Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Portugali

Faro - Algarven keskus

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Faro on monille vain läpikulkukaupunki Algarven tunnetumpiin lomakohteisiin, mutta alueen hallinnollinen keskus tarjoaa matkailijalle myös paljon muutakin nähtävää kuin pelkän lentokentän.

Tuttu läpikulkukaupunki

Faro on tullut monelle Algarven-kävijälle pienissä määrin tutuksi, sillä alueen kansainvälinen lentokenttä sijaitsee kaupungissa. Monien suomalaistenkin matkanjärjestäjien valmistamatkojen lomalennot käyttävät kaupungin kenttää.

Kaupunki ei kuitenkaan kannata kirjata nähtyjen listaan vain lyhyen läpiajon perusteella. Faron pitkä ja monivaiheinen historia on jättänyt kaupunkiin monikulttuurisen, mieleenpainuvan vivahteen ja Ria Formosan laguuni sekä hyväkuntoiset rannat miellyttävät rennommankin lomailun faneja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Faro matkakohteena

Pitkän historian kaupunki

Ihmisasukit löysivät Faron alueen jo esihistoriallisella ajalla, mutta vasta Rooman valtakunnan aikaan seutu nousi uuteen kukoistukseen. Kaupungista tuli varsin tärkeä kaupan keskus ja sellaisena se säilyi myös arabien hallintokauden.

Keskiajan loppupuolella Faro tehtiin virallisesti kaupunki, josta tuli hiljalleen koko Algarven alueen hallinnollinen keskus.

Pitkä historia on edelleen nähtävissä kaupunkikuvassa. Kristittyjen pystyttämät monumentit yhdistettynä arabien aikaansaannoksiin ja vehreisiin puistoihin tekevät Farosta houkuttelevan Algarven ja laajemminkin koko Portugalin mittakaavassa.

Rentoa rantailua ja kaunista luontoa

Faron ranta, joka sijaitsee lähellä lentokenttää, on alueen rannoista suosituin. Praia de Faro on täyden palvelun rantakeidas, jonka hieno hiekka on Atlantin laineiden pehmentämää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Praia de Faro saattaa korkean sesongin aikaan kuitenkin täyttyä turhankin kanssa. Omaa rauhaa kaipaavan kannattaa tuolloin suunnata kaupungin edustalla kelluville saarille, jotka ovat vain lyhyen lauttamatkan päässä.

Ilha da Culatra on oiva välimuoto, joka tarjoaa enemmän omaa rauhaa, mutta samalla myös mukavasti palveluja. Desertaksikin kutsutulla Ilha da Barretalla sen sijaan ei ole lainkaan vakituista asutusta ja se onkin omaa rauhaa rakastavan valinta.

Todellista luonnonkauneutta tarjoaa lähistön Ria Formosa -laguuni lukemattomine lintulajeineen. Pienten, hiekkadyynien valtaamien saarien lisäksi nykyään suojellussa kansallispuistossa voi ihailla myös roomalaista ja arabilaista rakennustaidetta.

Välimeren lämpöä

Vaikka Faro sijaitsee Atlantin rannalla, takaa sen eteläinen sijainti kuumat kesät ja leudot talvet.

Välimeren ilmasto mukaillen lämpötilat nousevat kesäisin säännöllisesti kolmenkymmenen asteen paremmalle puolelle ja taivas pysyy poutaisena. Talvisin on tottakai viileämpää ja kostempaa, mutta pakkasen puolelle elohopea ei laske juuri koskaan.

Suurimmat turistimassat suuntaavat alueelle kesäkuussa, jolloin saattaa olla tungosta. Mikäli ruuhkat haluaa välttää, kannattaa reissu ajoittaa vaikkapa kevään loppuun tai syksyn alkuun.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FAROSSA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot, majoitus ja liikkuminen Farossa

Lentäen perille

Lentoyhteydet Faroon ovat Suomesta hyvät, sillä käytännössä kaikki Algarven alueelle järjestettävät valmismatkat alkavat lennolla kaupunkiin.

Vaikka Faro ei olekaan matkanjärjestäjien ykköskohde, voi valmismatkasta hyödyntää vain lomalennon ja jäädä kyydin jälkeen itse tutkiskelemaan kaupungin saloja.

Suoralla lomalennolla Faroon ja takaisin pääsee noin 400-500 eurolla. Budjettimatkailija voi säästää pitkän pennin käyttämällä reittilentoja, kunhan on valmis yhteen tai useampaankin välilaskuun.

Jonkin verran hotellitarjontaa

Kuten on jo moneen kertaan todettu, Faro ei lukeudu Algarven suosituimpiin lomakohteisiin. Vaikka tämä tekeekin kaupungista omalla tapaa houkuttelevan kohteen, tuntuu alueen suhteellisen vähäinen matkailijamäärä majoitustarjonnassa.

Perinteisimpien kohteiden satojen hotellien sijaan Faron tarjonta rajoittuu pariinkymmeneen. Vaatimattomampia, vajaan viidenkymmenen euron öitä tarjoavia hotelleja löytyy muutamia, ja halutessaan voi yösijakseen valita vaikkapa mukavan neljän tähden väliaikaiskodin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvät liikenneyhteydet

Koska Faro on Algarven alueen hallinnollinen keskus, on sieltä myös varsin hyvät liikenneyhteydet muualle Portugaliin. Lissabonin ja Porton lisäksi säännölliset vuorot vievät myös Espanjan puolelle Madridiin ja Sevillaan.

Myös lähemmäs pääsee helposti. Algarven seudun suostuimpiin lomakohteisiin, esimerkiksi Albufeiraan, pääsee kätevästi bussilla.

Julkisten kulkuvälineiden sijaan alleen voi ottaa myös vuokra-auton, joka onkin omaa vapautta kaipaavalle oiva valinta. Vuokra-autolla voi rauhassa, omaa aikatauluaan noudattaen kierrellä vaikka kaikki lähiseudun nähtävyydet.

FARON NÄHTÄVYYDET

Parhaat nähtävyydet Portugalin Farossa

Faron fantastinen ranta

Faron edustan ranta, tuttavallisemman Praia de Faro, on hienohiekkainen, hyväkuntoinen rantakeidas, jonka ympäristöstä löytyvät käytännössä kaikki kuviteltavissa olevat palvelut.

Välimeren kuumat kesät hyväilevät ihoa samalla, kun hieno hiekka hyväilee jalkapohjia ja Atlantin liplattavat laineet kutittelevat varpaita.

Silmäniloa jakaa viereinen satama huvipursineen ja loputtomine viihtyisine kahviloineen.

Historiaa arkeologisessa museossa

Faro ei välttämättä ole maailman mittakaavassa kovin kuuluisa kulttuurikohde, mutta niin Rooman valtakunnan kuin arabivalloittajienkin ajan nähnyt kaupunki on todellisuudessa historiallisesti erittäin rikas.

Mikäli muinaiset monumentit ja historialliset tarinat kiinnostavat vähääkään, kannattaa Faron arkeologisessa museossa ehdottomasti piipahtaa.

Päiväretkelle pois kaupungista

Faro on paitsi mukava lomakohde jo itsessään myös erittäin hyvä tukikohta Algarven-tutkimusmatkalle. Alueen hallinnollisesta pääkaupungista on hyvät liikenneyhteydet joka puolelle.

Jos aikataulu vain antaa periksi, on syytä piipahtaa ainakin Lissabonissa, jonne matkan taittaa bussilla noin kolmessa tunnissa.

Lähempääkin löytyy ihasteltavaa: Alten pikkukylä mukulakivineen ja Lagos loputtomine rantoineen voi halutessaan koluta pikaisemmallakin aikataululla.

FARON PARHAAT

Koe nämä elämykset Farossa

Parhaat nähtävyydet

  • Praia de Faro
  • Ilha de Barreta
  • Arkeologinen museo
  • Faron katedraali
  • Arco da Vila

Lisätietoa

Algarven alueen viralliset matkailusivut

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / montuno, Flickr / Carlos Pinto 73, Flickr / Glen Bowman, Flickr / Bert Kaufmann, Flickr / girolame