Hyppää sisältöön

Kolmen maan kierros Bodenseellä

Rantapallo Päivitetty: 19.06.2012
Saksa, Sveitsi ja Itävalta – Bodensee-järven kierroksella näet kolme maata kerralla.

Autolla tai pyöräillen

Kirkasvetinen Bodensee kuuluu Keski-Euroopan autolomalaisten suosittuihin välietappeihin. Seutu tunnetaan vehreästä luonnostaan, idyllisistä pikkukylistään ja loistavista pyöräilyreiteistään.

Moni jättääkin täällä autonsa parkkiin ja hyppää päiväksi tai pariksi pyörän satulaan. Lyhyitä päiväretkiä on helppo tehdä majapaikasta käsin ja koko järven kiertää fillaroiden alle viikossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kolme maata kerralla

Bodensee sijaitsee pääosin Saksan ja Sveitsin välissä, mutta pieni kaistale järven itäosan rantaviivaa kuuluu Itävallalle. Rajojen ylittäminen on vaivatonta. Passi tai kuvallinen henkilötodistus on oltava mukana, mutta nykyisin Sveitsinkin liityttyä Schengenin sopimukseen harvat muodollisuudet liittyvät lähinnä moottoritiemaksuihin.

Bodensee-etapin jälkeen autolomalaisen on helppo jatkaa kohti Alppeja, itäistä Eurooppaa tai Välimerta. Alpit ovat alle tunnin ajomatkan päässä ja Välimerelle ehtii yhden iltapäivän aikana.

Yliopistokaupunki Konstanz

Kätevä paikka Bodensee-kierroksen aloituspisteeksi on Konstanzin kaupunki Saksassa. Konstanz on vanha yliopistokaupunki, joka on opiskelijoiden keskuudessa edelleen suosittu ja sen ansiosta eloisa ja nuorekas ympäri vuoden. Rantakadut ja –puistot kutsuvat paistattelemaan päivää piknikille tai herkuttelemaan kahviloiden terasseille.

Konstanzista lähtee lukuisia risteilyaluksia, joilla voi käydä katselemassa Bodenseen maisemia vesiltä käsin. Rantakaupunkeja voi kiertää myös reittilaivoilla matkustaen. Kesäsesongin aikana järvellä käy kuhina. Suomalaisen silmin Bodenseellä on suorastaan ruuhkaa satojen pienten ja suurempienkin veneiden puikkelehtiessa satamasta toiseen.

Linnoja ja viinirinteitä

Bodenseen pohjoispuolella sijaitseva Salemin linna kuuluu alueen kiinnostavimpiin käyntikohteisiin. Schloss Salemissa toimii edelleen yksi Saksan tunnetuimmista sisäoppilaitoksista. Linnan alueella on runsaasti katseltavaa: barokkipuutarha labyrintteineen, erikoinen seepiasävyinen kirkko, lasipuhaltamo, palokuntamuseo sekä linnan oma viinikellari ja -myymälä, josta voi napata mukaansa maistuvat tuliaiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutaman kilometrin päässä linnasta löytyy tekemistä lapsiperheille ja eläintenystäville. Affenberg Salem on eläinpuisto, jossa häkkejä ei tunneta, vaan kävijät pääsevät tutustumaan apinoihin ja muihin puiston asukkaisiin lähietäisyydeltä. Kesyjä apinoita voi syöttää kädestä, mutta muista olla tarttumatta herkkuja hakeviin apinan sormiin.

Bodenseen seutu on erinomaista aluetta sekä viininviljelyyn että hedelmien kasvatukseen. Alueen omenat ja mansikat ovat mehevässä maineessa kaikkialla Saksassa. Viiniä viljellään aurinkoisilla rinteillä – tyypillisesti valkoisia lajikkeita, kuten Rieslingiä ja Müller-Thurgauta, mutta myös esimerkiksi punaista Spätburgunderia.

Musiikkikaupunki Bregenz

Itävallan rantaviiva on vain lyhyt kaistale, mutta Bodenseen itäisessä päädyssä sijaitseva Bregenzin kaupunki on osavaltionsa Vorarlbergin pääkaupunki. Bregenzer Seebühne on vuosittaisen musiikkifestivaalin tapahtumapaikka ja kaupungissa järjestetään myös lukuisia muita kulttuuritapahtumia. Vastikään uusitulla satama-alueella kannattaa käydä vaikka vain kävelemässä ja katselemassa.

Saksassa moottoritiet ovat ilmaisia, mutta vaikka Itävallassa olisi vain nopealla kauttakulkumatkalla, ei autoilijan edes kannata yrittää välttää moottoritievinjetin hankkimista. Tuulilasiin liimattava tarra on kätevintä ostaa huoltoasemalta heti rajan tuntumasta.

Hillitse kaasujalkaa Sveitsissä

Itävallan tapaan myös Sveitsissä autoillessa tarvitaan moottoritievinjetti. Myös sen voi ostaa joko huoltoasemalta tai suoraan raja-asemalta, mikäli ylitys tapahtuu moottoritietä pitkin.

Saksan autobaanoilla nopeusrajoitukset ovat varsin sallivat tai niitä ei välttämättä ole ollenkaan, mutta naapurimaissa, ja niistä erityisesti Sveitsissä, kannattaa kaasuttelussa olla varovainen. Frangisakot voivat olla varsin mehevät jos satut osumaan liikennekameran kuvaan liian kovassa vauhdissa. Nykyisin sakkolaput myös löytävät aiempaa helpommin tiensä Suomeen saakka.

St. Gallen ja Kreuzlingen

Näkemisen arvoisia paikkoja Bodenseen eteläpuolella ovat esimerkiksi St. Gallen, jonka luostarialue kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja Kreuzlingen, joka sijaitsee niin tiiviisti saksalaisen Konstanzin kaupungin kyljessä, että maasta toiseen siirtymistä tuskin huomaakaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tie numero 13 reunustaa Sveitsin puolella Bodenseen eteläistä rantaa ja sitä pitkin ajellen tai pyöräillen maisemat ovat taatut koko matkan.

Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Gelmerin funikulaari, Sveitsi

Euroopan hurjin funikulaari tarjoaa lähes pystysuoraa kyytiä – kuin luonnon oma vuoristorata

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja