Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Australia

Sydney on maailman rakastetuimpia kaupunkeja

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Australian suurin ja vanhin kaupunki Sydney on tunnelmaltaan ainutlaatuinen metropoli, jossa maailmankuulu ranta sekä sympaattiset esikaupungit tasapainottavat keskikaupungin liike-elämän hektisyyttä ja arkkitehtuurin massiivisuutta.

Suuren mittaluokan metropoli

Australia on pinta-alaltaan maailman kuudenneksi suurin valtio ja Sydney maan väkirikkain asutuskeskus. Alkuun liki neljän ja puolen miljoonan kaupunki hätkähdyttää, sillä suomalaiseen makuun Sydneyn kaupunkikuva on maalattu astetta leveämmällä pensselillä.

Oman pienuutensa huomaa heti saapuessaan Sydneyn keskustaan, kaupungin liike-keskuksen sydämeen. Maisemaa värittävät lukuisat pilvenpiirtäjät, joista korkeimmalle nousevan Sydney Towerin antenni yltää yli kolmensadan metrin korkeuteen. Maailman toisella puolen ihmisiä on enemmän, rakennukset ovat suurempia ja ilmapiiri on rennompi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Satamaa kohti liikuttaessa arkkitehtuuri jatkaa samaa linjaa. Keskustasta kaupungin pohjoisrannalle vievä yli kilometrin mittainen Sydney Harbour Bridgen kaarisilta kohoaa parhaimmillaan 139 metriin.

Sydneyn Oopperatalo täydentää yhden maailman kuuluisimmista maisemista. Unescon maailmanperintölistalle kivunnut Oopperatalo ei kooltaan vastaa keskustan pilvenpiirtäjiä tai valtavaa siltaa. Oopperatalon suuruus perustuu pikemminkin sen rooliin yhtenä aikansa merkittävimmistä arkkitehtuurin taidonnäytteistä.

Darling Harbourissa voi pysähtyä ravintolassa tai ostoksilla.

Sydämellinen suurkaupunki

Sydneyn kliininen ydinkeskusta pilvenpiirtäjineen palvelee lähinnä liike-elämää. Viisainta onkin suunnata sen ulkopuolelle lähistön kaupunginosiin, joissa Sydneyn tunnelma on helpommin aistittavissa.

Vain lyhyen matkan päässä liikekeskustasta sijaitsee mukulakivikatujen ja pienien umpikujien The Rocks, josta Sydney alun perin lähti kasvamaan. Viikonlopun markkinat, historialliset kävelykierrokset ja tunnelmalliset terassit värittävät kaupunginosan elämää. The Rocks puhkeaa kukkaan kuitenkin vasta juhlapäivinä – älä missaa ainakaan vuodenvaihteen kekkereitä!

Darlinghurst ja Kings Cross ovat parhaita paikkoja shoppailuun ja illanviettoon. Darlinghurstin Oxford Streetilla on lukemattomia kauppoja ja ravintoloita. Myös Kings Crossissa pääsee shoppailun makuun, mutta erityisen hyvin siellä viihtyvät todelliset yökiitäjät. Kaupunginosa tunnettiin aiemmin Sydneyn punaisten lyhtyjen alueena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vehreämpi Paddington hurmaa 1800-luvun rakennuksillaan ja on tunnettu viihtyisistä kahviloistaan. Erikoiskaupat ja Paddington bazaar -lempinimeä kantavat markkinat ovat alueen parasta antia, ja kaupunginosasta löytääkin parhaiten nousevien kykyjen suunnittelemaa designia.

Newtown on puolestaan malliesimerkki työläiskaupunginosasta, joka on noussut trendikkääseen maineeseen. Oman panoksensa tähän on varmasti tuonut alueella sijaitseva Sydneyn yliopisto, jonka myötä asukaskunta on varsin nuorta.

Yliopiston lähistöltä löytyy myös Glebe, joka boheemiudellaan poikkeaa selkeästi keskustan vilkkaudesta. Taiteilijoiden, kirjoittajien ja opiskelijoiden suosimalla alueella rakennukset ovat matalia ja ympäristö on kylämäisen vehreää.

Satama on kaupungin sydän

Satamaa voidaan hyvällä syyllä pitää Sydneyn hermokeskuksena. Etenkin liikekeskustan länsipuolella sijaitseva Darling Harbour on kohtauspaikka, jonne sekä paikalliset että turistit tulevat viihtymään.

Alueella on paljon ravintoloita, ja siellä voi esimerkiksi kiinalaisen uudenvuoden aikaan juhlistaa alueen kiinalaista perinnettä. Alueella voi vierailla myös kiinalaisessa puutarhassa.

Rentoutumaan rannalle

Toisin kuin monen muun metropolin asukkaat, sydneyläiset voivat kehuskella kulttuurikohteiden lisäksi myös yhdellä maailman kuuluisimmista rannoista.

Noin seitsemän kilometrin päässä Sydneyn keskustasta sijaitseva Bondi Beach on erityisesti surffaajan paratiisi. Rentoutuminen onnistuu toki myös hiekalla maaten tai rantakahvilan terassilla drinkki kädessä istuen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bondi Beach on Sydneyn ylivoimaisesti tunnetuin ranta muttei toki ainoa. Snorklaajan kannattaa suunnata esimerkiksi Clovellyyn tai Gordons Bayhin, kun taas Coogeen ranta on erityisesti perheiden ja reppureissaajien suosiossa. Uskomattomia rantoja löytyy myös Manlyn niemeltä, jonne matkan voi taittaa lautalla.

Suuntaa Sydneyn maaseudulle

Mikäli aikaa ja tarmoa riittää, kannattaa tutustua myös Sydneyn lähiseudun nähtävyyksiin.

50 kilometrin ja tunnin juna- tai ajomatkan päässä sijaitseva Blue Mountains-vuoristo on jyrkkine rotkoineen ja jylhine hiekkakiviylänköineen sykähdyttävä kokemus. Alueen historia on erittäin mielenkiintoinen: aikoinaan siellä asustivat Australian alkuperäisasukkaat aboriginaalit.

Hunter Valley -laakso on sen sijaan viinin ystävän kohde. Parin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva laakso on Australian vanhinta viiniseutua. Alueen yli sata viinintuottajaa toivottavat maistelijat vähintäänkin tervetulleiksi tiloilleen.

Nurinkuriset vuodenajat

Sydney kuuluu subtrooppiseen ilmastoon. Käytännössä tämä tarkoittaa kuumia kesiä ja leutoja talvia. Varsinaista sadekautta ei ole, vaan sade on jakautunut suhteellisen tasaisesti ympäri vuoden.

Koska Sydney sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, vuodenajat ovat päinvastaiset suomalaisiin verrattuna. Keskikesä ajoittuu siis tammikuun paikkeille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Optimaalinen matkustusaika riippuu täysin siitä, mitä Sydneyssä haluaa tehdä. Auringonpalvojan on syytä ajoittaa matkansa joulu-helmikuulle, kun taas kaupunkilomalle voi lähteä ympäri vuoden. Kylmimmilläänkään lämpötila ei laske juurikaan alle kymmenen asteen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SYDNEYSSÄ

Sydneyn suosituin ranta on surffaajien Bondi Beach.

Varaudu pitkään lentomatkaan

Sydneyyn ei pääse Suomesta suoralla lennolla, ja matka toiselle puolelle maapalloa venyy usein pitkäksi. Yleisimmin Australiaan lennetään muun muassa Lontoon, Singaporen ja Hongkongin kautta.

Halvimmillaan edestakaiset lennot saa noin 600–700 eurolla. Liikkeellä kannattaa olla aikaisin, sillä mannertenvälisten lentojen hinnat nousevat yleensä huomattavasti lähtöpäivän lähestyessä.

Yöpyjälle riittää vaihtoehtoja

Majoittautumisvaihtoehtoja löytyy Sydneystä runsaasti: hotelleja ja hostelleja on sadoittain. Hintataso on kuitenkin varsin korkea, etenkin lähellä keskustaa sijaitsevissa yöpymispaikoissa.

Budjettimatkailija yöpyy hostellissa halvimmillaan vajaalla 20 eurolla. Keskitason hotellihuoneen kahdelle saa huokeimmillaan noin 60 eurolla, kun taas laadukkaimpien hotellien yötaksat lähentelevät jo lentojen hintoja.

Julkinen liikenne toimii

Sydneyssä yleinen mittakaava on varsin suuri ja kaupunki kattaa tuhansia neliökilometrejä. Useimmiten matkaajan ei ole kuitenkaan syytä nähdä kaupungin jokaista kolkkaa, sillä tunnetuimmat nähtävyydet ja näkemisen arvoiset esikaupungit sijaitsevat lähellä keskustaa.

Neljän miljoonan asukkaan metropoliksi Sydney on yllättävän kävelijäystävällinen. Mikäli jalkoja alkaa kuitenkin painaa, voi hypätä City Circleen eli Sydneyn metroon tai Monorailiin.

Toisena vaihtoehtona on linja-auto. Bussilla pääsee halvalla ja kätevästi pidemmällä sijaitseville nähtävyyksille sekä esimerkiksi Bondi Beachille.

Satamasta liikennöi säännöllisesti myös lauttoja, jotka kuljettavat matkustajia muun muassa pohjoisrannalla ja Manlyyn. Oopperatalon edestä lähtevä lauttamatka kannattaa kokea jo pelkästään maiseman vuoksi.

SYDNEYN NÄHTÄVYYDET

Sydney Harbour Bridge on kaupungin tunnetuin silta, jonka päälle hurjapäisimmät pääsevät kävelemään.

Oopperatalo on arkkitehtuurinen mestariteos

Sydneyn Oopperatalo on yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista. Tanskalaisen Jørn Utzonin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1973 pitkällisen rakennusprosessin jälkeen. Nykyään se lukeutuu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Oopperatalon nimi on hieman harhaanjohtava, sillä rakennus toimii muidenkin taiteenlajien tukikohtana. Yhtenä maailman vilkkaimmista taidenäyttämöistä Oopperatalo isännöi vuosittain yli 2 000 esitystä aina oopperasta balettiin ja konsertteihin.

Ohjatuilla kierroksilla Ooperatalon sisätiloihin pääsee tutustumaan perusteellisesti takahuonetta myöten. Kulttuuriesitysten lisäksi rakennuksessa voi nauttia myös ravintoloiden ja baarien antimista.

Vierailulla kannattaa varautua ajoittaisiin ruuhkiin, sillä Oopperatalo on yksi Sydneyn suosituimmista nähtävyyksistä. Vuositasolla esityksiä seuraa puolitoista miljoonaa ihmistä ja tämän lisäksi vierailijoita käy yli kahdeksan miljoonaa.

Huikaiseva Sydney Harbour Bridge

Valmistuessaan Sydney Harbour Bridge oli kaupungin korkein rakennelma. Huippukohdassa sillan kaari nousee jopa 139 metriä merenpinnan yläpuolelle. Yli kilometrin pituinen silta on massiivisuudessaan mykistävä.

Oopperatalon ohella Sydney Harbour Bridge on noussut kaupungin ja koko Australian tunnetuimmaksi nähtävyydeksi. Parhaimmillaan silta on iltahämärässä, kun se loistaa valaistuna meren yllä.

Mikäli pelkkä sillan ulkomuodon ihastelu ei riitä, sillan kaarelle voi myös kiivetä. Näkymät huipulta ovat kerrassaan hulppeat. Korkeita paikkoja kammoavien kannattaa kuitenkin jättää lysti väliin, vaikka turvaköydet pitävätkin kiipeilijän tukevasti sillan päällä.

Kaupungin katolle Sydney Toweriin

Jos sillan kaiteilla kiipeily ei innosta, mutta halu nähdä kaupunki yläilmoista on kova, kannattaa suunnata kaupungin keskustan Sydney Toweriin.

Tornin 260 metrin korkeudessa olevalta näköalatasanteelta Sydneyn kaupunkirakennetta ja nähtävyyksiä pääsee ihailemaan lintuperspektiivistä. Kaupungin lisäksi tornista avautuvat näkymät aina pitkälle Blue Mountais-vuoristolle ja Tyynellemerelle asti.

Näköalatasanne on kokonaan lasitettu, mutta hurjapäät pääsevät ihailemaan maisemia myös ulkoilmassa. Noin tunnin mittaisella Skywalk-kierroksella kävellään oppaan johdattamana lasitetulla lattialla 268 metrin korkeudessa.

Surffareiden jalanjäljissä Bondi Beachille

Sydneyn edustan Bondi Beach on ollut rantana suosittu jo 1900-luvun alusta lähtien. Noin kilometrin mittainen Bondi on edelleen yksi maailman legendaarisimmista auringonotto- ja surffauspaikoista.

Bondi Beach on tarkkaan valvottu ranta, joka on kuuluisa hengenpelastajistaan, ja uiminen onkin yleisesti turvallista etenkin rannan pohjoispäädyssä, jossa virtaukset ovat vähäisempiä. Surffareiden suosiota nauttivassa eteläpäädyssä aallot ovat puolestaan suurempia ja erityisesti pahamaineisten pohjavirtausten kanssa kannattaa olla tarkkana.

Tuulista huolimatta Bondi on koko perheen rantakohde, jossa viihtyy pidempäänkin. Alueen palvelutarjonta on kattava: ravintoloita ja kahviloita löytyy moneen lähtöön. Vaikka haluaisi välttää kastumista, kannattaa Bondi Beachille silti suunnata. Auringonlaskusta nauttiminen viihtyisässä rantaravintolassa ei ole ollenkaan hassumpi kokemus.

SYDNEYN PARHAAT

Sydney on Australian tunnetuimpia kaupunkeja, mutta se ei ole maan pääkaupunki.

Kuuluisimmat nähtävyydet

  1. Oopperatalo
  2. Sydney Harbour Bridge
  3. Sydney Tower
  4. Darling Harbour
  5. Bondi Beach

Parhaat museot

  1. Merenkulkumuseo
  2. Australia-museo
  3. Oikeus- ja poliisimuseo
  4. Sydney-museo
  5. Nicholson-museo

Lisätietoa

Destination NSW
Australian matkailu

Teksti: Kalle Jokinen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää