Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että kaikkia näitä elokuvia ja tv-sarjoja on kuvattu Kroatiassa? 8 vinkkiä tuttuihin maisemiin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.08.2019
Yllättävän monista elokuvista ja tv-sarjoista voi bongata Kroatian tuttuja maisemia.

Kroatia on suosittu kuvauspaikka

Olet saattanut ehkä tietämättäsikin katsoa elokuvia tai tv-sarjoja, jotka on kuvattu kesän ykköskohteisiin kuuluvassa Kroatiassa. Tuttuja maisemia on hauska bongata ruudusta joko ennen lomaa tai sen jälkeen.

Kroatia on elänyt kaksi kulta-aikaa elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikkana. Ensimmäisen kerran maa houkutteli tuotantoja jo 60-luvulla, kun vuonna 1991 itsenäistynyttä Kroatiaa ei ollut vielä olemassakaan. Toista menestyskautta eletään juuri nyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vasta ensi-iltaansa odottelevia Kroatiassa kuvattuja elokuvia ovat muun muassa Robin Hood sekä huhujen mukaan myös seuraava James Bond -elokuva.

Tutustu seitsemään tv-sarjaan tai elokuvaan, jotka kannattaa katsoa ennen lomaa!

1. Game of Thrones ja muut tv-sarjat

Jos Kroatia henkilöityy kuvauskohteena yhteen tuotantoon, täytyy sen olla Game of Thrones. Kulttimaineessa olevaa fantasiasarjaa on kuvattu monissa näyttävissä paikoissa, mutta fanien suurimmat massat suuntaavat juuri Dubrovnikiin.

Sarjaa on kuvattu Dubrovnikin vanhassakaupungissa, joka on kaikkien kaupunkiin saapuvien matkailijoiden must-listalla. Tietysti Dubrovnikissa on keksitty järjestää myös kuvauspaikoille vieviä opastettuja kierroksia. Erikoisimpiin sarjassa vilahtavien paikkojen joukkoon kuuluu Belvederen hylätty hotelli.

Muita Kroatiassa viime vuosina kuvattuja tv-sarjoja ovat muun muassa suoratoistopalveluissa nähtävät The Terror sekä Knightfall.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mamma Mia! Here We Go Again

Vuoden 2018 kesähitti Mamma Mia! Here We Go Again saattaa tehdä eräälle kroatialaiselle saarelle saman, mitä ykkösosa teki Kreikan Skopelokselle. Musikaalielokuvan jatko-osa kuvattiin Visin saarella, vaikka itse elokuvan tarinassa pysytelläänkin Kreikassa.

ShutterstockMamma Mia! Here We Go Again kuvattiin Visin saarella Kroatiassa
Haluatko kurkistaa mystiselle Visin saarelle? Katso Mamma Mia -elokuvan jatko-osa.

Vis on yksi Kroatian salaperäisimmistä saarista, sillä se oli suljettuna turisteilta yli 40 vuoden ajan. 90-luvun alussa avautunut saari on jäänyt esimerkiksi Hvarin ja Bracin varjoon, sillä se sijaitsee kauempana mantereesta.

3. Star Wars: The Last Jedi

Dubronik on yksi kuvauskohteista myös vuoden 2017 elokuvassa Star Wars: The Last Jedi. Punakattoisten talojen Dubrovnik on leffassa superrikkaiden kasinokaupunki Canto Bight. Jos haluat nähdä kuvauspaikat paikan päällä, voit osallistua opastetulle kierrokselle.

4. Diana

Prinsessa Dianan kahdesta viimeisestä elinvuodesta kertova elokuva Diana ilmestyi vuonna 2013. Heikot arvostelut saaneen elokuvan nimiosaa näytteli Naomi Watts.

Osa elokuvan kohtauksista kuvattiin Zagrebissa sekä Istrian niemimaalla Rovinjissa ja Opatijassa. Kuvauspaikoilla voi vierailla poikkeamalla esimerkiksi Rovinjissa sijaitsevassa Lone-hotellissa.

5. The Hunting Party

Richard Geren ja Terrence Howardin tähdittämä vuoden 2007 elokuva The Hunting Party kuvattiin kokonaan Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Osittain tositapahtumiin perustuva tarina sotakirjeenvaihtajasta sijoittuu myös valkokankaalla Balkanille.

Elokuvaa kuvattiin Zagrebin lisäksi turistikohteiden ulkopuolella muun muassa Karlovacissa, Duga Resassa sekä Medvednican vuorilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockZagreb elokuvien kuvauspaikkana
Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa on kuvattu monia elokuvia.

6. Sofien valinta

Näyttelijä Meryl Streepin järjestyksessä toinen Oscar-palkinto myönnettiin elokuvasta Sofien valinta, joka ilmestyi vuonna 1982. Tiesitkö, että suurelta osin New Yorkissa kuvattuun elokuvaan tehtiin kohtauksia myös Kroatiassa?

Pääkaupunki Zagreb sekä siellä sijaitseva studio esittivät elokuvassa sodanaikaiseen Puolaan sijoittuvia takaumia. Zagrebin yläkaupungista voi tunnistaa elokuvassa esimerkiksi Kamenita-kadun.

7. Viulunsoittaja katolla

Klassikkomusikaalista Viulunsoittaja katolla tehtiin elokuvaversio vuonna 1971. Kolmella Oscarilla palkittua elokuvaa kuvattiin silloisessa Jugolasviassa sekä Zagrebissa että lähellä sijaitsevassa Lekenikin kylässä.

Lekenikistä ei ole tullut turistikohdetta tai elokuvafanien pyhiinvaelluspaikkaa, vaikka elokuvasta tutut rakennukset ja maisemat ovat edelleen paikoillaan. Jos olet nähnyt elokuvan ja haluat kokea jotain erilaista Kroatiassa, tee päiväretki kylään Zagrebista. Välimatkaa on vain noin 30 kilometriä.

8. Oikeusjuttu

Usein Orson Wellesin parhaimpien elokuvien joukkoon listattua Oikeusjuttua kuvattiin pääkaupunki Zagrebissa. Franz Kafkan kirjaan pohjautuva elokuva ilmestyi vuonna 1962.

Elokuvasta voi bongata esimerkiksi Zagrebin katedraalin sekä katukuvaa, joka esittää tarinassa Tšekkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Päiväretket Zagrebista – 4 paikkaa, joihin pääset helposti

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja