Hyppää sisältöön

Miten Dubaista tuli Dubai? Näin megakohde ilmestyi keskelle aavikkoa – 5 nopeaa faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.12.2022
Dubai on kasvanut aavikkojen supermahdiksi kuin huomaamatta. Miten kaikki oikein tapahtui?

1. Arabiemiraatit perustettiin 70-luvulla

Vaikka Dubain alueella on ollut asutusta jo satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua, voi kaupungin modernia historiaa tutkia vaikka vuodesta 1971 lähtien. Tällöin perustettiin Arabiemiraatit – tai Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Aiemmin kalastajakylänä tunnetusta Dubaista oli tehty ensimmäiset öljylöydöt vuonna 1966. Varallisuuden takaamiseksi Dubai sekä viisi muuta sheikkikuntaa yhdistyivät ja perustivat Arabiemiraattien valtion vuonna 1971. Myöhemmin maahan liittyi vielä seitsemäs sheikkikunta Ras Al Khaimah.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä päivänä Dubaissa tai Abu Dhabissa lomaillessa voi olla vaikea uskoa, että maata ei ollut 50 vuotta sitten vielä olemassakaan. Öljyn myötä köyhä Dubai vaurastui nopeasti.

2. Matkailijat saapuvat Dubaihin

Sheikki Rashid oli vakuuttunut siitä, ettei Dubai pidemmän päälle voinut luottaa öljyvaroihin. Oli keksittävä vaihtoehtoisia tulonlähteitä, ja kaupungista haluttiin tehdä kaupankäynnin keskus.

80-luvun puolivälissä Dubaita alettiin määrätietoisesti kehittää houkuttelevaksi matkakohteeksi, ja samoihin aikoihin perustettiin lentoyhtiö Emirates. Nykyisiin loiston päiviin oli vielä matkaa: vuonna 1990 otetuissa valokuvissa Dubain pääkatu Sheikh Zayed Road on vielä tyhjä aavikkotie lähes keskellä ei mitään.

EmiratesNäin matkailu alkoi Dubaissa
Dubaissa päämajaansa pitävä lentoyhtiö Emirates perustettiin vuonna 1985.

Pakettimatkalle Arabiemiraatteihin pääsi Suomesta jo 90-luvulla, mutta Dubaita ei tunnistaisi samaksi kuin nykypäivänä. Vuonna 1999 avattu purjeen muotoinen luksushotelli Burj Al Arab antoi jo viitteitä tulevasta. Hotellia markkinoitiin “maailman ainoana seitsemän tähden hotellina”.

3. Ennätykset tekevät Dubaista kuuluisan

Kaikkien tuntemaksi lomakohteeksi Dubai nousi viimeistään vuonna 2010, kun maailman korkein rakennus Burj Khalifa avattiin kävijöille. Sen jälkeen ennätykset ovat seuranneet toisiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dubaissa päättäjät ovat harkitusti rakentaneet imagoa aikuisten leikkikentästä, jossa kaikki on suurempaa, korkeampaa ja kalliimpaa. Isoissa investoinneissa ei ole säästelty, vaan matkailijoita houkutellaan yltäkylläisyydellä.

Tällä hetkellä Dubaista löytyy muun muassa maailman korkein hotelli, maailman suurin sisäteemapuisto, maailman suurimpana kehyksenä tunnettu näköalapaikka, maailman suurin kaupunkiympäristössä sijaitseva vaijeriliuku sekä maailman suurin kukkapuutarha.

4. Tutustu Dubain historiaan paikan päällä

Jos Dubain poikkeuksellinen menestystarina kiinnostaa, kannattaa lomalla poiketa Dubai Museum -nimisessä museossa. Paikka esittelee koko Dubain historian alusta tähän päivään saakka. Matkailijat voivat seurata aikajanaa museon käytävää pitkin ja nähdä kaupungin muuttuvan silmiensä edessä.

Museo toimii Dubain vanhimmassa edelleen paikallaan olevassa rakennuksessa Al Fahidin linnoituksessa, joka on peräisin vuodelta 1787. Kävijät voivat tutustua paikallisiin perinteisiin ja nähdä miltä Dubai on näyttänyt ennen öljykautta.

ShutterstockMiten Dubai kasvoi matkailujätiksi?
Tämän päivän Dubaita ei tunnistaisi Dubai Museumin vanhoista kuvista.

Museokäyntiin on helppo yhdistää vierailu Sheikki Mohammedin kulttuurikeskuksessa, joka sijaitsee alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä. Keskuksen tarkoituksena on tarjota turisteille paikka, jossa voi esittää avoimesti kysymyksiä paikallisesta kulttuurista.

5. Kasvu ja sen ongelmat

Dubain nopea kasvu ei osoita pysähtymisen merkkejä. Kaupunki on kertonut avoimesti tavoitteestaan houkutella 20 miljoonaa turistia vuodessa vuoteen 2020 mennessä, jolloin Dubaissa järjestetään maailmannäyttely.

Dubain lentokenttä on maailman kolmanneksi vilkkain kaikkien matkustajien määrässä mitattuna. Kun huomioon otetaan kansainvälisten matkustajien määrä, on lentokenttä koko maailman ykkönen. Maantieteellinen sijainti on tehnyt Dubaista kätevän solmukohdan lentomatkustajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

On selvää, ettei keskelle aavikkoa voi nousta miljoonakaupunkia lähes tyhjästä ilman tietynlaisia sivuvaikutuksia. Dubain kääntöpuoleen kuuluvat esimerkiksi ihmisoikeuksiin liittyvät ongelmat, halpatyövoiman käyttö sekä huolestuttavat ympäristövaikutukset.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Emirates, Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman syvin uima-allas Dubaissa

Tältä näyttää maailman syvin uima-allas – 60 metrin pudotus pohjalle

Dubai, Arabiemiraatit

Koe Dubain parhaat nähtävyydet – 22 vinkkiä lomalle

Burj Khalifa, Dubai

Tätä sinäkin olet joskus miettinyt – katso miltä näyttää maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä

Dubain korkein infinity pool

Vau, mikä uima-allas! Tältä näyttää 200 metrin korkeuteen rakennettu infinity pool Dubaissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja