Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Inka Khanji artikkelin kuva
Automatkailu
Autonvuokrauksen voisi äkkiseltään kuvitella olevan hyvin yksinkertaista, mutta asiaan perehtymätön matkailija saattaa joutua maksamaan pitkän pennin lisämaksuja, joihin ei ollut varautunut. Lue tämä artikkeli ja vältä autonvuokrauksen sudenkuopat!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 28.04.2022
facebook   whatsapp

1. Kalliit lisävakuutukset

Vuokra-auton hinta sisältää tavallisesti perusvakuutuksen, mutta hinta on harvemmin yhtä alhainen kuin houkuttelevimmissa tarjouksissa. Perushintainen vakuutus kattaa tavallisesti kolarivakuutuksen, kolmannen osapuolen vastuuvakuutuksen sekä varkausvakuutuksen. Tarkista kuitenkin perusvakuutusten sisältö aina ennen vuokraamista autovuokraamolta.

Usein vuokraamojen perusvakuutukset ovat lopulta matkailijoiden silmissä riittämättömät, sillä ne eivät tavallisesti kata auton kaikkia osia – esimerkiksi tuulilasia, peilejä, renkaita, auton kattoa tai vaikkapa auton varkaustapauksessa aiheutuneita hallinto- tai tulonmenettämiskuluja.

Vuokraamot tarjoavatkin tavallisesti vuokrauksen yhteydessä lisähintaisia vakuutuspaketteja joko jo varausvaiheessa tai viimeistään autoa noudettaessa vuokraamosta.

Loma-ajan mielenrauhan kannalta on usein viisainta tarttua vuokraamon tarjoamaan täyssuojaan, jolloin matkailijan ei tarvitse huolehtia vuokravakuutuksen mahdollisista porsaanreijistä. Tämä nostaa auton alkuperäistä vuokrahintaa huomattavasti, mutta takaa järkevät menot vahinkotilanteessa.

Jos vuokraat auton useamman kerran vuodessa tai tarvitset autoa viikkoa pidemmäksi aikaa, on vuosimaksullinen kolmannen osapuolen tarjoama vakuutus usein vuokraamon täyssuojaa huomattavasti edullisempi ja järkevämpi valinta.

2. Lisäkuljettajat

Autovuokraamosta riippuen auton vuokran hintaan sisältyy tavallisesti yksi pääkuljettaja ja mahdollisesti myös yksi lisäkuljettaja. Tämä kokoonpano riittää useimmille matkailijoille, mutta esimerkiksi kaveriporukan matkalla on tavallista, että yhtä tai kahta henkilöä useammat haluavat toimia kuskina automatkalla.

Myös esimerkiksi pitkiä välimatkoja taittaessa voi olla kuljettajan jaksamisen kannalta viisasta valita useampi kuski.

Hintaan sisältyvien kuskien lisäksi on mahdollista saada lisäkuljettaja vuokraamon ilmoittamalla hinnalla. Lisäkuskeista maksetaan tavallisesti päivien mukaan.

Lisäkuljettajien päiväkohtainen hinta on tavallisesti muutaman euron paikkeilla, mikä ei tuo lyhyen matkan kohdalla auton vuokrahintaan suurta lisää. Pitkän, useiden viikkojen mittaisen vuokrauksen yhteydessä lisäkuljettajan lisämaksuista voi kuitenkin kertyä nopeasti suuri lasku.

3. Nuoret lisäkuljettajat

Useimpien autovuokraamojen hinnat koskevat pääasiassa 25 vuotta täyttäneitä vuokraajia ja kuljettajia, sillä sitä nuoremmat joutuvat tavallisesti maksamaan tyyriin lisämaksun saadakseen ajaa vuokra-autoa. Esimerkiksi suurikokoisten autojen vuokraaminen voi olla jopa mahdotonta alle 25-vuotiaille edes lisämaksulla.

Inka KhanjiAutonvuokraus
Erityisesti pitkillä ajomatkoilla lisämaksut saattavat nostaa autovuokran kokonaishinnan hyvin korkeaksi.

Nuoren kuljettajan lisämaksu koskee yleensä alle 25-vuotiaita, ja lisäkuljettajan maksun tavoin se veloitetaan päiväkohtaisesti. Nuorilta kuljettajilta perittävä lisämaksu on usein hyvin kallis, sillä se voi olla esimerkiksi 25 euroa päivältä yhtä kuskia kohden. Lisämaksu saattaa siis helposti nostaa auton vuokrahintaa jopa useilla sadoilla euroilla.

4. Rajanylitykset

Matkareitin sisältäessä useita rajanylityksiä saattaa auton vuokrahinta nousta lisävakuutuksen yhteydessä, sillä perusvakuutus ei aina täyssuojasta huolimatta pidä sisällään rajanylityksiä. Ennen matkalle lähtöä onkin viisasta ottaa yhteys autovuokraamoon ja varmistaa, että vuokra-autolla on mahdollista ajaa kaikkiin matkareitin maihin.

Autovuokraamot antavat matkailijoille luvan rajanylityksiin alueesta riippuen pelkällä ilmoituksella, mutta joissakin kohteissa rajan ylittämiseksi vaaditaan maksullinen lisävakuutus. Se voi olla esimerkiksi kertahintainen green card eli vihreä kortti. Kaikkiin kohteisiin ei kuitenkaan ole mahdollista viedä vuokra-autoa, joten eri maita koskevat rajoitukset on syytä selvittää ennen lopullisten matkasuunnitelmien tekemistä.

5. Auton palautus eri kohteeseen

Tavallisesti lomailijat palauttavat vuokra-auton sen noutotoimipaikkaan, mutta esimerkiksi pitkillä yhdensuuntaisilla road tripeillä on tavallista noutaa auto yhdestä kohteesta ja palauttaa se toiseen paikkaan. Usein autovuokraamot perivät tästä yhdensuuntaisen jättömaksun, jonka kokoluokka kasvaa vuokraamosta riippuen esimerkiksi välimatkan pituuden mukana.

Jotkut autovuokraamot sisällyttävät yhdensuuntaisen jättömaksun hintoihin jo valmiiksi, mikä nostaa auton alkuperäistä vuokrahintaa, mutta tekee vuokraamisesta helppoa.

6. Luottokortti maksujen panttina

Auton vuokraaminen ei onnistu ilman luottokorttia, sillä autovuokraamot käyttävät asiakkaiden luottokortteja panttina vakuusmaksuista. Tämä tarkoittaa sitä, että matkan ajan luottokorttitilillä on oltava vakuusmaksun verran luottoa jotta autovuokraamo voi tarvittaessa veloittaa vakuusmaksun asiakkaan tililtä.

Inka KhanjiAutonvuokraus
Autovuokraamo varaa asiakkaan luottokortilta panttimaksun matkan ajaksi, mikä saattaa tulla yllätyksenä matkan alkaessa.

Vakuusmaksu voi olla mitä tahansa noin sadasta eurosta useisiin satoihin euroihin, mikä kannattaa huomoida jo hyvissä ajoin ennen matkaa välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä. Panttimaksut voivat olla suurempia kuin voisi kuvitella, ja esimerkiksi 500 euron suuruinen vakuusmaksu tekee hyvin ikävän loven matkabudjettiin varsinkin, jos summan suuruus selviää vasta auton noudon yhteydessä.

7. Rajoitetut kilometrit

Auton vuokraamisen yhteydessä sopimuksessa on tavallisesti maininta kilometreistä. Usein vuokraamot tarjoavat asiakkaille suoraan rajoittamattomia kilometrejä, jolloin ratin takana ei tarvitse laskea tarkoin matkakohteiden välimatkoja. Rajoittamattomat kilometrit voivat kuitenkin nostaa varauksen hintaa suhteessa rajoitettuihin kilometriin.

Jos suunnitelmissa on taittaa lyhyt matka ja vuokrata auto vain päiväksi, saattaa kilometrirajoitus tulla rajoittamattomia kilometrejä edullisemmaksi. Tässä tapauksessa on kuitenkin tärkeää olla hyvin tarkkana sopimuksessa mainittujen kilometrilukujen suhteen, sillä ylittävistä kilometreistä voi joutua maksamaan muhkeat lisämaksut.

8. Oikea määrä polttoainetta

Autovuokraamon tiedot kannattaa lukea tarkoin myös polttoaineen osalta, sillä käytännöt vaihtelevat autovuokraamoittain ja jopa vuokrakohtaisesti. Tavallisin tapa on vuokrata auto täydellä tankilla ja palauttaa se niin ikään täydellä tankilla. Myös esimerkiksi täyden tankin ostaminen vuokraamolta on yleinen käytäntö. Siinä tilanteessa matkailija ostaa täyden tankin autovuokraamolta, ja voi palauttaa auton vuokrauksen päätyttyä tyhjällä tankilla.

Jos sopimuksessa on maininta ajoneuvon palauttamisesta täydellä tankilla tulee tankin todella olla täysi, sillä autovuokraamo veloittaa vajavaisella tankilla palautetusta autosta tankkausmaksun. Tankki tuleekin täyttää piripintaan mahdollisimman lähellä lentoasemaa, jotta kalliilta tankkausmaksuilta voi välttyä.

9. Lisävarusteet

Perushintaiset autonvuokraukset sisältävät auton perusvarusteet. Kaikesta muusta tulee maksaa lisämaksu, joka sekin veloitetaan tavallisesti päiväkohtaisesti. Näitä lisävarusteita ovat esimerkiksi navigaattori, satelliittiradio ja lastenistuin.

Inka KhanjiAutonvuokraus
Jos haluat säästää autoa vuokratessasi, varaudu matkaan omilla varusteilla.

Lisävarusteiden tuomista lisämaksuista voi säästää helposti varaamalla mukaan omat laitteet.

10. Tarkista auton kunto ennen matkaa ja palauta se siistinä

Autoa ei kannata vastaanottaa tai palauttaa ennen perinpohjaista tarkastusta niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Et taatusti halua maksaa muiden tekemiä törttöilyjä, joten auto kannattaa tutkia tarkoin ennen matkan alkamista jo autovuokraamon pihassa – mieluiten vuokraamon edustajan läsnä ollessa. Tämä on oikea hetki ilmoittaa pienistäkin naarmuista ja kolhuista.

On parempi pelata varman päälle ja ilmoittaa kaikesta mahdollisesta, jotta et joudu maksamaan edellisen vuokraajan aiheuttamista lommoista. Ellei autovuokraamon edustaja ole paikalla auton tarkastuksen yhteydessä, on toimiva keino myös ottaa autosta tarkat valokuvat todisteeksi naarmuista.

Myös siisteyden suhteen kannattaa olla tarkkana lisämaksujen välttämiseksi, sillä auton vuokrahintaan sisältyy tavalliseksi vaatimaton perussiivous, jolla auto saadaan vuokrakuntoon toisen matkustajan jäljiltä. Tämä käsittää yleensä imuroinnin ja muun tavanomaisen siivouksen.

Jos kuitenkin auto on erityisen saastaisessa kunnossa vuokrauksen jälkeen niin, ettei sitä saa perussiivouksella puhtaaksi, voi vuokraajan kontolle koitua myös lisämaksu kalliista loppusiivouksesta. Se uhka on kuitenkin helppo välttä siistimällä auton miellyttävää kuntoon ennen palautusta.

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

>> Löydä edullinen vuokra-auto Rantapallon vuokra-autohausta!

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. Matti Ahonen, miksi varoitat juuri lukioita? Eikö olisi hyvä antaa vihjeitä myös yliopistoille?


 2. 1. Turhista vakuutuksista ei koskaan ainakaan maksaa ainakaan liian paljon. Autovuokrauksen tuottavin bisnes on ylimääräisten vakuutusten myynti.
  5. Auton palautus eri kohteeseen onnistu, kun vain kertoo siitä ajoissa. Se voi riippuen reitistä tai sen suunnasta joskus olla jopa halvempaakin.
  6. Luottokortin varaus on aina “panttina”. Niin hotelleissa kuin Suomessa huoltoasemalla tankatessakin. Ei mitää uutta.
  8. Halvimmaksi tulee aina tankata itse tankki täyteen ennen palautusta.
  9. Navigaattori maksaa aina erikseen ellei ole autoon valmiiksi integroitu.
  10. Itsestään selvää kiertää auto naarmujen varalta ympäri.


  • Auto kannattaa myös kääntää ympäri, jotta näkee pohjan kunnon.


 3. Auton vuokraamisesta ja autolla ajamisesta kannattaa varoittaa lukioita Thaimaassa tapahtuvasta autoilusta ja vuokrauksesta.Kaikki on pelkkää huijausta ja turistin ryöstämistä.En suosittele,liikenne on vastuutonta ja tapahtuu mitä tahansa ja olis syy kenen tahansa turisti on aina syyllinen ja pannaan maksamaan koko lysti.Puhun asiasta 20 vuoden kokemuksella vierailessani ko.maassa.
  Varoitus on hyvä keroa ihmisille artikkeleissa,En varoita suotta.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.