Hyppää sisältöön

Kroatian parhaat palat – 10 vinkkiä lomailijalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.03.2022
Adrianmeren rannalla sijaitseva Kroatia on monipuolinen matkakohde, joka houkuttelee matkailijoita erityisesti edullisella hintatasolla, kauniilla rannoilla ja upeilla kaupungeilla. Katso tästä kymmenen asiaa, joita Kroatiassa ei kannata jättää väliin.

1. Risteile Dalmatian rannikolla

Helpoin tapa ottaa kaikki irti Dalmatian rannikosta on nousta kaupunkien välillä liikennöivän laivan kyytiin. Upeissa maisemissa kulkeva reittimatka Splitistä Dubrovnikiin kestää yhdeksän tuntia, ja sitä on kutsuttu koko Kroatian kauneimmaksi maisemareitiksi.

Paras ajankohta retkelle on aurinkoinen päivä, jolloin paikka kannattaa varata kannelta. Silloin pääset paitsi nauttimaan auringon lämmöstä myös katselemaan maisemia ja ottamaan kaiken irti Adrianmeren risteilytunnelmasta. Matkan varrelle osuu lukuisia saaria, muun muassa Hvar ja Korčula.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laivamatka Dubrovnikin ja Splitin välillä kestää noin kaksi kertaa niin kauan kuin sama matka bussilla, mutta on taatusti sen arvoinen.

2. Koe Zagrebin kahvilakulttuuri

Kroatian pääkaupunki Zagreb on sympaattinen, noin 800 000 asukkaan kaupunki, jossa on runsaasti sympaattisia kahviloita. Hyppää sisään kroatialaiseen kahvilakulttuuriin kokemalla špica, kroatialainen tapa nauttia lauantai-aamupäivän kahvihetki kaikessa rauhassa Zagrebin ykköskahviloissa.

ShutterstockZagreb, Kroatia
Zagrebin rento tunnelma vie helposti mukanaan.

Pue yllesi tyylikkäimmät matkavaatteesi, tilaa haluamasi kahvi ja yritä juoda se mahdollisimman hitaasti kahvilan terassilla – samalla kun seurailet muita tyylikkäitä kahvinjuojia.

Jos kahvilat eivät ole sinun juttusi, voit tarkastella zagrebilaista kaupunkikulttuuria vaikkapa pitkällä kävelyllä pitkin ylä- ja alakaupunkia.

3. Seikkaile Plitvicen kansallispuistossa

Kroatian tunnetuin luontokohde on ehdottomasti Plitvicen kansallispuisto, joka on sinisen ja vihreän eri sävyissä hehkuva satumainen kansallispuisto. Järvien ympärille rakentuvassa Plitvicen kansallispuistossa on 16 järveä ja lukuisia vesiputouksia, jotka tekevät vaikutuksen vaativaankin matkailijaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Plitvicen kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde ja Kroatian suosituin kansallispuisto, missä voi ihastella paitsi vaihtelevia maisemia myös päästä hyvällä tuurilla näkemään villieläimiä. Kansallispuistossa asuu esimerkiksi karhuja ja susia.

ShutterstockPlitivce, Kroatia
Plitvicen kansallispuiston ikonisin maisema koostuu järvistä ja vesiputouksista.

Kansallispuiston ikonisin kohde on sisäänkäynti 1:n läheisyydestä avautuva näkymä alas vesiputousten ja kävelysillan halkomaan järvimaisemaan. Jatka matkaa Veliki Slap -kylttien mukaisesti suuren vesiputouksen äärelle, ja pääset näkemään lisää Plitvicen upeimpia maisemia.

>> Katso täältä kuvasarja Plitvicen hienoista maisemista

4. Purjehdi rannikolla

Adrianmeri on suosittu purjehduskohde, ja Kroatian rannikon edustalla risteilee runsaasti purjeveneitä saarelta toiselle. Ellet omista omaa venettä tai et osaa purjehtia itse, voit vuokrata sekä veneen että kipparin ja nauttia huolettomasta purjehduksesta.

Jos saat mukaasi seurueen, on purjehdusreissu Kroatiassa myös maltillisen hintainen, kun kulut jaetaan kaikkien kesken.

ShutterstockKroatia
Laivamatka Adrianmeren rannikolla joko reittialuksella tai purjeveneellä on unohtumaton kokemus.

Rannikon suosituin satama purjehtijoiden keskuudessa sijaitsee Hvarin saarella, mutta veneestä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja vierailla myös esimerkiksi Kornatin ja Elafitin saarilla, joihin on hankala päästä ilman omaa venettä.

href=”https://www.rantapallo.fi/aktiivilomat/koe-kroatian-saaret-purjehtien-elamys-on-helppo-toteuttaa-vaikka-purjehduskokemusta-ei-olisikaan/”>Lue vinkit purjehduslomalle Kroatiassa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Vieraile Kroatian maailmanperintökohteissa

Kroatiassa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta: Dubrovnikin vanhakaupunki, Pyhän Jaakobin katedraali, Stari Gradin alue, Plitvicen kansallispuisto, Diocletianuksen palatsi ympäristöineen sekä Trogirin historiallinen keskusta.

ShutterstockDubrovnik, Kroatia
Dubrovnikin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Kroatialla on kuusi kulttuurikohdetta ja yksi luontokohde. Monet maailmanperintökohteet sijaitsevat kätevästi tyypillisillä matkailijoiden reiteillä, joten niissä on vaivatonta vierailla. Valitse maailmanperintökohteiden joukosta ne, jotka kiinnostavat itseäsi eniten tai vieraile vaikka kaikissa, jos lomasuunnitelmasi sen mahdollistaa.

6. Matkusta bussilla

Vaikka junamatkailu on suurimmassa osassa Euroopan maista järkevin tapa matkustaa, kannattaa se unohtaa Kroatiassa. Maan junayhtiö Croatian Railways tarjoaa toki junayhteyksiä suurimpien kaupunkien välillä, mutta ei ulotu kattamaan koko maata. Tästä syystä luonteva tapa matkustaa Kroatiassa on bussi, ja linja-autoyhtiöiden verkosto onkin varsin kattava.

Hyvä vaihtoehto bussimatkailulle on myös vuokrata oma auto ja huristella aikatauluista välittämättä kohteesta toiseen autolla. Liikennekäyttäytyminen on Kroatiassa suomalaisittain hieman uhkarohkeaa, ja esimerkiksi ylinopeutta saatetaan aikaa aivan sumeilematta. Jos suunnittelet autonvuokrausta Kroatiassa, lue vinkit!

7. Syö kroatialaista ruokaa

Kroatiassa vieraillessa kannattaa maistella erityisesti kalaruokia, jotka ovat hyvin herkullisia rannikolla ja saaristossa. Maistele kroatialaista perinneruokaa crni rižotia eli mustaa mustekalarisottoa. Kokeile myös pašticadaa, perinteistä nauta-annosta, jonka liha marinoidaan valkosipulissa, viinissä ja yrteissä 24 tuntia ja tarjoillaan herkullisen kastikkeen sekä kotitekoisten gnocchien kera.

8. Muista vierailla Dubrovnikissa

Dubrovnikin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja kaupunki onkin monien matkailijoiden suosikki. Keskiaikainen muurien ympäröimä satamakaupunki tarjoaa kävijöille erikoislaatuisen tunnelman, jota ei muualta löydä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Patikoi kohti korkeuksia

Kroatia on mainio kaupunki- ja rantakohde, mutta se tarjoaa myös runsaasti upeita vaellusmaastoja. Erityisesti Dalmatian sisämaassa on useita mainioita patikointikohteita, ja Dinaarien Alpit ovat monien vaellusmatkailijoiden suosiossa. Nauti koskemattomasta luonnosta ja vaella vuoristossa maisemia katsellen. Kroatia sopii vaelluskohteeksi kaikentasoisille patikoijille, sillä maa tarjoaa monen eri tason vaellusreittejä.

10. Älä unohda Kroatian kuuluisinta rantaa

Kroatian eteläosassa, Bračin saarella sijaitseva kuuluisa Zlatni Rat -ranta on erikoisuudessaan näkemisen arvoinen. Teräväkärkisen niemen reunoille venyttäytyvä ranta muodostaa hauskan v-kirjaimen muodon, ja sen keskellä sijaitseva tiheä puisto mieleenpainuvan kontrastin. Puolen kilometrin mittainen ranta sijaitsee noin puolen kilometrin päässä Bolin kaupungista.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Dubrovnik, Kroatia

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä kahteen uuteen kohteeseen

Kroatian tapakulttuuri

Muista nämä, kun lomailet Kroatiassa – 10 huomiota maan tapakulttuurista

Ensikertalaisen Kroatia

Oletko lähdössä Kroatiaan? Kymmenen vinkkiä ensikertalaiselle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja