Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Arabiemiraatit

Sharjah – modernia arkkitehtuuria ja autenttista arabitunnelmaa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.11.2016
Sharjahin läpi vuoden aurinkoinen ja lämmin ilmasto tekevät siitä ihanteellisen kohteen paeta Suomen talvea.

Vain kivenheiton päässä Dubaista

Sharjah on samannimisen emiraatin pääkaupunki. Sharjah sijaitsee aivan Dubain vieressä ja se onkin käytännössä samaa metropolialuetta. Elämä Sharjahissa ei ole yhtä vapaamielistä kuin Dubaissa, mutta toisaalta se tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden kurkistaa Dubaita aidompaan arabimaailmaan.

Asukkaita Sharjahissa on noin 1,4 miljoonaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / marviikadPilvenpiirtäjiä Sharjahissa.
Sharjahissa moderni ja perinteinen arkkitehtuuri elävät rinta rinnan.

Talvella lämmin, kesällä tukahduttavan kuuma

Sharjah on ilmastoltaan kuuma ympäri vuoden. Paras ajankohta matkailulle on talvella, jolloin lämpötilat eivät kohoa liian korkeiksi. Viileimpinäkin kuukausina vuorokauden keskilämpötila pysyttelee yli 20 asteessa.

Sadepäiviä on vuosittain vain muutamia. Sharjah onkin aurinkovarmimpia kohteita kohtuullisen lentomatkan päässä.

Leppoisaa puuhaa rannalla löhöilystä ostoksiin ja aavikkoretkiin

Ilmastonsa puolesta Sharjah soveltuu erinomaisesti lämpöä hakeville auringonpalvojille. Kaupunki ja emiraatti tarjoaa kuitenkin myös muuta puuhaa ja Dubain ostosparatiisit sijaitsevatkin aivan vieressä.

Sharjahissa on modernin arkkitehtuurin lisäksi myös ilahduttavan runsaasti aidompaa itämaista rakennuskantaa. Loma Sharjahissa voi olla leppoisaa joutenoloa ja kiertelyä soukeissa ilman isompaa aktiviteettia.

Vesiaktiviteettien lisäksi matkaan voi yhdistää myös golfin, sillä lähialueelta löytyy laadukkaita golfkenttiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arabiemiirikunnat ovat miltei kauttaaltaan dyynien peittämää aavikkoa. Aavikkoafarit ovatkin eräs suosituimmista turistiaktiviteeteista. Unohtumaton elämys voi olla joko pelkkä kameli- tai jeeppisafari.

Muita emiraatteja konservatiivisempi

Vaikka lämpö ja auringonpaiste vetävät erityisesti auringonpalvojia puoleensa, on syytä muistaa Arabiemiirikuntien kulttuurillinen eroavaisuus Suomeen.

Sharjahissa säädyllisyyteen liittyvät lait otetaan vakavammin kuin esimerkiksi Dubaissa. Tämä tarkoittaa peittävää pukeutumista rantojen ja allasalueiden ulkopuolella. Sekä miesten että naisten tulee peittää olkapäät ja polvet. Myöskään paljaan selän tai vatsan näkymistä ei katsota hyvällä. Varsinkaan moskeijoihin ja muihin pyhiin paikkoihin ei ole pääsyä, mikäli pukeutuminen ei ole kunnossa.

Julkisia hellyydenosoituksia on myös syytä välttää.

Alkoholia et täältä löydä

Sharjahia kutsutaan joskus kuivaksi emiraatiksi, mutta ei vähäisten sateidensa vuoksi. Sharjah poikkeaa muista Arabiemiirikunnista siinä, että siellä ei myydä tai tarjoilla lainkaan alkoholia.

Mikäli kuitenkin haluaa nauttia drinkin tai lasillisen viiniä aterian yhteydessä, voi pistäytyä viereisessä Dubaissa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SHARJAHISSA

Flickr / Kate HooperSharjah sijaitsee aivan Dubain ostosparatiisien kupeessa.
Sharjah on käytännössä samaa metropolialuetta kuin Dubai.

Lentäen Dubaihin

Sharjahissa on oma lentoasema, mutta parhaiten perille pääsee Suomesta kun reitittää lentonsa Dubaihin. Pakettimatkojen lisäksi Norwegian lentää suoraan Dubaihin. Edullisimmillaan lentoja voi löytää jopa 150 eurolla. Matka-aika Helsingistä on noin kuusi ja puoli tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyviä välilaskullisia lentoja liikennöi esimerkiksi Turkish Airlines.

Laaja valikoima hotelleja

Majoitustarjonta Sharjahissa painottuu hotelleihin, joita kaupungissa on runsaasti. Pääasiassa hotellit ovat hienoja, mutta pienemmälläkin budjetilla pärjää. Hotellien hintataso on edullisimmillaan alkaen 40-50 euroa yöltä.

Hostellitarjonta on vähäistä ja hintaero edullisimpiin hotelleihin verrattuna on niissäkin pieni.

Autolla eteenpäin

Sharjah on jalankulkijalle varsin epäystävällinen paikka. Sharjahissa on mahdollista liikkua taksin ja oman auton lisäksi myös bussilla. Käveleminenkin on toki mahdollista, mutta kaupunkisuunnittelussa ei ole varsinaisesti panostettu kävelyteiden viihtyisyyteen.

Autotiet ovat Arabiemiirikunnissa erittäin hyvässä kunnossa, joten auton vuokraaminen on myös suositeltavaa. Oma auto on näppärä tapa liikkua mikäli haluaa tutustua maahan laajemmin.

SHARJAHIN NÄHTÄVYYDET

Flickr / Emmanuel EragneSharjah on oiva matkakohde ympäri vuoden.
Pilvenpiirtäjien lisäksi Sharjahista löytyy myös perinteisempää arkkitehtuuria.

Sharjahin perintömuseo

Sharjahin perintömuseo tarjoaa mielenkiintoisen ja opettavaisen katsauksen paikalliseen kulttuuriin ja elämään. Museo on jaettu eri aihealueita käsitteleviin tiloihin. Esillä ovat esimerkiksi eläminen aavikolla, uskonnolliset arvot, syntymä ja hautaustavat sekä perinteet avioliiton ympärillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sharjahin islamilaisen sivilisaation museo

Tämä museo pitää sisällään vastauksen miltei kaikkeen siihen, mitä olet ikinä halunnut tietää islamista. Museossa pääset tutustumaan islamin uskon peruspilareiden lisäksi myös islamilaisen maailman saavutuksiin esimerkiksi matematiikan saralla. Tämän lisäksi esillä on tietysti islamilaista taidetta ja käsityötä.

Sharjahin akvaario

Sharjahin akvaario on oiva pakopaikka päivän kovimmalta paahteelta erityisesti lapsiperheille. Akvaarion kaloihin kuuluu muun muassa haita, rauskuja ja mureenoja sekä muita paikallisia lajeja.

Aavikkosafari

Arabiemiraattien suosituimpiin turistiaktiviteetteihin kuuluvat aavikkosafarit. Tyypillinen aavikkosafari pitää sisällään kuljetukset aavikolla, maasturi- tai kameliajelun dyyneillä ja illallisen. Auringon painuminen hiekkameren taakse on näky, jota ei helpolla unohda.

Aavikolle voi mennä myös omatoimisesti autolla. Hiekalle ei kuitenkaan ole syytä siirtyä edes nelivedolla, mikäli ei hallitse aavikkoajon perusteita.

SHARJAHIN PARHAAT

Flickr / Oiva EskolaAavikkosafarille lähteä autolla tai kamelilla.
Aavikkosafari on ikimuistoinen kokemus.

Sharjahin parhaat aktiviteetit

1. Aavikkosafari
2. Ostosreissu Dubaissa
3. Kiertely souk-markkinoilla

LISÄTIETOA

Sharjahin matkailusivut

Teksti: Sami Nurmi
Kuvat: iStockphoto, Flickr / marviikad, Flickr / Kate Hooper, Flickr / Emmanuel Eragne, Flickr / Oiva Eskola