Hyppää sisältöön

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

  • Ella Vuolasto
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Ella Vuolasto, Inka Khanji Päivitetty: 03.03.2024
Näyttävästä luonnosta ja tunnelmallisista kaupungeista tunnettu Madeira tarjoaa matkailijalle runsaasti nähtävyyksiä. Katso, mitkä ovat saaren tunnetuimmat kohteet!

1. Pääkaupunki Funchal

Portugalille kuuluvan Madeiran pääkaupunki Funchal hurmaa monipuolisilla kulttuuri-, historia- ja luontokohteillaan. Vehreä satamakaupunki toimii Madeiran huvielämän keskuksena ja tarjoaa muodikkaan ostosparatiisin.

ShutterstockFunchal
Funchal on monille tukikohta Madeiran-lomalla, mutta kaupunkiin kannattaa myös tutustua matkan aikana.

Vanhassakaupungissa avautuvat kapeat kujat ja historialliset rakennukset houkuttelevat tutustumaan paikalliseen tunnelmaan. Täältä löytyy paljon mereneläviä tarjoilevia ravintoloita ja illan tullen perinteistä fado-musiikkia soittavia kuppiloita. Poikkea myös viinikellareihin, kokeile ja maistele – suosituin tuliainen on Madeira-viini. Se on väkevää 18–21-prosenttista viiniä, jota kypsytetään pitkään ja hartaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Funchalin monien museoiden kokoelmat tuovat esiin saaren rikkaan kulttuuriperinnön, ja kaupungin kauniit puutarhat lisäävät sen vetovoimaa. Tunnelmallinen pääkaupunki on myös hyvä tukikohta, sillä sieltä on hyvät kulkuyhteydet ympäri saarta.

2. Mercado dos Lavradores -kauppahalli

Funchalin keskustassa sijaitseva Mercado dos Lavradores -kauppahalli on koko Madeiran komein, mistä syystä se on paitsi paikallisten myös matkailijoiden suosima ostospaikka. Paras päivä vierailla kauppahallissa on perjantai tai lauantai, jolloin tuotteiden valikoima on kaikkein laajin, mikä houkuttaa myös paikallisia ostoksille.

Kauppahallissa on runsas valikoima vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja lihaa, minkä lisäksi hallin toisessa kerroksessa myydään runsaasti matkamuistoja ja ulkopuolella kukkia. Värikkäät tiskit houkuttavat ostoksille ja ovat miellyttävää katseltavaa.

Inka KhanjiFunchal, Madeira
Värikäs kauppahalli on niin matkailijoiden kuin paikallistenkin suosima kauppapaikka.

Noin 90 prosenttia myytävistä tuotteista on peräisin Madeiralta, ja tarjonta vaihtelee sesonkien mukaisesti. Kauppahalli on loistava paikka maistella ja ostaa hedelmiä, joita ei myydä tavallisissa ruokakaupoissa – kotimaasta puhumattakaan.

Suuntaa kauppahalliin aikaisin aamusta, sillä paras hetki kaupantekoon on kello 9–13 välisenä aikana. Silloin valikoima on parhaimmillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Funchalin tuomiokirkko Sé

Aivan Funchalin keskustassa sijaitseva tuomiokirkko Sé on saaren tärkein uskonnollinen nähtävyys ja näyttävä vierailukohde. Tuomiokirkossa vierailee runsaasti paikallista väkeä, mutta se on suosittu kohde myös matkailijoiden keskuudessa.

ShutterstockMadeira, Portugali
Näyttävä katedraali vetää ohikulkijoita puoleensa.

Vuonna 1514 valmistunut tuomiokirkko on avoinna matkailijoille kaikkina päivinä, mutta lauantaisin siellä pääsee vierailemaan ainoastaan ilta-aikaan.

4. Carreiros Do Monte -kelkkaretki

Funchalin keskustan yläpuolella kohoavalta Monten kukkulalta on monta tapaa päästä alas, mutta matkailijoiden eniten suosima ja kaikkein hauskin tapa on laskeutua alas kelkan kyydissä.

Erikoiselta kuulostava tapa on sata vuotta vanha madeiralainen perinne, joka on nykyisin muokattu matkailijakäyttöön: alun perin kelkan kyydissä kuljetettiin kasviksia kukkulalta alas kaupunkiin myytäväksi, nyt kelkkojen kyytiin istahtavat Madeiralla vierailevat matkailijat.

Inka KhanjiFunchal, Madeira
Kelkan parissa työskentelevät miehet takaavat kovan kyydin alamäkeen.

Kelkkojen kuljettajina toimii kaksi miestä, jotka ovat tavallisesti pukeutuneet valkoisiin vaatteisiin. Taito siirtyy sukupolvelta toiselle, eikä työhön oteta naisia.

Kahden kilometrin mittainen matka alamäkeen sujuu nopeasti. Kuskit ohjaavat kelkan suuntaa samalla, kun potkivat lisää vauhtia. Reitistä näkee sen olleen kovassa käytössä, sillä asfaltti on kulunut sileäksi koko reitin mitalta.

Vauhdin hurman lisäksi kelkkakokemus tarjoaa mainion mahdollisuuden nähdä Funchal uudesta perspektiivistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Levadat

Madeiran lomasaari on vehreä saari, jonka luontokohteissa riittää nähtävää. Maassa on runsaasti vaellusreittejä, joista suuri osa kulkee historiallisia kastelukanavia eli levadoja pitkin. Levadojen muodostama reittiverkosto on noin kolmen tuhannen kilometrin mittainen, joten matkailijalla riittää valinnanvaraa.

Levadat eivät ole rengasreittejä, vaan ne alkavat ja päättyvät eri paikkoihin. Siitä syystä matkailijan kannattaa suunnitella liikkuminen tarkasti, ja monet varaavatkin sen vuoksi opastetun retken tai kuljetuksen paikalliselta yrittäjältä. Kaikkein suosituin levada on noin kuuden kilometrin mittainen 25 fontes eli 25 lähteen reitti, mutta lähes kaikki levada-vaellusreitit ovat näyttäviä.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Levada-reiteille on hyvin tyypillistä kostea ilma, sillä useimmat reitit sijaitsevat vehreissä metsissä.

Levadat sijaitsevat pääosin avoimilla paikoilla, mutta reittien varsilla on myös useita tunneleita, jotka on merkitty selvästi karttoihin. Jos reitille sattuu pitkä tunneli kannattaa varautua kastumiseen, sillä vulkaanisen saaren kallioissa näkyvät tulivuortenpurkausten synnyttämät kerrokset, ja vesi poistuu kerrosten välissä olevista pienistä aukoista. Siitä syystä levada-reittien tunneleissa sataa lähes aina.

Alun perin levadat syntyivät tarpeesta: vuorilta haluttiin saada vettä alhaalla asuville ihmisille, ja kanavat sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti. Sittemmin saaren vesijärjestelmä on nykyaikaistunut, mutta levadat tuovat yhtä vettä alas vuorilta, ja suurin osa levadoista on edelleen käytössä.

6. Santanan talot

Madeiran pohjoisrannikolla sijaitseva Santanan kaupunki on tunnettu näyttävistä harjakattoisista taloista, jotka edustavat vuosikymmeniä sitten Madeiran saarella käytössä ollutta hyvin tyypillistä rakennustyyliä.

Santana on saaren ainoa kaupunki missä taloja on jäljellä, sillä muualla Madeiralla talot rakennettiin pelkästään savesta. Santanassa talojen rakentamisessa käytettiin kuitenkin pääasiassa puuta, joka sitten peitettiin savella, jotta talot näyttäisivät saaren rakennusohjeiden mukaisesti rakennetuilta. Pelkästään savesta rakennetut talot kuitenkin haurastuivat nopeasti, ja näitä perinteisiä taloja näkee nykyisin ainoastaan Santanassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Näitä värikkäitä taloja on mahdollista nähdä vain Madeiralla sijaitsevassa Santanan kaupungissa.

Perinteiset Santanan talot ovat hyvin pieniä, vain 4 x 7 metrin kokoisia. Paksun olkikaton alla on tilaa parille sängylle sekä parvelle, mitä perinteisesti käytettiin säilytystilana. Usein talojen pihalla oli erikseen mökit keittiötä ja pesutiloja varten.

Nykyisin Santanan mökit ovat tunnettu nähtävyys, ja niiden ympärille on rakennettu myös oma vierailijakeskus, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Valtaosa kaupungin katujen varsilla näkyvistä perinteisistä taloista on melko huonokuntoisia, sillä esimerkiksi olkikaton ylläpito on hyvin kallista, mistä syystä Santanassa on enää muutama aito, olkikattoinen talo.

7. Madeiran köysiradat

Helpoin tapa katsella maisemia Madeiralla on hypätä köysiradan kyytiin ja nauttia näkymistä. Saarella on yhteensä seitsemän erilaista köysirataa, joista jokainen tarjoaa omanlaisensa maisemat. Tunnetuimmat köysiradat ovat Funchalin satamassa sijaitsevan reitin lisäksi Achadas da Cruzin sekä Fajã Dos Padresin köysiradat.

ShutterstockLiikkuminen Madeiralla
Köysiradat tarjoavat upeiden maisemien lisäksi kätevän tavan taittaa välimatkoja.

Funchalin köysiradalle Monteen pääsee Campo Almirante Reis -asemalta noin 15 minuutissa. Matka pitää sisällään upeita maisemia: köysiradan vaunusta näkee paitsi rannikon ja lahden myös kaupungin rakennukset ja laakson.

Matka köysiradalla kestää tavallisesti muutamia minuutteja, ja hinta riippuu matkan kestosta sekä köysiradan sijainnista. Yhdensuuntaisen lipun hinnat vaihtelevat noin kolmesta eurosta kymmeneen euroon, ja edestakainen lippu on aina yhdensuuntaista lippua kalliimpi.

8. Madeiran puutarhat

Monte Palace Madeira on trooppinen puutarha, joka tarjoaa värikkään ja kauniin elämyksen. Alueella voi ihailla käpypalmuja ja tutustua mielenkiintoiseen historiaan. 

Alueella sijaitseva Monte Palacen museo esittelee zimbabwelaisia veistoksia ja mineraalikiviä, lisäten vierailun monipuolisuutta. 12,50 euron sisäänpääsymaksu puutarhaan sisältää myös vierailun museossa.

ShutterstockMadeiran kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico
Madeiran kasvitieteellisestä puutarhasta avautuu upeat näköalat.

Toinen vehreä keidas on Madeiran kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico. Puistossa voi ihailla yli 2 000 erilaista kasvia ja puuta, jotka ovat peräisin eri puolilta maailmaa. Lisäksi alueella sijaitsee luonnontieteellinen museo, joka täydentää vierailukokemusta. 

Madeiran kasvitieteelliseen puutarhaan pääsee helposti Funchalin keskustasta keltaisella kaupunkibussilla, taksilla tai köysirataa pitkin. Puutarha on avoinna joka päivä kello 9.00–18.00 ja pääsymaksu on aikuisilta 7,50 euroa.

Keväisin Madeiralla järjestetään myös monipäiväiset kukkafestivaalit, joihin kuuluu upeiden kukkakoristeluiden lisäksi myös näyttäviä asuja, tanssia ja musiikkia.

9. Porto Monizin uima-altaat

Luonnon muovaamat uima-altaat ovat näyttäviä uimapaikkoja, ja Madeiran luoteiskulmassa sijaitseva Porto Moniz onkin tunnettu juuri upeista luonnon omista uima-altaista. Altaat ovat suuria, joten siellä riittää tilaa. Suosituin vierailuaika on heinä–elokuussa, jolloin Porto Monizissa voi kuitenkin tulla melko ahdasta.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Porto Monizissa sijaitsevat Madeiran suosituimmat luonnon muokkaamat uima-altaat.

Altaiden vesi vaihtuu tiuhaan, joten se pysyy aina raikkaana. Altaiden ympärillä kulkee tasainen ja helppokulkuinen käytävä, jonka avulla altaasta toiseen pääsee vaivattomasti. Käytävä voi kuitenkin paikoitellen toimia myös rantaleijonien auringonottopaikkana, joten täysin esteentöntä kulku ei välttämättä ole.

Jos Porto Monizin uima-altaat tuntuvat liian ahtailta ja suosituilta, vähän matkan päässä Seixalin alueella sijaitsee myös vastaavia, tosin huomattavasti rauhallisempia luonnon uima-altaita.

10. Câmara de Lobos

Aivan Madeiran eteläosassa, noin kymmenen kilometrin päässä saaren pääkaupungista Funchalista sijaitseva Câmara de Lobos on viehättävä kalastajakylä, jonka rento tunnelma vetää nopeasti puoleensa. Kaupunki on suosittu matkakohde, ja siellä vierailee runsaasti matkailijoita, mutta myös madeiralaiset piipahtavat Câmara de Lobosissa usein.

Syy kalastajakaupungin suosioon ei kuitenkaan ole sen viehättävä tunnelma vaan se, että kaupunkia pidetään kuuluisan madeiralaisen poncha-juoman synnyinpaikkana. Paikallisesta rommista, sitruunamehusta ja hunajasta valmistettava alkoholijuoma on Madeiralla hyvin suosittu, mistä syystä myös Câmara de Lobosin poncha-baarit täyttyvät iltaisin.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Tunnelmallinen kalastajakaupunki kiinnostaa matkailijoita herkullisen ponchan vuoksi.

Ponchan lisäksi Câmara de Lobosin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu myös kaupungin alueella sijaitseva Curral das Freiras eli Nunnien laakso, joka on Madeiran tunnetuimpia maisemia. Korkeiden vuorten välissä sijaitseva laakso on tunnettu paitsi vaikuttavan maiseman myös hyvien vaellusreittien ansiosta.

11. São Vicenten laavatunnelit

Madeiran pohjoisosassa sijaitsevan São Vicenten laavatunnelit ovat jännittävä ja erikoinen luontonähtävyys, jonka voi nähdä ainoastaan tuliperäisellä saarella. São Vicenten vierailukeskuksessa voi osallistua opastetulle kierrokselle, jonka aikana pääsee tutustumaan tulivuorten toimintaan sekä vierailemaan tulivuorenpurkauksen muodostamassa laavatunnelissa.

ShutterstockSão Vicenten laavatunnelit, Madeira
São Vicenten laavatunnelit vievät pinnan alle, ja esittelevät Madeiran vehreän saaren uudesta näkökulmasta.

São Vicenten laavatunneli on noin yhden kilometrin mittainen, ja koko Madeiran saaren pisin. Se avattiin vierailijoille vuonna 1992, ja reitin varrella risteää yhteensä kuusi eri laavatunnelia.

12. Saaren parhaat näköalapaikat

Madeiralle matkustetaan saaren vaihtelevan ja paikoitellen erittäin näyttävän luonnon vuoksi, mistä syystä näköalapaikkoja ei voi jättää väliin Madeiran-lomalla. Saarella on lähes loputtomiin vaikuttavia maisemia, mistä syystä autolla liikkumiseen kannattaa varata aikaa, sillä reitillä kuin reitillä voi vastaan tulla pysähtymisen arvoisia näkymiä.

Inka KhanjiMadeiran parhaat nähtävyydet
Veu de Nuiva -vesiputous on Madeiran komeimpia. Sen näkee helposti tien varrelta, ja alueella on sopivasti maisemapaikka.

Saaren monimuotoisuus on helppo todeta paikan päällä, ja näkymä vaihtelee runsaasti alueesta riippuen. Parhaita maisemia löydät esimerkiksi Madeiran itäosassa sijaitsevan Ponta de São Lourençon vaellusreitin varrelta tai keskellä saarta sijaitsevasta Encumeadasta. Myös pohjoisrannikon Veu de Nuiva -vesiputous ja Ribela da Janelan rantanäkymä ovat vaikuttavia, tasaista Paul da Serran tasankoa unohtamatta.

Pico do Areeiro puolestaan houkuttelee ihastelemaan auringonnousuja ja tarjoaa myös mahdollisuuden vaellukseen Pico Ruivolle.

13. Poço da Neve

Poço da Neve, joka sijaitsee Pico do Areeiron reitin varrella, on mielenkiintoinen kivirakennelma, joka muistuttaa iglua. Tämä rakennelma on peräisin ajalta, jolloin talvella satanutta lunta säilöttiin vuorilta, koska pakastimia ei vielä ollut saatavilla.

ShutterstockMadeira Poço de Neve
Poço da Nevea kutsutaan entisaikojen “pakastimeksi”.

Poço da Neve -rakennelmat olivat syviä kaivantoja, jotka muurattiin ja päällystettiin kiviliuskoilla. Pico do Areeiron Poço da Neve on ainoa 1800-luvulta säilynyt rakennelma, ja tarjoaa näin ainutlaatuisen kurkistuksen menneen ajan tapoihin.

14. Cabo Girão

Cabo Girão sijaitsee Madeiran saaren etelärannikolla ja tarjoaa vaikuttavan näyn jylhien maisemien ystäville. Jopa 580 metriä korkea jyrkkä kallioseinämä kohoaa suoraan merestä ja on samalla Euroopan korkein kallio. Kalliolta avautuu upea näkymä Câmara de Lobosin ja Funchalin kaupunkeihin sekä vehreisiin vuoriin.

ShutterstockMadeira Cabo Girao
Cabo Girão on suosittu paikka myös liitovarjoilun harrastajille.

Sen kuuluisa lasista tehty näköalatasanne, “skywalk”, tekee siitä yhden Madeiran vierailluimmista matkailukohteista. Lasisella näköalatasanteella seisominen voi olla korkean paikan kammoiselle turhan jännittävä kokemus, mutta pienestä adrenaliinipiikistä nauttivat matkailijat saavat täällä upean kokemuksen.

Cabo Girãon sijainti lähellä Funchalia tekee siitä helposti saavutettavan, ja paikalle pääsee esimerkiksi bussilla tai autolla.

15. Parque de Santa Catarina

Parque de Santa Catarina on yksi Madeiran vaikuttavimmista puistoista, ja se kukoistaa Funchalin sydämessä. Puiston sijainti Avenida do Infante ja Avenida Sá Carneiro -katujen välissä tarjoaa näyttävän näkymän Funchalin satamaan. 

ShutterstockMadeira, Parque de Santa Catarina
Parque de Santa Catarinan vehreä keidas tarjoaa rauhallisen pakopaikan kaupungin sykkeestä.

Vuonna 1966 perustettu puisto on paikka, jossa voi uppoutua vehreyteen ja tutustua historiallisiin muistomerkkeihin, kuten Kristoffer Kolumbuksen patsaaseen. Lasten leikkipaikka tekee paikasta erityisen houkuttelevan perheille. 

16. Madeiran museot

Madeiran pääkaupungissa Funchalissa sijaitsee useita mielenkiintoisia museoita, mutta matkailijan on helppo valita niistä tärkeimmät.

Kaupungin suosituimmat museokohteet ovat saarella syntyneen jalkapalloilija Cristiano Ronaldon museo, Arte Sacre -taidemuseo sekä paikallisia kädentaitoja esittelevä Quinta das Cruzes -museo.

ShutterstockMadeira Monte Palace Tropical Garden, Portugali
Monte Palace Tropical Garden on Madeiran vehreimpiä trooppisia puistoja.

Luonnontieteellinen museo tarjoaa mahdollisuuden sukeltaa Madeiran ainutlaatuiseen luontoon ja kasvistoon, kun taas Madeira Story Centre -museo vie kävijät matkalle saaren historiaan ja kulttuuriin.

17. Päiväretki Porto Santon rannalle

Madeira ei ole tunnettu hiekkarannoista, mutta päiväretki viereiselle lyhyen laivamatkan päässä sijaitsevalle Porto Santon saarelle tarjoaa mahdollisuuden kokea perinteistä rantalomailua.

Inka KhanjiPorto Santo, Portugali
Porto Santon hienohiekkainen ranta houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden.

Porto Santon yhdeksän kilometriä pitkällä pehmeällä rannalla kelpaa rentoutua auringon alla tai nauttia virkistävästä uinnista Atlantin aalloissa. Saaren pääranta lukeutuu Euroopan kauneimpiin.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Madeiralle

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lissabon, Portugali

Päiväretket Lissabonista: nämä 5 paikkaa kannattaa kokea

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja