Hyppää sisältöön

Kroatian mystisin saari suljettiin turisteilta yli 40 vuodeksi – päätyi hittileffan kuvauspaikaksi, jonka tuntevat pian kaikki

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.04.2023
Kroatian vähemmän tunnettu saari Vis kannattaa kokea mahdollisimman pian - ennen kuin kaikki muutkin haluavat sinne.

Vis aukesi matkailijoille vasta 90-luvulla

Ensin matkailijat ihastuivat Kroatian mantereen lomakohteisiin, sitten lähdettiin sen edustalla Adrianmerellä sijaitseville saarille. Esimerkiksi Hvar ja Brac ovat jo huippusuosittuja sekä päiväretkinä että lomakohteina.

Vähemmän tunnettu saarikohde Kroatiassa on Vis, joka kantaa mainetta maan mystisimpinä saarena. Entisen Jugolasvian sotilastukikohtana toiminut Vis avautui matkailijoille vasta 90-luvun alussa oltuaan suljettuna ulkomaalaisilta kävijöiltä yli 40 vuotta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vis on jäänyt matkailijoille vieraammaksi myös sijaintinsa takia. Saari sijaitsee kauempana mantereen suosituista lomakohteista, joten hieman pidempi lauttamatka on rajoittanut kävijämäärää.

Visin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Josip Broz Titon piilopaikkana toisen maailmansodan aikana toiminut Titon luola sekä retki pikkuruisen naapurisaari Biševon siniseen luolaan eli Modra špiljaan. Vilkkaimman matkailukauden aikana veneet jonottavat viedäkseen kävijöitä kurkistamaan sinisenä hehkuvaa luolaa.

Visin saarella on useampia kauniita rantoja, joista kuvauksellisin on kahden kallioseinämän välissä piilotteleva Stinivan ranta. Monesti koko Kroatian ja jopa Euroopan parhaiden rantojen joukkoon valitulle Stinivalle kuljetaan jalkapatikassa tai veneellä.

Suomesta ei tehdä Visin saarelle pakettimatkoja, mutta sinne voi matkustaa omatoimisesti Splitin lomakohteesta. Splitiin on kesäkaudella Suomesta suoria lentoja. Lauttamatka kestää reilut kaksi tuntia.

Vis on Mamma Mia 2:n kuvauspaikka

Tilanne rauhallisella Visillä saattaa olla pian muuttumassa. Saarella kuvattiin nimittäin musikaalielokuva Mamma Mia! Here We Go Again, joka saa ensi-iltansa heinäkuussa 2018. Visin on tarkoitus olla elokuvassa kreikkalainen saari.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuva on jatko-osa vuonna 2008 ilmestyneelle hittileffalle Mamma Mia!, joka pohjautuu Abban kappaleisiin. Elokuva tehtiin aiemmin teattereissa pyörineen samannimisen musikaalin pohjalta.

Mikäli ensimmäinen elokuva antaa minkäänlaista osviittaa, on jatko-osa lähes takuuvarma kaupallinen hitti – sekä tuotantoyhtiölle että Visin saarelle. Edellinen elokuva kuvattiin Kreikan Skopeloksella, joka nousi kuvausten myötä matkailijoiden tietoisuuteen ympäri maailmaa.

Elokuvien ja tv-sarjojen voima on nykyään valtava. Sama on huomattu esimerkiksi Dubrovnikissa, jossa on kuvattu fantasiadraamasarjaa Game of Thrones. Kulttisarjan myötä matkailijat ovat löytäneet erikoisiakin paikkoja kuten hylätyn Belvedere-hotellin.

Kroatiassa on jo iloittu Visin saaren saamasta mainoksesta ympäri maailmaa. Kuvausten myötä elokuvan päätähdet Meryl Streep, Amanda Seyfried ja Pierce Brosnan viettivät saarella lähes kuukauden.

Jos haussasi on vielä kohde kesälomalle Kroatiaan, harkitse käyväsi Visin saarella ennen kuin kaikki muutkin kuulevat siitä. Viinituotannostaan kehuttu saari sopii erityisesti pariskunnille, kulinaristeille ja tuntemattomampaa Kroatiaa etsiville matkailijoille.

Katso alta, miltä Vis näyttää kuvissa ja elokuvan trailerissa!

ShutterstockVis, Kroatia
Visin saarelta löytyy kaksi kaupunkia, Vis ja Komiža. Kuvassa kaunis Vis.
ShutterstockVis Kroatiassa
Visillä pääsee ihastelemaan kirkasta merta ja upeita maisemia.
ShutterstockStinivan ranta Visissä Kroatiassa
Stiniva on äänestetty koko Euroopan kauneimmaksi rannaksi.

Lue myös: Suunnitteletko lomaa Kroatiassa? Tässä maan viisi kauneinta saarta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Saarihyppely Kroatiassa

Näin onnistuu saarihyppely Kroatiassa – lue vinkit ja lähde

Kroatia

Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Purjehdusloma Kroatiassa

Koe Kroatian saaret purjehtien – elämys on helppo toteuttaa, vaikka purjehduskokemusta ei olisikaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja