Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Australia

Alice Springs on portti Australian punaiseen sydämeen

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.02.2015
Australian keskipisteessä sijaitseva Alice Springs on erämaakaupunki, joka toimii porttina mystiseen Uluruun.

Hauskojen tempausten kaupunki

Noin 27,000 asukkaan Alice Springs on Australian punaisen sydämen keskus, josta on kaikkialle pitkä matka. Northern Territoryn eli Pohjoisterritorion osavaltiossa sijaitseva pikkukaupunki on rakennettu komeiden MacDonnell Ranges -vuorten kupeeseen. Siellä kelpaa patikoida tai istahtaa vaikka piknikille. Ikimuistoinen tapa nähdä punaisena hehkuva Keski-Australia on osallistua kuumailmapalloretkelle.

Alice Springsissä järjestetään useita mielenkiintoisia tapahtumia. Alice Desert Festival esittelee aavikon karua kauneutta taiteen ja kulttuurin kautta. Beanie Festivalilla puolestaan pääsee tekemään pipo-ostoksia, ja onpa kaupungissa oma vedetön regattatapahtumansakin, joka järjestetään kuivuneella joella. Camel Cupissa kamelit kisaavat nopeudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keski-Australian punaiset vuoret

Tee retki Uluruun

Useimmat Alice Springsiin saapuvat turistit ovat kaupungissa siksi, että he haluavat nähdä Ulurun, mystisen punaisen kivimuodostelman. Monet kuitenkin yllättyvät oivaltaessaan, että punaiselle kivelle on kaupungista matkaa vielä yli 400 kilometriä. Alice Springsissä on lukuisia matkatoimistoja, jotka järjestävät opastettuja retkiä Ulurun maisemiin.

Vaikka itse Alice Springsissä ei olekaan Ulurun tai Kata Tjutan veroisia nähtävyyksiä, kannattaa Keski-Australian reissusta uhrata muutama päivä tämän erikoislaatuisen erämaakaupungin tarkkailuun. Mielenkiintoiset persoonat ja pikkukaupungin elämänmeno tekevät Alice Springsistä eksoottisen. Täällä turisti on todella kaukana modernista Sydneystä tai trendikkäästä Melbournesta.

Hyvä tietää Alice Springsistä

Keski-Australia on mielenkiintoinen kohde seikkailijamatkailijoille, jotka nauttivat kulttuurihistoriasta, luonnosta ja ulkoilma-aktiviteeteista. Lapsiperheille sopivat paremmin itärannikon vilkkaat lomakohteet.

Reissaajan tulee huomioida, että Keski-Australiassa voi olla erittäin kuuma. Joulu-, tammi- ja helmikuu ovat vuoden kuumimpia kuukausia, jolloin mittarin lukemat voivat kivuta 40 asteeseen. Matkailijan kannalta miellyttävämpää on vierailla alueella paikallisen kevään tai syksyn aikana, vaikkakin silloin ovat liikkeellä suurimmat turistimassat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäkuu ja heinäkuu ovat vuoden viileintä aikaa, jolloin yölämpötila saattaa pudota lähelle nollalukemia. Päivät ovat silti yleensä miellyttävän lämpimiä.

Pitkien välimatkojen vuoksi tietyt tuontitavarat kuten hedelmät ja vihannekset ovat Keski-Australiassa kalliita.

Aboriginaalien alueella

Northern Territoryn osavaltio on perinteisesti aboriginaalien eli Australian alkuperäiskansojen asuttamaa seutua. Osavaltion toiseksi suurimpana kaupunkina Alice Springs muodostaa merkittävän aboriginaalikeskuksen. Arvion mukaan kaupungin väestöstä lähes parikymmentä prosenttia on aboriginaaleja.

Alice Springsistä löytyy useita paikkoja, joissa voi tutustua aboriginaalien kulttuuriin ja historiaan. Taidegallerioissa ja -kaupoissa puolestaan ovat esillä aboriginaalitaide sekä käsityöt.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ALICE SPRINGSISSÄ

Junalla Alice Springsiin

Kahden välilaskun kautta perille

Suomesta on Alice Springsiin pitkä matka – toisaalta kaupunkiin on pitkä matka lähes kaikkialta. Helsingistä voi lentää Singaporen kautta vaikka Sydneyyn tai Melbourneen, ja jatkaa matkaa edelleen Alice Springsiin.

Alice Springsin lentokenttä sijaitsee noin 15 kilometriä kaupungin ulkopuolella, ja sinne liikennöidään lentoja kaikista Australian suurimmista kaupungeista. Lentoasemalta kaupunkiin voi jatkaa joko bussiyhteydellä tai vuokra-autolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alice Springsiin voi matkustaa myös reppureissaajien suosimilla busseilla. Matkatoimistojen myymät paketit ovat suosittuja. Toinen mielenkiintoinen matkustusmuoto on Ghan-juna, joka kulkee halki Australian Adelaidesta Darwiniin.

Vaatimaton hotellitarjonta

Alice Springsin hotellivalikoima on melko vaatimaton. Luksusta etsivät matkaajat voivat suosiolla suunnata Uluruun, jonka Ayers Rock Resort miellyttää varmasti vaativampiakin vieraita.

Alice Springsistä löytyy jonkin verran hostelleja – näistä reppureissaajien suosimista edullisista majapaikoista saa usein myös yksityisiä huoneita. Monille telttailu on Keski-Australiassa mieleinen vaihtoehto.

Oma kulkupeli on erämaassa ehdoton

Monet matkailijat saapuvat Alice Springsiin pakettimatkalla – tällöin kuljetukset yleensä sisältyvät retken hintaan.

Omatoimimatkaajalle pitkin etäisyyksien Keski-Australiassa paras kulkuneuvo on vuokra-auto. Kannattaa miettiä, millaisessa maastossa aikoo liikkua, sillä joskus nelivetoauton vuokraaminen voi olla tarpeen.

Ilman kulkupeliä liikkuvia reissaajia palvelevat bussit. Taksit ovat Alice Springsissä ja sen ympäristössä kalliita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ALICE SPRINGSIN NÄHTÄVYYDET

Kansallispuistot Australiassa

Ayers Rock eli Uluru

Keski-Australiaan matkaa suunnitteleva saattaa itsekin ihmetellä, miksi haluaa matkustaa tuhansia kilometrejä nähdäkseen yhden suuren kiven. Toisilta Uluru jääkin näkemättä tästä syystä.

Epäilijä saa vastauksensa nähdessään punaisena leiskuvan Ulurun, joka on kauneimmillaan auringonnousun tai -laskun aikaan. Silloin punaisen kaikki sävyt näyttävät hohkaavan valtavasta kivimuodostelmasta, jonka ympärillä tuntuu leijuvan mystinen ilmapiiri. Aboriginaaleille Uluru on tärkeä spirituaalinen paikka.

Matkailijat voivat kävellä kiven ympäri, kiivetä sitä pitkin tai tarkastella sitä lentokoneesta käsin. Ulurulle kiipeämistä kannattaa kuitenkin harkita: reitti on varsin raskas, eivätkä paikalliset suhtaudu pyhälle kivelle kipuamiseen kovin suopeasti.

Kata Tjutan kansallispuisto

Kata Tjutan kansallispuisto, joka tunnetaan myös nimellä Olgas, sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Ulurusta. 36 kivimuodostelmasta koostuva Kata Tjuta liittyy Ulurun ohella tiiviisti aboriginaalien tarustoon. Kata Tjutan korkein huippu kohoaa Uluruakin korkeammalle, ja monet mieltävät paikan Keski-Australian vaikuttavimmaksi nähtävyydeksi.

Kata Tjutan huippujen laitamilta löytyy myös erilaisia vaellusreittejä.

Katsele tähtiä aavikolla

Keski-Australian aavikoilla taivaalle tähyilevä matkaaja voi suorastaan järkyttyä tähtien määrästä. Keski-Australian asuttamattomat alueet muodostavat valtavan valottoman pinta-alan, josta on käsittämättömät näkymät linnunradalle. Alice Springsissä lomailevan matkaajan kannattaakin suunnata kaupungin ulkopuolelle ihailemaan tähtiloistoa.

ALICE SPRINGSIN PARHAAT

Alice Springistä ajetaan Ulurulle

Mitä tehdä Alice Springsissä

  1. Nauti erämaakaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta
  2. Patikoi MacDonnell Ranges -vuorille
  3. Tee retki Uluruun
  4. Näe Kata Tjutan kansallispuisto
  5. Vieraile Alice Springs Desert Parkissa

Lisätietoa

Keski-Australian viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto ja Tourism Australia