Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kahdeksan vinkkiä aktiivilomailijan Madeiralle – koe ainakin nämä luontoelämykset

Inka Khanji artikkelin kuva
Aktiivilomat
Haaveiletko aktiivisesta lomasta kauniissa maisemissa? Portugalin Madeira sopii monen lajin harrastajalle.
Teksti: Anna Mäkelä
Päivitetty: 04.03.2022
facebook   whatsapp

1. Kiertele näköalapaikoilla

Madeiran upea luonto takaa hurjat näkymät, ja saarella onkin lukuisia vaikuttavia näköalapaikkoja. Esimerkiksi Cabo Girãon 580 metriä korkea jyrkänne on suosittu paikka katsella maisemia.

Sieltä avautuu merimaiseman lisäksi korkean paikan kammoisia kauhistuttava näkymä jyrkkää kalliota pitkin alas. Alueella sijaitsee myös suosittu lasilattia, jonka läpi voi käydä katselemassa alapuolelle levittäytyvää maisemaa.

Inka KhanjiMadeiran aktiivielämykset
Auringonnousu Pico Do Areeirolla on unohtumaton kokemus.

Muita suosittuja näköalapaikkoja ovat Madeiran korkein huippu, 1 862 metriin kohoava Pico Ruivo sekä 1 818 metriä korkea, saariryhmän kolmanneksi korkein huippu Pico do Areeiro.

>> Vertaa tästä matkat Madeiralle

2. Levadoja pitkin vaeltamaan

Madeira sopii mainosti vaellusmatkalle, ja saarelle kannattaakin pakata mukaan hyvät kengät. Satoja vuosia vanhat kastelukanavat eli levadat luovat jopa kaksi tuhatta kilometriä pitkän verkoston. Levadojen vierelle alun perin huoltotöitä varten rakennetut polut ovat nykyisin vaeltajien käytössä.

Maisemat vaihtelevat tiheistä metsiköistä syviin rotkoihin, joten vaellus levadan vartta pitkin on suosittu tapa tutustua vehreän saariryhmän luontoon. Tunnetuin vaellusreitti on 25 fontes eli 25 lähteen reitti. Polkuja löytyy eri tasoisia, joten niin vasta-alkajalle kuin kokeneellekin patikoijalle löytyy varmasti sopivat reitit.

Inka KhanjiMadeiran aktiivielämykset
Vehreät levadat tarjoavat mieleenpainuvan vaelluskokemuksen.

Suosituimpia vaelluskohteita ovat Pico Ruivon ympäristössä olevat reitit, Caldeirão Verden levadan vieressä kulkeva vesiputoukselle päättyvä reitti, Madeiran itäisin vaellusreitti Ponta de São Lourenço, luolien täyttämä São Vicente, Curral das Freiras -laakso sekä pieni Câmara de Lobos -kylä.

Madeiralla voi valita joko opastetun tai itsenäisen retken, mutta jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa varautua kartalla ja tutustua reittiin mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Osa levadoista kulkee rotkojen reunoilla, joten korkeanpaikankammoiselle reitit voivat olla varsin hurjia – näkymät tosin sitäkin vaikuttavampia.

Lue myös: Madeiran parhaat vaellusreitit – 5 tapaa kokea kelluvana puutarhana tunnettu saari

3. Koe monimuotoinen luonto

Madeiran luonnon monipuolisuus voi yllättää matkailijan. Vehreiden levadojen ja jylhien vuoristoalueiden lisäksi saarella on myös tasankoja, kaupunkeja, rantatunnelmaa sekä suuria vesiputouksia.

Inka KhanjiMadeiran aktiivielämykset
Veu de Nuiva -vesiputous on Madeiran komeimpia.

Tuliperäisen saaren rannat ovat tummien kivien peittämiä, joten matkailijat uivatkin tavallisesti joko hotellien uima-altaissa tai luonnon muovaamissa uima-altaissa.

Jos lomapäiviä on tarpeeksi, kannattaa tehdä retki Madeiran naapurisaarelle Porto Santolle, jonka vetonaula on lähes kymmenen kilometrin pituinen hiekkaranta.

4. Lähde jeeppiseikkailulle saaren ympäri

Miltä kuulostaisi vauhdikas päivä nelivedon kyydissä ajellen ympäri Madeiran vuoristoteitä – ja osittain jopa niiden ulkopuolella?

Madeiran salapaikat ja upeimmat maisemakohteet löytyvät parhaiten asiantuntevan oppaan avustuksella, jolloin itse voi keskittyä kaikessa rauhassa ympäröiviin maisemiin. Madeiralla toimii lukuisia matkanjärjestäjiä jotka kierrättävät lomailijoita ympäri saarta, joten päiväretken varaaminen on helppoa.

Madeiran aktiivielämykset
Opastetulla kiertoajelulla pääsee vaikka pilvien yläpuolelle.

Esimerkiksi Green Devil Safari tarjoaa matkailijoille safarimatkoja, joiden kuskit toimivat samalla oppaina ja kierrättävät kyytiläisiä Madeiran parhaita maisemateitä pitkin. Tarvittaessa kurvataan myös päällystettyjen teiden ulkopuolelle.

Tarjolla on erilaisia retkiä ympäri saarta, ja esimerkiksi maisemien katselu avoimesta kattoikkunasta käsin auton takapenkillä seisoen on mielenkiintoinen kokemus.

5. Kirkkaita vesiä ja kookkaita kaloja

Madeiralla kalastajalla on loistavat mahdollisuudet ylittää omat ennätyksensä ja napata elämänsä kalansaalis.

Atlantin kirkkaat vedet kätkevät syvyyksiinsä eväkkäitä, jotka vetävät koossaan vertoja parhaillekin kalavaleille. Urheilukalastajien Madeira tunnetaan sinimarliineistaan, mutta saaren ympäristöstä on pyydystettävissä myös useita tonnikalalajeja. Samoissa vesissä liikkuu myös haita, barrakudia sekä miekkakaloja.

Madeiran matkailuMadeira on urheilukalastajien suosiossa.
Madeiralla järjestetään kalastusretkiä, joilla on mahdollista napata ennätyskokoinen vonkale.

Madeiralla järjestetään kalastusretkiä, joilla pääsee tutustumaan Madeiran syvien vesien asukkaisiin. Kalastajan kannattaa suunnata saarelle toukokuun ja lokakuun välillä, sillä tämä on parasta sesonkia.

6. Aktiviteetteja Atlantilla

Madeiralla voi kokeilla myös esimerkiksi SUP-lautailua, melontaa tai sukeltamista. Vesiurheiluvarusteita ja -opastusta tarjoavia yrityksiä on Madeiralla useita.

Madeiralla sukeltaminen on erityisen palkitsevaa, sillä näkyvyys kirkkaissa vesissä on hämmästyttävän hyvä. Monet sukellusyritykset vievät asiakkaansa Garajaun meriluonnonpuistoon, jossa sukeltaja pääsee tervehtimään Madeiran jättiläismäisiä meriahvenia.

Madeiran matkailuMadeiralla on tarjolla monia vesiaktiviteetteja.
Madeiran kirkkaat vedet sopivat hyvin sukeltamiseen.

Muita tyypillisiä Atlantin asukkaita ovat esimerkiksi trumpetti- ja papukaijakalat sekä erilaiset rauskut. Oikein onnekas sukeltaja voi tutustua myös erittäin harvinaiseen munkkihylkeeseen. Sekä Madeiran että Porto Santon edustalta löytyy myös vedenalaisia hylkyjä, joita pääsee tutkimaan sukeltamalla.

7. Golfia vaihtelevissa maisemissa

Madeira tarjoaa mainiot puitteet myös golflomalle. Sekä Madeiran että Porto Santon saarilta löytyy tasokkaita golfkenttiä.

Madeiran 18-reikäinen Palheiro Golf sekä 27-reikäinen Santo da Serra Golf Club tunnetaan molemmat upeista maisemistaan ja laadukkaista viheriöistään. Kentät ovat myös helposti tavoitettavissa pääkaupunki Funchalista.

Madeiran matkailuMadeiralta löytyy kolme golf-kenttää.
Santo da Serran golf-kenttä tarjoaa pelaajlle upeita näkymiä.

Porto Santolla puolestaan sijaitsee edesmenneen huippuluokan golfaaja Severiano Ballesterosin suunnittelema 18-reikäinen kenttä. Porto Santo Golfen kenttä on haastava ja monimuotoinen. Pelin edetessä golfaaja ehtii todistaa niin hiekkarantaa ja aaltoilevaa Atlantia kuin jyrkänteitä ja sammuneita tulivuoriakin.

8. Puuhaa joka päivälle

Mikäli seikkailuhammasta jäi vielä kolottamaan, löytyy Madeiralta muitakin kokeilemisen arvoisia lajeja. Kiipeily, ratsastus sekä maastopyöräily tai -juoksu takaavat hien pintaan vaikka jokaisena lomapäivänä.

Madeiran matkailuMadeira on aktiivilomailijan unelmakohde.
Maastopyöräily Madeiralla on kokemisen arvoinen elämys.

Aktiivilomailijan näkökulmasta Madeiran paras puoli on sen monipuolisuus. Saarelta löytyy leppoisaa ulkoilua vasta-alkajille, mutta myös runsaasti adrenaliinintäyteisiä mahdollisuuksia seikkailunhaluisille matkailijoille.

>> Vertaa ja varaa äkkilähdöt Madeiralle

>> Lue myös: Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – nämä 7 kohdetta on pakko nähdä

Teksti: Inka Khanji, Anna Mäkelä
Kuvat: Inka Khanji, Madeiran matkailutoimisto / Nelson Barros, Tiago Sousa Desenquadrado

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

 1. Oltiin syksyllä,Oli 10 astetta normaalia lämpimämpää joten meines tulla hiki.Paitsi kun kävi saaren pohjoispuolella niin lämpötila saattoi tippua parikymmentä astetta.Mielenkiintoisia ilmaston vaihjteluja.Seuraavan kerran kun menen sinne niin vuokraan auton.Ehdoton juttu.Parempi liikennekulttuuri kuin meillä.Ihmiset ovat hyvin meidän kaltaisija.Vähän juroja eivätkä tule hihasta repimään.Minullehan tuo sopii.


  • Hei
   Kun vuokraat auton, niin vuokraa sellainen jossa on hieman isompi moottori. Meillä oli auto sieltä halvimmasta päästä ja pienimoottorisena se ei oikein soveltunut mäkiseen maastoon. Vitosvaihdetta käytin kerran, moottoritiellä matkalla pohjois-osiin ja silloinkin vain sen takia että tulipahan käytettyä.


 2. loistavat maisemat jotka kokee mm. levadareiteillä. nunnien laakso vuoriston syleilyssä, ja tarina joka on pelastanut saaren asukkaat ja kirkon aarteet valloittajien käsistä. upeat maalaisnaisten käsityöt/markkinat. Kaupunki kontra maaseutu on pakko kokea! olisi opiksi kaikille Suomen stadilaisille, ihminen voi elää hyvin, hyvin yksinkertaista elämää ja olla tyytyväinen. kauppahalli ja sen suuri valikoima! ystävälliset paikalliset ihmiset.
  miinukseksi kai voi lukea suuret korkeuserot, vaatii kuntoa ja terveyttä jotta pääsee kokemaan kaiken ja rohkeutta ilman korkeanpaikan kammoa ja varovaisuutta liikkuttaessa saarella.

  tyytyväisin terveisin kaisa


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.