Hyppää sisältöön

Pankkikaupungin pehmeä puoli – viisi vinkkiä Frankfurtiin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 26.09.2014
Pankkikaupunkina tunnettu Frankfurt am Main on monelle tuttu lähinnä työmatkakohteena. Pilvenpiirtäjien varjosta löytyy kuitenkin myös pehmeämpi ja lempeämpi Frankfurt, jonka puistoissa ja ravintoloissa ilta jatkuu myöhälle.

1. Palmengarten on upea ympäri vuoden

Frankfurtin Palmengarten on yksi Euroopan suurimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Kesäkaudella Palmengarten on upea ympäristö puistokävelyille ja piknikeille. Kaupunkilaiset viihtyvät siellä talvellakin, sillä puiston palmupaviljongeissa vallitsee trooppinen ilmasto ympäri vuoden.

Vuonna 1868 perustettu Palmengarten on monin paikoin säilyttänyt historiallisen ilmeensä, vaikka osia puistosta on tietenkin vuosien mittaan modernisoitu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Palmengarten sijaitsee reilun kilometrin päässä ydinkeskustasta. Kätevimmin paikalle pääsee Westendin tai Bockenheimer Warten U-Bahn-asemalta.

2. Alt-Sachsenhausenia joko vihaa tai rakastaa

Main-joen eteläpuolella sijaitseva Alt-Sachsenhausen on ravintoloiden ja baarien tiivis keskittymä, joka nuokkuu aamupäivät, mutta muuttuu iltaisin hilpeäksi ja juhlii pitkälle yöhön.

Alt-Sachsenhausenin historialliset korttelit ovat täynnä vieri viereen rakennettuja ruokapaikkoja ja viinitupia. Tässä kaupunginosassa on tarjolla vain kahdenlaista tekemistä: syömistä ja juomista.

Paikkaa joko vihaa tai rakastaa, mutta ainakin kerran siihen kannattaa käydä tutustumassa. Hyvä aloituspiste Alt-Sachsenhausenin kierrokselle on Große Rittergasse, josta kierros voi jatkua Paradiesgasselle ja Klappergasselle.

Alt-Sachsenhausen, Frankfurt
Alt-Sachsenhausenin kadut ovat päivällä hiljaisia, mutta illan tullen vanhat korttelit täyttyvät juhlijoista.

3. Aito frankfurtilainen juo omenaviiniä

Aivan Frankfurtin nurkalla sijaitsevat Rheinhessenin viinialueet jäävät toiseksi, kun kysytään aidolta frankfurtilaiselta, mikä on paras paikallisjuoma. Se on Apfelwein, paikallisittain Ebbelwoi, eli omenaviini. Muualla Saksassa tätä herkkua ei juurikaan tunneta, vaan kyse on nimenomaan Frankfurtin alueen perinteestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Frankfurter Apfelwein on siiderimäistä ja paksua omenajuomaa, joka nautitaan joko sellaisenaan tai kivennäisveteen sekoitettuna. Sitruunalimonadillakin jotkut sitä laimentavat, mutta tämä versio ei ole oikeaoppisimpien mieleen. Omenaviini juodaan aina sille tarkoitetusta vinoruutuisesta lasista.

Paikallisiin ruokaerikoisuuksiin kuuluvat Grüner Soße ja Handkäse mit Musik. Ensimmäinen on vihreää yrttikastiketta ja toinen hapanmaitojuustoa, jonka nimessä sana musiikki viittaa juuston nauttimisen jälkeiseen päivään.

4. Rakkauslukot Eiserner Stegillä

Viruksen lailla ympäri Eurooppaa levinnyt tapa on saapunut myös Frankfurtiin. Ikuista rakkautta symboloivat lukot kiinnitetään täällä Eiserner Steg -siltaan. Main-joen ylittävä Eiserner Steg on historiallinen 170-metrinen jalankulkusilta, joka rakennettiin vuonna 1868.

Eiserner Steg, Frankfurt am Main
Eiserner Steg -sillan kaiteet ovat saaneet koristeekseen tuhansia ja taas tuhansia rakkauslukkoja.

Lukkoja on ilmestynyt Eiserner Stegille aivan viime vuosina koko ajan enemmän ja enemmän – sekä paikalliset että turistit ovat innostuneet jättämään oman merkkinsä tukeviin metallikaiteisiin.

Kiinnostavana yksityisohtana sillan keskustanpuoleiseen päätyyn on myös merkitty joen suurimpien tulvien vuosiluvut ja Mainin vedenpinnan välillä hämmästyttäviksikin nousseet korkeudet.

5. Skyline luo metropolitunnelmaa

Frankfurtin lempinimi ”Mainhattan” kuvaa hyvin kaupungin alati tihenevää pilvenpiirtäjämaisemaa. Uutta rakennetaan nopeassa tahdissa ja esimerkiksi Euroopan keskuspankki saa pian kaupungin ilmettä muuttavan tuoreen päämajan.

Paras paikka katsella kaupunkia yläilmoista on kahdesadan metrin korkeudessa Main Tower -pilvenpiirtäjän kattoterassilla. Tornin 53. kerroksessa on myös tasokas ravintola.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan tasolta katsottuna Frankfurt on eniten edukseen Main-joen etelärannalta nähtynä. Joen rantaa reunustaa vihreä puistokaistale, joka on kesäisin suosittu piknik-paikka. Etenkin illan hämärtyessä pilvenpiirtäjien valot luovat sykähdyttävän suurkaupunkitunnelman.

>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Frankfurtiin

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja