Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa
1. Tarvitset viisumin
Jos pitkää ja kallista matkaa ei oteta huomioon, on Suomen kansalaisen suhteellisen helppoa matkustaa Australiaan. Matkaa varten vaaditaan viisumi, mutta sen saa helposti verkon kautta. Maksuton eVisitor-niminen viisumi sopii alle 90 päivää kestäville lomamatkoille.
Huolehdi ennen matkaa, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.
Lentoja varten kannattaa budjetoida noin tuhat euroa, mutta halvemmallakin voi löytää tarjouslentoja. Suomesta Australiaan matkustetaan usein Aasian metropolien tai esimerkiksi Dohan kautta.
2. Alle 31-vuotiaat voivat lähteä Australiaan töihin
Ihastuitko Australiaan lomallasi tai haluatko tutustua isoon maahan rauhassa? Jos et ole vielä täyttänyt 31 vuotta ja olet Suomen kansalainen, olet oikeutettu Working Holiday -työviisumiin. Viime vuosina on puhuttu, että ikärajaa oltaisiin mahdollisesti nostamassa 35 vuoteen.
Working Holiday -viisumin haltija voi viettää vuoden Australiassa, tehdä töitä ja matkustella. Yhden työnantajan palveluksessa saa yleensä olla korkeintaan kuusi kuukautta.
Viisumia voi hakea helposti verkon kautta ja sen hinta on noin 300 euroa. Toisen vuoden viisumin saa tekemällä ensimmäisen vuoden aikana kolme kuukautta sesonkitöitä maatiloilla. Työ voi olla esimerkiksi hedelmien poimintaa.
Lue myös: Muuttajan opas – näin pääset alkuun Australiassa
3. Koska on paras aika matkustaa?
Australiaan voi matkustaa ympäri vuoden, sillä jossain puolella maata on aina lämmintä ja aurinkoista. Muista kuitenkin, että maapallon toisella puolella vuodenajat ovat väärinpäin: talvella on kesä ja kesällä talvi.
Suosituinta matkustusaikaa on talvikausi marraskuusta kevääseen. Australian kokoiseen maahan mahtuu monta ilmastoa trooppisesta Queenlandista keskiosan aavikkoon ja neljän vuodenajan etelään. Karkeasti maa on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen siten, että pohjoisessa on kuuminta ja etelässä viileintä.
Victorian osavaltiossa sijaitseva Melbourne tunnetaan eriskummallisesta ilmastostaan, jossa hellepäivä saattaa viilentyä hetkessä tai päinvastoin. Parhaimmillaan pääset kokemaan yhden päivän aikana neljä vuodenaikaa.
Lue myös: Australian ilmasto – mihin aikaan vuodesta kannattaa matkustaa?
4. Luontoa ja kaupunkeja
Australian massiivinen pinta-ala tarjoaa lähes kaikkea rannoista vuoriin, autiomaahan, suurkaupunkeihin, sademetsiin ja kirkkaisiin sukellusvesiin. Kovin lyhyelle lomalle maahan ei kannatakaan lähteä.
Suosituin matkustusalue Australiassa on itärannikko, jossa sijaitsevat lähes kaikki maan ykköskohteet kuten Sydney, Melbourne, Fraser Island, Iso Valliriutta ja boheemi Byron Bay. Monet Australiaan saapuvat matkailijat vierailevat ainoastaan itärannikon kohteissa.
Maan keskiosassa ei ole matkailijalle käytännössä juuri muuta kuin Uluru ja Alice Springs. Länsirannikko houkuttelee vähemmän matkailijoita, vaikka se tunnetaankin upeista, ruuhkattomista rannoista. Jos kaipaat rauhallisempaa lomaa, suuntaa länsirannikolle. Lännen isoin kaupunki on Perth.
Lue myös: Tässä ovat Australian parhaat nähtävyydet – 10 kohdetta, joita et halua jättää väliin
5. Autolla tai lentäen paikasta toiseen
Paras tapa nähdä Australiaa on vuokrata auto tai campervan eli pieni matkailuauto. Kannattaa huomioida, että Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Autonvuokraukseen riittää suomalainen ajokortti.
Jos haluat nähdä useita paikkoja laajalla alueella parin viikon loman aikana, varaudu lentämään. Australian sisäisiä lentoja myyvät Qantas, Virgin Australia, Jetstar ja Tiger Airways.
Pitkän matkan bussilippuja myyvien yhtiöiden suurin toimija on Greyhound. Lisäksi Australiassa on niin sanottuja backpacker-busseja, jotka tarjoavat hop on hop off -reittejä vaikka pitkin koko rannikkoa.
Yksi Australian matkailuklassikoista on Ghan-juna, joka taittaa lähes 3 000 kilometrin matkan Darwinin ja Adelaiden välillä.
Lue myös: Näin onnistuu autoloma Australiassa – helpoin tapa kokea maan upeimmat maisemat
6. Varaudu korkeisiin hintoihin
Australian hintataso voi tuntua korkealta jopa suomalaiselle. Majoitus, ravintolassa syöminen ja yllättäen myös ostokset ruokakaupassa ovat varsin hintavia. Mukana kannattaa pitää korttien lisäksi myös käteistä.
Oma lukunsa ovat erilaiset aktiviteetit, joita moni haluaa kokeilla Australiassa. Sukellukseen, surffaukseen, extreme-lajeihin ja kiertomatkoihin saa helposti poltettua sievoisen summan rahaa. Australian-matkaa varten kannattaakin varmistaa, että budjetti on kunnossa.
Australiassa ei ole vakiintunutta tippauskulttuuria. Käytäntö on hieman samanlainen kuin Suomessa: juomarahan jättäminen on kohteliasta ja erityisesti tasokkaammissa ravintoloissa yleistymässä, mutta monet eivät jätä tippiä ollenkaan.
7. Rennot australialaiset
Australialaiset ovat rentoa, mutkatonta ja ystävällistä kansaa, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Vaikka olisit tottunut puhumaan englantia, saattaa voimakas aussiaksentti lyödä ällikällä ja tuntua hankalalta ymmärtää.
Australiassa arkea eletään pitkälti ulkona: rannoilla, takapihoilla, puistoissa. Suosituimpia urheilulajeja ovat esimerkiksi rugby, kriketti, australialainen jalkapallo ja surffaus. Beach life on australialaisille elämäntapa.
Stereotypiat grillaavista australialaisista todella pitävät paikkansa. Barbecue eli australialaisittain barbie on kuumana kaikissa merkkihetkissä – oli sitten kyseessä joulu, perhejuhla tai tärkeä urheilutapahtuma.
8. Australian ihanat ja kamalat eläimet
Monille tulee ensimmäisenä Australiasta mieleen eläinkanta, joka on monin paikkoin uniikkia koko maailmassa. Koalat, kengurut ja vompatit sulattavat matkailijan sydämen.
Toisaalta Australia on koti myös monille maailman vaarallisimmille eläimille. Käärmeet ja hämähäkit sekä uimavesissä piileskevät hait ja meduusat ovat otuksia, joihin kukaan ei halua lomallaan törmätä.
Vaarallisia eläimiä ei kannata pitää syynä olla matkustamatta Australiaan. Jos lomailet kaupungeissa, et todennäköisesti bongaa niistä yhtäkään. Valppaimmillaan tulee olla luonnossa erityisesti syrjäseuduilla.
Lue myös: Australian vaarallisimmat eläimet – Top 5
9. Huomioi voimakas auringonpaiste ja säästä vettä
Australiassa aurinkosuojaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä UV-säteily on maassa poikkeuksellisen voimakasta. Ilmiö selittyy ohuella otsonikerroksella – sama lämpömittarin lukema tarkoittaa Australiassa paljon paahtavampaa säteilyä kuin Euroopan maissa.
Käytä Australiassa tarpeeksi vahvaa aurinkovoidetta, suojaudu hatulla ja muista juoda riittävästi vettä. Herkästi palavien ei kannata loikoilla suorassa auringonpaisteessa päivän kuumimpina tunteina.
Australia on maailman kuivin asuttu maanosa, jossa veden säännöstelyyn kiinnitetään erityistä huomiota. Myös turistien tulee välttää turhaa hanavedellä läträämistä pitämällä suihkut lyhyinä ja sulkemalla hanan hampaita pestessä ja astioita tiskatessa.
10. Tutustu aboriginaalien kulttuuriin
Aboriginaalit ja Torresin salmen asukkaat ovat Australian alkuperäiskansoja, joiden historia ulottuu huimat 50 000 vuotta taaksepäin. Tänä päivänä alkuperäiskansojen osuus Australian väestöstä on vain kolme prosenttia.
Australiassa aboriginaalien kohtelu ja oikeuksien riistäminen ovat kuuma puheenaihe. Alkuperäiskansojen syrjintä on johtanut moniin ongelmiin, joista yleisimpiä ovat työttömyys ja päihdeongelmat. Aboriginaalien terveydenhuoltoa ja koulutustilannetta yritetään niin ikään parantaa vanhojen virheiden korjaamiseksi.
Matkailija voi omalta osaltaan tukea aboriginaaleja tutustumalla näiden kulttuuriin ja osallistumalla alkuperäiskansojen tarjoamiin elämyksiin. Aboriginaaleilla on omia kieliä sekä vahva oma kulttuuri niin musiikin, taiteen kuin ympäröivän luonnonkin suhteen.
Lomalla ei tarvitse vierailla keskellä villiä luontoa päästäkseen osaksi aboriginaalien maailmaa, sillä suuri osa alkuperäiskansoista asuu nykyään kaupungeissa. Kulttuuriin voi tutustua myös esimerkiksi Ulurussa, Kakadun kansallispuistossa sekä Länsi-Australian Kimberleyssa.
Lue myös: Rantalomalle Australiaan – 10 parasta rantaa
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää