Hyppää sisältöön

Maailman upeimmat junamatkat – 5 vinkkiä maisemareiteille

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.05.2022
Matkustatko mieluiten junalla maisemista nauttien? Rantapallon esittelyssä viisi komeaa maisemareittiä ympäri maailmaa.

Glacier Express, Sveitsi

Jos aikaa Sveitsissä on rajoitetusti, kannattaa nousta Glacier Expressin kyytiin. Seitsemän tunnin mittaisen junareitin aikana maan vaikuttavat maisemat näyttäytyvät kauneimmillaan – ikkunasta voi bongata lumihuippuisia vuoria, historiallisia linnoituksia ja idyllisiä pikkukyliä.

Glacier Expressin reitti kulkee halki näyttävien siltojen ja alppimaisemien Zermattista St. Moritziin tai Davosiin. Lähtöjä on päivittäin ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moderneista vaunuista aukeavat isojen ikkunoiden ansiosta mahtavat panoraamanäkymät. Tukaluudesta ei tällä junamatkalla ole tietoakaan – matkustajien viihtyvyys on otettu hyvin huomioon. Halutessaan matkustajat voivat kuunnella reitti-informaatiota kuulokkeiden avulla. Glacier Expressin kyydissä voi luonnollisesti myös ruokailla.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Gerhard Weber 🇩🇪 🚗 🚴 (@webergerhard) jakama julkaisu

Glacier Express

Norway in a Nutshell, Norja

Eksoottisia maisemia nähdäkseen ei aina tarvitse matkustaa kauas. Luonnonkauniin Norjan majesteettiset vuonot ja kirkkaat vedet ovat lähes naapurissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Norway in a Nutshell -kierros on yksi Norjan suosituimmista turistiretkistä. Matkan varrella yhdistyvät Bergenin ja Flåmin junareitit sekä upeat vuonoristeilyt. Flåmin kiemurainen junarata on yksi maailman jyrkimmistä, ja se kulkee 20 tunnelin halki Norjan jylhässä vuoristossa. Korkealla merenpinnan yläpuolella kulkeva Bergenin junarata tarjoaa niin ikään silmänruokaa maisemia ihaileville turisteille.

Kiireisimmät voivat kokea kierroksen päiväretkenä, mutta matkan varrella on myös mahdollista pysähtyä yöpymään. Räätälöityyn matkaan voi lisätä hotelleja ja aktiviteetteja oman makunsa mukaan. Vuonoja pääsee tutkimaan esimerkiksi kanootilla tai jalkaisin.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Norway In a nutshell® (@norwayinanutshell) jakama julkaisu

Norway in a Nutshell

Ghan, Australia

Pitkien etäisyyksien Australiassa kohteiden välillä liikkuminen on yhtä tärkeä osa matkaa kuin perille saapuminen. Yksi parhaista tavoista matkustaa halki jättikokoisen maan on hypätä Ghan-junan kyytiin. Ghan vie matkustajat Etelä-Australian Adelaidesta pohjoisen Darwiniin. Kolme päivää kestävällä matkalla pysähdytään Australian punaisessa sydämessä, Alice Springsissä.

Sisämaassa on oma tunnelmansa – keskellä Australiaa sijaitseva Ayers Rock -kivimuodostelma eli Uluru on unohtumaton vierailukohde. Se on myös mainio paikka tutustua Australian aboriginaalien kulttuuriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Trooppiseen pohjoiseen saavuttaessa Ghan pysähtyy Katherinen kaupungissa, josta matkustajat voivat tehdä retken Katherine Gorgen kansallispuistoon.

Lähes 3 000 kilometrin matkan taittavan Ghanin aikataulu on suunniteltu valoisat tunnit huomioiden, joten tärkeimpiä maisemia ei ohiteta yön pimeydessä.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Journey Beyond Rail (@journeybeyondrail) jakama julkaisu

Ghan

Coast Starlight, Yhdysvallat

Kuka sanoi, ettei Yhdysvalloissa voi liikkua ilman autoa? Jos ratin ääressä istuminen ei innosta, voi länsirannikon monimuotoisia maisemia tähyillä myös junasta käsin. Coast Starlight on Amtrakin rannikkoreitti, joka ajaa Los Angelesista Seattleen noin 35 tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioiden läpi lipuvassa junassa on erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Penninvenyttäjä viettää yönsä miellyttävällä istuinpaikalla, kun taas vaativampi matkaaja varaa oman pienen hytin.

Maisemat vaihtelevat Etelä-Kalifornian rannikosta Washingtonin osavaltion sumuiseen vehreyteen. Matkan varrelle mahtuu myös vaikuttavia nähtävyyksiä, kuten Alcatrazin vankilasaari sekä San Franciscon maamerkkinä tunnettu Golden Gate -silta.

On makuasia, haluaako matkan aloittaa Los Angelesista vai Seattlesta. Tärkeintä on ottaa mukava asento, rentoutua ja nauttia maisemista.

Coast Starlight

Andean Explorer, Peru

Andean Explorer on yksi Etelä-Amerikan komeimmista junareiteistä. Luksusjunan reitti kulkee Perun Cuscosta Punon kaupunkiin, joka on oivallinen lähtöpiste Titicaca-järveen tutustumiseen. Junan lasiset seinät pitävät huolen siitä, että matkustajat saavat kunnon vilauksen ohi sujahtavista maisemista.

Kymmentuntisella matkalla reissaajat pääsevät kokemaan Andien huiput, aavat tasangot sekä vaihtelevat säätilat. Ikkunasta voi bongata myös alpakkalaumoja ja inkakulttuurin jäänteitä. Matkantekoa siivittävät herkullinen ruoka sekä ohjelmanumerot. Perillä junaa odottaa kaunis Titicaca-järvi monine saarineen.

Reitin korkein piste La Raya sijaitsee yli neljä kilometriä merenpinnan yläpuolella, joten matkustajien tulee varautua kylmään säähän ja ohueen ilmaan. Muista pakata villapaita!

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Belmond Andean Explorer (@belmondandeanexplorer) jakama julkaisu

Andean Explorer

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Hammetschwandin hissi

Tältä näyttää Euroopan korkein ulkoilmahissi – upeat maisemat palkitsevat huipulla

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Gelmerin funikulaari, Sveitsi

Euroopan hurjin funikulaari tarjoaa lähes pystysuoraa kyytiä – kuin luonnon oma vuoristorata

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja