Herkuttele Madeiran paikallisherkuilla – viisi ruokaa, joita on maistettava
1. Paikallinen mustahuotrakala on todellista herkkua
Madeiran lomasaarella hyvää ruokaa arvostava matkailija nauttii olostaan, sillä saaren paikallisherkut hemmottelevat kävijöitä. Keskellä valtamerta sijaitsevassa lomakohteessa nautitaan tietysti rutkasti kalaa, ja siitä kannattaa ottaa lomalla kaikki irti.
Saaren edustalla kasvatetaan tonnikalaa, meribassia ja purppuranapsijaa, joita onkin erinomaisesti saatavilla. Lisäksi suosittu ja maukas paikallisherkku on mustahuotrakala, espada preto, jota tarjoillaan useimmissa ravintoloissa.
Mustahuotrakala on vaikuttava lisä paikallisiin kauppahalleihin, sillä meren pohjassa asuva kala on ehdottomasti kauppahallin karmaisevin näky: jättimäiset silmät ja pienet, terävät hampaat eivät ensimmäisenä herätä ruokahalua.
2. Maista paikallista rommia
Kaikki tietävät Madeira-viinin, mutta oletko kuullut lomasaaren omasta rommista? Rommin valmistukseen on saarella pitkät perinteet, sillä ensimmäiset rommitehtaat perustettiin Madeiralle jo 1800-luvulla. Parhaimmillaan rommitehtaita oli ympäri saarta jopa 500, mutta nykyisin niiden määrä on supistunut muutamaan.
Rommi valmistetaan paikallisesta sokerijuurikkaasta, josta puristetaan mehu rommia varten kahden vuorokauden sisällä sadonkorjuusta. Matkailijat pääsevät tutustumaan rommin valmistukseen Branca-tislaamossa, joka on Madeiran ainoa tislaamo, joka enää valmistaa rommia höyryn voimalla.
Rommin lisäksi Branca valmistaa sokerijuurikkaan mehusta melassisiirappia, jota käytetään muun muassa keksien ja kakkujen maustamiseen.
3. Herkuttele maljakotiloilla
Äyriäiset ovat tuttu näky madeiralaisissa keittiöissä, ja suosituimpiin äyriäisraaka-aineisiin lukeutuu maljakotilo, lapas, joka on hyvin perinteinen madeiralainen herkku. Useimmat ravintolat tarjoavat maljakotiloita jossakin muodossa, ja sen asemaa vahvistaa myös herkulle omistettu festivaali.
Maljakotilot ovat pieniä ja muistuttavat simpukoita. Kotilot grillataan perinteisesti valkosipulin kera, mikä peittää hieman maljakotilon vahvaa ominaismakua.
4. Maistele uusia hedelmiä
Madeiran hedelmätarjonta saa suomalaisen hämilleen, sillä uusien, ennalta näkemättömien hedelmien valikoima on hyvin vaikuttava. Unohda ruokakaupat ja suuntaa suoraan Funchalin parhaille hedelmäapajille, Mercado dos Lavradores -kauppahalliin.
Saatavilla on lukuisia useimmille suomalaisille tuntemattomia hedelmiä. Maista ainakin erilaisia versioita passionhedelmästä sekä annoonaa. Paras aika vierailla kauppahallissa on perjantai- ja lauantaiaamuisin.
5. Tilaa lisukkeeksi milho frito
Jos haluat ruokailla aitojen madeiralaisten tavoin, jätä riisit, peruna tai pasta väliin ja tilaa ravintolassa lisukkeeksi milho frito. Kullankeltaiset milho fritot valmistetaan maissijauhosta, ja kuution muotoon painellut jauhot kypsennetään friteeraamalla.
Milho frito löytyy useimpien madeiralaisravintoloiden ruokalistalta, ja niitä kannattaakin maistaa ainakin yhden kerran loman aikana.
>> Lue lisää vinkkejä Madeiralle!
Teksti ja kuvat: Inka Khanji
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää