Hyppää sisältöön

Lapsiperheen Saksa löytyy idyllisistä pikkukaupungeista

Elina Venttola Päivitetty: 11.01.2019
Onnistuneen perheloman avainsana on kiireettömyys. Pitkään Saksassa asunut matkailutoimittaja Riikka Krenn kertoo parhaat vinkit lasten kanssa lomailevalle.

ILMOITUS

Autoilu koko perheen kanssa on Saksassa helppoa

Saksan suosio autolomakohteena on vuodesta toiseen vankkumaton. Eikä ihme, sillä kukapa ei nauttisi hienoista maisemista ja autoilusta Euroopan kenties parhailla teillä? Finnlinesin laivat vievät Helsingistä Travemündeen vain 29 tunnissa. Kattavan tieverkoston ansiosta satamasta on helppo jatkaa matkaa mihin tahansa Saksan kolkkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockFinnlines
Viininystävän ykköskohde on Moselin laakso.

Saksan moottoritieverkosto kattaa kaikkiaan jopa 13 000 kilometriä, mutta autolomailijalle kaikkein antoisimpia ovat kiireettömät maaseutureitit ja tunnelmalliset pikkutiet. Matkailutoimittaja Riikka Krenn tuntee ne kuin omat taskunsa.

– Olen viettänyt elämästäni lähes kymmenen vuotta Saksassa. Suuri rakkauteni siellä on pikkukaupungeista löytyvä herttainen tunnelma. Saksa on parhaimmillaan ja kauneimmillaan värikkäissä kylissä, kumpuilevissa viinilaaksoissa ja jokivarsien maisemareiteillä, sanoo Krenn.

Omalla autolla kulkeminen on lapsiperheen vaivattomin matkustustapa. Kaikki tarvittavat varusteet rattaista harrastusvälineisiin vaippapaketteihin kulkevat kätevästi mukana. Matkaa voi tehdä rennosti lasten tahdissa, kun ei tarvitse huolehtia muusta kuin oman perheen aikatauluista.

ShutterstockFinnlines
Pikkukaupunkien ristikkotalot ovat kuin suoraan satukirjasta.

Silloin aikaa jää pyökkimetsien ja rauniolinnojen ihailuun, eväsretkeen kastanjapuiden varjossa tai vaikka kierrokseen maalaismarkkinoilla. Mutta mistä tällaista Saksaa kannattaa alkaa etsiä?

– Ensikertalaisen kohdevalinnaksi suosittelen jotakin suurista pienistä, eli tunnetuimmista pikkukaupungeista. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi Reininvarren viinikylä Rüdesheim, ristikkotaloidylli Rothenburg ob der Tauber tai Neckarinlaakson kaunis yliopistokaupunki Heidelberg. Kaikki nämä ovat kasvavista turistimääristä huolimatta loistavia kohteita. Palvelut ovat hyvät ja lapsiperheille sopivien hotellien tarjonta laaja, vinkkaa Krenn.

– Myös Moselin laakso sopii perhelomailijalle. Kiemuraisen jokivarren maisemat ovat upeat ja välimatkat lyhyitä. Täällä autoillessa ei haittaa, vaikka matkanteko olisi verkkaista. Hitaus kuuluu suorastaan asiaan. Kauniita pysähdyspaikkoja ovat esimerkiksi Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach ja Cochem.

ShutterstockFinnlines
Pohjois-Saksan merenrantakohteet houkuttelevat pitkillä hiekkarannoillaan.

Saksan tunnetuimmat lomaseudut sijoittuvat maan eteläisempiin osiin, mutta myös Pohjois-Saksasta löytyy kiinnostavia kohteita lasten kanssa matkustavalle.

– Tuorein omista suosikeistani on Timmendorfer Strand, joka sijaitsee pohjoisessa Itämeren rannalla vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Travemünden satamasta. Hienon hiekkarannan lisäksi tekemistä tarjoavat Sea Life -akvaario, Niendorfin lintupuisto sekä läheinen Hansa Parkin huvipuisto. Käyn edelleen pari kertaa vuodessa vanhassa asuinmaassani ja viimeisimmän visiitin aloitimme perheeni kanssa juuri Timmendorfer Strandista, kertoo Krenn.

Huvipuistot kuuluvat lasten kesään

Lasten lomahaaveista puhuttaessa ei sovi tietenkään unohtaa huvipuistoja. Tunnetuin niistä on Rustissa sijaitseva Europa Park. Se on nimensä mukaisesti teemoitettu Euroopan eri osien mukaisesti. Krenn suosittelee olemaan paikalla heti aamusta.

– Jo pelkkiä vuoristoratoja on tarjolla yli kymmenen, joten tekemistä riittää. Huvipuiston alueella on myös omia hotelleja. Autenttisemmin majoitut, kun valitset yöpaikaksi jonkin lähiseudun historiallisista paikkakunnista. Baden-Baden ja Freiburg ovat kumpikin alle tunnin ajomatkan päässä Europa Parkista. Suosittelen myös Staufenia, jossa yksinkertainen on kaunista. Voit syödä hyvin, ulkoilla viinirinteillä ja majoittua jossakin kylän satoja vuosia vanhoista majataloista – rentouttavaa vastapainoa huvipuiston vilinälle.

Saksassa lapset ovat aina tervetulleita

Saksalainen kulttuuri on hyvin perhekeskeistä ja lapsiystävällistä. On itsestään selvää, että lapset tulevat vanhempiensa mukana kaikkialle.

– Esimerkiksi ravintoloissa tai ulkoilmatapahtumissa ei tarvitse juurikaan miettiä, onko jokin perheelle sopivaa vai ei, sanoo Krenn.

FinnlinesFinnlines
Finnlinesin rahti-matkustajalaivoilla mukavuudesta ei olla tingitty.

– Älä ylläty, jos kauppiaat ja torimyyjät tarjoavat maistiaisia lapsille tai ravintolan tarjoilijat kiikuttavat pöytään erikoisherkkuja. Tärkeää on vain opettaa lapset kiittämään kauniisti, danke schön, vaikka muuta yhteistä kieltä ei olisikaan.

Perheystävällisyys näkyy myös autoilijan palveluissa. Levähdyspaikkoja on pienilläkin teillä säännöllisin välein ja huoltoasemaverkosto on kattava. Lähes kaikilta moottoriteiden huoltoasemilta löytyy siisti lastenhoitohuone.

Autolomailun ehdoton valtti onkin sen rentous ja joustavuus. Tärkeintä on varata laivaliput ajoissa, sillä etenkin kesäkuukaudet ovat suosittua matkustusaikaa. Varaa siis laivamatkasi ajoissa, mutta jätä kaikki muu huoletta spontaanien päätösten varaan!

>> Tutustu Finnlinesin uudistuneisiin laivoihin ja varaa ensi kesän paras loma Saksassa!

Lähde: Finnlines
Kuvat: Shutterstock ja Finnlines

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saksan parhaat rannat

Näin hienoja rantoja Saksasta löytyy – yllätytkö maisemista? 5 kohdevinkkiä

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja