hero taustakuva

Rantalomalle Australiaan – kymmenen parasta rantaa

Tourism Australia / Maxime Coquard artikkelin kuva
Rantalomat
Upean luonnon Australiassa parhaiden rantojen valitseminen on enemmänkin mielipidekysymys. Koe ainakin nämä kymmenen rantaa, jotka ovat vierailun arvoisia.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.06.2016
facebook   whatsapp

1. Noosa Main Beach

Yksi Australian idyllisimmistä kaupunkirannoista löytyy Sunshine Coastin Noosasta. Viehättävässä pikkukaupungissa on aavistuksen verran yläluokkainen tunnelma – päärannan varressa sijaitseva Hastings Street on täynnä tyylikkäitä putiikkeja ja fiinejä ravintoloita.

Samaan aikaan Noosa on kuitenkin myös rento rantakohde ja surffaajien suosiossa. Kaupungin keskusta on rakennettu Noosan ylpeyden eli pitkän hiekkarannan kupeeseen mahdollistaen kaikki palvelut vain muutaman askeleen päässä aurinkotuolista. Rauhallisimmat rantakaistaleet löytyvät Noosan kansallispuiston alueelta – kokeile esimerkiksi Tea Tree Bay -poukamaa. Tarkkasilmäisimmät voivat bongata puussa nukkuvan koalan.

2. Cable Beach, Broome

Australian jättimäisen koon takia monet matkailijat ehtivät kiertää vain itärannikon tunnetuimmat kohteet. Rantalomailijan kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan matkustaa myös Länsi-Australian osavaltioon, jossa puhdas ja kaunis luonto hurmaavat.

Cable Beach on 22 kilometriä pitkä ranta Australian luoteisrannikolla Broomessa. Uinnin ja auringonpalvonnan lisäksi rannalla voi osallistua esimerkiksi kameliajelulle tai yrittää bongata delfiinejä Gantheaume Pointin majakalta.

Whiteheaven Beach, Australia
Whitsunday Islands -saarilla sijaitseva Whiteheaven Beach on monen listauksen mukaan koko Australian paras ranta.

3. Whitehaven Beach, Whitsunday Islands

Hiekka on valkoista ja vesi turkoosia – tämän lähemmäs postikorttimaisemia ei Australiassa pääse. Maan pohjoisosassa sijaitseva Whitsunday Islands -saariryhmän Whitehaven Beach listataan yleensä lähes yksimielisesti Australian parhaiden rantojen joukkoon.

Lukuisia palkintoja voittanut seitsemän kilometrin mittainen ranta sijaitsee pääsaari Whitsunday Islandilla, jonne tehdään runsaasti risteilyjä Airlie Beachin rantakohteesta. Paras paikka napata valokuvia on Tongue Pointin näköalapaikka. Toinen upea ranta Whitsunday Islandsin alueella löytyy esimerkiksi Lizard Islandilta.

4. Turquoise Bay, Exmouth

Länsi-Australian parhaiden rantojen joukkoon luokiteltu Turquoise Bay on erityisesti snorklailijoiden suosiossa. Jo rannan nimi antaa osviittaa perillä odottavasta kirkkaasta ja turkoosista vedestä, josta voi bongata värikästä korallia, runsaasti kaloja ja jopa kilpikonnia.

Turquoise Bay sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Exmouthin kaupungista aivan Ningaloon koralliriutan kupeessa.

Byron Bay, Australia
Byron Bayn ranta on erityisesti surffaajien suosiossa.

5. Byron Bay

Surffiklassikko Byron Bay on hippihenkinen pikkukaupunki Australian itärannikolla. Reppureissaajien suosikkikohteen pitkiltä rannoilta löytyy kuitenkin takuuvarmasti tilaa omallekin rantapyyhkeelle – rauhallisimmat poukamat löytyvät seuraamalla rantaviivaa aina sievälle majakalle saakka.

Onnekkaimmat saattavat bongata Australian itäisimmässä kolkassa sijaitsevalta majakalta käsin delfiinejä. Byron Bay sopii kauniita rantoja etsivälle matkailijalle, joka kaipaa myös vauhdikasta iltaelämää, hyviä ostosmahdollisuuksia ja surffauskursseja.

6. 75 Mile Beach, Fraser Island

Australian itärannikolla sijaitseva Fraser Island on maailman suurin hiekkasaari ja Unescon maailmanperintökohde. Massiivisista hiekkadyyneistään ja vehreistä sademetsistään tunnetun saaren suosituimpien rantojen joukkoon kuuluu 75 Mile Beach. Nimensä mukaisesti ranta on keskimäärin 75 mailia eli noin 120 kilometriä pitkä.

Fraser Island on suosittu matkakohde, ja rannalla liikkuukin paljon retkeilyryhmien ohjastamia nelivetoautoja. Rannalla voi bongata esimerkiksi petolintuja ja dingoja. Haivaaran takia 75 Mile Beach ei sovi uimiseen, vaan pulikointia varten on siirryttävä sisämaan järviin.

7. Hyams Beach, Jervis Bay

Sydneyn eteläpuolella Jervis Bayssa sijaitsevan Hyamsin rantahiekan sanotaan olevan maailman valkoisinta – ainakin Guinnessin ennätystenkirjan mukaan. Matkailija voi käydä kokeilemassa ja ihmettelemässä hiekan valkoisuutta Uudessa Etelä-Walesissa liikkuessaan.

Rauhallisen sijaintinsa ja vähäisten aaltojensa takia Hyams sopii hyvin esimerkiksi perhelomailijoille – kannattaa kuitenkin huomioida, että ranta on vartioimaton.

Tasmania, Australia
Tasmania on luontokohde, missä on myös lukuisia hienoja rantoja.

8. Wineglass Bay, Tasmania

Australian eteläinen saari Tasmania mahtuu harvoin ainakaan kiireisen matkailijan aikatauluun. Luontokohteena tunnetusta viileämmän ilmaston saaresta ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen rantaloma, mutta todellisuudessa Tasmaniasta löytyy upeita rantoja.

Luonnonkaunis Wineglass Bay on yksi Tasmanian valokuvatuimmista rannoista. Vihreiden vuorten ympäröimällä rannalla voi törmätä myös harvinaisiin lintulajeihin. Tasmaniassa vietetään harvoin löhölomaa, sillä puitteet kutsuvat patikoimaan, vuorikiipeilemään ja melomaan. Ota suunta tänne jos etsit toimintaa!

9. Cottesloe Beach, Perth

Länsirannikon suurimman kaupungin Perthin kupeesta löytyy useita kauniita rantoja, joiden parhaimmistoa edustaa suosittu Cottesloe Beach – paikallisten kesken Cott. Rannalle ajaa kaupungista noin vartissa, ja myös julkinen liikenne vie perille.

Auringonpalvojien lisäksi Cottesloe sopii myös snorklailijoille ja surffaajille. Kaupunkirannan promenadilta löytyy runsaasti ravintoloita ja kahviloita, joten rauhaisaa piilopaikkaa etsivän kannattaa suunnata muualle.

10. Bondi Beach, Sydney

Mikä on Australian kuuluisin ranta? No tietenkin Sydneyn legendaarinen Bondi Beach. Vain harva Australiassa vieraileva matkailija jättää Bondin väliin – siitäkin huolimatta, että ranta on ruuhkainen eikä pärjää kauneuskilpailussa monille muille aussibiitseille.

Tämä suosittu kaupunkiranta sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä Sydneyn keskustasta. Australian kesäkuukausina Bondi täyttyy erilaisista tapahtumista, matkailijoista ja täydellisiä aaltoja etsivistä surffaajista. Ota omat grilliruoat mukaan ja hyppää sekaan rantabileisiin!

>> Lue myös: Rantapallon kohdeopas Australiaan

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Tourism Australia / Maxime Coquard, Jeff Drewitz, Ian Butterwrth, Mike Newling sekä Mornington Peninsula Regional Tourism / Ewen Bell

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Australia kiinnostaa.Haluan lisätietoa maan kohteista.


  2. Mielestäni Sydneyn Manly Beach oli viehättävämpi kuin Bondi. Sitä ei kannata jättää näkemättä jos käy Sydneyssä. Toinen upea paikka on Port Stephens jossa monia upeita rantoja!


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.