Hyppää sisältöön

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.01.2024
Autonvuokrauksen voisi äkkiseltään kuvitella olevan hyvin yksinkertaista, mutta asiaan perehtymätön matkailija saattaa joutua maksamaan pitkän pennin lisämaksuja, joihin ei ollut varautunut. Lue tämä artikkeli ja vältä autonvuokrauksen sudenkuopat!

1. Kalliit lisävakuutukset

Vuokra-auton hinta sisältää tavallisesti perusvakuutuksen, mutta hinta on harvemmin yhtä alhainen kuin houkuttelevimmissa tarjouksissa. Perushintainen vakuutus kattaa tavallisesti kolarivakuutuksen, kolmannen osapuolen vastuuvakuutuksen sekä varkausvakuutuksen. Tarkista kuitenkin perusvakuutusten sisältö aina ennen vuokraamista autovuokraamolta.

Usein vuokraamojen perusvakuutukset ovat lopulta matkailijoiden silmissä riittämättömät, sillä ne eivät tavallisesti kata auton kaikkia osia – esimerkiksi tuulilasia, peilejä, renkaita, auton kattoa tai vaikkapa auton varkaustapauksessa aiheutuneita hallinto- tai tulonmenettämiskuluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuokraamot tarjoavatkin tavallisesti vuokrauksen yhteydessä lisähintaisia vakuutuspaketteja joko jo varausvaiheessa tai viimeistään autoa noudettaessa vuokraamosta.

Loma-ajan mielenrauhan kannalta on usein viisainta tarttua vuokraamon tarjoamaan täyssuojaan, jolloin matkailijan ei tarvitse huolehtia vuokravakuutuksen mahdollisista porsaanrei’istä. Tämä nostaa auton alkuperäistä vuokrahintaa huomattavasti, mutta takaa järkevät menot vahinkotilanteessa.

Jos vuokraat auton useamman kerran vuodessa tai tarvitset autoa viikkoa pidemmäksi aikaa, on vuosimaksullinen kolmannen osapuolen tarjoama vakuutus usein vuokraamon täyssuojaa edullisempi ja järkevämpi valinta.

2. Lisäkuljettajat

Autovuokraamosta riippuen auton vuokran hintaan sisältyy tavallisesti yksi pääkuljettaja ja mahdollisesti myös yksi lisäkuljettaja. Tämä kokoonpano riittää useimmille matkailijoille, mutta esimerkiksi kaveriporukan matkalla on tavallista, että yhtä tai kahta henkilöä useammat haluavat toimia kuskina automatkalla.

Myös esimerkiksi pitkiä välimatkoja taittaessa voi olla kuljettajan jaksamisen kannalta viisasta valita useampi kuski.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintaan sisältyvien kuskien lisäksi on mahdollista saada lisäkuljettaja vuokraamon ilmoittamalla hinnalla. Lisäkuskeista maksetaan tavallisesti päivien mukaan.

Lisäkuljettajien päiväkohtainen hinta on tavallisesti muutaman euron paikkeilla, mikä ei tuo lyhyen matkan kohdalla auton vuokrahintaan suurta lisää. Pitkän, useiden viikkojen mittaisen vuokrauksen yhteydessä lisäkuljettajan lisämaksuista voi kuitenkin kertyä nopeasti suuri lasku.

3. Nuoret lisäkuljettajat

Useimpien autovuokraamojen hinnat koskevat pääasiassa 25 vuotta täyttäneitä vuokraajia ja kuljettajia, sillä sitä nuoremmat joutuvat tavallisesti maksamaan tyyriin lisämaksun saadakseen ajaa vuokra-autoa. Esimerkiksi suurikokoisten autojen vuokraaminen voi olla jopa mahdotonta alle 25-vuotiaille edes lisämaksulla.

Inka KhanjiAutonvuokraus
Erityisesti pitkillä ajomatkoilla lisämaksut saattavat nostaa autovuokran kokonaishinnan hyvin korkeaksi.

Nuoren kuljettajan lisämaksu koskee yleensä alle 25-vuotiaita, ja lisäkuljettajan maksun tavoin se veloitetaan päiväkohtaisesti. Nuorilta kuljettajilta perittävä lisämaksu on usein hyvin kallis, sillä se voi olla esimerkiksi 25 euroa päivältä yhtä kuskia kohden. Lisämaksu saattaa siis helposti nostaa auton vuokrahintaa jopa useilla sadoilla euroilla.

4. Rajanylitykset

Matkareitin sisältäessä useita rajanylityksiä saattaa auton vuokrahinta nousta lisävakuutuksen yhteydessä, sillä perusvakuutus ei aina täyssuojasta huolimatta pidä sisällään rajanylityksiä. Ennen matkalle lähtöä onkin viisasta ottaa yhteys autovuokraamoon ja varmistaa, että vuokra-autolla on mahdollista ajaa kaikkiin matkareitin maihin.

Autovuokraamot antavat matkailijoille luvan rajanylityksiin alueesta riippuen pelkällä ilmoituksella, mutta joissakin kohteissa rajan ylittämiseksi vaaditaan maksullinen lisävakuutus. Se voi olla esimerkiksi kertahintainen green card eli vihreä kortti. Kaikkiin kohteisiin ei kuitenkaan ole mahdollista viedä vuokra-autoa, joten eri maita koskevat rajoitukset on syytä selvittää ennen lopullisten matkasuunnitelmien tekemistä.

5. Auton palautus eri kohteeseen

Tavallisesti lomailijat palauttavat vuokra-auton sen noutotoimipaikkaan, mutta esimerkiksi pitkillä yhdensuuntaisilla road tripeillä on tavallista noutaa auto yhdestä kohteesta ja palauttaa se toiseen paikkaan. Usein autovuokraamot perivät tästä yhdensuuntaisen jättömaksun, jonka kokoluokka kasvaa vuokraamosta riippuen esimerkiksi välimatkan pituuden mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jotkut autovuokraamot sisällyttävät yhdensuuntaisen jättömaksun hintoihin jo valmiiksi, mikä nostaa auton alkuperäistä vuokrahintaa, mutta tekee vuokraamisesta helppoa.

6. Luottokortti maksujen panttina

Auton vuokraaminen ei onnistu ilman luottokorttia, sillä autovuokraamot käyttävät asiakkaiden luottokortteja panttina vakuusmaksuista. Tämä tarkoittaa sitä, että matkan ajan luottokorttitilillä on oltava vakuusmaksun verran luottoa jotta autovuokraamo voi tarvittaessa veloittaa vakuusmaksun asiakkaan tililtä.

Inka KhanjiAutonvuokraus
Autovuokraamo varaa asiakkaan luottokortilta panttimaksun matkan ajaksi, mikä saattaa tulla yllätyksenä matkan alkaessa.

Vakuusmaksu voi olla mitä tahansa noin sadasta eurosta useisiin satoihin euroihin, mikä kannattaa huomioida jo hyvissä ajoin ennen matkaa välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä. Panttimaksut voivat olla suurempia kuin voisi kuvitella – 500 euron suuruinen vakuusmaksu tekee ikävän loven matkabudjettiin varsinkin, jos summan suuruus selviää vasta auton noudon yhteydessä.

7. Rajoitetut kilometrit

Auton vuokraamisen yhteydessä sopimuksessa on tavallisesti maininta kilometreistä. Useimmiten vuokraamot tarjoavat asiakkaille suoraan rajoittamattomia kilometrejä, jolloin ratin takana ei tarvitse laskea tarkoin matkakohteiden välimatkoja. Rajoittamattomat kilometrit voivat kuitenkin nostaa varauksen hintaa suhteessa rajoitettuihin kilometriin.

Jos suunnitelmissa on taittaa lyhyt matka ja vuokrata auto vain päiväksi, saattaa kilometrirajoitus tulla rajoittamattomia kilometrejä edullisemmaksi. Tässä tapauksessa on kuitenkin tärkeää olla hyvin tarkkana sopimuksessa mainittujen kilometrilukujen suhteen, sillä ylittävistä kilometreistä voi joutua maksamaan muhkeat lisämaksut.

8. Oikea määrä polttoainetta

Autovuokraamon tiedot kannattaa lukea tarkoin myös polttoaineen osalta, sillä käytännöt vaihtelevat autovuokraamoittain ja jopa vuokrakohtaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisin tapa on vuokrata auto täydellä tankilla ja palauttaa se niin ikään täydellä tankilla. Myös esimerkiksi täyden tankin ostaminen vuokraamolta on yleinen käytäntö. Siinä tilanteessa matkailija ostaa täyden tankin autovuokraamolta, ja voi palauttaa auton vuokrauksen päätyttyä tyhjällä tankilla.

Jos sopimuksessa on maininta ajoneuvon palauttamisesta täydellä tankilla tulee tankin todella olla täysi, sillä autovuokraamo veloittaa vajavaisella tankilla palautetusta autosta tankkausmaksun. Tankki kannattaa täyttää piripintaan mahdollisimman lähellä lentoasemaa.

9. Lisävarusteet

Perushintaiset autonvuokraukset sisältävät auton perusvarusteet. Kaikesta muusta tulee maksaa lisämaksu, joka sekin veloitetaan tavallisesti päiväkohtaisesti. Näitä lisävarusteita ovat esimerkiksi navigaattori, satelliittiradio ja lastenistuin.

Inka KhanjiAutonvuokraus
Jos haluat säästää autoa vuokratessasi, varaudu matkaan omilla varusteilla.

Lisävarusteiden tuomista lisämaksuista voi säästää helposti varaamalla mukaan omat laitteet.

10. Tarkista auton kunto ennen matkaa ja palauta se siistinä

Autoa ei kannata vastaanottaa tai palauttaa ennen perinpohjaista tarkastusta niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Et taatusti halua maksaa muiden tekemiä törttöilyjä, joten auto kannattaa tutkia tarkoin ennen matkan alkamista jo autovuokraamon pihassa – mieluiten vuokraamon edustajan läsnä ollessa. Tämä on oikea hetki ilmoittaa pienistäkin naarmuista ja kolhuista.

Ellei autovuokraamon edustaja ole paikalla auton tarkastuksen yhteydessä, on toimiva keino myös ottaa autosta tarkat valokuvat todisteeksi naarmuista.

Myös siisteyden suhteen kannattaa olla tarkkana lisämaksujen välttämiseksi, sillä auton vuokrahintaan sisältyy tavallisesti vaatimaton perussiivous, jolla auto saadaan vuokrakuntoon toisen matkustajan jäljiltä. Tämä käsittää yleensä imuroinnin ja muun tavanomaisen siivouksen.

Jos kuitenkin auto on erityisen saastaisessa kunnossa vuokrauksen jälkeen niin, ettei sitä saa perussiivouksella puhtaaksi, voi vuokraajan kontolle koitua myös lisämaksu kalliista loppusiivouksesta. Se uhka on kuitenkin helppo välttää siistimällä auton miellyttävään kuntoon ennen palautusta.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatia

Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Bestpark-matkaparkki

Rovaniemelle avautuu uusi matkaparkki – matkailuajoneuvoille helppo yöpymispaikka keskeisellä sijainnilla

Lapsiperheen autoloma Saksassa

Lapsiperheen automatka aurinkoiseen Saksaan – 7 kohdetta, joissa kaikilla on mukavaa

Autolomailijan Teneriffa

Näin onnistuu autoloma Teneriffalla – lue vinkit mutkaisille teille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja