Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla
Matkoja kohteeseen Lissabon
1. Linjan 28 raitiovaunu
Portugalin pääkaupunki Lissabon on tunnettu keltaisista raitiovaunuista, jotka liikennöivät kaupungin kapeilla kaduilla tunnelmallisesti kolisten. Matka vanhanaikaisissa vaunuissa on ehdoton Lissabon-klassikko, ja linjan 28 raitiovaunu erityisesti matkailijoiden suosiossa.
Linja 28 vie matkustajat suosituille vierailualueille, kuten Gracaan, Alfamaan, Baixaan ja Estrelaan. Reitillä on käytössä ainoastaan 1930-luvulla käyttöön otettuja historiallisia vaunuja, sillä linjan reitti ei sovellu moderneille vaunuille. Perinteiset vaunut ovat pieniä sekä nostalgisia, ja ovat nousseet Lissabonin symboleiksi.
Keltaisella raitiovaunulla voi matkustaa kolmen euron hintaisella lipulla. Jos haluat pysähtyä matkan varrella ja vierailla reitillä olevissa kaupunginosissa, reilun kuuden euron hintainen päivälippu voi olla kertalippua viisaampi ostos.
Suosionsa vuoksi erityisesti linjan 28 vaunuissa liikkuu taskuvarkaita, joten omaisuudesta on syytä pitää huolta varsinkin täysissä raitiovaunuissa.
2. Bairro Alton kaupunginosa
Historiallinen Bairro Alto tunnetaan Lissabonin bilekaupunginosana, mutta sympaattinen alue tarjoaa myös paljon muuta. Kaupunginosalla on kaksi toisistaan lähes täydellisesti poikkeavaa puolta, sillä siinä missä Bairro Altossa on päivisin jopa unettavan rauhallista, herää se eloon toden teolla iltaisin.
Päivisin kaupunginosa näyttää karun puolensa, sillä pitkälle aamuun jatkuvan juhlinnan jäljet näkyvät kaduilla selvästi. Sitä huolimatta Bairro Altolle kannattaa antaa mahdollisuus myös päiväsaikaan: vieraile vaikkapa Santa Catarinan näköalapaikalla eli miradourolla, Lissabonin suurimpiin kirkkoihin lukeutuvassa Carmossa ja hyppää Bican funikulaarin kyytiin. Bairro Altossa sijaitsee myös Santa Justan hissi näköalatasanteineen.
Auringon laskettua Bairro Alton kymmenet pienet baarit ja kahvilat heräävät eloon, ja useimmissa paikoissa väkijoukko valuu kadulle saakka tuoden mukulakivillä päällystetyille teille oman tunnelmansa. Alue tunnetaan erityisesti lukuisista fado-baareista, joissa portugalilaisesta musiikkiperinteestä voi nauttia helposti.
3. Belémin torni
Noin kuuden kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitseva Belémin torni rakennettiin 1500-luvun alussa suojelemaan kaupunkia Tajo-joen pohjoisrannalle. Sittemmin suojatornista tuli majakka, ja nykyisin se on suosittu vierailupaikka ja näyttävä Unescon maailmanperintökohde.
Koristeellinen rakennus kätkee paksujen seinien sisälle paljon nähtävää. Pohjakerroksessa on 16 ikkunaa ja saman verran kanuunoja, ja jokainen kerros on vierailun arvoinen. Kapeat kierreportaat yhdistävät kerrokset toisiinsa, mutta ruuhkaisimpien tuntien aikana ahtaissa portaissa eteneminen voi olla tuskallisen hidasta. Älä kuitenkaan jätä väliin kattoterassia, josta avautuu näyttävä maisema.
Belémin torni on vaikuttava myös ulkopuolelta, sillä esimerkiksi tornin läntisen seinän puolella on virtahepoa muistuttava veistos. Tornille pääsee näppärästi julkisen liikenteen kulkuvälineillä, sillä reitin voi taittaa niin junalla, bussilla kuin raitiovaunullakin.
>> Lue myös: Lissabonin parhaat maisemapaikat – älä jätä näitä kohteita väliin
4. Ponte 25 de Abril -silta
Huhtikuun 25. päivän silta on komea nähtävyys, sillä punaisena loistava mahtipontinen silta on kuin kopio Yhdysvaltain länsirannikolla San Franciscossa kohoavasta maailmankuulusta Golden Gate -sillasta. Silta ylittää Lissabonin edustalla virtaavan Tajo-joen sen kapeimmasta kohdasta, ja mahdollistaa helpon kulun toisella puolella sijaitsevaan Almadaan.
Silta on 2,3 kilometriä pitkä, ja yhdennäköisyys Golden Gateen on selvä. Syy siihen on yksinkertainen: molempien siltojen takana ovat samat toimijat, ja turvallisuussyistä siltojen rakenteet ovat samankaltaiset. Sekä Golden Gate että huhtikuun 25. päivän silta sijaitsevat molemmat maanjäristysherkällä alueella, ja kummankin sillan suunnittelu on lähes identtinen. Lissabonilaisen sillan rakenteet kaivautuvat 76 metriä vedenpinnan alapuolelle mahdollisimman jykevän siltarakenteen takaamiseksi.
Varsinainen silta sijaitsee 70 metriä vedenpinnan yläpuolella. Sillalla on kuusi autokaistaa, minkä lisäksi niiden alapuolella kulkee myös junarata. Vuonna 1966 valmistuneen sillan rakentaminen kesti 45 kuukautta ja maksoi noin 30 miljoonaa euroa. Rakennuskulujen kattamiseen tietulleilla kului 25 vuotta, ja sillalle on vielä tänäkin päivänä tietulli. Noin 150 000 autoa maksaa kukin sillan ylittämisestä noin 1,5 euron suuruisen tietullin päivittäin.
Vuoden 1974 huhtikuun 25. päivän vallankumouksen mukaan nimetty silta sai valmistuessaan vuonna 1966 nimen diktaattori Antonio de Oliveira Salazarin mukaan, mutta nimi vaihtui nopeasti vallankumouksen jälkeen.
Nykyisin silta on hyvin suosittu vierailukohde, ja paras paikka siltamaisemille on Lissabonin tuntumassa sijaitseva Doca de Santo Amaro.
5. Alfaman kaupunginosa
Labyrinttimainen mukulakivikatujen täyttämä Alfaman kaupunginosa on Lissabonin romanttisimpia kohteita. Aiemmin kaupunginmuurien ulkopuolella sijainnut alue oli köyhälistön asuttamaa kaupunginosa, mutta Lissabonin laajetessa siitä tuli yhä suositumpi ja nykyisin Alfama on trendikäs asuinalue.
Kapeiden katujen ja paikalliselämän lisäksi Alfamassa on useita nähtävyyksiä, kuten Lissabonin historiallinen São Jorgen linna, Portas do Sol -näköalapaikka sekä näyttävä Se-katedraali. Kaupungille tyypillinen arkkitehtuuri näyttävine kaakeleineen on vahvasti esillä myös Alfamassa.
Alfaman alue tarjoaa kuntoilumahdollisuuksia lukuisine kukkuloineen, mutta matkailija pääsee halutessaan myös helpommalla: linjan 28 raitiovaunu kuljettaa matkustajat vaivattomasti kukkuloiden laelle, ja lomaenergian voi keskittää muualle.
Tunnelmallisesta kaupunginosasta saa eniten irti unohtamalla karttasovelluksen ja seikkailemalla kapeilla kaduilla päämäärättömästi.
6. São Jorgen linna
Lissabonin korkeimmalla paikalla São Jorgen kukkulalla kohoava samanniminen linna on kaupungin ikonisimpia maamerkkejä. Linna on alun perin rakennettu 400-luvulla, mutta sitä laajennettiin 1000-luvulla, jolloin linnasta muokattiin asumiskuntoinen kuninkaallinen palatsi. Linna restauroitiin vuonna 1938.
São Jorgen linna tarjoaa paljon nähtävää, sillä varsinaisen linnan lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan linnan 11 torniin, ja sen yhteydessä toimii myös pieni museo. Vierailuun kannattaa varata useampi tunti aikaa.
Linnan siluetti on näyttävä niin päiväsaikaan kuin valaistuna illan hämärässäkin. São Jorgen linna sijaitsee aivan Alfaman kaupunginosan vieressä.
7. Mercado da Ribeira
Cais do Sodrén aseman liepeiltä löytyy varsinainen herkkukeidas: kauppahalli Mercado da Ribeira. Vanhan ajan tunnelmaa ei hallista löydy, sillä se avattiin vasta vuonna 2014. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että kauppahallin ruokatarjonta on erinomainen.
Mercado da Ribeirassa kala on tuoretta, hampurilaiset käsintehtyjä, kakkulautaset kukkuroillaan ja liha mehevää. Halli onkin vilkkaimpaan lounas- ja illallisaikaan ääriään myöten täynnä, eikä suinkaan vain turisteja.
Kauppahallilla on myös ilahduttavan pitkät aukioloajat, sillä kojut palvelevat aina yöhön saakka. Mercado da Ribeira tunnetaan myös nimellä Time Out Market.
8. Bairro Alto yöaikaan
Innokkaat bilettäjät löytävät Lissabonista menopaikkoja vaikka jokaiselle illalle, mutta rauhallisemmastakin lomasta nauttivien kannattaa lähteä ulos edes yhtenä iltana. Caipirinha-drinkki tai lasillinen viiniä kaupungin humussa on lissabonilainen elämys.
Suosituin illanviettoalue on Bairro Alto, joka sijaitsee nimensä mukaisesti kukkulalla. Kaupunginosa on päivisin rauhallinen, mutta illalla kadut täyttyvät ääriään myöten sekä paikallisista että turisteista. Bairro Alton lukemattomiin baareihin tullaan tapaamaan ystäviä ja aloittelemaan iltaa – yökerhoihin Lissabonissa siirrytään eteläeurooppalaiseen tapaan vasta pitkästi keskiyön jälkeen.
9. Fado-ravintolat
Haikea fado on portugalilaista kansanmusiikkia, joka on tunnelmallinen elämys Lissabonin illassa. Lissabonissa on myös fadolle omistettu museo Alfaman kaupunginosassa.
Lissabonissa on monia fado-ravintoloita, joissa show’n nähdäkseen on osallistuttava myös useamman ruokalajin illalliselle. Valinnanvaraa kuitenkin riittää, ja suosituksia voi kysyä paikallisilta. Fadon perässä kannattaa suunnata Alfaman, Bairro Alton tai Graçan kaupunginosiin.
Paikallisten itsensä mielestä fado on parhaimmillaan silloin, kun se onnistuu yllättämään. Pienemmissä fado-paikoissa kuka tahansa voi nousta lavalle. Joku tarttuu kitaraan ja joku toinen alkaa laulaa – elämys on valmis.
10. Näköalaterassit
Lissabonia kutsutaan seitsemän kukkulan kaupungiksi – onkin siis luonnollista, että kaupungista löytyy lukuisia mainioita näköalapaikkoja. Kokeile esimerkiksi Portas do Solin näköalapaikkaa Alfaman kattojen yllä raitiovaunureitti 28:n varrella.
Myös Bairro Alton São Pedro de Alcântara puutarhoineen on hyvä vaihtoehto, samoin Lissabonin korkein kohta Nossa Senhora do Monte Graçan kaupunginosassa.
Vaihtoehtoisesti maisemia voi nousta ihailemaan Santa Justan hissillä.
11. Almadan alue
Lissabonista päin katsottuna Tejo-joen toisella puolella Almadassa kohoaa Kristus-patsas Cristo Rei, joka tuo mieleen Rio de Janeiron kuuluisimman nähtävyyden. 28-metrinen patsas komeilee 82 metriä korkealla jalustalla, jonka huipulle kulkee hissi.
Almadaan pääsee matkustamalla lautalla Cais do Sodrésta Cacilhasiin noin varttitunnissa. Matkaa patsaalle voi jatkaa joko bussilla tai kävellen. Patsaalta voi ihailla myös 25 de Abril -siltaa, joka muistuttaa San Franciscon Golden Gate -siltaa.
Vastarannalla kannattaa myös nauttia vaikka lounas – kalaa ja mereneläviä, Lissabonissa kun ollaan.
12. Shoppailukadut
Lissabon ei ehkä ole Lontoon tai Pariisin veroinen shoppailukaupunki, mutta tarjontaa on enemmän kuin tarpeeksi. Kaupungista löytyvät kaikki kohtuuhintaiset ketjuliikkeet, eikä design-putiikeistakaan ole pulaa. Hyvä paikka ostoksille on esimerkiksi Rua do Garmo sekä Rua Garrett.
Matkamuistoista tyypillisimpiä ovat paikallisten herkkujen ja portugalilaisten viinien lisäksi esimerkiksi perinteiset värikkäät kaakelit, joita löytyy vanhoista taloista. Kukko on Lissabonin symboli, ja kukkoaiheisia esineitä myydään jokaisessa matkamuistoliikkeessä.
Tiistaisin ja lauantaisin Lissabonissa kannattaa suunnata Feira de Ladran kirpputorille Alfaman kupeeseen. Nimi tarkoittaa suomeksi varkaiden markkinoita.
Lue lisää: Rantapallon matkaopas Lissaboniin
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää