Hyppää sisältöön

Herkuttele Madeiran paikallisherkuilla – viisi ruokaa, joita on maistettava

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.11.2022
Paikallisia ruokaerikoisuuksia ei kannata jättää väliin Madeiran-lomalla, sillä saari tarjoaa unohtumattomia makuja ja todellisia herkkuja. Maista ainakin näitä!

1. Paikallinen mustahuotrakala on todellista herkkua

Madeiran lomasaarella hyvää ruokaa arvostava matkailija nauttii olostaan, sillä saaren paikallisherkut hemmottelevat kävijöitä. Keskellä valtamerta sijaitsevassa lomakohteessa nautitaan tietysti rutkasti kalaa, ja siitä kannattaa ottaa lomalla kaikki irti.

Saaren edustalla kasvatetaan tonnikalaa, meribassia ja purppuranapsijaa, joita onkin erinomaisesti saatavilla. Lisäksi suosittu ja maukas paikallisherkku on mustahuotrakala, espada preto, jota tarjoillaan useimmissa ravintoloissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mustahuotrakala on vaikuttava lisä paikallisiin kauppahalleihin, sillä meren pohjassa asuva kala on ehdottomasti kauppahallin karmaisevin näky: jättimäiset silmät ja pienet, terävät hampaat eivät ensimmäisenä herätä ruokahalua.

2. Maista paikallista rommia

Kaikki tietävät Madeira-viinin, mutta oletko kuullut lomasaaren omasta rommista? Rommin valmistukseen on saarella pitkät perinteet, sillä ensimmäiset rommitehtaat perustettiin Madeiralle jo 1800-luvulla. Parhaimmillaan rommitehtaita oli ympäri saarta jopa 500, mutta nykyisin niiden määrä on supistunut muutamaan.

Inka KhanjiMadeiran ruokavinkit
Branca-tislaamon tehtaanmyymälässä myydään monenlaisia rommituotteita.

Rommi valmistetaan paikallisesta sokerijuurikkaasta, josta puristetaan mehu rommia varten kahden vuorokauden sisällä sadonkorjuusta. Matkailijat pääsevät tutustumaan rommin valmistukseen Branca-tislaamossa, joka on Madeiran ainoa tislaamo, joka enää valmistaa rommia höyryn voimalla.

Rommin lisäksi Branca valmistaa sokerijuurikkaan mehusta melassisiirappia, jota käytetään muun muassa keksien ja kakkujen maustamiseen.

3. Herkuttele maljakotiloilla

Äyriäiset ovat tuttu näky madeiralaisissa keittiöissä, ja suosituimpiin äyriäisraaka-aineisiin lukeutuu maljakotilo, lapas, joka on hyvin perinteinen madeiralainen herkku. Useimmat ravintolat tarjoavat maljakotiloita jossakin muodossa, ja sen asemaa vahvistaa myös herkulle omistettu festivaali.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMadeiran ruokavinkit
Maljakotilot tarjoillaan perinteisesti sitruunan kera.

Maljakotilot ovat pieniä ja muistuttavat simpukoita. Kotilot grillataan perinteisesti valkosipulin kera, mikä peittää hieman maljakotilon vahvaa ominaismakua.

4. Maistele uusia hedelmiä

Madeiran hedelmätarjonta saa suomalaisen hämilleen, sillä uusien, ennalta näkemättömien hedelmien valikoima on hyvin vaikuttava. Unohda ruokakaupat ja suuntaa suoraan Funchalin parhaille hedelmäapajille, Mercado dos Lavradores -kauppahalliin.

Inka KhanjiMadeiran ruokavinkit
Kauppahallissa voit maistella eksoottisia hedelmiä ennen niiden ostamista.

Saatavilla on lukuisia useimmille suomalaisille tuntemattomia hedelmiä. Maista ainakin erilaisia versioita passionhedelmästä sekä annoonaa. Paras aika vierailla kauppahallissa on perjantai- ja lauantaiaamuisin.

>> Lue lisää: Joko löysit Madeiran kauneimman shoppailupaikan? Upea kauppahalli tarjoaa eksotiikkaa lautaselle

5. Tilaa lisukkeeksi milho frito

Jos haluat ruokailla aitojen madeiralaisten tavoin, jätä riisit, peruna tai pasta väliin ja tilaa ravintolassa lisukkeeksi milho frito. Kullankeltaiset milho fritot valmistetaan maissijauhosta, ja kuution muotoon painellut jauhot kypsennetään friteeraamalla.

Inka KhanjiMadeiran ruokavinkit
Milho frito tarjoillaan perinteisesti kuutoina, mutta ravintolasta riippuen se voi olla myös eri muotoista.

Milho frito löytyy useimpien madeiralaisravintoloiden ruokalistalta, ja niitä kannattaakin maistaa ainakin yhden kerran loman aikana.

>> Lue lisää vinkkejä Madeiralle!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja