Pankkikaupungin pehmeä puoli – viisi vinkkiä Frankfurtiin
Matkoja kohteeseen Frankfurt
1. Palmengarten on upea ympäri vuoden
Frankfurtin Palmengarten on yksi Euroopan suurimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Kesäkaudella Palmengarten on upea ympäristö puistokävelyille ja piknikeille. Kaupunkilaiset viihtyvät siellä talvellakin, sillä puiston palmupaviljongeissa vallitsee trooppinen ilmasto ympäri vuoden.
Vuonna 1868 perustettu Palmengarten on monin paikoin säilyttänyt historiallisen ilmeensä, vaikka osia puistosta on tietenkin vuosien mittaan modernisoitu.
Palmengarten sijaitsee reilun kilometrin päässä ydinkeskustasta. Kätevimmin paikalle pääsee Westendin tai Bockenheimer Warten U-Bahn-asemalta.
2. Alt-Sachsenhausenia joko vihaa tai rakastaa
Main-joen eteläpuolella sijaitseva Alt-Sachsenhausen on ravintoloiden ja baarien tiivis keskittymä, joka nuokkuu aamupäivät, mutta muuttuu iltaisin hilpeäksi ja juhlii pitkälle yöhön.
Alt-Sachsenhausenin historialliset korttelit ovat täynnä vieri viereen rakennettuja ruokapaikkoja ja viinitupia. Tässä kaupunginosassa on tarjolla vain kahdenlaista tekemistä: syömistä ja juomista.
Paikkaa joko vihaa tai rakastaa, mutta ainakin kerran siihen kannattaa käydä tutustumassa. Hyvä aloituspiste Alt-Sachsenhausenin kierrokselle on Große Rittergasse, josta kierros voi jatkua Paradiesgasselle ja Klappergasselle.
3. Aito frankfurtilainen juo omenaviiniä
Aivan Frankfurtin nurkalla sijaitsevat Rheinhessenin viinialueet jäävät toiseksi, kun kysytään aidolta frankfurtilaiselta, mikä on paras paikallisjuoma. Se on Apfelwein, paikallisittain Ebbelwoi, eli omenaviini. Muualla Saksassa tätä herkkua ei juurikaan tunneta, vaan kyse on nimenomaan Frankfurtin alueen perinteestä.
Frankfurter Apfelwein on siiderimäistä ja paksua omenajuomaa, joka nautitaan joko sellaisenaan tai kivennäisveteen sekoitettuna. Sitruunalimonadillakin jotkut sitä laimentavat, mutta tämä versio ei ole oikeaoppisimpien mieleen. Omenaviini juodaan aina sille tarkoitetusta vinoruutuisesta lasista.
Paikallisiin ruokaerikoisuuksiin kuuluvat Grüner Soße ja Handkäse mit Musik. Ensimmäinen on vihreää yrttikastiketta ja toinen hapanmaitojuustoa, jonka nimessä sana musiikki viittaa juuston nauttimisen jälkeiseen päivään.
4. Rakkauslukot Eiserner Stegillä
Viruksen lailla ympäri Eurooppaa levinnyt tapa on saapunut myös Frankfurtiin. Ikuista rakkautta symboloivat lukot kiinnitetään täällä Eiserner Steg -siltaan. Main-joen ylittävä Eiserner Steg on historiallinen 170-metrinen jalankulkusilta, joka rakennettiin vuonna 1868.
Lukkoja on ilmestynyt Eiserner Stegille aivan viime vuosina koko ajan enemmän ja enemmän – sekä paikalliset että turistit ovat innostuneet jättämään oman merkkinsä tukeviin metallikaiteisiin.
Kiinnostavana yksityisohtana sillan keskustanpuoleiseen päätyyn on myös merkitty joen suurimpien tulvien vuosiluvut ja Mainin vedenpinnan välillä hämmästyttäviksikin nousseet korkeudet.
5. Skyline luo metropolitunnelmaa
Frankfurtin lempinimi ”Mainhattan” kuvaa hyvin kaupungin alati tihenevää pilvenpiirtäjämaisemaa. Uutta rakennetaan nopeassa tahdissa ja esimerkiksi Euroopan keskuspankki saa pian kaupungin ilmettä muuttavan tuoreen päämajan.
Paras paikka katsella kaupunkia yläilmoista on kahdesadan metrin korkeudessa Main Tower -pilvenpiirtäjän kattoterassilla. Tornin 53. kerroksessa on myös tasokas ravintola.
Maan tasolta katsottuna Frankfurt on eniten edukseen Main-joen etelärannalta nähtynä. Joen rantaa reunustaa vihreä puistokaistale, joka on kesäisin suosittu piknik-paikka. Etenkin illan hämärtyessä pilvenpiirtäjien valot luovat sykähdyttävän suurkaupunkitunnelman.
>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Frankfurtiin
Teksti ja kuvat: Riikka Krenn