Hyppää sisältöön

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – nämä seitsemän kohdetta on pakko nähdä

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 28.10.2022
Näyttävästä luonnosta ja tunnelmallisista kaupungeista tunnettu Madeira tarjoaa matkailijalle runsaasti nähtävyyksiä. Katso, mitkä ovat saaren tunnetuimmat kohteet!

1. Levadat

Portugalille kuuluva Madeiran lomasaari on vehreä saari, jonka luontokohteissa riittää nähtävää. Maassa on runsaasti vaellusreittejä, joista suuri osa kulkee historiallisia kastelukanavia eli levadoja pitkin. Levadojen muodostama reittiverkosto on noin kolmen tuhannen kilometrin mittainen, joten matkailijalla riittää valinnanvaraa.

Levadat eivät ole rengasreittejä, vaan ne alkavat ja päättyvät eri paikkoihin. Siitä syystä matkailijan kannattaa suunnitella liikkuminen tarkasti, ja monet varaavatkin sen vuoksi opastetun retken tai kuljetuksen paikalliselta yrittäjältä. Kaikkein suosituin levada on noin kuuden kilometrin mittainen 25 fontes eli 25 lähteen reitti, mutta lähes kaikki levada-vaellusreitit ovat näyttäviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Levada-reiteille on hyvin tyypillistä kostea ilma, sillä useimmat reitit sijaitsevat vehreissä metsissä.

Levadat sijaitsevat pääosin avoimilla paikoilla, mutta reittien varsilla on myös useita tunneleita, jotka on merkitty selvästi karttoihin. Jos reitille sattuu pitkä tunneli kannattaa varautua kastumiseen, sillä vulkaanisen saaren kallioissa näkyvät tulivuortenpurkausten synnyttämät kerrokset, ja vesi poistuu kerrosten välissä olevista pienistä aukoista. Siitä syystä levada-reittien tunneleissa sataa lähes aina.

Alun perin levadat syntyivät tarpeesta: vuorilta haluttiin saada vettä alhaalla asuville ihmisille, ja kanavat sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Sittemmin saaren vesijärjestelmä on nykyaikaistunut, mutta levadat tuovat yhtä vettä alas vuorilta, ja suurin osa levadoista on edelleen käytössä.

2. Santanan talot

Madeiran pohjoisrannikolla sijaitseva Santanan kaupunki on tunnettu näyttävistä harjakattoisista taloista, jotka edustavat vuosikymmeniä sitten Madeiran saarella käytössä ollutta hyvin tyypillistä rakennustyyliä.

Santana on saaren ainoa kaupunki missä taloja on jäljellä, sillä muualla Madeiralla talot rakennettiin pelkästään savesta. Santanassa talojen rakentamisessa käytettiin kuitenkin pääasiassa puuta, joka sitten peitettiin savella, jotta talot näyttäisivät saaren rakennusohjeiden mukaisesti rakennetuilta. Pelkästään savesta rakennetut talot kuitenkin haurastuivat nopeasti, ja näitä perinteisiä taloja näkee nykyisin ainoastaan Santanassa.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Näitä värikkäitä taloja on mahdollista nähdä vain Madeiralla sijaitsevassa Santanan kaupungissa.

Perinteiset Santanan talot ovat hyvin pieniä, vain 4 x 7 metrin kokoisia. Paksun olkikaton alla on tilaa parille sängylle sekä parvelle, mitä perinteisesti käytettiin säilytystilana. Usein talojen pihalla oli erikseen mökit keittiötä ja pesutiloja varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin Santanan mökit ovat tunnettu nähtävyys, ja niiden ympärille on rakennettu myös oma vierailijakeskus, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Valtaosa kaupungin katujen varsilla näkyvistä perinteisistä taloista on melko huonokuntoisia, sillä esimerkiksi olkikaton ylläpito on hyvin kallista, mistä syystä Santanassa on enää muutama aito, olkikattoinen talo.

3. Madeiran köysiradat

Helpoin tapa katsella maisemia Madeiralla on hypätä köysiradan kyytiin ja nauttia näkymistä. Saarella on yhteensä seitsemän erilaista köysirataa, joista jokainen tarjoaa omanlaisensa maisemat. Tunnetuimmat köysiradat ovat Funchalin satamassa sijaitsevan reitin lisäksi Achadas da Cruzin sekä Fajã Dos Padresin köysiradat.

Matka köysiradalla kestää tavallisesti muutamia minuutteja, ja hinta riippuu matkan kestosta sekä köysiradan sijainnista. Yhdensuuntaisen lipun hinnat vaihtelevat noin kolmesta eurosta kymmeneen euroon, ja edestakainen lippu on aina yhdensuuntaista lippua kalliimpi.

4. Porto Monizin uima-altaat

Luonnon muovaamat uima-altaat ovat näyttäviä uimapaikkoja, ja Madeiran luoteiskulmassa sijaitseva Porto Moniz onkin tunnettu juuri upeista luonnon omista uima-altaista. Altaat ovat suuria, joten siellä riittää tilaa. Suosituin vierailuaika on heinä–elokuussa, jolloin Porto Monizissa voi kuitenkin tulla melko ahdasta.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Porto Monizissa sijaitsevat Madeiran suosituimmat luonnon muokkaamat uima-altaat.

Altaiden vesi vaihtuu tiuhaan, joten se pysyy aina raikkaana. Altaiden ympärillä kulkee tasainen ja helppokulkuinen käytävä, jonka avulla altaasta toiseen pääsee vaivattomasti. Käytävä voi kuitenkin paikoitellen toimia myös rantaleijonien auringonottopaikkana, joten täysin esteentöntä kulku ei välttämättä ole.

Jos Porto Monizin uima-altaat tuntuvat liian ahtailta ja suosituilta, vähän matkan päässä Seixalin alueella sijaitsee myös vastaavia, tosin huomattavasti rauhallisempia luonnon uima-altaita.

5. Câmara de Lobos

Aivan Madeiran eteläosassa, noin kymmenen kilometrin päässä saaren pääkaupungista Funchalista sijaitseva Câmara de Lobos on viehättävä kalastajakylä, jonka rento tunnelma vetää nopeasti puoleensa. Kaupunki on suosittu matkakohde, ja siellä vierailee runsaasti matkailijoita, mutta myös madeiralaiset piipahtavat Câmara de Lobosissa usein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syy kalastajakaupungin suosioon ei kuitenkaan ole sen viehättävä tunnelma vaan se, että kaupunkia pidetään kuuluisan madeiralaisen poncha-juoman synnyinpaikkana. Paikallisesta rommista, sitruunamehusta ja hunajasta valmistettava alkoholijuoma on Madeiralla hyvin suosittu, mistä syystä myös Câmara de Lobosin poncha-baarit täyttyvät iltaisin.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Tunnelmallinen kalastajakaupunki kiinnostaa matkailijoita herkullisen ponchan vuoksi.

Ponchan lisäksi Câmara de Lobosin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu myös kaupungin alueella sijaitseva Curral das Freiras eli Nunnien laakso, joka on Madeiran tunnetuimpia maisemia. Korkeiden vuorten välissä sijaitseva laakso on tunnettu paitsi vaikuttavan maiseman myös hyvien vaellusreittien ansiosta.

6. São Vicenten laavatunnelit

Madeiran pohjoisosassa sijaitsevan São Vicenten laavatunnelit ovat jännittävä ja erikoinen luontonähtävyys, jonka voi nähdä ainoastaan tuliperäisellä saarella. São Vicenten vierailukeskuksessa voi osallistua opastetulle kierrokselle, jonka aikana pääsee tutustumaan tulivuorten toimintaan sekä vierailemaan tulivuorenpurkauksen muodostamassa laavatunnelissa.

São Vicenten laavatunneli on noin yhden kilometrin mittainen, ja koko Madeiran saaren pisin. Se avattiin vierailijoille vuonna 1992, ja reitin varrella risteää yhteensä kuusi eri laavatunnelia.

7. Saaren parhaat näköalapaikat

Madeiralle matkustetaan saaren vaihtelevan ja paikoitellen erittäin näyttävän luonnon vuoksi, mistä syystä näköalapaikkoja ei voi jättää väliin Madeiran-lomalla. Saarella on lähes loputtomiin vaikuttavia maisemia, mistä syystä autolla liikkumiseen kannattaa varata aikaa, sillä reitillä kuin reitillä voi vastaan tulla pysähtymisen arvoisia näkymiä.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Veu de Nuiva -vesiputous on Madeiran komeimpia.

Saaren monimuotoisuus on helppo todeta paikan päällä, ja näkymä vaihtelee runsaasti alueesta riippuen. Parhaita maisemia löydät esimerkiksi Madeiran itäosassa sijaitsevan Ponta de São Lourençon vaellusreitin varrelta tai keskellä saarta sijaitsevasta Encumeadasta. Myös pohjoisrannikon Veu de Nuiva -vesiputous ja Ribela da Janelan rantanäkymä ovat vaikuttavia, tasaista Paul da Serran tasankoa unohtamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Madeira, Portugali

Unohda ennakkoluulot! Madeira sopii niin pakettimatkailijalle kuin reppureissaajallekin

Porto Santo, Portugali

Onko tässä Portugalin paras rantakohde? Pitkä hiekkaranta aivan Madeiran vieressä jää monilta kokematta

Sintra, Portugali

Onko tämä paikka todella olemassa? Portugalin linnakaupunki on kuin suoraan sadusta

Madeira, Portugali

Vau, mitä maisemia! Madeiran luonto on matkailusaaren valtti – katso kuvat näyttävimmistä paikoista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja