Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Portugali

Algarven Lagos sopii kiireettömälle lomailijalle

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Portugalin Algarvessa sijaitseva Lagos on viehättävä pikkukaupunki, jossa lomalainen voi nauttia sekä rannoista että kattavasta palvelutarjonnasta.

Lagosissa tuoksuu raikas meri

Meri on Algarven rannikolla kaikkea hallitseva tekijä. Myös Lagosissa sen huomaa: helteelläkin ilmassa on meren tuoksua ja kulinaarimaailmaa hallitsevat raikkaat kalat ja äyriäiset.

Lagos sopii rauhallista lomakohdetta etsivälle matkailijalle, joka ei kaipaa ympärilleen suurta vilskettä, mutta tahtoo silti olla lähietäisyydellä rannoista ja palveluista. Ostosmahdollisuudet tässä 27 000 asukkaan pikkaukaupungissa ovat mainiot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lagosin aktiviteettivalikoimaan kuuluvat erinomaiset vesiurheilumahdollisuudet ja monipuoliset rannat, joilla myös perheet voivat nauttia rennoista vesileikeistä. Merellisten aktiviteettien täydennykseksi lähistöltä löytyy jopa kolmekymmentä gofkenttää.

Algarve on golffaajien suosiossa

Historiassa löytöretkeilijöitä ja orjakauppaa

Lagosin sijainti aivan lähellä Manner-Euroopan läntisintä kolkkaa teki siitä pitkään merkittävän satamakaupungin, josta myös Portugalin kuuluisat löytöretkeilijät starttasivat seikkailuilleen kohti Afrikkaa ja Amerikkaa.

Samaiseen historiaan liittyy myös pimeämpi puoli, orjakauppa. Solmukohdan roolinsa ansiosta Lagos toimi pitkään tärkeänä orjakaupan keskuksena, jonka kautta tuhannet ja taas tuhannet valloitetuista maista tuodut orjat kulkivat määränpäihinsä eri puolille Eurooppaa. Lagosin rantabulevardin varrelta löytyy edelleen ihmiskauppiaiden käyttämä halli.

Ilmasto on kesällä helteinen

Algarven ilmasto on helteinen ja aurinkovarma. Kesä alkaa jo silloin, kun Suomessa on vielä lunta maassa ja jatkuu pitkälle pohjoisen syksyyn. Paras aika matkustaa Lagosiin on huhti- ja heinäkuun välinen aika, jolloin seudulla on miellyttävän lämmintä, mutta ei vielä polttavan kuumaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elo- ja syyskuussa sää saattaa viilentävistä merituulista huolimatta käydä suomalaiselle tukalaksi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LAGOSISSA

Ostoksilla Portugalin Lagosissa

Lentäen Faroon tai Lissaboniin

Pakettimatkalaiset pääsevät Lagosiin helposti lentämällä suoraan Algarven Faroon, josta on Lagosiin noin 80 kilometrin matka. Lomalennot Faroon maksavat tyypillisesti noin 400 euroa, mutta vaihtelua hintoihin tuovat sekä varausajankohta että matkan ajoitus.

Omatoimimatkailijoille edullisin vaihtoehto on lento Helsingistä Lissaboniin ja matkan jatkaminen sieltä vuokra-autolla tai julkisilla kulkuvälineillä.

Majoitu hotellissa tai vuokraa oma villa

Portugalin hintataso on selvästi Suomea edullisempi. Lagosin majoitustarjontaan kuuluvat niin hotellit kuin pienemmän majatalotkin. Etenkin golfaajien suosiossa on oman huvilan tai huoneiston vuokraaminen suoraan kentän lähistöltä ja erityisesti tällaisen resort-majoituksen tarjonta onkin Algarvessa laaja.

Perheen tai ystäväporukan kanssa matkustavalle huvilan vuokraaminen on selvästi hotellia edullisempi vaihtoehto.

Liiku jalkaisin tai vuokraa auto

Liikkuminen Lagosissa on helppoa ja vaivatonta, jos majoitut keskustassa tai sen tuntumassa. Välimatkat ovat lyhyitä ja taittuvat jalkaisinkin. Kauempana majoittuvan kannattaa tiedustella hotellin kuljetuspalveluita tai vuokrata suosiolla oma auto käyttöön loman ajaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oman auton vuokraaminen Algarvessa ei muutenkaan ole huono ajatus: seudulla on runsaasti kiinnostavaa katseltavaa myös suurten turistikeskusten ulkopuolella.

LAGOSIN NÄHTÄVYYDET

Lagosin ostoskadulla voi tavata lehmän

Kierrä vanhassa keskustassa

Lagosin keskustassa kiinnostavinta katseltavaa ovat sen vanhat kadut kahviloineen ja putiikkeineen. Suuria ostoskeskuksia täältä on turha hakea, mutta pikkukaupoista tuliaisostokset löytyvät helposti ja ehkäpä jopa massamarketteja miellyttävämmin. Esimerkiksi perusvaatteiden hintataso on Suomea mukavasti edullisempi.

Keskustapäivän aikana kannattaa kiertää sekä rantabulevardi että sisemmällä keskustassa sijaitsevat kadut. Rannan tuntumassa sijaitseva kauppahalli tuoksuu ulos saakka kalalta ja muilta seudun herkuilta.

Rantabulevardin varrelta löytyy myös Lagosin orjakauppahistoriasta kertova muistomerkki.

Lagosin rannoilla viihtyy vaikka koko viikon

Lagosin selkeä valtti on kaupungin kiireetön luonne. Tänne ei tulla säntäilemään paikasta toiseen, vaan lomalainen saa kaikessa rauhassa viettää vaikka koko viikon rannalla jos siltä tuntuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähinnä keskustaa sijaitseva Meia Praian ranta on perinteinen aurinkoranta kaikkine herkkuineen: rantabaarit, polkuveneet ja muut vesiaktiviteetit ovat täällä lomalaisen tärkeintä ajankulua.

Dona Anan ranta noin 15 minuutin kävelymatkan päässä on pienempi ja rauhallisempi ja myös esimerkiksi Batatan ja Canavialin rannat ovat vain lyhyen etäisyyden päässä keskustasta. Hulppeita kallioita voi ihailla Ponta da Piedaden kallioilta.

Lähde veneretkelle

Algarven kalliorantojen jylhyyttä kannattaa tutkailla myös mereltä käsin. Lagosissa on tarjolla runsaasti erilaisia veneretkiä matkailijoiden iloksi: luolaretkiä, delfiinibongausta, katamaraanipurjehduksia ja paljon muuta. Näiden tarjonnalta et voi välttyä rannoilla liikkuessasi ja myös hotellilta voi tiedustella ajankohtaista tarjontaa.

Vieraile Euroopan laidalla

Vain lyhyen automatkan päässä Lagosin länsipuolella sijaitseva Sagres on koko Manner-Euroopan läntisin kulma. Cabo de Sao Vicenten niemellä sijaitseva majakka sopii hyvin päiväretken kohteeksi. Algarven kalliojyrkänteet pääsevät täällä kaikkein parhaimpiin oikeuksiinsa. Historiallinen majakka ohjaa edelleen Atalantilta ja Atlantille kulkevaa laivaliikennettä oikealle reitilleen Euroopan laidalla.

LAGOSIN PARHAAT

Lagos, Algarve

Koe ainakin nämä Lagosissa

  • Kauppahallin huumaavat tuoksut
  • Ponta da Piedaden kalliot
  • Maista grillattua sardiinia!

Lagosin miinukset

  • Kuumat loppukesän kuukaudet
  • Osa hotelleista syrjässä
  • Liikkuminen kaupungin ulkopuolelle vaatii vuokra-auton

Lisätietoa

Visit Algarve

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn