Hyppää sisältöön

Unohda ennakkoluulot! Madeira sopii niin pakettimatkailijalle kuin reppureissaajallekin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.04.2023
Madeiran lomasaarella on maine perinteisenä pakettimatkakohteena, mutta saari sopii mainiosti kaikenlaisille matkailijoille. Koe Madeira omalla tavallasi ja vietä unohtumaton loma!

1. Täyden palvelun pakettimatka

Portugalille kuuluva Madeira on perinteinen valmismatkakohde, ja sinne onkin helppo matkustaa suomalaisten matkanjärjestäjien pakettimatkoilla. Esimerkiksi Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Tui järjestävät matkoja Madeiralle.

Pakettimatkan aikana kohteeseen on helppo tutustua vaikka ei puhuisi sanaakaan portugalia ja omat suunnistus- sekä selviytymistaidot olisivat lähes olemattomat, sillä matkaopas huolehtii valmismatkalaisista. Parhaassa tapauksessa vastassa on suomea puhuva opas, joka auttaa lomalaisia esimerkiksi parhaiden shoppailupaikkojen löytämisessä sekä kertoo vinkit antoisimmille päiväretkille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMadeira
Matkailijoiden rakastamalla Madeiralla on pitkät perinteet lomakohteena, mistä syystä esimerkiksi hotellivalikoima on hyvin kattava.

Matkatoimistojen valikoimaan kuuluu useita retkiä, jotka voi varata joko jo matkaa varatessa tai vasta paikan päällä lomakohteessa. Kaikki on tehty matkailijalle hyvin helpoksi: osallistujat noudetaan hotellista, minkä lisäksi retken hintaan sisältyvät usein kuljetukset, opaspalvelut ja ruokailut.

Matkatoimistojen järjestämillä retkillä voi Madeiralla tutustua esimerkiksi Santanan erikoisiin taloihin, Porto Monizin upeisiin luonnon uima-altaisiin tai vaikkapa Cabo de São Vicenten vaellusreittiin. Tarjolla on myös esimerkiksi levadavaelluksia, Funchalin kaupunkiretkiä ja kalastusseikkailuja.

2. Omatoimimatka Madeiralla

Valmismatkan täydellinen vastakohta on omatoimimatka, joka sopii erityisesti itsenäisille matkailijoille, jotka ovat valmiita näkemään vaivaa matkansa aikana. Omatoimimatkailu on Madeiralla saaren pakettimatkamaineesta huolimatta hyvin helppoa, sillä tarjolla on mainiot palvelut.

Näppärin tapa matkustaa Suomesta Madeiralle on Finnairin suorilla lennoilla, mutta tarjolla on myös runsaasti suoraa reittiä edullisempia koneenvaihdollisia lentoja. Halvimmillaan vaihdon sisältävät lennot Helsingistä Madeiralle maksavat noin 250 euroa, joten omatoimimatkailu on usein valmismatkaa edullisempi tapa tutustua lomasaareen.

Inka KhanjiMadeira, Portugali
Levadavaellukset ovat suosittu aktiviteetti Madeiralla, ja vanhojen kastelujärjestelmien varsilla oleviin vaellusreitteihin voi tutustua paitsi omatoimisesti myös järjestetyillä retkillä.

Matkailijoiden rakastamalla lomasaarella on loputtomasti hotelli- ja majatalovaihtoehtoja, minkä lisäksi myös ravintolatarjonta on valtava. Omatoimimatkailijan onkin helppo nauttia lomasta Madeiralla, kiitos monipuolisen palvelutarjonnan. Valikoimasta voi valita omaan budjettiin parhaiten sopivan hotellivaihtoehdon, ja majapaikkaa voi vaihtaa vaikka kesken loman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmat Madeiralla vierailevat omatoimimatkailijat vuokraavat auton ja tutkivat sen avulla saaren nähtävyyksiä. Autolla ajaminen on Madeiralla pääosin helppoa ja vaivatonta, mutta erityisesti vuoristoreitit ja vanhat tiet voivat aiheuttaa päänvaivaa. Uusi tieverkosto on kuitenkin kattava ja hyväkuntoinen, joten omatoimimatkailija pärjää Madeiran liikenteessä mainiosti erityisesti pysytellessään suurilla teillä.

3. Yhdistä retkiä omatoimimatkaan

Jos täysin itsenäisesti tehty omatoimimatka Madeiran maisemissa hirvittää, kannattaa turvautua paikallisiin oppaisiin. Madeiralla toimii useita yksityisiä palveluntarjoajia, jotka järjestävät saarella vieraileville matkailijoille ohjattuja retkiä: muun muassa jeeppisafareita, delfiiniristeilyjä ja vaellusmatkoja.

Inka KhanjiMadeira, Portugali
Paikallisoppaat kertovat mielellään vinkit esimerkiksi saaren parhaille auringonnousun katselupaikoille.

Asiantuntevan paikallisoppaan vinkkien avulla lomaa voi jatkaa itsenäisesti, kun on ensin nähnyt parhaat paikat ja saanut autenttiset vinkit. Erityisesti luontonähtävyyksistä saa runsaasti irti niin tieto- kuin turvallisuusmielessäkin, kun mukana on paikallisopas.

Kätevin tapa yhdistää omatoimimatka ja opastetut retket on ajoittaa ohjatut retket matkan ensimmäisille päiville, jolloin muina päivinä voi hyödyntää oppailta saatua tietoa. Suositeltavia retkijärjestäjiä ovat muun muassa Green Devil Safari, Adventure Kingdom sekä Scorpio Madeira Wild Life.

>> Lue myös: Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Madeira, Portugali

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja