien kansallispuistojen jylhiä maisemia ja kimaltelevan Välimeren lempeyttä.

Kesä Provencessa

Miellyttävästä välimerellisestä ilmastosta pääsee nauttimaan etenkin alkukesästä ja -syksystä, jolloin lomailua eivät häiritse keskikesän kuumuus tai talven viileys. Loppukevät on sopiva aika myös viinimatkailulle.

Harrasta ja leiki Provencessa

Provencessa sijaitsee kymmeniä hyvätasoisia golfkenttiä, joille myös matkailijat ovat tervetulleita pelaamaan maksua vastaan. Alueella on mahdollisuudet myös vesiurheiluun, tennikseen, patikointiin, purjehdukseen ja ratsastukseen.

Tekemistä riittää myös lapsiperheille. Provencesta löytyy esimerkiksi vesipuistoja, huvipuistoja ja eläinpuistoja. Vesipedot viihtyvät toki myös uimarannoilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PROVENCESSA

Lennot Provenceen

Useat suomalaiset matkatoimistot myyvät matkoja Provencen alueelle. Yleisin kohde on Nizza, josta käsin pääsee helposti tutustumaan lähistön kyliin ja kaupunkeihin. Nizzan lentokenttä (Aéroport International Nice Côte d’Azur) sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Nizzan keskustasta.

Myös Marseillessa on kansainvälinen lentokenttä, jonne pääsee Suomesta esimerkiksi Finnairin lennoilla vaihtamalla konetta Pariisissa. Kesästä 2011 lähtien Marseilleen vievät myös Blue1:n suorat lennot.

Majoitusta moneen makuun

Provencesta löytyy monenlaisia majoitusvaihtoehtoja. Suurissa kaupungeissa on hyvä valikoima hotelleja ja hostelleja, rantakohteissa tietenkin rantahotelleja. Yöpaikaksi voi valita myös leirintäalueen tai omaperäisen maaseutumajoituksen. Tällä seudulla myös huvilan tai villan vuokraaminen loman tukikohdaksi on suosittua.

Liikkuminen Provencessa

Auton vuokraaminen on varteenotettava keino tutustua Provenceen ja sen kauniisiin maisemiin sekä suloisiin kyliin. Oman auton tuoma vapaus pysähtyä ihastelemaan maisemia ja poiketa kiinnostaviin kohteisiin tulee tarpeen viehättävässä Provencessa. Loppukesän lomakuukausina tiet saattavat olla ruuhkaisia lomakohteiden tapaan, mutta muuten ajaminen hyväkuntoisilla teillä on helppoa.

Julkinen liikenne Provencessa on toimivaa ja edullista. Kätevin ja nopein kulkuväline rantakaupunkien välillä on juna, bussilla pääsee myös radan ulottumattomiin. Taksi sen sijaan on alueella melko kallis.

PROVENCEN NÄHTÄVYYDET

Rantakaupungit Nizza ja Marseille

Kaikki eivät lue Ranskan Rivieraa Provenceen, mutta sen merkittävin kaupunki Nizza on joka tapauksessa mielekäs käyntikohde Kaakkois-Ranskassa. Lähellä Italian rajaa sijaitseva Nizza on kohtaamisten kaupunki monessakin mielessä: Siellä kohtaavat Ranska ja Italia, historia ja nykyaika, vuoret ja merenranta. Nizza on hyvin eläväinen ja kansainvälinen lomakohde, jossa riittää tekemistä ja näkemistä päiviksi.

Alueen toinen suuri rantakaupunki Marseille on joidenkin laskujen mukaan Ranskan vanhin kaupunki. Vanhuudestaan huolimatta Marseille ei missään nimessä ole väsähtänyt, vaan vanhan sataman ympärille rakentunut kaupunki on eläväinen ja monipuolinen suurkaupunki. Sataman lisäksi jo satoja vuosien ajan vilkkaasta kauppakaupungista löytyy värikäs basaari.

Sisämaan helmiä

Provencen sisämaa hurmaa kauneudellaan. Siellä voi vierailla paavikaupunki Avignonin hulppeassa palatsissa, inspiroitua Vincent van Goghin tapaan Arlesissa ja käyskennellä Aix en Provencen keskiaikaisilla kujilla.

Pohjoisessa lumihuippuiset Alpit kutsuvat patikoimaan. Jylhimpänä nousevaa La Meijen vuorta lempeämmät ovat laventelilaaksot, jotka kesäisin loistavat sinisinä. Alueella sijaitsee myös monia vierailemisen arvoisia luonnonpuistoja, eikä sovi unohtaa myöskään Rhônejoen hedelmällisen laakson viinitarhoja.

Provencen virallinen verkkosivusto

Teksti: Laura Uotila
Kuvat: iStockphoto, OTCN/Hugues Lagarde

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Minä en uskaltaisia mainostaa Ranskan Marseille-kaupunkia lomakohteen sillä Marseillen kaduilla käydään huumesotaa. Viime vuonna kaduilla kuoli 24 ihmistä. Marseille on 860 000 ihmisen kaupunki. Teloitukset tehdään 1930-luvun Chigaco-tyyliin. Nyt aseina vain usein käytetään Kalashnikovia.
    Tilanne sai jotkut poliitikot pyytämään armeijaa apuun. ”Koska huumejengit käyttävät sota-aseita, vain armeija voi enää puuttua asiaan. Ei ole mitään mieltä pidättää huumediilereitä. Kun kymmenen pidätetään, muut ottavat polttopullot esiin ja syttyy sota.” Etniset slummit ovat riistäytyneet julkisen vallan hallinnasta. Slummit ovat huumeliigojen hallinnassa, ja ne ovat ”no-go” alueita poliisille.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.