Hyppää sisältöön

Monet suomalaisetkin kokeilevat Australiassa asumista – nämä ovat maan 3 miinusta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.01.2019
Mihin haittapuoliin kannattaa varautua täydelliseltä kuulostavassa Australiassa?

1. Kaukana lähes kaikesta

Kaukomaista Australia on suomalaiselle yksi helpoimmista paikoista kokeilla ulkomailla asumista – ainakin jos ikää on alle 30 vuotta. Kaikki alle 30-vuotiaat voivat saada Working Holiday -viisumin, joka oikeuttaa vuoden asumiseen ja työskentelyyn Australiassa. Maatilalla kolme kuukautta työskentelemällä viisumin saa venytettyä jopa kahteen vuoteen.

Myös opiskelut, työkomennukset ja parisuhteet vievät suomalaisia Australiaan. Trooppinen ja vauras valtio houkuttelee monia upealla luonnolla ja kiinnostavilla kaupungeilla. Mutta mihin haittapuoliin maassa kannattaa varautua?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Australian sijainti toisella puolella maapalloa kaukana kaikesta tekee siitä eksoottisen ja kiehtovan, mutta myös haastavan. Syrjäinen sijainti tarkoittaa pitkiä etäisyyksiä ja kalliita matkalippuja. Isossa maassa myös Australian sisäiset matkat pitää usein taittaa lentäen.

Australiasta käsin on helpointa ja edullisinta matkustaa naapurin Uuteen-Seelantiin. Indonesian Bali on puolestaan paikallisten versio Kanariasta – saarelle on aina tarjolla edullisia lentolippuja matkailijoille, jotka haluavat rantaloman erilaisessa kulttuurissa.

Edestakaiset lentoliput Suomen ja Australian välillä maksavat edullisimmillaan noin 700–800 euroa. Lentoa vaihdetaan yleensä Aasian suurkaupungeissa kuten Singaporessa tai Lähi-idän isoissa solmukohdissa kuten Dubaissa tai Qatarissa.

2. Korkea hintataso

Australiaan ei kannata lähteä budjettimatkalle tai muuttaa maahan edullisen hintatason perässä. Lähes kaikki on kallista, oli sitten kyseessä ruokakaupassa asiointi, auton ostaminen tai asumiskulut. Myös langaton verkkoyhteys on Australiassa ihmeellisen kallis. Toisaalta myös palkat ovat keskimäärin korkeampia kuin Suomessa.

Australiassa on korkea hintataso
Noosa on idyllinen australialaiskaupunki, jossa asuu paljon varakasta väkeä.

Isoissa kaupungeissa kuten Sydneyssä ja Melbournessa asuntojen hinnat ovat jo karanneet tavallisen palkansaajan ulottumattomiin. Pikkukaupungeissa haasteita voivat tuoda esimerkiksi työllistyminen omalla alalla sekä puutteellinen julkinen liikenne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Voimakkaat helteet ja eksoottiset eläimet

Australiassa aurinkoinen ilmasto on yksi maan ihanimpia puolia, mutta rajut helteet ja ohut otsonikerros myös koettelevat asukkaita. Koska auringonsäteet osuvat tavallista voimakkaammin, tulee suojautumisesta pitää erityisen hyvää huolta. Maassa esiintyykin tavallista enemmän ihosyöpää.

Kaupunkiympäristössä Australian myrkyllisestä eläinkannasta ei juuri tarvitse huolehtia, mutta maaseudulla on totuttava käärmeisiin, hämähäkkeihin ja skorpioneihin. Rannikolla ajatus haista ja meduusoista kuumottaa uimareita ja surffaajia.

Kuumassa ja kuivassa Australiassa leviävät maastopalot kylvävät niin ikään säännöllistä tuhoa.

Lue myös: Millaista on asua Australiassa? 5 arjen plussaa maailman toisella laidalla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Tourism Australia / Maxime Coquard

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Australian yllättävimmät asiat

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja