hero taustakuva

Maanalainen kylä hämmästyttää matkailijan – tätä erikoista kohdetta ei moni tunne

Flickr / DuReMi artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Maanalaisessa kylässä paetaan paahtavaa aurinkoa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.11.2015
facebook   whatsapp

Australian salaisuus: maanalainen Coober Pedy

Mitä ihmettä – kokonainen kylä maan alla? Eteläisen Australian Coober Pedy on monelle kokeneellekin reissaajalle outo nimi. Australian erämaiden kummajainen sijaitsee vajaan 700 kilometrin päässä Alice Springsistä ja noin 850 kilometrin päässä Adelaidesta.

Maan alla asuminen saattaa kuulostaa äkkiseltään käsittämättömältä, mutta järjestelylle on looginen syy. Lämpötila nousee Coober Pedyssä niin korkeaksi, että luolien tarjoama suoja tulee tarpeeseen. Australian erämailla mittari näyttää kesäkuukausina marraskuusta maaliskuuhun 35-45 astetta varjossa.

Coober Pedy tunnetaan opaalista eli piimineraalista – kylä kutsuukin itseään maailman opaalipääkaupungiksi. Ensimmäiset opaalilöydöt tehtiin vuonna 1915, ja vuonna 2015 Coober Pedy viettää satavuotisjuhlaansa.

Tänä päivänä Coober Pedyssä asuu noin 3 500 asukasta, jotka edustavat 45 eri kansallisuutta. Osa palveluista sijaitsee normaalisti maan kamaralla, mutta maan alta löytyy muun muassa ravintoloita, kirkkoja ja taidegalleria. Suuri osa kylän asukkaista elää osittain tai kokonaan maan alle tai rinteiden sisään rakennetuissa kodeissa.

Matkailijat voivat vierailla Coober Pedyssä maanalaiselle asumiselle ja opaalikaivokselle omistetussa museossa, jossa on muun muassa esimerkkihuoneita. Fayen maanalainen asunto on puolestaan kolmen naisen 30 vuotta sitten rakentama koti, joka on avoinna vierailijoille.

Mikäli haluaa testata paikallista elämäntyyliä käytännössä, voi majoitusta etsiä esimerkiksi maanalaisista motelleista, hostellista tai vuokrahuoneista.

Lähde: Coober Pedy
Kuvat: Flickr / DuReMi ja Getty Images

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.