Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Portugali

Atlantin aallot hellivät Albufeiraa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Albufeira on hienohiekkaisine rantoineen ja puhtaine uimavesineen erinomainen kohde rentoa lomailua kaipaavalle, mutta siellä viihtyvät hyvin myös aktiivisemmat reissaajat, joille hyväkuntoiset golfkentät, laaja vesiurheiluvalikoima ja vilkas yöelämä tarjoavat runsaasti tekemistä.

Rantahietikoiden kutsu

Albufeiran alkuperäinen arabiankielinen nimi al-Buhayra tarkoittaa laguunia, mikä kuvaa hyvin pienestä kalastajakylästä suosituksi lomakohteeksi noussutta kaupunkia.

Portugalin eteläosassa sijaitseva Albufeira onkin mitä otollisin paikka irtautua arjesta. Upeita rantoja löytyy joka makuun vilkkaista täyden palvelun rannoista aina hiljaisempiin hietikoihin, jotka tarjoavat enemmän omaa rauhaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantoja huuhtovat Atlantin laineet, joissa kelpaa käydä kastautumassa, mikäli aurinkotuolista malttaa nousta. Valtameren vesi ei ole aivan yhtä lämmintä kuin Välimeressä, mutta toisaalta se on huomattavasti puhtaampaa.

Rantamaisema Albufeirassa

Vauhdikasta vesiurheilua ja vehreitä golfkenttiä

Atlantin valtameri tarjoaa tekemistä myös vauhdikkaammille vesipedoille.

Virkistävä tuuli tarjoaa surffareille loistavat apajat, kun taas pinnan alta loputtomasti nähtävää snorklaajalle tai sukeltajalle. Merellä viihtyy halutessaan myös kastelematta jalkojaan. Kalastusretkelle osallistuminen on hyvä tapa nähdä, miten Albufeirassa elettiin ennen matkailua.

Alueelta löytyy myös kattava valikoima vesipuistoja, jotka vetoavat varmasti ainakin perheen pienimpiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Niin ikään maakravut on otettu Albufeirassa huomioon. Kaupunki onkin tullut tunnetuksi erityisen antoisana golfkohteena, jonka monet vehreät viheriöt kilpailevat pelaajien huomiosta.

Golfkentät ovat pääsääntöisesti hyvin tasokkaita ja hinnoiltaan suomalaiseen tasoon tottuneelle yleensä melko kohtuuhintaisia.

Päivä jatkuu auringonlaskun jälkeenkin

Lomapäivää ei Albufeirassa tarvitse lopettaa auringonlaskuun. Lämpimän illan laskeutuessa lomakohteeseen ravintolat, baarit ja yökerhot heräävät henkiin.

Ruokailija voi valita omien mieltymystensä mukaan mitä vain perinteisen, rehdin portugalilaiskeittiön ja todellisten gourmetravintoloiden välimaastosta. Erityisesti kannattaa kokeilla paikallisten kalastajien päivän saalista.

Ravintoloita löytyy koko Albufeiran alueelta lukemattomia. Railakkaampaa meininkiä kaipaavan kannattaa silti ottaa suunnakseen Ouran alue tai kaupungin keskusta. Etenkin The Strip -bulevardi on tunnettu kattavasta baaritarjonnastaan.

Rannat täyttyvät kesäisin

Albufeiran poikkeuksetta helteinen kesä vetää matkailijoita puoleensa magneetin tavoin. Kesäkuukaudet ovat vilkkainta aikaa, ja silloin paikalle suuntaavan kannattaa varautua melko täysiin rantoihin ja hieman korkeampiin hintoihin.

Keväisin ja syksyisin säät yleensä suosivat, vaikka elohopea ei välttämättä aina kesän huippulukemissa heiluisikaan. Rannoilla on enemmän tilaa ja majoitus- sekä lentokustannuksissa voi säästää sievoisia summia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miedon ilmastonsa vuoksi Albufeira sopii lomakohteeksi periaatteessa ympäri vuoden. Kehnompiin keleihin ja sateisiin on silti syytä varautua, vaikka hyvällä tuurilla talvella matkaava pääseekin lekottelemaan rannalle.

Talvisin hotellit tarjoavat houkuttelevia alennuksia ja kaupunki unohtaa kesäisen kiireensä. Toisaalta turistien määrän vähentyessä myös palvelutarjonta heikkenee, eivätkä esimerkiksi läheskään kaikki ravintolat pidä oviaan auki ympäri vuoden.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ALBUFEIRASSA

Kallioranta Albufeirassa

Lennot Albufeiraan

Suurin osa matkaajista saapuu 35 kilometrin päässä sijaitsevan Faron lentokentän kautta.

Monet suomalaiset matkatoimistot järjestävät valmismatkoja Albufeiraan. Hinnat vaihtelevat tällöin suuresti valitusta ajankohdasta sekä majoituksesta riippuen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli majoituksen haluaa kuitenkin hoitaa itse, voi matkatoimistolta myös varata paikan pelkästään lennolle. Suorien, edestakaisten lentojen hinta vaihtelee 400 ja 500 euron molemmin puolin.

Myös lennot voi toki järjestää täysin itsenäisesti. Tällä tapaa voi monesti säästää pitkän pennin, kunhan on vain valmis kärsimään välilaskujen ajan ja varaa matkansa riittävän aikaisin.

Hulppeita hotelleja, huokeampia hostelleja

Albufeirasta on vuosien saatossa kuoriutunut täysiverinen lomakohde, minkä huomaa etenkin majoitustarjonnassa. Vaihtoehtoja on toistasataa, vaikka kaupungissa asuu vain noin 40 000 asukasta.

Kahden hengen huoneen saa kolmen tähden hotellista useimmiten 60-80 eurolla. Vaatimattomampaan tyytyvä maksaa sen sijaan halvimmillaan kahden hengen yösijasta yleensä noin 40 euroa.

Hyvätasoisia hotelleja löytyy myös monia. Parhaimmat luksusmajoitukset maksavat luonnollisesti paljon, mutta hyvällä tuurilla kohtuuhinnalla saattaa saatta huoneen tasokkaammastakin hotellista.

Liikkuminen ja bussit

Paikallisbussit pyörivät Albufeirassa säännöllisesti ja kattavat kaupungin suhteellisen hyvin. Apua reittien ja aikataulujen kanssa kannattaa pyytää omasta majoituspaikasta.

Keskustan alueelta löytyy usein myös mukavasti takseja, jotka ovatkin hyvä vaihtoehto silloin, kun linja-autokyyti ei nappaa. Taksien hintataso on suomalaiseen verrattuna halpa.

ALBUFEIRAN NÄHTÄVYYDET

Albufeiran venesatama

The Strip – näyttäytymispaikka numero yksi

The Strip -katu on kiistatta Albufeiran parhaiten tunnettu katu, nähtävyys ja maamerkki.

Matkailijoille bulevardi tarkoittaa useimmiten railakasta yöelämää. Etenkin kadun elääkin kesäaikaan kuin loputonta karnevaalia. Lukemattomat baarit pitävät huolen siitä, että vierailijat viihtyvät ja saavat rahoilleen vastinetta.

Pohjoisen suunnalla The Strip puolestaan näyttää rauhallisemman puolensa. Baarit ja yökerhot antavat tilaa vaatekaupoille ja viinikellareille, eikä matkailijakaan jää enää yhtä säännöllisesti sisäänheittäjien haaviin.

Praia dos Pescadores, kalastajien ranta

Kalamiesten rannaksikin käännetty Praia dos Pescadores sijaitsee aivan Albufeiran kaupungin edustalla. Leveä, valkohiekkainen ranta on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa ja sen lähistöllä on monia hotelleja.

Näkemisen arvoisen rannasta tekevät värikkäät kalastusveneet, jotka antavat osviittaa siitä, millaista Albufeirassa oli ennen matkailijoiden saapumista.

Paikalle kannattaa vaivautua etenkin aamuvarhaisella, kun kalastajat saapuvat vaikuttavine saaliineen takaisin rantaan.

Praia da Ouralla ei käy aika pitkäksi

Praia da Oura on The Stripiä lähin ranta, joka on loputtomine aurinkotuoleineen ja -varjoineen näyttävä ilmestys.

Ranta on myös Albufeiran vesiurheilukeskus – valikoima on loputon. Vaikea valinta pitää tehdä purjelautailun, banaaniveneiden ja liitovarjoilun ja monen muun välillä.

Praia da Oura on myös todellinen täyden palvelun ranta. Jos nälkä tai jano yllättää, ei tarvitse kuin astella laatoitetulle rantabulevardilla, joka pullistelee erilaisia ravintoloita, kahviloita ja terasseja.

ALBUFEIRAN PARHAAT

Albufeira, Portugali

Parhaat nähtävyydet

  • The Strip – yöelämän keskus
  • Praia da Oura – vesiurheilukeskus
  • Praia dos Pescadores – kalastajien ranta
  • Almoadan linna – lähes tuhat vuotta vanha linnoitus
  • Praia dos Olhos d’Água – koko perheen ranta

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / Girolame, Saimens