Hyppää sisältöön

Dubain kääntöpuoli – 5 asiaa, joissa luksuskohteella on kyseenalainen maine

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.12.2018
Talven aurinkokeidas Dubai ei edusta pelkkää luksusta ja glamouria. Missä asioissa kaupunki kerää kritiikkiä?

1. Ihmisoikeudet herättävät kritiikkiä

Monille Dubai on unelmien lomakohde, mutta kaikki eivät suostuisi matkustamaan luksuskaupunkiin edes ilmaiseksi. Yleisin syy Dubain boikotointiin on ihmisoikeuksien polkeminen.

Yksi Dubain kipeimmistä ongelmista on nähtävissä lomalla kaikkialla, jos uskaltaa katsoa pinnan alle. Kuin tyhjästä keskelle aavikkoa rakennettu megalomakohde on syntynyt suurelta osin halpatyövoiman avulla. Köyhistä maista saapuneet siirtolaiset ovat työskennelleet ilman asianmukaisia oikeuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös sananvapauteen liittyvät puutteet sekä naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet keräävät kritiikkiä.

2. Kerskakulutuksen lippulaiva

Dubai on tullut tunnetuksi kohteena, jossa kaiken on oltava hieman isompaa, korkeampaa, ylellisempää tai kalliimpaa. Monille suureelliset nähtävyydet, luksushotellit ja ostoskeskukset ovatkin ensisijainen syy kiinnostua kaupungista.

Inka KhanjiDubain yleisimmät imagohaasteet
Luksushotelli Burj Al Arabin sviitin kylpyhuoneessa ei ole säästelty kimallusta.

Toisaalta matkailijoita kiinnostaa koko ajan enemmän kestävä kehitys ja tietynlainen kohtuullisuus, kun taas kerskakulutukseen suhtaudutaan yhä kriittisemmin. Jokainen voi miettiä, kuinka tarpeellinen on esimerkiksi Burj Al Arab -hotellin sviitin kultainen tabletti, Emerald Palace Kempinski -hotellin kullatut katot ja muut kaupungin absurdia lähentelevät yksityiskohdat.

3. Tiukat lait voivat yllättää turistin

Turistille yksi helpoimmista kompastuskivistä Dubaissa on paikallinen lainsäädäntö ja tapakulttuuri. Ennen matkaa kannattaa painaa merkittävimmät erot tiukasti mieleen, sillä rangaistukset voivat olla vakavia. Esimerkiksi julkiset hellyydenosoitukset ja humaltuminen on kielletty – samoin esimerkiksi sähkötupakka ja homoseksuaalisuus.

Dubaihin matkustettaessa loma-asuja tulee myös miettiä tavallista harkitummin. Kaupungissa on hyvä pukeutua hieman konservatiivisemmin ja jättää lyhyimmät shortsit suosiolla vain hotellin allasalueelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Virallisten sääntöjen mukaan naimaton pariskunta ei edes saisi jakaa hotellihuonetta Arabiemiraateissa. Dubain kaltaisissa turistikohteissa asiaa kuitenkin käytännössä katsotaan läpi sormien.

Lue myös: Joko tunnet nämä turistejakin koskevat säännöt? 10 asiaa, jotka on kielletty Dubaissa

4. Nopean kasvun ympäristöhaasteet

Arabiemiraatteja ei voi varsinaisesti kutsua ympäristöystävällisimmäksi matkakohteeksi. Vuonna 2006 Maailman luonnonsäätiö WWF arvioi maalla olevan koko maailman suurin ekologinen jalanjälki henkilöä kohden. Tuosta ajasta asiat ovat onneksi jo muuttuneet: luku on laskenut 11,68 hehtaarista 7,75 hehtaariin henkilöä kohden. Uusia ratkaisuja etsitään jatkuvasti.

Monet Dubain ongelmista liittyvät kaupungin räjähdysmäiseen kasvuun ja kuivaan aavikkoilmastoon. Arabiemiraattien hallitus on listannut maan merkittävimmiksi haasteiksi muun muassa korkean hiilijalanjäljen, ilmansaasteet sekä jätteen tuottaminen. Ilmastonmuutos puhuttaa myös Dubaissa.

Dubaihin on rakennettu keinotekoisia saaria, joista on tullut vetonauloja turisteille. Palmun muotoisella Palm Jumeirah -saarella on useita luksushotelleja ja esimerkiksi vesipuisto. Saarihankkeiden on kritisoitu vahingoittavan korallia ja vedenalaista elinympäristöä.

Inka KhanjiDubain ympäristöhaasteet
Atlantis, The Palm on yksi Palm Jumeirah -saaren luksushotelleista.

5. Ihana, kamala aavikkoilmasto

Talvikaudella Dubaissa on ihanan lämmintä, mikä on monille suomalaisille ensisijainen syy matkustaa Arabiemiraatteihin. Sydäntalven keskilämpötila liikkuu noin 25 asteessa.

Jos matkasi osuu kesälle, voi kokemus kuitenkin olla tukala. Kun lämpömittari kohoaa yli 40 asteen, saatat haluta viettää enemmän aikaa ilmastoiduissa hotelleissa ja ostoskeskuksissa kuin ulkona tutustumassa kaupunkiin. Sää kuumenee huomattavasti huhti–toukokuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomesta tehdään pakettimatkoja ja liikennöidään suoria lentoja Dubaihin pääasiassa talvikaudella lokakuusta huhtikuuhun. Turisteja saapuu kaupunkiin kuitenkin ympäri vuoden.

Lue myös: Viisi asiaa, joissa Dubai on parempi kuin muut lomakohteet – tunnetko kaupungin kaikki plussat?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman syvin uima-allas Dubaissa

Tältä näyttää maailman syvin uima-allas – 60 metrin pudotus pohjalle

Dubai, Arabiemiraatit

Koe Dubain parhaat nähtävyydet – 22 vinkkiä lomalle

Burj Khalifa, Dubai

Tätä sinäkin olet joskus miettinyt – katso miltä näyttää maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä

Näin Dubai syntyi keskelle aavikkoa

Miten Dubaista tuli Dubai? Näin megakohde ilmestyi keskelle aavikkoa – 5 nopeaa faktaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja