Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Australia

Brisbane - rento aussikaupunki itärannikolla

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.02.2015
Australian kolmanneksi suurin kaupunki Brisbane on onnistunut säilyttämään pikkukaupunkimaisen tunnelmansa.

Ystävällinen suurkaupunki

Queenslandin osavaltiossa sijaitseva Brisbane jää usein suurempien aussikaupunkien Sydneyn ja Melbournen varjoon – ja ihan suotta. Viihtyisässä kaupungissa on noin kaksi miljoonaa asukasta, mutta ystävällisen ilmapiirin Brisbanessa ei tunne olevansa suurkaupungin hulinassa.

Brisbane-joen laitamille rakennettu kaupunki kasvattaa tasaisesti asukasmääräänsä, eikä ihme: Brisbanessahan on kaikkea. Loistavan ilmaston ja vireän kulttuurielämän lisäksi kaupungin kupeesta löytyvät pitkät hiekkarannat ja maailmanluokan vesiurheilumahdollisuudet. Välitön Brissie hurmaa matkailijan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kartalla Brisbane sijoittuu itärannikon puoliväliin. Kaupungista on siis Australian mittakaavan mukaan kohtalaiset etäisyydet sekä eteläisempiin suurkaupunkeihin että trooppiseen pohjoiseen. Aivan Brisbanen kupeesta löytyvät surffaajien suosimat ranta-alueet Gold Coast ja Sunshine Coast.

Brisbanen vehreä keskusta

Kulttuuria ja viihdettä

South Bank on Brisbanen kulttuuri- ja viihde-elämän keskus, joka levittäytyy Brisbane-joen varrelle. Alue tarjoaa kattavan valikoiman ravintoloita ja baareja sekä gallerioita ja museoita. South Bankissa tulevat myös ostokset tehdyiksi, ja kaupunkia voi katsella lintuperspektiivistä The Wheel of Brisbane -maailmanpyörän kyydistä.

Toinen mielenkiintoinen alue Brisbanessa on Fortitude Valley. Merkkivaateliikkeiden ja vintageputiikkien lisäksi kaupunginosasta löytää loistavia markkinoita. Brisbanen yöelämä ja livemusiikkitarjonta on myös keskittynyt boheemiin Fortitude Valleyyn.

Story Bridgen silta on Brisbanen komea maamerkki, joka usein vilahtaa kaupunkia esittävissä kuvissa. Hurjapäisimmät reissaajat voivat kokea Story Bridgen osallistumalla retkelle, jolla kivutaan pitkin sillan ylärakenteita korkealla ilmassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää Brisbanesta

Brisbane sopii mainiosti kaikentyyppisille matkailijoille. Kaupungissa riittää monipuolisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, ja lähiseuduilta löytyy upeita rantoja ja luonnonpaikkoja. Brisbanessa onnistuukin oivallisesti kaupunki- ja rantaloman yhdistäminen. Lapsiperheille on niinikään tarpeeksi ohjelmaa.

Brisbanessa on miellyttävä ilmasto, eivätkä lämpötilat koskaan laske kovin alas. Brisbanessa säästytään pohjoisen pahimmilta monsuunisateilta sekä eteläisemmän Australian viileältä talvisäältä – mukavan lämpimät noin 20 asteen päivät ovat yleisiä. Huomioi kuitenkin, että Australian kesäkuukausina joulukuusta helmikuuhun Brisbanessa on erittäin kuuma, ja mittari voi kohota 40 asteeseen.

Brisbaneen matkustetaan ympäri vuoden. On itsestäsi kiinni, kuinka kuumaan aikaan kaupungissa haluat vierailla. Yleisesti ottaen kevät ja syksy ovat miellyttäviä ajankohtia Brisbanen-lomalle.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BRISBANESSA

Brisbane yövalaistuksessaan

Parinkymmenen tunnin lento

Matka Suomesta Australiaan taitetaan yleensä Aasian kautta. Suora lento Helsingistä Singaporeen vie matkaajan puoliväliin, josta voi edelleen jatkaa toisella lennolla Brisbaneen. Yhteensä varsinaisia lentotunteja kertyy parikymmentä. Edestakaisten lentojen hinnat liikkuvat sesongista riippuen 1000-2000 euron välimaastossa.

Brisbanen lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentoasema on Australian kolmanneksi suurin heti Sydneyn ja Melbournen jälkeen. Oman vuokra-auton tai taksin lisäksi kentältä on hyvät julkiset liikenneyhteydet.

Majoituksesta ei tule pulaa

Kuten missä tahansa suurkaupungissa, myös Brisbanessa riittää tarjontaa majoituksen saralla. Valinnanvaraa riittää kaikentasoisista hotelleista edullisempiin majataloihin ja hostelleihin. Tietysti tarjolla on myös kalustettuja loma-asuntoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen on kaupungissa helppoa

Brisbanen toimiva julkisen liikenteen järjestelmä TransLink operoi busseja, junia ja lauttoja. Kaupungin keskustassa pääsee kyllä liikkumaan hyvin jalkaisinkin.

Kaupungissa ei vuokra-autoa tarvitse, mutta autonvuokraus on suositeltavaa lähiseutujen tutkimista varten. Brisbanen kupeessa on useita viehättäviä alueita, kuten Gold Coastin ja Sunshine Coastin rantaviivat.

BRISBANEN NÄHTÄVYYDET

Brisbanen nähtävyydet

Kaupungintalo on komea maamerkki

Historiallinen kaupungintalo on yksi Brisbanen tunnetuimpia rakennuksia. King George Squaren aukiolla sijaitsevan kaupungintalon tunnistaa helposti 70 metriä korkeasta kellotornista. Rakennuksen inspiraationa käytettiin aikoinaan Campanile di San Marcon kellotornia Venetsian Pyhän Markuksen aukiolla.

Vuonna 1930 avattu kaupungintalo on remontin tarpeessa, ja siellä tehdäänkin kolmivuotisia kunnostustöitä vuoteen 2012 saakka.

The Wheel of Brisbane – paikallinen maailmanpyörä

Kaupungin viihdekeskuksen South Bankin tuntumassa matkailija ei voi olla bongaamatta Brisbanen valkoisena hohtavaa maailmanpyörää. Vartin mittaisella pyörähdyksellä Brisbanesta saa komean 360 asteen panoraamanäkymän lähes 60 metriä maanpinnan yläpuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maailmanpyörässä voi joko keskittyä nauttimaan maisemista tai oppia uutta kuuntelemalla äänitettyä opastusta. Paikan päällä järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia.

Rutista koalaa suojakodissa

Lone Pine Koala Sanctuary on koaloille omistettu suojakoti, jossa asustaa yli 130 harmaaturkkista karvaturria. Paikasta löytyy myös muun muassa kenguruita, käärmeitä ja lintuja. Eläimiä on mahdollisuus päästä ruokkimaan, ja pörröisen koalan voi jopa saada syliinsä.

Lone Pinessa on myös mahdollisuus osallistua ohjelmaan, joka oikeuttaa vierailijan työskentelemään päivän ajan eläintenhoitajana. Ammattilaishoitajia avustamalla eläinten kanssa pääsee läheiseen kontaktiin.

Lone Pine Koala Sanctuary on sitoutunut edistämään harvinaisten eläinten hyvinvointia ja lisäämään ihmisten tietoisuutta. Brisbanesta on Lone Pineen säännöllinen bussiyhteys.

Kasvitieteellinen puutarha

Brisbane City Botanic Gardens eli kaupungin kasvitieteellinen puutarha on suosittu nähtävyys. Puutarhan vehreyteen on mukava pysähtyä pitämään taukoa kaupungin vilskeestä.

Kasvitieteellistä puutarhaa reunustavat sekä Brisbanen keskusta pilvenpiirtäjineen että Brisbane River -joki. Kaupungin siluetti luokin näyttävän kontrastin keidasmaiselle puutarhalle. Joskus paikan päällä järjestetään myös konsertteja ja tapahtumia.

BRISBANEN PARHAAT

Australian parhaat rannat

Koe tämä Brisbanessa

  1. Osallistu huimaan seikkailuun kiipeämällä Story Bridgen ylärakenteita pitkin
  2. Näe sympaattiset koalat Lone Pine Koala Sanctuaryssa
  3. Huvittele South Bankin viihde- ja kulttuurialueella Brisbanen keskustassa
  4. Tee retki Fraser Islandin kuuluisalle hiekkasaarelle
  5. Rentoudu Gold Coastin hiekkarannoilla ja kokeile myös surffausta

Lisätietoa

Australian viralliset matkailusivut
Brisbanen viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Brisbane Marketing, Tourism Australia, Flickr / Richard.Fisher