Hyppää sisältöön

Mitä Australiassa juodaan? Nämä 5 suosittua juomaa tulevat turistillekin tutuiksi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.11.2018
Maistoitko sinäkin näitä juomia Australiassa? Tai suunnitteletko vasta ensimmäistä matkaa? Lue, mitä voit odottaa lasistasi löytyvän.

1. Viini on Australian ykkösjuoma

Ei ole ihme, että maailman parhaisiin viinimaihin kuuluvassa Australiassa suosituin alkoholijuoma on viini. Australiassa valmistetaan erityisesti shiraz-rypäleen viinejä, joihin viitataan Euroopassa yleensä nimellä syrah.

Australian tunnetuimpia viinialueita ovat muun muassa Victorian osavaltion Yarra Valley, Etelä-Australian Barossa Valley, Uuden Etelä-Walesin Hunter Valley sekä Länsi-Australian Margaret River. Matkailijoiden on helppo vierailla paikallisilla viinitiloilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oma lukunsa australialaisessa viinikulttuurissa on goon, johon ainakin budjettimatkailijat ovat törmänneet. Suomessakin suositut laatikkoviinit keksittiin Australiassa vuonna 1965, ja tänä päivänä termi goon viittaa mahdollisimman edulliseen laatikko- tai pussiviiniin, jossa laatua tärkeämpi on sen alkoholipitoisuus.

2. Tunnetko australialaisia oluita?

Australiaan saapuva suomalaismatkailija saa opetella maan olutkulttuurin kulmakivet. Toisin kuin maailmalla kuvitellaan, Fosters ei ole australialaisten ykkösvalinta, vaan sitä juovat lähinnä ulkomaalaiset. Australian ulkopuolella siitä on tullut eräänlainen kengurumaan symboli.

Jos haluat aloittaa suosituimmasta oluesta, kokeile Victoria Bitteriä, joka tunnetaan yleisesti nimellä VB. Lagerolutta on valmistettu Victorian osavaltiossa jo vuodesta 1854 saakka. Alueesta riippuen johtopaikkaa saattavat pitää myös esimerkiksi XXXX, Tooheys ja Carlton Draught.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Flat White, kahveista australialaisin

Tiesitkö, että Australia on yksi johtavia kahvimaita? Maassa on oma vahva kahvikulttuuri, ja Melbourne valitaan säännöllisesti maailman parhaiden kahvikaupunkien listoille. Paikallisissa kahviloissa palkitut baristat suhtautuvat juomiin kunnianhimoisesti.

Tutustuminen paikalliseen kahvikulttuuriin kannattaa aloittaa tilaamalla Australian ylpeytenä pidetty flat white. Juoma muistuttaa cappuccinoa, mutta siitä puuttuu vaahtomainen pinta. Nimensä mukaisesti maito on kahvin pinnalla flat eli litteä.

Jotain Australian vahvasta kahvi-identiteetistä kertoo jo se, että amerikkalainen kahvijätti Starbucks ei ole onnistunut saavuttamaan vahvaa jalansijaa maassa. Leviämissuunnitelmien sijaan yhtiö on joutunut sulkemaan liikkeitään itsenäisten kahviloiden pitäessä pintansa.

4. Inkivääriolut ja muut virvoitusjuomat

Australiasta löytyvät kaikki kansainväliset virvoitusjuomamerkit, mutta muutamat paikalliset ovat nousseet klassikon asemaan. Erityisesti Bundaberg Ginger Beer, pieneen ruskeaan pulloon pakattu alkoholiton inkivääriolut, on jotain todella australialaista. Juoma sopii myös niille, joiden makuun limonadit ovat usein liian makeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla yhtiöllä on myös monia muita virvoitusjuomia. Vaihtoehtoisia makuja ovat muun muassa klassinen sitruunalimonadi, eksoottinen guava sekä suomalaisten makunystyröihin hieman erikoiselta maistuva sarsaparilla. Juoma on hieman samanlainen kuin Yhdysvalloistakin tuttu root beer.

5. Väkevät alkoholijuomat Australiassa

Toisin kuin monissa muissa maissa, Australiassa ei varsinaisesti ole väkeviin alkoholijuomiin kuuluvaa kansallisjuomaa. Maassa on jopa käyty aiheesta keskustelua, mutta mikään yksittäinen juoma ei ole noussut ylitse muiden.

Australiassa valmistetaan väkeviä viinoja koko ajan enemmän. Kenties klassisin esimerkki on vuodesta 1888 markkinoilla ollut Bundaberg-rommi, jota paikalliset kutsuvat tuttavallisesti nimellä Bundy. Jääkarhulogosta tunnettu yhtiö tarjoaa tehdaskierroksia ja rommimaisteluja Queenslandin Bundabergissa.

Nykyään Australiassa toimii monia uusia pientislaamoja, joissa valmistetaan muun muassa giniä, viskiä ja vodkaa. Tislaamovierailuista on tullut tyylikkäitä elämyksiä, jotka kiinnostavat matkailijoita – onkin alettu puhua boutique-tislaamoista. Kokeile esimerkiksi Four Pillarsia tai Archie Rosea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Mitä Australiassa syödään? 5 ruokaa, joita on pakko maistaa ainakin kerran

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Australian yllättävimmät asiat

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja