Tämän hylätyn aavekaupungin tiedetään olevan myrkyllinen, mutta turistit eivät ole lakanneet vierailemasta siellä
Wittenoom on Australian hylätty kaivoskaupunki
Miten jopa 20 000 asukkaan kaupungista tulee hylätty aavekaupunki, jota täplittävät varoituskyltit? Australiassa sijaitseva Wittenoom oli parinkymmenen vuoden ajan kuhiseva kaivoskaupunki, joka oli jopa Länsi-Australian Pilbaran alueen suurin asukaskeskittymä.
Wittenoomissa alettiin louhia asbestia vuonna 1943, kun kyseessä oli vielä kukoistava bisnes. Nyt tiedetään, että jopa 2 000 kaupungin asukasta ja kaivosten työntekijää on kuollut asbestin aiheuttamiin myrkyllisiin vaikutuksiin. Kaivokset suljettiin vuonna 1966.
Wittenoom tyhjeni autiokaupungiksi, josta vain muutamat asukkaat kieltäytyivät lähtemästä pois. Australian hallitus alkoi purkaa rakennuksia ja sulkea kaivosten jätealueita. Hylätty kaupunki poistettiin kartoista ja sinne johtavat tienviitat hävitettiin.
Myrkyllistä ilmaa ei kuitenkaan voida puhdistaa. Asbestia sisältävän ilman hengittämiseen liittyy lukuisia terveysriskejä, jotka saattavat aiheuttaa esimerkiksi syöpää ja keuhkosairauksia.
Erityisen petollisen asbestista tekee se, ettei sen haittavaikutuksia välttämättä havaita jopa yli kymmeneen vuoteen. Wittenoomissa louhittua siniasbestia eli krokidoliittia pidetään erityisen vaarallisena asbestilaatuna.
Voisi kuvitella, että kaikki pysyisivät kaukana riskialttiista aavekaupungista, joka on vaatinut niin monen ihmisen hengen. Yllättäen Wittenoom on kuitenkin alkanut houkutella reissaajia ja automatkailijoita. Turistit poseeraavat sosiaalisessa mediassa varoituskylttien edessä.
Wittenoom sijaitsee Karijinin kansallispuiston reunalla. Pitkien etäisyyksien Australiassa lähimpään suurkaupunkiin Perthiin on matkaa yli 1 400 kilometriä. Suosittu rantakohde Broome sijaitsee noin 900 kilometrin päässä.
Australian aboriginaalien asioita hoitava ministeri Ken Wyatt ei suosittele kenellekään matkustamista hylättyyn kaivoskaupunkiin.
– Minulla on yksinkertainen ohje kaikille, jotka miettivät Wittenoomissa vierailua. Älä tee sitä. Varoituskyltit eivät ole koristeita tai Instagram-rekvisiittaa. Ne ovat vakavia varoituksia todellisista terveysriskeistä, sanoo Wyatt.
Ministeri muistuttaa, että Länsi-Australiassa on lukuisia muita paikkoja ja rotkoalueita, joihin ei liity kuolettavia sivuvaikutuksia.
Katso alta kuvia Wittenoomista!
Lähde: The Sun
Kuvat: Shutterstock ja Instagram
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää