Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Portugali

Aurinkorantoja ja golfia Algarvessa

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Etelä-Portugalin Algarve on yksi Euroopan suosituimmista kohteista sekä ranta- että golflomailijoiden keskuudessa.

Algarve on koko perheen rantalomakohde

Suosittu Algarven alue kattaa koko Portugalin eteläisen rannikon. Atlantin virkistävät tuulenhenkäykset, loputtomat hiekkadyynit ja kilometrikaupalla jatkuvat, hyväkuntoiset hiekkarannat kuuluvat alueen vahvuuksiin, mikä vuoksi se on erityisesti rantalomailijoiden suosima kohde.

Rantalomakohteita Algarvesta löytyy kymmenittäin. Näistä kenties tunnetuimpia ovat Albufeira ja Lagos. Myös Praia da Rochan viisikilometrinen ranta kuuluu matkailijoiden suosikkeihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantoja löytyy joka makuun ja valinnanvaraa riittää. Rantakohteet ovat Algarvessa huippukuntoisia, minkä todistaa se, että Blue Flag -sertifikaatti on myönnetty peräti 93 algarvelaiselle rannalle. Blue Flagin edellytyksinä ovat muun muassa veden laatu, hengenpelastustoiminta ja jätteiden kierrätys.

Monissa rantakohteissa on tarjolla myös monenlaisia aktiviteetteja kuten sukellusretkiä. Algarve on myös golfaajien suosiossa, sillä alueelta voi löytää tasokkaita viheriöitä.

Algarve, Portugali
Lagoksen rannat houkuttelevat matkailijoita, jotka nauttivat kauniista maisemista.

Aurinkoinen Algarve

Algarve on ilmastoltaan lempeän miellyttävä. Kesäisin lämpötilat voivat kuitenkin nousta korkeallekin: päivän maksimi hipoo säännöllisesti kolmeakymmentä. Talvisinkaan ei tarvitse värjötellä, sillä elohopea ei juuri laske alle kymmeneen asteeseen.

Kesät Algarvessa ovat kuivia ja poutaisia. Talvisin, marraskuun loppupuolelta maaliskuun tienoille, sateet ovat yleisempiä. Aurinkoisia päiviä on vuodessa keskimäärin lähes kolmesataa, eikä talvikuukausinakaan tarvitse pelätä sadekautta.

Matkalle Algarveen voi siis lähteä käytännössä milloin vain. Rantalomailu kannattaa jättää kuitenkin kesään, jolloin säät suosivat ja merivesikin on yli 20-asteista. Talvet voi puolestaan pyhittää vaikkapa golfille tai kaupunkilomailuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näin löydät parhaat rannat

Koska Algarvessa on lähes sata Blue Flag -sertifioitua rantaa, sopivan rannan löytää varmasti.

Albufeirassa ja Farossa rannalla loikoilun voi saumattomasti yhdistää kaupunkiloman, kun taas Praia dos Três Castelos edustaa rantaloman idyllisempää ja rauhallisempaa puolta. Rauhallista lomaa voi etsiä myös elegantista Vilamourasta, joka on saanut lempinimen Pikku-Monaco.

Lapsiperheet löytävät esimerkiksi Ferragudosta ja Arrifanasta koko perheen aktiviteeteille soveltuvia rantoja. Amadossa ja Belichessä puolestaan hurjapäät voivat harrastaa kaikkea mahdollista surffauksesta nousuvarjoiluun.

Valinnanvaraa golfaajalle

Golfkenttien kirjo Algarvessa on hyvin laaja. Suurin golfkeskittymä sijaitsee Algarven rannikon keskiosassa Albufeiran ja Faron välisellä seudulla, mutta viheröitä on myös alueen muissa osissa.

Hyvin hoidettujen kenttien lisäksi Algarve tarjoaa mahtavat puitteet golfinpeluuseen myös ilmastonsa osalta. Leuto talvi ja aurinkoinen sää takaavat hyvät pelimahdollisuudet talvellakin.

Maista meren herkkuja

Algarvelainen perinneruoka on tuhtia, mutta terveellistä. Merellinen sijainti takaa aina tuoreet raaka-aineet mitä erilaisimpiin kala- ja äyriäisherkkuihin. Erityisesti sardiinit ovat täällä suosittua syötävää. Myös mustekaloja, rapuja ja simpukoita löytyy lautaselta kaikissa mahdollisissa muodoissaan.

Ravintolaruoka on Suomeen verrattuna hintatasoltaan edullista ja poikkeaminen sivuun suosituimmilta turistikaduilta kannattaa aina. Kysy rohkeasti tarjoilijalta suositusta tai katso, mitä naapuripöydän paikalliset tilaavat. Siten löydät herkkuja, joita et muuten osaisi edes kysyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Portugalilaiset viinit ovat edullisia tuliaisia, jos vain matkatavaroiden kilorajat antavat periksi. Suosittuja tuliaisia Algarvesta ovat myös erilaiset korkkituotteet. Korkista valmistetaan kaikkea kengistä ja laukuista koriste-esineisiin.

>> Lue myös: Mitä Portugalissa syödään? Sinäkin olet saattanut maistaa portugalilaisia herkkuja tietämättä niistä

Huomioi metsäpaloriski

Algarve on turvallinen matkakohde, jossa selviää tavanomaisella varovaisuudella. Algarvessa riittää, että varoo käsilaukku- ja taskuvarkaita ja pysyy tarkkana liikenteessä.

Huomattavaa on se, että avotulen tekeminen on kaikkialla Portugalissa kiellettyä. Sekä tahallisesti että tahattomasti sytytetystä metsäpalosta seuraavat ankarat rangaistukset, ja metsäpalon sytyttäjälle voidaan määrätä jopa vankeutta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ALGARVESSA

Faro, Portugali
Faro on monien Algarven-matkan alku- ja päätepiste, sillä kaupungissa on kansainvälinen lentoasema.

Lennot Faroon

Helsingistä ei enää lennetä suoria lentoja Algarven Faroon, mutta kaupunkiin pääsee kätevästi yhdellä koneenvaihdolla. Nopeimmin matka taittuu seitsemässä tunnissa, ja sen voi taittaa esimerkiksi Norwegianin, Lufthansan, SAS:n ja TAP Air Portugalin lennoilla.

Reittilentojen lisäksi Algarveen pääsee myös matkatoimistojen järjestämillä pakettimatkoilla. Suosittuja kohteita pakettimatkoille ovat muun muassa Albufeira, Lagos ja Praia da Rocha.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Runsaasti hotelleja laajalla alueella

Algarven alueelle virtaa vuosittain miljoonia turisteja. Matkailijoiden määrään on myös varauduttu: hotelleja on sadoittain ja valinnanvaraa riittää. Esimerkiksi pelkästään Albufeiran lomakohteessa erilaisia majoitusvaihtoehtoja on tuhansia.

Lähes jokaisesta suositummasta lomakohteesta löytyy neljän-viiden tähden loistomajoitusta ja toisaalta lompakkoa vähemmän rasittavia vaihtoehtoja, kuten hostelleja. Hotelli kannattaa varata ajoissa, sillä Algarve on erittäin suosittu kohde varsinkin kesäkuun ja elokuun välisenä aikana. Kesäsesongin aikana myös hinnat ovat korkeammat.

Pienempiä kyliä ja kaupunkeja kierrellessä vastaan tulee myös perinteisiä majataloja, jotka ovat usein hintatasoltaan kohtuullisia. Yksi suosittu majoitusvaihtoehto on oman huvilan vuokraaminen.

Autolla ympäri lähiseutuja

Kuten Portugalissa ylipäätäänkin, myös Algarvessa välimatkat ovat suomalaisen mittapuun mukaan lyhyitä. Tämä mahdollistaa monen eri kohteen näkemisen yhden matkan aikana.

Suositeltavin tapa kiertää Algarvea on auto. Vuokra-autoja on saatavilla monista suuremmista lomakohteista, joissa myös kansainväliset autonvuokrausyhtiöt operoivat. Ajokulttuuri poikkeaa suomalaisesta, mutta erityistä syytä autoilun välttämiseen ei ole.

Myös julkinen liikenne on Portugalissa edullista, sillä esimerkiksi Algarvesta Lissaboniin pääsee bussissa parillakymmenellä eurolla. Myös junalla kulkeminen on helppoa.

ALGARVEN NÄHTÄVYYDET

Algarve, Portugali
Cabo de São Vicente sijaitsee Euroopan lounaisimmassa kolkassa.

Rantakohteiden klassikko Albufeira

Albufeira on vuodesta toiseen yksi Euroopan suosituimmista lomakohteista. Lomailijoita houkuttelevat erityisesti hyvin hoidettu, hienohiekkainen ja puhdas ranta.

Suositulla rannalla aika ei käy pitkäksi. Aktiviteetteja löytyy aina sukeltamisesta syvänmeren kalastukseen. Vesipetojen kannattaa suunnata myös johonkin Albufeiran monista vesipuistoista. Mikäli haluaa pysyä kuivana, kannattaa vierailla alueen huvipuistoissa.

Lapsiperheille soveltuvien vierailukohteiden lisäksi Albufeirasta löytyy viihdykettä myös hieman varttuneemmille. The Strip -huvittelukadulta löytyy tukuittain baareja, ravintoloita ja klubeja, joissa aika ei käy pitkäksi.

Koe Euroopan lounaisin kolkka

Sagresin kylän vieressä Cabo de São Vicenten niemellä kohoaa vanha majakka, joka ohjaa laivoja oikealle reitilleen huimien kallioiden ympäröimänä.

Maisemat ovat komeat ja jyrkänteellä voi hyvin kuvitella, millaista on seisoa maailman laidalla. Niemi on koko Manner-Euroopan lounaisin kolkka. Majakan kahvila on mukava taukopysäkki myös pieneen evästankkaukseen.

Farossa kaupunkielämää ja rantaa

Faro on Algarven suurin kaupunki, jonka lähistöllä sijaitsee kansainvälinen lentokenttä. Kaupungissa on myös Algarven yliopisto.

Noin 40 000 asukkaan Faro on matkailijaystävällinen kohde. Tiiviin keskustansa ansiosta kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen mosaiikeilla päällystettyjä kävelykatuja pitkin. Vanhan kaupungin historiallisten rakennusten lisäksi myös satama vilkkaana kohtaamispaikkana on kokemisen arvoinen.

Farossa voi viettää myös rantalomaa. Seitsemän kilometrin mittainen ranta on samankaltainen kuin muutkin Algarven rannat, eli hienohiekkainen, puhdas ja täynnä aktiviteetteja.

Golfaamaan San Lorenzoon

San Lorenzon golfkenttä on yksi Algarven kauneimmista. Se on laguunien ympäröimä, idyllinen golfpyhättö, joka sijaitsee vastikään yhdeksi Portugalin seitsemästä luonnonihmeestä valitussa Ria Formosan kansallispuistossa.

Kahdeksikon muotoon muovattu golfkenttä takaa täyden palvelun. Klubitalolla pääsee virkistäytymään baarin ja ravintolan merkeissä, ja golfkaupasta pääsee täydentämään puuttuvaa pelivälineistöä. Lähistöltä löytyy useita hotelleja, joista on lyhyt matka kentälle.

Kuvankaunis Lagos

Lagosin ympäristön rantoja pidetään kenties Portugalin kauneimpina, sillä jyrkät kallioseinämät kätkevät suojiinsa idyllisiä hiekkarantoja.

Lagosissa on helppo yhdistää rantalomaan myös kaupunkiloman piirteitä. Kaupungin pieni keskusta on viihtyisä ostoskohde. Piipahda kauppahallissa haistelemassa paikallisia herkkuja ja suuntaa sen jälkeen ydinkeskustan katuja kiertelemään.

Meia Praian ja São Roquen rannat ovat pitkiä ja tarjoavat Lagosin seudulla hyvät vesiurheilumahdollisuudet. Hieman rauhallisempia ovat puolestaan esimerkiksi Batatan, Pinhãon ja erityisesti Dona Marian rannat, joille matkaa Lagosin keskustasta kertyy joitain kilometrejä.

Matkailijan kannattaa kivuta lähistölle Odiáxeren kylään, jonka valkoseinäisten talojen lomasta pääsee ihailemaan maisemaa yli Lagosin uudenkarhean sataman.

ALGARVEN PARHAAT

Algarve, Portugali
Algarven tunnetuimmat rannat löytyvät Albufeirasta, joka on myös loistava biletyskohde.

Hienoimmat rannat

  1. Meia Praia
  2. Praia da Rocha
  3. Dona Maria
  4. Albufeira
  5. Praia da Marinha

Kauneimmat golfkentät

  1. San Lorenzo
  2. Monte Rei
  3. Oceanico
  4. Vale de Lobo
  5. Quinta do Lago

Lisätietoa

Algarve Tourist Guide

Teksti: Kalle Jokinen, Riikka Krenn ja Elina Venttola
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock