Hyppää sisältöön

Portugalin parhaat rannat – 10 kohdetta auringonpalvojalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.05.2022
Pitkät rantaviivat vai salaiset poukamat? Kuumina kesäkuukausina Portugali houkuttelee lomailijoita.

Rantoja joka tilanteeseen

Portugalilaisesta rantaelämästä pääsee nauttimaan ympäri maata. Rantapäiviä on helppo yhdistää kaupunkilomaan pääkaupunki Lissabonissa tai suunnata keski- tai pohjois-Portugalin upeille hietikoille. Portugalin rannat tunnetaan kirkkaista vesistään, puuterisesta hiekastaan sekä surffareita houkuttelevista aalloistaan.

Rantapallo listasi Portugalin kymmenen parasta rantaa – mikä on sinun suosikkisi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Praia da Marinha

Praia da Marinhan ranta on yksi Portugalin kauneimmista. Tämä Atlantin rannikolla Algarvessa sijaitseva kohde on kenties maisemiltaan tuttu, vaikka et olisi paikalla vieraillutkaan – ranta esiintyy nimittäin usein Portugalin markkinointi- ja matkailumateriaaleissa. Tämä ei ole ihme, sillä “kultaiseksi rannaksi” nimetty hiekkaranta sijaitsee upean luonnon keskellä.

Ranta ei ole aivan helposti saavutettavissa, mutta vierailu siellä on vaivan arvoinen. Upeat jyrkänteet ja turkoosi vesi takaavat komeat maisemat. Rannan luoliin ja kivimuodostelmiin kannattaa tutustua lähemmin snorklaamalla tai soutuveneellä. Liikuntaesteisten kannattaa huomioida, että jyrkkä laskeutuminen rannalle voi olla turhan haastavaa.

2. Praia de Tavira

Seitsemän kilometriä Algarven parhaana pidettyä rantaviivaa löytyy Taviran saarelta. Saarelle pääsee helposti edullisella lautalla Taviran kaupungista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taviran ranta on perheystävällinen, ja rannan suosiosta huolimatta pienellä etsimisellä löytyy yleensä myös rauhaisa poukama. Taviran rannalle myös naturistit ovat tervetulleita synnyinasussaan. Muista kuitenkin, että Atlantin vesi on kesäisinkin viileää, joten Praia de Tavira ei ole vilukissan valinta.

3. Estoril

Estorilin rantalomakeskus on trendikäs ja hienostunut, ja sen sijainti on mitä parhain. Lomakeskus on lähellä niin Lissabonia, Sintraa kuin Cascais’n rantakohdettakin. Täältä löydät huippuluokan ravintoloita, golfkenttiä ja rantoja.

Estorilin puhtaat ja tyynet vedet houkuttelevat rannoilleen erityisesti nuoria perheitä. Hienostunut Estoril sopii paremmin laatutietoisille matkailijoille kuin penninvenyttäjille ja bileporukoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Altura

Alturan ranta sijaitsee noin 40 kilometriä Algarven hallinnollisesta keskuksesta Farosta itään ja on nimetty läheisen kaupungin mukaan. Alturan ranta on helposti saavutettavissa, ja sieltä löytyvät kaikki tarpeelliset mukavuudet, kuten vessat, ravintolat ja mahdollisuudet erilaisiin vesiaktiviteetteihin.

Alturan leveää hiekkarantaa pidetään yhtenä Algarven salaisista helmistä. Ranta sopii aktiivilomailijalle, sillä täällä voit kokeilla esimerkiksi purjelautailua, vesihiihtoa tai snorklausta. Hengenpelastajat valvovat rannan turvallisuutta.

5. Praia da Rocha

Praia da Rocha on yksi Portugalin suosituimmista rannoista. Muutaman kilometrin pituinen rantaviiva, laajat palvelut ja viileiltä virtauksilta ja tuulilta suojaavat kalliot houkuttelevat paikalle niin turisteja kuin paikallisiakin.

Kalliojyrkänteitä ja luolia löytyy koko rannan pituudelta, ja alueella pääsee myös tutkimaan Sankta Katarinan linnoitusta. Näyttävien kallioiden kehystämä Praia da Rocha tarjoaa hyvät mahdollisuudet vesiurheiluun ja jopa ostoksiin. Monipuolinen ranta on sekä yökiitäjien että perheiden suosiossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Porto Santo

Porto Santon saari on Portugalin salainen helmi, jolle yhä vain harva turisti eksyy. Saarta kutsutaan upeiden hiekkarantojensa ansiosta “Kultaiseksi saareksi”, joka vetää puoleensa erityisesti madeiralaisia.

Vehreään naapuriinsa Madeiraan verrattuna vaikutelma Porto Santosta on helposti vaisu ja autio, mutta karu kauneus onkin osa saaren viehätystä. Yhdeksän kilmetriä pitkä hiekkaranta antaa puitteet rentouttavaan lomaan. Maltillisesti syvenevä ranta sopii hyvin myös lapsille.

7. Porto de Mós

Porto de Mós on Lagosin alueen toiseksi suurin ranta. Pehmeä hiekka ja jylhät kalliot luovat hauskan vastakohtien maiseman. Porta de Mósissa pääsee nauttimaan Atlantin aalloista, joten ranta on erityisesti surffaajien suosiossa.

Kannattaa varautua siihen, että vesi ja tuuli ovat viileämpiä kuin muualla Lagosin alueella. Puhdasvetinen ranta sopii aktiivilomailijoiden lisäksi hyvin lapsiperheille, ja rannan turvallisuudesta vastaavat hengenpelastajat.

Ranta on tutustumisen arvoinen myös jalan, sillä alueelta löytyy kiehtovia luonnonmuodostelmia. Myös tarpeelliset mukavuudet ja muutama ravintola mahdollistavat pitkän päivän Porta de Mósin rannalla.

8. Praia do Guincho

Praia do Guincho on kaunis ranta, joka tunnetaan ennen kaikkea merituulesta ja surffaajia houkuttelevista aalloista. Ranta sijaitsee kuuden kilometrin päässä Cascais’n kaupungista, ja on helppo tavoittaa taksilla tai vuokra-autolla Lissabonista. Julkisen liikenteen kanssa voi joutua näkemään hieman vaivaa.

Mikäli tarkoitus on testata Praia do Guinchon kuuluisia aaltoja, voi paikan päältä vuokrata surffilaudan ja märkäpuvun. Surffauksen jälkeen voi puolestaan rentoutua rantabaarissa.

Ranta sijaitsee kesyttämättömän luonnon helmassa, ja sen karu kauneus tekee vaikutuksen kokeneeseenkin rantaleijonaan. Näin vaikuttavan luontokohteen ei uskoisi sijaitsevan alle puolen tunnin ajomatkan päässä Portugalin pääkaupungista.

9. Praia da Adraga

Praia da Adragan vaikuttavat jyrkänteet, upeat maisemat ja kultainen hiekka ovat syynä siihen, että rantaa pidetään Euroopan parhaimmistoon kuuluvana. Kesäviikonloppuisin ranta voi kuitenkin olla turhankin ruuhkainen, jolloin sen kauneus ei pääse oikeuksiinsa.

Suosiossa on hyvätkin puolensa, sillä Praia da Adraga on varsin hyvillä palveluilla varustettu. Pysäköintitilaa rannan lähistöllä on vain rajallisesti, mikä on valitettavaa, sillä rannalle ei kulje julkista liikennettä.

10. Praia de Miramar

Miramarin ranta on avoin ja jopa paljas, mutta toisaalta yllättävän rauhallinen. Kansainväliset turistit eivät ole vielä löytäneet Miramarin rantaa, joten se on suurimmaksi osaksi paikallisten käytössä. Täältä löytyy siis aitoa portugalilaista rantatunnelmaa.

Eri vuodenaikoina Praia de Miramar houkuttelee erilaisia kävijöitä. Kesäisin rannan vesi on tyyntä ja lämmintä, mutta talvisin sama alue on aaltojensa ansiosta surffarien suosiossa. Viehättävä Senhor da Pedro -kappeli on Praia de Miramarin tunnetuin maamerkki.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Madeira, Portugali

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja