hero taustakuva

Pitääkö Dubaissa antaa tippiä? Tarkista ohjeet ennen lomaa

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Tippaukseen liittyvät käytännöt voivat hermostuttaa uudessa lomakohteessa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.03.2019
facebook   whatsapp

Juomarahan jättäminen on yleistynyt Dubaissa

Paikallinen juomarahakäytäntö askarruttaa jokaista uuteen kohteeseen saapuvaa matkailijaa. Kukaan ei halua loukata asiakaspalvelijoita unohtamalla tipin, mutta toisaalta liian paljoakaan ei haluta antaa. Joko tiedät, miten asian suhteen toimitaan Dubaissa?

Arabiemiraateissa ei ole vakiintunutta tippauskulttuuria, mutta kansainvälisessä Dubaissa siitä on tullut yleinen tapa. Monet jättävät juomarahaa ravintoloissa, takseissa ja kauneushoidoissa.

Koska juomarahaan ei liity Dubaissa sääntöjä – kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa – on sen antaminen aina oma valinta. Voit itse arvioida, haluatko jättää tippiä ja mikä on mielestäsi reilu summa. Dubaissa palvelu on erinomaista, joten tippaus saattaa tuntua luontevalta.

Ravintoloissa laskuun sisältyy usein palvelumaksu, ja tällöin siitä ilmoitetaan pienellä tekstillä. Jos olet saanut hyvää palvelua, voit kuitenkin harkita jättäväsi erillisen juomarahan tarjoilijalle, jotta tämä varmasti saa sen. Sopiva määrä voi olla esimerkiksi 10 prosenttia loppusummasta tai pyöristäminen sopivaan tasalukuun.

Taksikuskeille ei tarvitse jättää varsinaista tippiä, mutta pyöristä kuitenkin summa ylöspäin maksaessasi. Dubaissa taksit käyttävät mittareita, mutta voit kysyä matkan hinta-arviota ennen kuin nouset kyytiin.

Hotellisiivoojat eivät oleta automaattisesti saavansa tippiä, mutta ilahtuvat siitä varmasti. Juomaraha on paikallaan, jos huoneesi on aina erinomaisessa kunnossa. Kannattaa muistaa, että Dubaihin tullaan usein töihin köyhemmistä maista, eivätkä siivoojien palkat ole kummoisia.

Pienellä juomarahalla on kohteliasta muistaa myös hotellin laukunkantajia, jos sinulla on lompakossasi sopiva määrä käteistä. Summa voi olla vaikkapa 5 dirhamia (noin 1,20 euroa) tai 10 dirhamia (noin 2,40 euroa).

Lue myös: Ensikertalaisen Dubai – 7 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Rahaa heti käteen maassa kuin maassa, oli palvelu mitä tahansa… Kannattaako tätä yleistyvää käyntäntöä oikeasti turistien toimesta ruokkia maassa, jossa lähes koko infra on tuotettu öljyvaroin ilmaiseksi kansalle? Nostakoot hintatason ja ihmisoikeutensa järkevälle tasolle kaikille, tippaaminen luo vain mahdollisuuden jättää oikea palkka maksamatta.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.