Hyppää sisältöön

Tämän hylätyn aavekaupungin tiedetään olevan myrkyllinen, mutta turistit eivät ole lakanneet vierailemasta siellä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.07.2019
Varoituskyltit eivät ole ajaneet kävijöitä pois entisestä kaivoskaupungista.

Wittenoom on Australian hylätty kaivoskaupunki

Miten jopa 20 000 asukkaan kaupungista tulee hylätty aavekaupunki, jota täplittävät varoituskyltit? Australiassa sijaitseva Wittenoom oli parinkymmenen vuoden ajan kuhiseva kaivoskaupunki, joka oli jopa Länsi-Australian Pilbaran alueen suurin asukaskeskittymä.

Wittenoomissa alettiin louhia asbestia vuonna 1943, kun kyseessä oli vielä kukoistava bisnes. Nyt tiedetään, että jopa 2 000 kaupungin asukasta ja kaivosten työntekijää on kuollut asbestin aiheuttamiin myrkyllisiin vaikutuksiin. Kaivokset suljettiin vuonna 1966.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Wittenoom tyhjeni autiokaupungiksi, josta vain muutamat asukkaat kieltäytyivät lähtemästä pois. Australian hallitus alkoi purkaa rakennuksia ja sulkea kaivosten jätealueita. Hylätty kaupunki poistettiin kartoista ja sinne johtavat tienviitat hävitettiin.

Myrkyllistä ilmaa ei kuitenkaan voida puhdistaa. Asbestia sisältävän ilman hengittämiseen liittyy lukuisia terveysriskejä, jotka saattavat aiheuttaa esimerkiksi syöpää ja keuhkosairauksia.

Erityisen petollisen asbestista tekee se, ettei sen haittavaikutuksia välttämättä havaita jopa yli kymmeneen vuoteen. Wittenoomissa louhittua siniasbestia eli krokidoliittia pidetään erityisen vaarallisena asbestilaatuna.

Voisi kuvitella, että kaikki pysyisivät kaukana riskialttiista aavekaupungista, joka on vaatinut niin monen ihmisen hengen. Yllättäen Wittenoom on kuitenkin alkanut houkutella reissaajia ja automatkailijoita. Turistit poseeraavat sosiaalisessa mediassa varoituskylttien edessä.

Wittenoom sijaitsee Karijinin kansallispuiston reunalla. Pitkien etäisyyksien Australiassa lähimpään suurkaupunkiin Perthiin on matkaa yli 1 400 kilometriä. Suosittu rantakohde Broome sijaitsee noin 900 kilometrin päässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Australian aboriginaalien asioita hoitava ministeri Ken Wyatt ei suosittele kenellekään matkustamista hylättyyn kaivoskaupunkiin.

– Minulla on yksinkertainen ohje kaikille, jotka miettivät Wittenoomissa vierailua. Älä tee sitä. Varoituskyltit eivät ole koristeita tai Instagram-rekvisiittaa. Ne ovat vakavia varoituksia todellisista terveysriskeistä, sanoo Wyatt.

Ministeri muistuttaa, että Länsi-Australiassa on lukuisia muita paikkoja ja rotkoalueita, joihin ei liity kuolettavia sivuvaikutuksia.

Katso alta kuvia Wittenoomista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Miten tällainen paikka voi löytyä Australiasta? Yksi hippikylä elää aivan kuin normaalit lait eivät koskisi sitä

Lähde: The Sun
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Australian yllättävimmät asiat

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja