Hyppää sisältöön

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.12.2019
Osaat odottaa jättimäistä maata, pörröisiä eläimiä ja surffirantoja. Mitkä asiat yllättävät Australiassa?

1. Australiassakin voi sataa lunta

Älä anna Australian trooppisen maineen hämätä: isoon maahan mahtuu monia ilmastovyöhykkeitä, ja kovien helteiden lisäksi sieltä voi löytää myös lumisia vuoria. Muistathan myös, että Australiassa talvi osuu Suomen kesäkuukausille.

Victorian ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa sijaitsevilla vuoristoalueilla voi odottaa olevan lunta keskimäärin kesäkuusta syyskuuhun saakka. Australiassa voi jopa lähteä laskettelemaan paikallisiin hiihtokeskuksiin. Maan korkein vuoristo tunnetaankin nimellä Snowy Mountains, paikallisten keskuudessa The Snowies.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Australian ilmasto – koska on paras aika matkustaa?

2. Talot ovat kylmiä talvella

Jos päätät vuokrata Australian-matkalle asunnon tai talon, kannattaa talvikuukausina varautua viileään huonelämpötilaan. Talot on suunniteltu pysymään viileinä kuumina kesäkuukausina, eikä niissä yleensä ole lämmitysjärjestelmiä. Pakkaa mukaan villasukat!

Lämpimintä Australiassa on talvikuukausina maan trooppisessa pohjoisosassa Queenslandissa ja Pohjoisterritoriossa.

Lue myös: Monet suomalaisetkin kokeilevat Australiassa asumista – nämä ovat maan 3 miinusta

3. Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne

Jos aikaa Australiassa on reilusti, on autolla tai camper vanilla kiertäminen paras tapa nähdä maata – erityisesti itärannikolla, jossa kiinnostavat paikat sijaitsevat järkevien etäisyyksien päässä toisistaan. Toivottavasti huomasit kuitenkin ennen matkaa, että Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAustralian vasemmanpuoleinen liikenne
Vasemmalla ajaminen vaatii suomalaiselta hieman totuttelua.

Tapa on jäänne Australian historiasta Britannian siirtomaana. Australiassa etäisyydet ja nopeusrajoitukset ilmoitetaan kilometreinä.

Lue myös: Näin onnistuu autoloma Australiassa

4. Aksentti ja kieli

Suomalainen on tottunut kuulemaan television ja elokuvien kautta englantia lähinnä brittiläisittäin tai amerikkalaisittain lausuttuna. Australialaisten voimakas aksentti voikin tulla melkoisena yllätyksenä. Vaikka olisit tottunut käyttämään englantia, saattaa paikallista aksenttia olla aluksi vaikea ymmärtää.

Australialaisilla on tapana lyhentää lukuisia sanoja. Barbecue on barbie, Christmas on Chrissie, afternoon on arvo, umbrella on brolly ja niin edelleen.

5. Rajoitetut aukioloajat

Australiassa kaupoilla ja ravintoloilla on varsin rajoitetut aukioloajat. Monet pienet liikkeet sulkevat ovensa jo viideltä. Isojen supermarkettien voi odottaa olevan arkipäivinä auki iltayhdeksään, mutta viikonloppuisin kaupat saatetaan sulkea jo kuudelta.

Myös ravintolat sulkevat keittiönsä suomalaiseen tapaan melko varhain. Jo yhdeksän jälkeen illalla voi olla hankala löytää valikoimaa ravintoloiden suhteen.

6. Australialainen ruokakulttuuri – vai onko sitä?

Jos tapanasi on tutustua matkakohteessa paikalliseen ruokakulttuuriin, voi Australia tuntua aavistuksen tylsältä. Paikallinen keittiö tuntuu kulminoituvan lähinnä grillilihaan, täytettyihin piiraisiin ja Vegemite-levitteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Australialaisten kaupunkien katukuvassa näkyy vahvasti kansainvälinen ruokakulttuuri. Kiinalaisia, japanilaisia, kreikkalaisia, italialaisia ja thaimaalaisia ravintoloita on paljon. Sushi on suosittu pikaruoka, jota myydään helpossa rullamuodossa.

7. Törmäät eksoottisiin eläimiin

Australiassa et tarvitse eläinpuistoja: voit löytää eksoottisia eläimiä liikkumalla niiden luontaisessa ympäristössä. Australiassa elää useita lajeja, joita ei tavata missään muualla, ja niiden näkeminen kuuluu useimpien matkailijoiden haavelistalle.

IstockphotoAustralian eksoottiset eläimet
Australiassa elää monia uniikkeja lajeja, joita et näe missään muualla.

Koalat, kengurut ja vompatit sulattavat jokaisen kävijän sydämen. Muista tarkkailla puita, joiden rungoilla koalat ottavat nokkaunia. Jo pelkästään Australian lintukanta on upea. Suomen harmaisiin pikkulintuihin tottunut reissaaja ihastuu sateenkaaren värisiin lintuihin.

Varma tapa nähdä Australian eläimiä eettisesti on vierailla esimerkiksi Port Macquarien koalasairaalassa, jossa loukkaantuneet tai sairastuneet koalat saavat hoitoa. Rottnest Islandin saarella puolestaan elää quokkia eli lyhythäntäkenguruita, joiden ihastuttavat kasvot näyttävät hymyilevän.

8. Vaarallisin eläin ei ole se, mikä luulit sen olevan

Australian vaarallisia eläimiä kammoavan matkailijan mielessä saattavat pyöriä hait, krokotiilit, käärmeet ja hämähäkit. Yllättäen maan tappavin otus on kuitenkin kuutiomeduusa. Maan pohjoisosassa esiintyvä meduusalaji erittää voimakasta myrkkyä, joka voi saada uimarin nopeasti hengiltä.

Australiassa uidessa ja surffatessa tulee aina noudattaa varoituslippujen ohjeita. Rannat saattavat olla myös joskus suljettuja erityisesti maan pohjoisosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Alkoholisäännöt vaihtelevat ympäri maata

Australiassa ei päde yksi yhtenäinen laki, vaan osavaltiot ja territoriot voivat säätää omat lakinsa. Tämä näkyy matkailijalle esimerkiksi alkoholin myynnissä ja ostamisessa. Ikäraja on kaikkialla maassa 18.

Esimerkiksi Victorian osavaltion ja Australian pääkaupunkiterrarion alueilla tavallisilla supermarketeilla on lupa myydä alkoholia. Usein alkoholiostokset tehdään kuitenkin viinakaupoissa, joista käytetään nimeä bottle shop tai kansanomaisemmin bottle-o.

10. Australian hidas internet

On erikoista, että Australian kaltainen moderni hyvinvointivaltio on laahannut jälkijunassa nopeiden verkkoyhteyksien suhteen. Erilaisissa yhteysnopeuksia mittaavissa listauksissa Australian sijoitus on toistuvasti ollut heikko. Viime vuosina kehitystä on ollut havaittavissa ja matkailijan on helppo löytää wifi turistikohteista.

Australiassa toimivaan verkkoyhteyteen ei kuitenkaan aina voi luottaa kaupunkien ja suosittujen lomakohteiden ulkopuolella. Huomioi tämä, jos aiot liikkua Australian takamailla ja syrjäisemmässä luonnossa. Mobiilidata ja langaton verkkoyhteys ovat myös Australiassa Suomea kalliimpia.

Lue myös: Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Maailman upeimmat junareitit

Maailman upeimmat junamatkat – 5 vinkkiä maisemareiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja