Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Australiasta? Lue 10 mielenkiintoista faktaa ja ylläty

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.09.2018
Maapallon toisella puolella sijaitseva Australia on monelle mysteeri. Tiesitkö nämä hauskat faktat jättivaltiosta?

1. Suuri maa, vähän asukkaita

Australiassa on vajaat 25 miljoonaa asukasta. Luku ei välttämättä kuulosta kovin pieneltä – ennen kuin katsot kartasta maan jättimäistä kokoa. Australian pinta-ala on lähes yhtä suuri kuin Yhdysvaltojen. Vertailun vuoksi Yhdysvaltojen väkiluku on noin 330 miljoonaa. Australiassa onkin enemmän lampaita kuin ihmisiä!

2. Lähes koko väestö asuu rannikolla

Australian iso ja tyhjä pinta-ala selittyy sillä, että noin 85 prosenttia australialaisista asuu 50 kilometrin säteellä rannikosta. Kuiva ja kuuma sisämaa on suurimmaksi osaksi tyhjää täynnä – kuin suoraan kauhuelokuvan lavasteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Mistä Australia sai lempinimensä?

Lempinimet Oz ja Land Down Under ovat tuttuja kaikille Australiassa matkustaneille, mutta mistä ne oikein ovat peräisin? Ensiksi mainitulla ei ole mitään tekemistä Ihmemaa Ozin kanssa. Australialaiset rakastavat lyhentää sanoja, ja maan nimen lyhenne Aus kuulostaa lausuttuna sanalta Oz. Australian taas katsotaan olevan down under, sillä se sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla monien muiden maiden “alapuolella”.

4. Uskomaton määrä rantoja

Australian koon huomioon ottaen ei ehkä tule yllätyksenä, että maassa riittää rantaviivaa. Olisitko silti uskonut, että Australiassa on laskettu olevan yli 10 000 rantaa? Jos kävisit uudella rannalla joka ikinen päivä, saisi maan rantoihin tutustumiseen kulutettua silti huimat 27 vuotta.

Lue myös: Australian parhaat rannat – Top 10

IstockphotoAustraliassa on uskomaton määrä rantoja
Gold Coastin kaupunkirantojen vastapainoksi Australiasta löytyy autioita luonnonrantoja.

5. Laatikkoviinit keksittiin Australiassa

Suomessa laatikkoviinien suosio räjähti vasta 2000-luvun alkupuolella, mutta kätevä keksintö patentoitiin Australiassa jo vuonna 1965. Laatikkoviinin keksijä oli Etelä-Australian Riverlandissa viiniä valmistanut Tom Angove. Australiassa edullinen laatikkoviini eli goon on klassikko, johon moni matkailijakin päätyy tutustumaan.

6. Hämähäkit tappavat äärimmäisen harvoin

Jos olet lähdössä Australiaan ja tunnet pelkoa myrkkyhämähäkkejä kohtaan, voit lohduttautua ajatuksella siitä, että hämähäkkien aiheuttamat kuolemat ovat todella harvinaisia. Yhtä vuonna 2016 sattunutta tapausta lukuun ottamatta edellisen kerran hämähäkin purema vaati kuolonuhrin vuonna 1979.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Australian vaarallisimmat eläimet – Top 5

7. Erikoiset nähtävyydet

Harva matkailija pääsee tilanteeseen, jossa kaikki Australian tärkeimmät nähtävyydet olisi päästy raksimaan listalta. Jos kuitenkin kaipaat jotain erikoisempaa, tutustu maan oudoimpiin nähtävyyksiin. Tiesitkö, että Australiasta löytyy muun muassa paahtavalta kuumuudelta piilotteleva maanalainen kylä, ainakin kaksi pinkkiä järveä sekä aivan Sydneyn kupeessa sijaitseva aavemainen hylky?

8. Maailman suurin elävä olento?

Monien matkailijoiden kerran elämässä -haavelistalla on Australian Isolla valliriutalla sukeltaminen maan pohjoisosassa. Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta, Unescon maailmanperintökohde sekä yksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä.

Tourism Australia / Darren JewSukellus Isolla valliriutalla
Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta ja monien sukeltajien unelmakohde.

Isoa valliriuttaa on kuvailtu myös maailman suurimmaksi eläväksi olennoksi, vaikka tosi asiassa oikeampi termi lienee maailman suurin eliöiden muodostama rakennelma. Isolla Valliriutalla on jopa oma postilaatikko, josta voit lähettää terveiset kotiin.

9. Vain kahdeksan apostolia jäljellä

Australian kuuluisimpiin road trip -reitteihin kuuluu Victorian osavaltiossa sijaitseva rantatie Great Ocean Road. Reitti tunnetaan erityisesti 12 Apostles -nimisistä kivipaaseista, jotka kohoavat rantavedestä. Nimi on nykyään hieman harhaanjohtava, sillä 12 apostolista on jäljellä enää kahdeksan.

10. Yllättävät paino-ongelmat

Tuleeko sinullekin Australiasta ensimmäisenä mieleen lihaksikkaat surffaajat ja sutjakat bikinivartalot? Australialla on maine terveellisten elämäntapojen ulkoilmakohteena, mutta iso osa maan asukkaista kärsii todellisuudessa paino-ongelmista. Huimat 63 prosenttia australialaisista on ylipainoisia, joista 28 prosenttia vaarallisen ylipainoisia.

Lue myös: Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto, Tourism Australia / Darren Jew

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Australian yllättävimmät asiat

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja